Çağımızın hastalığı kanser hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Peki bilgilerinizin ne kadarı doğru? Cevap vermeden önce bir düşünün...
YANLIŞ 1: Kanserli bir kitlenin ameliyatla alınması kanserin yayılmasına yol açar
Tamamen yersiz bir inanıştır. Kanserli organın veya kitlenin alınması, bilakis kanserin yayılmasını engellemeye yöneliktir. Bağırsak, mide, meme gibi birçok kanser türünün tedavisinde cerrahi müdahale gerekir. Ancak bu kitlenin alınmasında geç kalınmışsa ve kanserli hücreler vücuda yayılmışsa, ameliyatla o kitle alınsa bile bir süre sonra yeni kitleler oluşabilir. Bunun ameliyatla ilgisi yoktur.
YANLIŞ 2: Ailemde kanser yok, bende de olmaz
Bazı kanser türlerine genetik olarak yatkınlık mümkündür. O zaman diğer kişilere göre o kanser türüne yakalanma ihtimali daha yüksektir. Ancak ailenizde kanser olmaması sizde de olmayacağı anlamına gelmez. Kontrolleri aksatmamak gerekir.
YANLIŞ 3: Kemoterapi gören herkesin saçı dökülür
Her kemoterapi ilacının yan etkisi aynı değildir. Bu nedenle bazı ilaçların saç dökülmesine yol açtığı kesin ama bazıları sadece bölgesel dökülmelere sebep oluyor.
YANLIŞ 4: İleri evre kanserde kemoterapi fayda sağlamaz
Hangi kemoterapinin, hangi evrede nasıl yapılacağına hekim karar verir. Bu tarz genellemelere göre hareket etmemek gerekli. İleri kanser evrelerinde doğru kemoterapi ile hem hastanın yaşam kalitesi hem de yaşam süresi artar.
YANLIŞ 5: Sadece pozitif düşünerek kanseri yenmek mümkündür
Elbette ki her türlü hastalığın tedavisinde hastanın psikolojisinin sağlam olması ve pozitif düşünmesi çok önemli. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Bu sebeple tedaviyi bırakmak doğru olmaz.
YANLIŞ 6: Sigara içmek sadece akciğer kanseri olma riskini artırır
Sigara sadece akciğer kanserine değil, aynı zamanda gırtlak, ağız, dil, dudak, mesane, pankreas gibi kanser türlerine yakalanma riskini de artırır.
YANLIŞ 7: Meme kanserini fark etmek için elle muayene yeterlidir
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Evet, her zaman elle muayene yapmalısınız ancak erken teşhis için bu tamamen yeterli olmayabiliyor. 20 yaşından sonra her kadın iki yılda bir kez sağlık merkezine gidip meme muayenesi yaptırmalı. 40 yaşından sonra ise iki yılda bir mamografi çektirmelidir.
YANLIŞ 8: Her kanser hastası radyoterapi tedavisi görür
Radyoterapi her kanser türüne ve her kanser evresine uygun bir tedavi şekli değildir. En doğru kararı doktorunuz verecektir.
YANLIŞ 9: Kanserden korunmak mümkün değildir
İşte en büyük yanlış inanç! Yaşam şartlarını değiştirerek kanserden korunmak mümkündür. Korunmak için düzenli spor, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma, zararlı alışkanlıklara son verme ve düzenli doktor kontrolleri önemli rol teşkil eder.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder