7 Mayıs 2019 Salı

Fırında Taş Gibi Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları

Artık birçok kişi yoğurdunu evde, güvendiği malzemelerle çok daha hijyenik ve güvenli bir şekilde hazırlamayı tercih ediyor. Ancak elbette yoğurdun kıvamını tutturmanın ve lezzetli olmasını sağlamanın bazı püf noktaları var. Klasik yoğurt mayalamanın dışında yoğurdu fırında mayalarken dikkat edilmesi gereken şeyleri ve püf noktalarını sizler için derledik. İşte fırında yoğurt mayalama ve püf noktaları...
1.  1 litre süt eklediğiniz tencereyi ocağa alarak kaynamaya bırakın

Kaynatma aşamasında dikkat etmeniz gereken birkaç önemli nokta var. Bunlardan ilki kepçe yardımıyla sütü karıştırmak ve bunu yaparken kepçeyle sütü alıp tekrar havadan tencereye dökmek. Bu yöntem sütün içindeki suyun buharlaşmasını hızlandırır.
İkinci püf nokta ise kaynama sırasında ocak başında durmayanlar için. Eğer ocak başında değilseniz mutlaka kepçeyi sütün içinde bırakın. Bu taşmasını önleyecektir.
2. Süt kaynadıktan sonra sütü mayalamak istediğiniz kaba alın ve ılınmasını bekleyin

Süt 45-50 derece sıcaklığa gelmeden mayalama işlemini gerçekleştirmeyin. Sütün yeterince ılındığını anlamanın en kolay yolu -eğer termometreniz yoksa- serçe parmağınızı 6-7 saniye sütün içinde tutmak olacaktır. Eğer bu süre boyunca parmağınızı sütün içinde tutabiliyorsanız sütünüz mayalanma sıcaklığına gelmiş demektir. 
3. Önceden ayırdığınız 1 tatlı kaşığı yoğurdu kaynattığınız sütten 3-4 yemek kaşığı alarak küçük bir kapta karıştırın

Her litre süt için tepeleme bir tatlı kaşığı eklediğiniz karışımı fazla çırpmayın. 4-5 defa karıştırmanız yeterli olacaktır. Mayanız ne kadar çok olursa yoğurdunuzun mayalanma süresi kısalır. Ancak bu yöntemle mayaladığınız yoğurt çok daha kısa sürede ekşir. Bu yüzden az maya ile uzun sürede mayalamak ekşimesinin çok daha uzun sürmesini sağlayabilir.
4. Yaptığınız mayayı tencerenin ortasından sütün içine yavaş yavaş boşaltın ve karıştırın

Karışma işleminin homojen bir şekilde gerçekleşmesine ve karışımda topak kalmamasına dikkat edin. Dilerseniz bu işlemden sonra karışımı kavanozlara, güveç kaplarına veya kaselere de dağıtabilirsiniz. Böylece tüketmesi daha pratik olacaktır. 
5. Varsa fırınınızın yoğurt ayarını kullanın, yoksa fırınınızı 50 dereceye ayarlayıp ısınmasını bekleyin 

Fırında yoğurt mayalamada pek çok farklı yöntem kullanılabiliyor. Kimileri 50 derecelik fırında 4 saat boyunca mayalarken, kimileri 50 derecede 5 dakikalığına ısıttığı fırını kapatarak 5-6 saat boyunca mayalanma işleminin tamamlanmasını bekliyor. Bir diğer yöntem ise hiç ısıtma yapmadan mayalı sütü fırında 8-9 saat bekletmek. Siz istediğiniz yöntemi seçebilirsiniz. Her şekilde taş gibi mayalanmış yoğurtlara sahip olacaksınız.
6. Mayalayacağınız sütü, kabın ağzı açık olacak şekilde koyun ve fırın kapağını hiç açmadan mayalanmasını bekleyin

Yoğurdunuzun katı kıvamlı olmasını istiyorsanız en az 6 saat fırında kaldığına emin olun.
Çalışan fırın tekniğinde ise 4 saat yeterli olacaktır.
Eğer fırını ısıtmadan mayalama işlemini gerçekleştirecekseniz mayalanan sütü fırına koyarken bulunduğu kabın kapağını mutlaka kapatın. 
7. Mayalama işlemi tamamlandıktan sonra yoğurdunuzu fırından çıkarın, kapağını kapatarak birkaç saat buzdolabında bekletin
8. Yoğurdunuz hazır! Yoğurdunuzu afiyetle tüketmeden önce bir sonraki mayalama işlemi için doğal yoğurdunuzdan bir parça maya ayırmayı unutmayın...

6 Mayıs 2019 Pazartesi

Pirinç Pilavı Tarifi

Pirinç Pilavı Tarifi  İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1, 5 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay kaşığı tuz

Pirinç Pilavı Tarifi  Yapılışı

Tane tane pilav yapmak istiyorsanız, Pirinç Pilavı Tarifini kaçırmayın derim. Tüm püf noktaları paylaştığımız bu videolu yazımızda, tane tane pilav nasıl yapılır sorusuna cevap veriyor ve her detayını anlatıyoruz. Şimdi hemen aşamalara geçelim…
  1. Tavaya zeytinyağı ve ardından da tereyağı ekleyelim. Tereyağı sayesinde pilavın lezzetli daha da artacaktır.
  2. Yağlar karışıp ısınınca, önceden yıkanmış olan pirinci tavaya ekleyelim. Pirinci 2-3 dakika rengi değişene dek kavuralım.
  3. Rengi değişen pirinçler üzerine sıcak suyu dökelim. Damak tadımıza göre tuzunu da serpelim ve hafifçe karıştıralım.
  4. Tava kapağını kapatıp, pilavı en kısık ateşte ağır ağır pişmeye bırakalım. Pilavımız yaklaşık 10-12 dakika arasında, suyunu çekip pişmiş hale gelecektir.
  5. Pilavın tane tane olması için üzerine bir havlu kağıt serelim ve o şekilde üzerine kapağı kapatalım.
  6. Demlenmeye bıraktığımız pilavı, 10-15 dakika o şekilde bırakalım.
  7. Daha sonra kapağı açıp mis gibi tane tane dökülen pilavı servis edebiliriz. Afiyet Olsun…

Köfteli Rulo Patlıcan Sarma Tarifi

Köfteli Rulo Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patlıcan
Köftesi için;
  • 600 gr kıyma
  • 1 kuru soğan
  • 1 yumurta
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
Sosu için;
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
Kızartmak için;
  • Sıvı yağ

Köfteli Rulo Patlıcan Sarma Tarifi Yapılışı

İftar sofralarına yakışacak nefis bir ana yemek:)
  1. Patlıcanı uzunlamasına dörde keselim.
  2. Tuzlu suda patlıcanları yarım saat bekletelim.
  3. Suyunu süzüp kurutalım.
  4. Sıvı yağda arkalı önlü kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım.
  5. Köftesi için kıyma küçük doğranmış kuru soğan, rendelenmiş sarımsak, maydanoz, yumurta, baharatlar ve tuzu alıp iyice yoğuralım ve yarım saat dinlendirelim.
  6. Dinlenen harca köfte şekli verelim.
  7. Bir patlıcanın kenarına köfteden koyup rulo şeklinde saralım.
  8. Köfte ve patlıcan bitinceye kadar aynı işlemi uygulayalım.
  9. Bir bardak suya domates ve biber salçası ve tuz ilave edip karıştıralım.
  10. Sosu yemeğin üzerine dökelim.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
Afiyet olsun:)

Kimyonlu Nohut Salatası Tarifi

Kimyonlu Nohut Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 adet kırmızı soğan(beyaz soğanda olur)
  • 1 adet közlenmiş kapya biber
  • 1 adet domates
  • 1 dolu kaşık haşlanmış mısır (isteğe göre)
  • 2 adet kornişon turşu (isteğe göre )
  • Bir kaç dal taze soğan
  • Bir tutam maydanoz
Sos için;
  • 1 dolu çay kaşığı kimyon
  • 4-5 kaşık zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi yada sumak
  • Tuz ,pul biber

Kimyonlu Nohut Salatası Tarifi Yapılışı

Yine çok lezzetli, besleyici ve sağlıklı bir salata tarifiyle geldim dostlar. Salata dediğime bakmayın o kadar doyurucu ki hele birde yufka ekmeği yada lavaşa sarıp yediğinizde başka bir yemeğe ihtiyaç yok. Ben sevdiğim yakıştığını düşündüğüm malzemelerle hazırladım ama kimyon bu salatanın vazgeçilmezi deneyin nohuta ne kadar yakıştığını göreceksiniz @arzununmutfagi35.
  1. Salatamızın sosu için gerekli malzemeleri küçük bir kapta güzelce karıştıralım ve dolaba kaldıralım.
  2. Kapya ,biberi ,domatesi ,kornişonu küp küp soğanı piyazlık doğrayalım.
  3. Maydanozu ve yeşil soğanı incecik kıyalım.
  4. Nohutu kaseye alıp hazırladığımız malzemeleri mısırı ekleyip sosumuzu dökelim.
  5. İyice karıştırıp sosla bütünleşmesi için bir süre dolapta dinlendirelim ve servis yapalım. Afiyet olsun.

Huawei kurucusunun 5G yorumu şaşırttı

Son zamanlarda 5G destekli akıllı telefon modellerinin sayısı artıyor. Hemen hemen tüm akıllı telefon üreticileri 5G destekleyen modeller üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Önümüzdeki dönemde bu telefonların sayısının artacağı ön görülüyor. Huawei kurucusu Ren Zhengfei de 5G ile ilgili açıklama yaptı. Huawei 5G destekleyen akıllı telefonlar üzerinde çalışırken, Zhengfei tarafından yapılan yorum şaşırtıtı.

Huawei kurucusu: 5G’yi abarttılar

Verdiği röportajda soruları yanıtlayan Zhengfei, “5G sıradan bir teknoloji. Yalnızca daha fazla ‘su’ taşıyor. İnsanların neden bu kadar abarttığını anlamıyorum” dedi. Zhengfei konuşmasında Amerika Birleşik Devletleri tarafından kendilerine uygulanan baskılara da değindi. Huawei yasağının mantıklı olmadığını savunan yönetici 5G teknolojisini de ABD’li politikacıların insanların dikkatini bu teknolojiye çekmek için abarttıklarını söyledi.
Huawei kurucusu “Huawei’nin iyi ya da kötü bir şirket olup olmadığından emin olmayabilirler, ancak bunun için Huawei hakkında bilgi edinmeye başlasınlar” dedi. Zhengfei ayrıca “Huawei ile çalışıp çalışmayacaklarına kendileri karar verecek. Bunun için endişelenmiyoruz” açıklamasında bulundu.
Çinli teknoloji şirketi 2019 Ocak ve Şubat aylarında gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 35,8 artırdı. Apple ve Samsung gibi önemli rakiplerinin karşısında satışlarıyla elini güçlendiren şirket, ilk çeyreği başarılı bir şekilde kapattı. Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumundaki Huawei, 2019 yılının ilk çeyreğinde satışlarını 59,1 milyona çıkarmayı başardı.

Spotify kazandı, Apple’a soruşturma!

Spotify şikayetinin ardından Avrupa Birliği harekete geçti. AB yapılan resmi şikayetin ardında Apple’a karşı antitröst soruşturması başlatmaya hazırlanıyor. Spotify, Apple’ın tüketici tercihlerini Apple Music hizmeti ile sınırlamaya çalıştığını iddia etmişti. Spotify Apple arasındaki gerilimde AB kararını verdi.

Spotify Apple geriliminde top AB’de

Spotify geçen mart ayında konu ile ilgili şikayette bulunmuştu. Avrupa Birliği ise resmi soruşturmayı başlatmadan önce müşterileri ve diğer rakipleri dinleme kararı almıştı. Aradan geçen haftaların ardından AB, nihai kararı verdi. Çıkan bilgilere göre dava tahmin edilenden daha uzun sürebilir.
Spotify Apple ile ilgili yaptığı suçlamalarda, Cupertinolu şirketi tekelci olduğunu iddia etmişti. Apple’ın App Store’daki uygulamaları haksız bir şekilde kullanarak kendine avantaj sağladığı söylenmişti. Ayrıca Apple’ın uygulama içi satın almalarda yüzde 30 pay aldığını söyleyen Spotify bu sayede Apple Music’e karşı bir avantaj elde ettiğini açıklamıştı.
Konuyla ilgili Apple cephesinden de bir açıklama yapılmıştı.

Kanser Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Çağımızın hastalığı kanser hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Peki bilgilerinizin ne kadarı doğru? Cevap vermeden önce bir düşünün...
YANLIŞ 1: Kanserli bir kitlenin ameliyatla alınması kanserin yayılmasına yol açar
Tamamen yersiz bir inanıştır. Kanserli organın veya kitlenin alınması, bilakis kanserin yayılmasını engellemeye yöneliktir. Bağırsak, mide, meme gibi birçok kanser türünün tedavisinde cerrahi müdahale gerekir. Ancak bu kitlenin alınmasında geç kalınmışsa ve kanserli hücreler vücuda yayılmışsa, ameliyatla o kitle alınsa bile bir süre sonra yeni kitleler oluşabilir. Bunun ameliyatla ilgisi yoktur. 
YANLIŞ 2: Ailemde kanser yok, bende de olmaz
Bazı kanser türlerine genetik olarak yatkınlık mümkündür. O zaman diğer kişilere göre o kanser türüne yakalanma ihtimali daha yüksektir. Ancak ailenizde kanser olmaması sizde de olmayacağı anlamına gelmez. Kontrolleri aksatmamak gerekir.
YANLIŞ 3: Kemoterapi gören herkesin saçı dökülür
Her kemoterapi ilacının yan etkisi aynı değildir. Bu nedenle bazı ilaçların saç dökülmesine yol açtığı kesin ama bazıları sadece bölgesel dökülmelere sebep oluyor. 
YANLIŞ 4: İleri evre kanserde kemoterapi fayda sağlamaz
Hangi kemoterapinin, hangi evrede nasıl yapılacağına hekim karar verir. Bu tarz genellemelere göre hareket etmemek gerekli. İleri kanser evrelerinde doğru kemoterapi ile hem hastanın yaşam kalitesi hem de yaşam süresi artar.
YANLIŞ 5: Sadece pozitif düşünerek kanseri yenmek mümkündür
Elbette ki her türlü hastalığın tedavisinde hastanın psikolojisinin sağlam olması ve pozitif düşünmesi çok önemli. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Bu sebeple tedaviyi bırakmak doğru olmaz.
YANLIŞ 6: Sigara içmek sadece akciğer kanseri olma riskini artırır
Sigara sadece akciğer kanserine değil, aynı zamanda gırtlak, ağız, dil, dudak, mesane, pankreas gibi kanser türlerine yakalanma riskini de artırır.
YANLIŞ 7: Meme kanserini fark etmek için elle muayene yeterlidir
Her kanser türünde olduğu gibi meme kanserinde de erken teşhis çok önemlidir. Evet, her zaman elle muayene yapmalısınız ancak erken teşhis için bu tamamen yeterli olmayabiliyor. 20 yaşından sonra her kadın iki yılda bir kez sağlık merkezine gidip meme muayenesi yaptırmalı. 40 yaşından sonra ise iki yılda bir mamografi çektirmelidir. 
YANLIŞ 8: Her kanser hastası radyoterapi tedavisi görür
Radyoterapi her kanser türüne ve her kanser evresine uygun bir tedavi şekli değildir. En doğru kararı doktorunuz verecektir.
YANLIŞ 9: Kanserden korunmak mümkün değildir
İşte en büyük yanlış inanç! Yaşam şartlarını değiştirerek kanserden korunmak mümkündür. Korunmak için düzenli spor, sağlıklı beslenme, stresten uzak durma, zararlı alışkanlıklara son verme ve düzenli doktor kontrolleri önemli rol teşkil eder.

5 Mayıs 2019 Pazar

Firefox eklenti sorunu ile ilgili yeni gelişme

Firefox kullanıcılarının karşı karşıya kaldığı eklenti devre dışı kalma problemi yayınlanan son güncelleme ile birlikte düzeltildi. Mozilla, Firefox eklenti sorunuile ilgili önemli açıklamalarda bulunurken, sorunun kaynağını da açıkladı.

Firefox eklenti sorununu çözdü!

İnternet tarayıcıları içerisinde en çok kullanılan ikinci tarayıcı olan Mozilla Firefox, geçtiğimiz gün büyük bir sorunla karşı karşıya kaldı. Firefox kullanıcıları tarayıcılarını açtıklarında tüm eklentilerin devre dışı kaldığını fark ettiler. Bunun ardından eklentileri tekrar aktif etmeye çalışan kullanıcılar bir hata mesajı ile karşı karşıya kaldılar.
Konuyla ilgili hızla açıklama yapan Mozilla, tarayıcıda bir sertifikanın tarihinin geçtiğini, sorunun bundan kaynaklandığını belirtti. Ardından geçtiğimiz saatlerde bir yazı yayınlayan şirket, sorunun tamamen düzeleceğini açıkladı. Buna göre hata, arka planda kendi kendine yüklenecek bir yazılım ile düzelecek.

Limonlu Bahar Pilavı Tarifi

Limonlu Bahar Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 1 su bardağı yasmin pirinç
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1. 5 su bardağı sıcak su
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 dal dereotu

Limonlu Bahar Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Tüm malzemelerimiz hazırsa öncelikleri yasmin pirinçimizi nişastasından arınana kadar yıkayıp süzülmesi için bir kenara alalım.
  2. Tenceremize tereyağ, yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağımızı alıp pembeleşene kadar kavuralım.
  3. Renk alan soğanımıza mısır limon kabuğu ve pirinci ekleyip pirinçler şeffaf hal alana kadar kavuralım.
  4. Kavrulan pirinçimize sıcak suyunu ve tuzunu ekleyip bir tur karıştırarak altını kısalım ve kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  5. Pirinç suyunu çektikten sonra altını kapatalım.
  6. Tencerenin üzerine iki kat havlu kağıt serip kapağı kapatalım 15-20 dk kadar dinlenmeye bırakalım.
  7. Dinlenen pilavımıza servis öncesi ince doğradığımız dereotunu ekleyerek karıştıralım ve pilavımız servise hazır 💚Afiyet olsun 🍚

Soslu Parmak Tavuk Tarifi

Soslu Parmak Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • Tavuk fileto
  • Yarım çay bardağına yakın zeytin yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • Karabiber (gözkararı)
  • 1 yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı un
  • Tuz
Sosu için gerekli malzemeler:
  • 1 tatlı kaşığı mayonez
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • Karabiber(göz kararı)
  • Tuz
  • 1 -2 sarımsak

Soslu Parmak Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Tavukları uzun uzun jülyen doğrayın.
  2. Sarımsakları rendeleyin.
  3. Süt, yoğurt, salça, sarımsak, karabiber ve zeytinyağını karıştırın.
  4. Tavukları bu karışıma ilave edin.
  5. En az 2 saat marine olmasını bekleyin.
  6. Un ve yumurtayı çırpın.
  7. Azar azar marine sosundan dökün hamur toplanmasın.
  8. Kıvam aldıktan sonra tavukları bu sos ve tuz ile harmamlayın.
  9. Derin bir tavada kızartmaya başlayın.
  10. Sos yapılışı : Tüm sos malzemelerini karıştırın. 😍Afiyet Olsun 😍

Zeytinyağlı Kabak Yemeği (Nefis) Tarifi

Zeytinyağlı Kabak Yemeği (Nefis) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy kabak
  • 2 orta boy yarım ay şeklinde doğranmış kuru soğan
  • 3 adet yeşil soğan
  • 1 -2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı (1 yemek kaşığını yemek piştikten sonra üzerine dökeceğiz)
  • Tuz
  • Yarım demet dereotu

Zeytinyağlı Kabak Yemeği (Nefis) Tarifi Yapılışı

  1. Kabağın kabuklarını soyun. Uzunlamasına dörde bölüp doğrayın
  2. Tencereye ( ben düdüklüde yaptım )bütün doğradığımız malzemeleri ekleyin ( dereotu hariç❗) pirinci, yağını, tuzunu ve şekerini ekleyip Yarım su bardağı su ekleyip 5-6 dakika kontrollü pişirin.
  3. Yemek piştikten sonra inçe kıydığınız dereotunu ekleyip ayırdığımız zeytinyağını da ekleyip soğuk servis yapın. Afiyet olsun.

Windows 10 daha şık olacak!

En büyük yazılım ve donanım şirketlerinden biri olan Microsoft, gelecek sene yayınlayacağı Windows 10 güncellemesi ile bazı görsel değişikliklere gidecek. Bu tasarım anlayışını Apple ve Google’da kullanıyor.

Windows 10 güncellemesi ile tasarım değişiyor!

Windows Central editörlerinden Zac Bowden’ın attığı tweete göre Microsoft, yayınlanacak büyük Windows 10 güncellemesi ile birlikte bazı değişikliklere gidecek. Gelecek sene yayınlanacak güncelleme ile birlikte işletim sistemi pencereleri daha şık bir görünüme kavuşacak.İşletim sistemindeki pencerelerin köseleri yuvarlatılacak ve böylece sistem bütünü daha modern bir hal alacak. Şirket bu tasarım anlayışını son Edge sürümünde kullanıcılara sunmuş, olumlu geri dönüşler almıştı.
Bu çerçevede zaman içerisinde tüm uygulamaların bu özelliğe kavuşacağını söylemek mümkün. Apple uzun süredir bu tasarım anlayışını benimserken, Google’da Chrome OS işletim sisteminde bu tip bir tasarım sunuyor.
Zac Bowden yaptığı açıklamada söz konusu özelliğin belirli sayıda beta kullanıcısına sunulduğunu belirtti. 20H1 beta sürümünde ortaya çıkan bu görsel değişiklik, 2020 veya 2021 yılında tüm kullanıcılara sunulacak. Güncellemenin halka açık beta sürümünün yakın zamanda gelebileceği belirtiliyor.
Şirket geçtiğimiz aylarda büyük güncellemesini yayınlamış, önemli görülen bazı sorunları çözmüştü. Ayrıca Microsoft, Chromium tabanlı Edge tarayıcıyı da kullanıcıların hizmetine sundu.
Siz ne düşünüyorsunuz? Windows 10 kullanıyor musunuz? Söz konusu tasarım anlayışını beğendiniz mi? Sizce Microsoft bazı adımları geç mi atıyor? Yorumlarda belirtiniz.

Dağcılık Sporuna Başlamak İçin 8 Uygun Rota

Doğa ile baş başa kalmak için tek bir adım atmak yeterli. Ama insan bazen daha fazlasına ihtiyaç duyuyor değil mi? Tırmanarak hem doğayı iliklerinize kadar hissetmek hem de adrenalin dolu özgürlüğü tatmak istiyorsanız, dağcılık sporunu deneyimleyebilirsiniz. Peki dağcılığa yeni başlayanlar için hangi dağlar uygun? İşte Türkiye’den ve dünyadan dağcılık sporuna başlamak isteyenler için mükemmel rotalar!
Elbruz Dağı – Rusya
Profesyonel dağcıların zorlu olmayan parkur olarak tanımladığı Elbruz Dağı, Kafkasya’nın ve Rusya’nın en büyük dağı olarak biliniyor. Dağcılık sporuna başlamak isteyenler aslında 5642 m ile Avrupa’nın en yüksek dağı olarak tanımlanan Elbruz’da Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında eğitmen eşliğinde kolay tırmanış yapabilir.
Fuji – Japonya
Fuji Dağı, Japonya’nın en yüksek dağı olarak bilinse de aslında dağcılık sporu ile ilgilenenler çok zorlu bir dağ olmadığını belirtiyor. Dünyadaki en çok tırmanış yapılan dağ olarak bilinen Fuji, 3776 m yüksekliğinde. Bir yanardağ olan ve en son 1707-1708 yılında aktiflik gösteren Fuji’ye tırmanış için en uygun aylar Haziran, Temmuz ve Ağustos.
Mont Blanc – Fransa / İtalya
Dağcılık deyince Avrupa’da akla gelen dağların başında Mont Blanc var. İtalya ve Fransa sınırında yer alan Mont Blanc, yılda 30 bin ziyaretçi ağırlıyor. 4810 m yüksekliğe sahip olan bu dağ, güzel ve elverişli bir havada keyifli bir yürüyüş parkuru imkanı sunuyor.
Aladağlar – Türkiye
Niğde’de bulunan Aladağlar, dağcılık sporuna yeni başlayanlar için oldukça ideal. Türkiye’nin birçok yerinden rahatlıkla ulaşılabilecek bir konumda olan Aladağlar, 1995 yılında Milli Park ilan edildi. Hazirandan eylül sonuna kadar tırmanış için ideal olan Aladağlar’ın zirvesi 3756 metre.
Pikes Peak – ABD
Pikes Peak, Amerika’nın ünlü Rocky Dağları’nda bulunan, 4302 m yüksekliğinde bir zirve. Pikes Peak Dağı’na tırmanmanın bir güzel yanı, tırmandıktan sonra kendinizi kötü hissedecek olursanız, raylı bir sistemle aşağıya dönebilecek olmanız. 1961 yılında Ulusal Tarihi Öneme Sahip Eser ilan edilmiş olan Pikes Peak’teki doğal yaşam görülmeye değer.
Beydağlar – Türkiye
Antalya’nın masmavi denizini kucaklayan ve Torosların uzantısı olan Beydağlar, dağcılık sporuna yeni başlayanları kucaklıyor. Bakırdağı, Tahtalı Dağ, Kızlar Sivrisi (en yükseği; 3069 m) gibi zirvelere sahip olan Beydağlar, farklı orman türleri ve yumuşak havası ile dağcılığa yeni başlayanların en çok uğradığı rota olarak karşımıza çıkıyor.
Kilimanjaro Dağı – Afrika
Tanzanya’nın kuzey doğusunda bulunan Kilimanjaro, aslında Afrika’nın en yüksek dağı olarak biliniyor. 1987’de UNESCO tarafından dünya mirası kabul edilen bu dağ, 5895 m yüksekliğe sahip. Tırmanma sırasında özel teknikler gerektirmeyen bir dağ olan Kilimanjaro’nun rotası üzerinde konaklamak için kulübeler de bulunuyor.
Honaz Dağı – Türkiye
Denizli’nin güney doğusunda uzanan Honaz Dağı, Ege ve Akdeniz bölgelerini ayıran doğal sınır olarak biliniyor. 1995 yılında Milli Park ilan edilen Honaz Dağı, dağcılık sporuna yeni başlayanlar için oldukça elverişli. 2528 m yüksekliği ile Ege’nin zirvesi olan bu dağ, vadileri, etrafındaki irili küçüklü dağları ve eşsiz bitki örtüsü ile büyülü bir manzara sunuyor.