Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kaynar su
- Yarım su bardağı süt (Oda sıcaklığında)
- Yarım su bardağı sıvı yağı
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket yaş maya
- 2 yumurta akı (Oda sıcaklığında)
- Yarım paket süt kreması ( Oda sıcaklığında)
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- Yarım kilo kadar un (Yaklaşık 4,5-5 su bardağına eşittir)
- 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
Poğaçanın içine koymak için;
- Çekirdekleri çıkarılmış zeytin
- Zeytin ezmesi
- Peynir
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
İsteğe bağlı
- Susam çörek otu yada haşhaş
Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle bir karıştırma kabına 1 su bardağı kaynar suyu ilave edelim.
- Üzerine sıvı yağını ve sütü koyalım. Sonra yaş mayayı ilave edip karıştıralım. Arkadaşlar buna çok dikkat edelim yaş mayayı direk kaynar suya ilave edilmeyecek çünkü kaynar suyun içinde yanar çok acımsı bir tat oluşturur.
- Süt ve sıvı yağı koyduktan sonra karıştırıp ondan sonra ilave edeceğiz yumurta akını ve kremayı koyup tuzunu ve toz şekeri ilave edip son kez karıştıralım.
- En son unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım hamur ele yapışacak kıvamda olacak. Fazladan extra un eklemeyin. Elimizi az miktarda sıvı yağıyla nemlendirip elimizi hamurdan çıkaralım.
- Hamuru hiç bekletmeden ufak bezeleri alırken elimizi arada çok az miktarda sıvı yağıyla hafif nemlendirelim kolay bir şekilde yapılsın.
- Ben zeytinli yaptım isteyen peynirli ve patatesli yada sade yapabilirler. Sonra hafif yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
- Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmamış buna dikkat edelim
- Fırını önceden açmıyoruz yani soğuk fırına koyup 180 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.
- Fırından fırına pişme süresi değişebilir bu sebeple kendi fırınınızda kontrollü olarak pişirin.
- Pişen poğaçaları fırından çıkarıp üzerini bir bezle örtüp bir yarım saat bekletelim ki yumuşacık kalsın.