1 Şubat 2024 Perşembe

Peynirli Açma Tarifi

 

Peynirli Açma Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 yumurta beyazı hamura (Sarısı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı un
  • 50 gram tereyağı

İç malzemesi

  • Kaşar peynir
  • Helix peynir

    Peynirli Açma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için süt, su, şeker ve mayayı karıştıralım.
  • Tereyağı hariç diğer malzemeleri ilave edip hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
  • Daha sonra yumuşamış tereyağını ekleyip tekrar yoğuralım. Pürüzsüz bir hamur olana kadar.
  • Üzeri kapatıp, iki katı olana kadar mayalandıralım.
  • Mayalan hamurdan 12 beze yapalım.
  • Bezeleri sıvı yağla yağlayıp bir tepsiye dizip, üzeri kapalı 10 dk dinlendirelim.
  • Dinlenen bezeleri tabak büyüklüğünde dikdörtgen şeklinde açalım.
  • Baş tarafına kaşar veya helix peynir dizip, rulo şeklinde sarıp iyice uzatıp açma şekli verelim.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizip 15 dk tepsi mayası yapalım.
  • Daha sonra yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı süt ekleyip karıştırıp açmaların üzerine sürüp ısıtılmış fırında alt üst ayarda 180 derecede kızarana kadar pişirelim. 

Çörek Otlu Pişi Tarifi

 

Çörek Otlu Pişi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 ,5 su bardağı yoğurt
  • 1 kabartma tozu
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı çörek otu

    Çörek Otlu Pişi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un derince bir kaba alınır ortası havuz gibi açılır.
  • Yoğurt ,tuz, kabartma tozu ve çörekotu ilave edilir güzelce karıştırılır.
  • Yoğurulur ele yapışan yumuşak bir hamur elde edilir unun miktarını çoğaltıp azaltabiliriz ele epey yapışan bir hamur olması gerekiyor.
  • Üstü kapatılarak sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat dinlendirilir.
  • Elimizle yağlayarak açılır kızgın yağda kızartılır.

Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi

 

Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi İçin Malzemeler

  • ️150 gram tereyağ
  • ️3 yumurta (Beyazları hamura, sarılar üzerine)
  • ️Yarım çay bardağı su
  • ️1 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 yemek kaşığı toz şeker
  • ️3,5 – 4 su bardağı un

Üzeri için;

  • ️ 1/2 (yarım) kase kavrulmuş susam
  • ️1/2 (yarım) kase ay çekirdeği içi
  • Ayırdığım yumurta sarıları

    Ay Çekirdekli Ve Susamlı Çubuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç tüm malzemeyi yoğurma kabında karıştırdım. Yavaş yavaş un ekledim.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ettim. Hamur cıvık değil, yumuşak olacak. Bunun için unu kontrollü eklemek gerekiyor. Un miktarı yaklaşık yarım su bardağı arttırılıp, azaltılabilir.
  • Yoğurduğum hamuru streç ile sararak 30 dakika buz dolabında beklettim.
  • 30 dakika sonunda tezgahı hafife unladım, hamuru dikdörtgen olarak yarım parmak kalınlığında merdane ile açtım.
  • Hamurun üzerine ayırdığım yumurta sarılarının yarısını sürdüm.
  • Üzerine, hamurun her yerine gelecek şekilde susam serptim. Üzerinden, çok bastırmadan merdane ile geçtim.
  • Hamuru ters çevirmeden evvel önceden hazırladığım pişirme kağıdını tezgaha aldım. Merdaneye dolayarak hamuru ters çevirdim ve pişirme kağıdının üzerine serdim.
  • Hamurun arka tarafına kalan yumurta sarısını sürdüm.
  • Üzerine iç ay çekirdeklerini yine hamurun her yerine gelecek şekilde serptim. Yine çok bastırmadan merdane ile üzerinden geçerek ay çekirdeklerinin hamura yapışmasını sağladım.
  • Hamur artık hazır. Sıra şekil vermede. Hamuru bir parmak genişliğinde şeritlere bıçak yardımı ile ayırdım.
  • Şeritleri yine bıçak yardımı ile ortadan ikiye bölerek boylarını kısalttım.
  • Elde ettiğim şeritlerin ucundan iki elimle tutarak, bir elimi sağa, diğer elimi sola çevirerek büktüm.
  • Pişirme kağıdı serili tepsiye dizdim.
  • Önceden ısıttığım 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika, kızarana kadar pişirdim.
  • ⚠️ben bu çubukları biraz kıtır seviyorum. O yüzden pişme işlemi sonunda hemen fırından çıkarmıyorum. Ilınana kadar fırının kapağını açarak fırında bekletiyorum.

Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kaynar su
  • Yarım su bardağı süt (Oda sıcaklığında)
  • Yarım su bardağı sıvı yağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket yaş maya
  • 2 yumurta akı (Oda sıcaklığında)
  • Yarım paket süt kreması ( Oda sıcaklığında)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım kilo kadar un (Yaklaşık 4,5-5 su bardağına eşittir)
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz

Poğaçanın içine koymak için;

  • Çekirdekleri çıkarılmış zeytin
  • Zeytin ezmesi
  • Peynir

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

İsteğe bağlı

  • Susam çörek otu yada haşhaş

    Bekletmeden Yapılan Mayalı Pamuk Poğaça (Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir karıştırma kabına 1 su bardağı kaynar suyu ilave edelim.
  • Üzerine sıvı yağını ve sütü koyalım. Sonra yaş mayayı ilave edip karıştıralım. Arkadaşlar buna çok dikkat edelim yaş mayayı direk kaynar suya ilave edilmeyecek çünkü kaynar suyun içinde yanar çok acımsı bir tat oluşturur.
  • Süt ve sıvı yağı koyduktan sonra karıştırıp ondan sonra ilave edeceğiz yumurta akını ve kremayı koyup tuzunu ve toz şekeri ilave edip son kez karıştıralım.
  • En son unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya başlayalım hamur ele yapışacak kıvamda olacak. Fazladan extra un eklemeyin. Elimizi az miktarda sıvı yağıyla nemlendirip elimizi hamurdan çıkaralım.
  • Hamuru hiç bekletmeden ufak bezeleri alırken elimizi arada çok az miktarda sıvı yağıyla hafif nemlendirelim kolay bir şekilde yapılsın.
  • Ben zeytinli yaptım isteyen peynirli ve patatesli yada sade yapabilirler. Sonra hafif yağlanmış yada yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp isteğe bağlı susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmamış buna dikkat edelim
  • Fırını önceden açmıyoruz yani soğuk fırına koyup 180 derecede 25-30 dakika arası pişirelim.
  • Fırından fırına pişme süresi değişebilir bu sebeple kendi fırınınızda kontrollü olarak pişirin.
  • Pişen poğaçaları fırından çıkarıp üzerini bir bezle örtüp bir yarım saat bekletelim ki yumuşacık kalsın.

Un Helvası (Tam Kıvamında Bir Lezzet) Tarifi

 

Un Helvası (Tam Kıvamında Bir Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2buçuk su bardağı un
  • 1buçuk su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su

    Un Helvası (Tam Kıvamında Bir Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şekerle suyu karıştırıp ocağa alın.
  • Kaynadıktan. 1- 2 dk sonra altını kapatın.
  • Tavaya tereyağ ve sıvı yağı koyun. Tereyağ eriyince unu ilave edin. 15 20 dk kadar rengi değişene kadar kavurun.
  • Unu iyi kavurun yoksa güzel olmaz.
  • Ocaktan alıp şerbeti yavaş yavaş döküp karıştırın.
  • Sonra ocağa tekrar alıp şerbeti çekene kadar kavurun.
  • Ilıyınca ister benim gibi dondurma kaşığıyla isterse normal kaşıkla şeklini verin

Ganajlı Pasta Fırın Yok Sadece 10 Dakikada Hazır Pasta Tarifi

 

Ganajlı Pasta Fırın Yok Sadece 10 Dakikada Hazır Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket burçak büskivi
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Muhallebi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • 1 paket kremşanti
  • 1 paket labne peyniri (200 gram)
  • 1 paket vanilya
  • 150 gram margarin
  • 1 su bardağı şeker

Ganaj için

  • 1 paket krema
  • 1 paket sütlü çikolata
  • 1 paket bitter çikolata (İsteyen sadece sütlü kullanabilir)

    Ganajlı Pasta Fırın Yok Sadece 10 Dakikada Hazır Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bisküviler robottan geçirilir.
  • Tereyağı eritilir.
  • Ilınınca bisküvilerle karıştırılır.
  • Borcam ezilerek yerleştirilir.
  • Muhallebi için.Margarin eritilir.
  • Unu eklenir, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Yumurta, vanilya süt ve şekeri de eklenip, çırpılarak pişirilir.
  • En son labne peyniri krem şanti koyularak mikserler çırpılır hazırlanan bisküvinin üzerine dökülür.
  • Ganaj için;Krema ocakta ısıtılır.
  • Çikolata eklenir, karıştırılır.
  • Ilınınca muhallebinin üzerine dökülür. Bir gece buzdolabında dinlendirilir.

Çıtır Börek Tarifi

 

Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılık su (300 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı maya
  • 4 su bardağı un (Unu kontrollü ilave ediniz kalitesine göre miktarı değişebilir)

Hamuru yağlamak için

  • 200 gr tereyağı yada margarin

İçi için

  • 150 gr taze peynir veya 250 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • Tuz
  • Kara biber
  • Pul biber damak tadına göre

Üzerine

  • Yumurta sarısı
  • Sıvı yağ

    Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için ilk su ,mayayı karıştıralım tuz ve unu ilave edelim (unu kontrollü ilave ediniz) ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur elde edelim ve 10 dakika bekletelim.
  • Yufkaları yağlamak için yağı eritelim ve soğumaya bırakalım.
  • Dinlenen hamurdan 4 eşit beze yapalım bezeleri ikişerli olacak şekilde ayıralım.
  • İki bezeyi 40-45cm büyüklüğünde açıp her katı iyice yağlayıp iç içe katlayalım.
  • Üzerini kapatıp diğer iki bezeyi aynı şekilde hazırlayana kadar dolapta bekletelim .
  • Diğer iki bezeyi de hazırladıktan sonra dolaptakini çıkartıp ikinci hazırladığımızı dolaba koyalım .
  • Dolaptan çıkan katlanmış yufkayı çok az un yardımıyla kare formunda merdane ve oklava yardımıyla açalım.
  • 4 -5 cm genişliğinde keserek kare parçalar elde edelim.
  • Ortasına peynir veya kıymalı harçtan koyalım bohça şeklinde kapatalım ben kıymalı olanları düz peynirli olanları ters çevirip koydum.
  • Tepsiye peynirlilere yumurta sarısı kıymalılara yağ sürdüm.
  • Kıymalıları sarımsaklı yoğurt ile servis yaptım. Boşnak mantısı gibi oldu deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun bayılacakdınız tavsiye ederim 

Hazır Salepli Havuçlu Kek Tarifi

 

Hazır Salepli Havuçlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta (M)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı sütaş hazır salep
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 2 su bardağı ince rendelenmiş havuç
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

    Hazır Salepli Havuçlu Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta aklarını ve sarılarını birbirinden ayırın.
  • Önce yumurta akını karıştırma kasenin içine bırakın.
  • Ardından üzerine bir tutam tuz, yarım su bardağı toz şekeri ilave ederek krem şanti kıvamına gelene kadar yüksek devirde çırpın.
  • Diğer yarım su bardağı toz şekerin üzerine yarım su bardağı ılık suyu ilave ederek birlikte iyice şeker eriyene kadar karıştırın.
  • Ardından çırpılmış yumurta aklarını ayrı ayrı bir kaseye bırakın ve yumurta sarısını yüksek devirde çırpın.
  • Hafifçe şekerli suyu ilave ederek birlikte tekrardan yumurtaların rengi açık renk alana kadar iyice yüksek devirde çırpın.
  • Ardından yumurta sarısının üzerine salep sıvı yağ ilave ederek birlikte karıştırın.
  • Ardından kakao tarçın elenmiş un, vanilya, kabartma tozunu ekleyip hafifçe karıştırın.
  • Ardından havuç ceviz ilave ederek birlikte en son yumurta aklarını kek harcın içine azar azar yavaşça alttan üste gelecek şekilde spatula yardımı ile hafifçe karıştırın.
  • Önceden yağlanmış hafifçe unlanmış kek kalıbına harcı dökün.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecede benim fırında alt üst ayarda 1 saatte pişti siz kekin pişme süresini kontrollü kendi fırınınıza göre ayarlayınız. Not keke bırakılan sütaş hazır salep ocakta ısıtmadan oda ısısında olmalı su bardağı ölçüsü 200ml.