Pırasalı Kete Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 yumurta (1 sarı üzerine)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 paket kuru maya
- 6-6,5 su bardağı un
İç harcı:
- 3 sap pırasa
- 3 adet havuç
- 2 yemek kaşığı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Pırasalı Kete Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabının içerisine tüm sıvı maddeleri koyup el çırpıcısı ile çırpalım.
- 5 dakika bekletelim.
- mayamızın etkinleştiğini göreceğiz. Üzeri kabuk tutmuş gibi olacak. Unu ilave edelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.
- Üzerini örtüp yarım saat mayalanması için bekletelim bu arada ince kıyım kıydığımız pırasa ve rendelediğim havucu yağda kavurdu içerisine baharatlar katıp karıştıralım ocağın üzerinden indirelim soğuması için bekletelim.
- Mayalanan hamurunuzu tezgaha indirelim 12 parçaya bölelim her bir bezeyi bir servis tabağı büyüklüğünde açalım ilk bezenin üzerine oda ısısında tereyağdan her yerine gelecek şekilde sürelim. Altı yufkayıda bu şekilde üst üstüne açıp koyalım en üstteki yufkaya tereyağı sürmüyoruz üzerine streçleyip buzdolabına kaldıralım diğer altı tane bezeyi de aynı şekilde yapalım.
- İlk yaptığımızı buzdolabından çılartıp tezgaha indirelim.
- Hamuru çekiştirerek dört köşe açalım.
- Rulo şeklinde saralım iki parmak genişliğinde kesip parçalara ayıralım.
- Her bir hamurumuzun üzerinden içeri basarak tabana zarar vermeden açalım.
- Pırasalı harçtan içine koyup üstünü toparlayıp kapatalım.
- Kapattığımız yeri ters çevirip yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirelim.
- Üzerini kapatıp yarım saat mayalandıralım.
- Ardından üzerine yumurta sarısı sürüp çöreotu serpiştirelim.
- Önceden ısıtılmış 190 derece alt üst ayarda pişirmeye bırakalım.Nar gibi kızarınca fırından çıkaralım.
10 Dakikada Hazırlayacağınız Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler
- 4 adet kemiksiz ızgara but
- 4-5 tane orta boy patates
- 2 tane orta boy soğan
- 2-3 diş sarımsak
- Yarımşar çay kaşığı karabiber
- Kimyon
- Kekik
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
Sosu için;
- 1/3 çay bardağı zeytinyağ
- Yarım çay bardağı kadar süt
- 1-2 yemek kaşığı soya sosu
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı kadar salça
- Yarımşar çay kaşığı kimyon
- Karabiber
- Köri baharatı
- Kekik
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
10 Dakikada Hazırlayacağınız Fırında Sebzeli Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patateslerin ve soğanların kabuğunu soyup halka şeklinde doğrayalım ve bir kabın içine alalım.
- Ardından üzerine baharatları ve yağı ekleyip iyice karıştıralım.
- Hazırlamış olduğumuz patatesleri fırın tepsisine alalım.
- Daha sonra patatesleri sosladığımız kapta tavuğumuzun sosunu hazırlayalım. Bunun için tavuk hariç diğer malzemeleri kabın içine ekleyip karıştıralım.
- Üzerine kesikler attığımız kemiksiz tavuk butlarımızı ekleyelim ve tavukları hazırlamış olduğumuz sosa iyice bulayalım.
- Sosa buladığımız tavukları patateslerin üzerine yerleştirelim ve üzerine kalan sosumuzdan sürelim. Dilerseniz üzerini başka sebzelerle süsleyebilirsiniz.
- Yemeğimizi fırına vermeden yağlı kağıdımızı ıslatıp suyunu iyice sıkalım ve yemeğimizin üzerini kaplayalım.
- Yemeğimizi önceden ısıtılmış 200 derece alt üst ayar fırında tavuklarımız pişene kadar pişirelim.
- Fırından çıkarmadan 5 dakika önce üzerindeki yağlı kağıdı alalım ve üzerinin kızarmasını sağlayalım.
- Pişen yemeğimizi fırından çıkartalım, dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
Çölyak Hastalarına Glutensiz Mısır Unlu Şerbetli Tatlı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 3,5 su bardağı mısır unu
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için
- 3,5 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
Çölyak Hastalarına Glutensiz Mısır Unlu Şerbetli Tatlı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yoğurma kabımıza ilk önce yoğurdu ve sıvı yağını alalım güzelce karıştıralım.
- Daha sonra üzerine mısır unu kabartma tozu ve vanilyamızı ekleyip güzelce yoğuralım.
- Bu aşamada ceviz veya fındık ekleyelim.
- Son olarak un kullanmadığımız için mısır ununu toparlaması için yarım çay bardağından biraz fazla süt ekleyip istediğimiz kıvamı elde edelim.
- Dilediğimiz şekli verip tepsiye dizelim.
- 180 derecelik fırında yaklaşık 40 dakika iyice pişirelim.
- Tatlımız pişerken şerbetini orta gözde ocağa alalım.
- Kaynamaya geçtikten sonra 10 dakika kaynatıp kapatalım.
- Fırından çıkan tatlımızın 5 dakika sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak şerbeti dökelim iyice şerbetini çektikten sonra tatlımız servise hazır Not: mısır unu geç piştiğinden dolayı iyice piştiğinden emin olun arkadaşlar şerbet ve tatlının sıcak olması şart yoksa mısır unu sert kalır bilginize.
1 Tepsi Dolusu Karışık Pizza Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için
- 2 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yarım yemek kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 5 su bardağı un
Sosu için
- 2 su bardağı domates sosu
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı kuru fesleğen
- 1 çay kaşığı kekik
Üzeri için
- Rendelenmiş kaşar peyniri
- Siyah zeytin
- 2 adet yeşil biber
- 1 adet kapya biber
- Mısır
- Sucuk
1 Tepsi Dolusu Karışık Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için su şeker zeytinyağı ve mayayı yoğurma kabına alıp çırpın ve 5 dakika mayanın aktifleşmesi için bekleyin.
- Ardından elenmiş un ve tuzu ekleyip yoğurun.
- Üzerini kapatıp 1 buçuk saat mayalandırın.
- Hamur mayalandıktan sonra tezgaha alıp hafif un serpin ve merdane ile tepsi boyutunda açın.
- Tepsiye yağlı kağıt serin ve açtığınız hamuru tepsiye alıp güzelce yayın eğer yağlı kağıt yoksa tepsiye biraz mısır unu serpin ( ben yağlı kağıt olmasına rağmen mısır unu serptim çünkü öyle daha çok seviyoruz 😊)
- En son hamur kabarmasın diye çatalla delikler açın.
- Önceden ısıtılmış 180° fırına verip 10 dakika ön pişirme yapın daha sonra fırından çıkarın.
- Sosu için küçük bir kapta tüm malzemeleri karıştırın pizza hamurunun üzerine fırça ile her tarafına gelecek şekilde sürün.
- Son olarak üzerine sırasıyla kaşar ,sucuk, biber, zeytin, mısır koyup tekrar fırına verin.
- Üzeri kızarana kadar pişirin sıcak sıcak tüketin
Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi İçin Malzemeler
(Su bardağım 200 ml)
Hamuru için;
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yaş maya
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı un ve ayrıca 2 yemek kaşığı un
Köftesi için;
- 300 gram dana kıyma
- 1 diş sarımsak
- 1 küçük soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salça
- 4 yemek kaşığı galeta unu
- 1 yumurta ( M)
- 1 silme tatlı kaşığı tuz
- Karabiber
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Biraz kimyon
- Maydonoz
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- 1 küçük diş sarımsak
- Tuz
- Karabiber
- 200 ml su
- ️️Rendelenmiş kaşar
Üzerine sürmek için
- 1 yumurta sarısı
Beyti Kebap (Songül Usulü) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamur malzemelerini yumuşak bir hamur yoğurun ve üzeri kapalı 45-50 dak. mayalandırın.
- Köfte harcını da iyice yoğurun ve üzeri kapalı 30 dak. buzdolabında dinlendirin.
- Köfteyi yağlı kağıt üzerinde hafif elinizi ıslatarak iki uzun ( uzun yapmaya özen gösterin) şerit yapın.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dak. pişirin.
- Elinizi yağlayın ( hamur yapışmaması için) ve hamurdan iki eşit parça yapıp yuvarlayın.
- Tezgahı ve bezeyi unlayın. İnce bir hamur açıp yağlı kağıda koyun.
- 1 yemek kaşığı tereyağ eritip hamurun alt köşesine sürün üzerine pişen köfteyi koyun.
- Köftenin üzerine de tereyağından sürün.
- Rendelenmiş kaşar peyniri serpip, hamurun kenarının fazlalıklarını kesin ve dikkatlice rulo yapın.
- Diğer bezeyi de aynı işlemi yapın.
- Üzerine erittiğiniz tereyağından hafif sürün ve sonra yumurta sarısı sürüp susam serpin. ( not; fazlalık olan hamuru da yuvarlayıp üzerine yumurta sarısı sürün birlikte kenarında pişsin ziyan olmasın ☺️)
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 15 dak. üzeri kızarana kadar pişirin. 4-5 dak. dinlendirip dikkatlice kesin.
- Sosu için; kalan tereyağının içine sıvı yağ ve salçayı ekleyip hafif kavurun.
- Diğer malzemeleri de ekleyip kaynayınca kısık ateşte 5 dak. pişirin. Beyti kebabıyla ve yoğurtla servis edin.
Et Sote Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo dana kuşbaşı (Döş kısmı)
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 adet kıl biber
- 1 adet kırmızı biber
- 1 büyük soğan
- 200 ml domates sosu veya 2 domates
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 400 ml sıcak su
- 1 çay kaşığı kekik (Tepeleme )
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (Silme)
- 1 çay kaşığı karabiber (Silme)
- 1 çay kaşığı pulbiber (Tepeleme)
- Tuz
Et Sote Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tavanın içerisine tereyağ ve sıvı yağ ekleyip kızdırın.
- Üzerine eti ekleyin.
- Kapağını kapatıp ara ara karıştırarak et suyunu salıp tamamen çekene kadar kavurun.
- Sonra yemeklik doğranmış soğan, yeşil ve kırmızı biberi ekleyin.
- Kapağı kapalı arada karıştırarak biraz soteleyin sonra salçaları ekleyin.
- Salçayı da kavurduktan sonra üzerine domates sosunu veya kabukları soyulmuş küp küp doğranmış domatesleri ekleyip 2-3 dakika pişirin.
- Ardından baharatları ve tuzu ekleyip üzerine kaynar suyu ekleyin.
- Sonra kapağını kapatıp, orta ateşte, ara ara kontrol ederek pişirin.
Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 diş sarımsak
- 10 gram zencefil (Taze ince dilimler halinde)
- Demet maydanoz sapsız
- 70 gram zeytinyağı
- 20 gram limon suyu
- 10 gram bal
- 10 gram soya sosu
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay kaşığı tuz
- 1/4 (çeyrek) çay kaşığı biber
- 600 gram somon fileto
Ballı Limonlu Somon Balığı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Sarımsak, zencefil ve maydanozu karıştırma kabına koyun, doğrayın.
- Yağ, limon suyu, bal, tuz ve karabiberi ekleyin, karıştırın ve büyük bir kaseye dökün.
- Somon balıklarını marine ile karıştırın ve buzdolabında en az 2 saat marine edin.
- Marine edilmiş somon parçalarını ızgarada pişirin ve servis edin.
Börülce Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gram haşlanmış börülce
- 2-3 dal kıvırcık
- 1 adet havuç
- 120 gram kırmızı lahana
- 1 adet limon
- 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı deniz tuzu
Börülce Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce havuclarımızı alıp rendeleyip salata kasemize alalım.
- Üzerine lahanamızı rendeleyip ekleyelim ve kıvırcıklarımızı kesip koyalım.
- En son haşlanmış börülcemizi döküp, limon, zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini koyup iyice karıştıralım.