12 Eylül 2019 Perşembe

Dereotlu Kuru Cacık Tarifi

Dereotlu Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet salatalık
  • Yarım demet dereotu
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı mayonez (arzuya göre)
  • 6-7 yemek kaşığı yoğurt (koyu tarafı)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Pul biber
  • Nane

Dereotlu Kuru Cacık Tarifi Yapılışı

Mükemmel bir meze tarifi. Biz bayıldık, umarım siz de seversiniz. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun. 🌷🙏
  1. Salatalık, dereotu ve sarımsak doğranır.
  2. Yoğurt, mayonez ve tuz eklenir, karıştırılır.
  3. Üzerine zeytinyağı, nane ve pul biber serpilir ve servise hazır edilir 

Zahmetsiz Pirinç Çorbası Tarifi

Zahmetsiz Pirinç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük çay bardağı pirinç
  • 12 su bardağı sıcak su
  • 1 küçük parça tavuk (zorunlu değil)
  • 2 büyük domates
  • 1 silme yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı Limon tuzu

Zahmetsiz Pirinç Çorbası Tarifi Yapılışı



  1. Pirinçleri yıkayıp tancereye alalım.
  2. İçine tavuk parçasını da ilave edelim.
  3. Ben evimde tavuk suyu olmadığı için tavuk koydum siz koymak zorunda degilsiniz direk suyu yarısı tavuk suyu yarısı normal su olarak kullanabilirisiniz o da yoksa bulyon ekleyebilirsiniz tercih tamamen size aittir.
  4. Tencereye suyuda ekleyerek pirinçi ve tavuğu pişmeye bırakalım.
  5. Tavuk parçası ince olmalı ki pirinç pişene kadar o da pişsin.
  6. Pirinçler pişerken diğer yandan domatesi rendeleyelim veya kabuklarını soyup rondodan geçirelim.
  7. Küçük bir sos tenceresine domatesleri koyup suyunu çekene kadar pişirelim suyunu büyük oranda çekince salçasını ilave edelim ve ezerek kokusu çıkana kadar kavuralım.
  8. Tavuk derili ve yağlı olduğu için ben yağ kullanma gereği duymadım siz isterseniz ilk salçayı yağ ile kavurarak üzerine rendelenmiş domates ilavesiyle çorbanın sosunu hazırlayabilirsiniz.
  9. Pişen sosa kuru nane ekleyerek karıştıralım ve ocaktan alıp tencerede kaynayan pirinçin üzerine yavaşça dökelim diğer elimizlede karıştıralım.
  10. Karışan çorbayı yeniden pişmeye bırakalım.
  11. Gerek duyarsanız çorbaya fazladan su ilavesi yapabilirsiniz.
  12. Malum her pirinçin su çekme oranı ve pişme süresi aynı olmuyor.
  13. Pirinçler sosla özdeşleşip kıvam alınca damak tadınıza uygun olacak miktarda tuz ve limon tuzu eklemesi yapıp karıştıralım ve sonrasında çorbayı ocaktan alalım.
  14. Çorbayı servis ederken tavuk parçalarını çorbaya eklemedim siz isterseniz didikleyerek çorbaya ekleyebilirsiniz.
  15. Çorbanın bana göre en önemli püf noktası pirinçler pişerken hiç bir aşamada yüksek ateşte pişirmemek çünkü pirinçler çok çabuk tencereye yapışıp yanıyorlar birde tencerenin kapağını asla kapatmayın.
  16. Pirinç yoğun nişastalı bir bakliyat olduğundan çok çabuk taşma yapıyor.
  17. Bunlara dikkat etmenizi öneririm .
  18. Bir çorba için başınıza hiç olmadık işler çıksın istemem😉. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Patatesli Sulu Köfte Tarifi

Patatesli Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 4/3 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 750 ml sıcak su (yemeğimizi pişirmek için)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 adet orta boy patates
  • 1, 5 çay kaşığı ufak taneli limon tuzu

Patatesli Sulu Köfte Tarifi Yapılışı

Merhaba bizim pişmesini bile sabırsızlıkla beklediğimiz ve kısa sürede tencerenin dibini gördüğümüz bu tarifi umarım sizde bayılarak yersiniz :)
  1. Köfteler için de bir kaba ince bulgur ve irmiği alalım üzerine suyu ekleyerek kapak kapatalım ve 5 dakika bekleyelim.
  2. Sonra yumurta, un ve 1 yemek kaşığı biber salçasını ekleyerek yoğuralım.
  3. Yoğurduğumuz köfte hamurunu 10 dakika bekletelim, daha sonra elimize fındık büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayıp bir tabağa alalım.
  4. Soğanı doğrayalım, sıvı yağ ile kavuralım.
  5. İçerisine 1 yemek kaşığı salça ekleyip 2-3 dakika daha kavuralım, kavrulan sosa küp şeklinde kestiğiniz patatesleri ekleyip 2 dakika daha kavuralım.
  6. Üzerine 750 ml sıcak suyu ilave edip 15 dakika kaynatalım ve misket şeklinde ki köftelerimizi ekleyelim.
  7. Tuz, karabiber ve limon tuzunu ekleyip altını kısıp 25 dakika pişmeye bırakalım. Altını kapatıp kapağı 15 dakika sonra açıp servise hazır hale getirebilirsiniz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Tuz
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 büyük domates
  • 1 çay bardağı zeytinyağı

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı

  1. Kuru soğan ince yemeklik doğranır ve yarım çay bardağı zeytinyağında kavrulur.
  2. Soğanlar kavrulunca rendelenmiş veya robottan geçirilmiş 1 adet domates eklenir ve karıştırılır.
  3. Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinçler ilave edilerek hafifçe kavrulur.
  4. Karabiber, toz şeker, tuz (yaprağınızın tuzuna göre ayarlayın, çok tuzlu ise hiç kullanmayın) ilave edilir.
  5. Karıştırılarak ocaktan alınır.
  6. Son olarak İnce doğranmış maydanoz eklenir ve güzelce karıştırılır.
  7. Salamura yapraklar yıkanarak varsa fazla tuzu gitmesi için suda bekletilir.
  8. Daha sonra hazırlanan iç harcından her yaprağın üzerine bir tatlı kaşığının yarısı kadar bırakılarak yapraklar sarılır. Yaprakların büyüklüğüne göre değişir.
  9. Tencerenin tabanı kullanmayacağınız yırtık ya da damarlı yapraklarla örtülür ( Dibinin tutma ihtimaline karşı).
  10. Sarılan yapraklar tencereye yerleştirilir.
  11. Yerleştirilirken aralara kuru erik serpilir.
  12. Tüm yapraklar yerleştirildikten sonra üzerine yine yaprak kapatılır.
  13. Böylelikle buharı içeride kalacağı için hem daha kolay pişecektir. Hem de en üstteki yaprakların rengi daha yeşil kalacaktır.
  14. Son olarak yarım çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirilir.
  15. Yaprakların üzerine gelecek kadar su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
  16. Pişerken suyunu kontrol ederek susuz kalırsa su ilave etmenizi öneririm.
  17. Soğuduktan sonra servis edilir, afiyet olsun.

Ayva Tatlısı Tarifi

Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet ayva
  • 10 çorba kaşığı şeker
  • Yarım su bardağı su
  • 5-6 adet karanfil
  • 1 adet kabuk tarçın
  • Yarım limon

Ayva Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Ayvalarımızı yıkayıp, kabuklarını soyalım ve ayva çekirdeklerini bir kaseye ayıralım.
  2. Soyduğumuz ayvaları bir kasede limonlu suda kararmamaları için bekletebiliriz.
  3. İkiye böldüğümüz ayvaların her bir yarımına ıkı çorba kaşığı toz şeker koyalım ( benim ayvalarım köydeki ağaçtan toplama olduğu için birazcık şekilleri yamuk içlerinde ise siyah noktalar var idi o yüzden büyüklüğüne göre 1, 5 çorba kaşığı koyduğum da oldu)
  4. Ardından fırın poşetine ayvaları dikkatlice yerleştirelim ve biraz soyduğumuz ayva kabukları- çubuk tarçın- ayva çekirdeği ve suyu ekleyerek ağzını kapatalım.
  5. Fırın poşetini direk fırın tepsinin üzerine koyarak ılk 25 dk 160 derece de 35 dk ise 200 derecede pişirelim.
    İsteğe göre dondurma ve ya kaymak ile servis edebilirsiniz.
    AFİYET OLSUN 🌸

Kıymalı Kabak Yemeği Tarifi

Kıymalı Kabak Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 büyük boy kabak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy domates
  • 3 tane sivri biber
  • Salça
  • Kıyma ( miktar size kalmış)
  • Pul biber, karabiber, kekik, tuz
  • Sıvı yağ ( zeytin yağı da kullanabilirsiniz. Ben sıvı yağla soğanlarımı kavurdum bütün malzemelerimi ekleyip suyunu da boşalttıktan sonra zeytin yağı ekledim )
  • NOT: Zeytin yağıyla soğan kavurduğunuz zaman yağ yanar ayrıca besin değerini kaybeder.

Kıymalı Kabak Yemeği Tarifi Yapılışı

  1. Soğanlarımızı yarım ay şeklinde doğrayıp yağla kavuruyoruz.
  2. Salçamızı ekleyip kokusu çıkınca kıymamızı ekliyoruz.
  3. Kıyma suyunu bırakıp çektikten sonra büyük parçalar halinde doğradığımız biberlerimizi de ekleyip 1 dk kadar öldürüyoruz.
  4. Kabaklarımızı istediğimiz şekilde dilimleyip ekliyoruz.
  5. Harmanlanan kabaklarımıza iri doğradığımız domatesleri de ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Yaklaşık 5 dk kısık ateşte buharıyla pişirip sonra suyunu ekliyoruz. ( su malzemenin üstünü geçmesin. Çünkü kabak suyunu bırakacaktır. duruma göre tercihen ekleyebilirsiniz )
  7. Tuz ve baharatları ekleyip göz kararı zeytin yağını da ekledikten sonra 15-20 dk kadar ağzını hiç açmadan pişirmeye bırakıyoruz.
  8. Daha sonra pişip pişmediğini kontrol edip kapatıyoruz.İsteğe göre yoğurtla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Kışlık Acı Sos Tarifi

ışlık Acı Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 kg bursa domatesi
  • 2 kg kapya biber
  • Acı biber
  • Toz şeker
  • Sarımsak
  • Zeytin yağı
  • Sirke
  • Tuz

Kışlık Acı Sos Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce domates kapya biber ve acı biber malzemelerini yıkıyoruz.
  2. Daha sonra güzelce doğrayıp robotan geçiriyoruz ve ocağa alıyoruz.
  3. Kaynamaya bırakıyoruz içerisine iki yemek kaşığı kadar toz şeker atıp kaynatıyoruz
  4. Kaynayıp koyulaşıncaya kadar arada bi karıştırıp pişiriyoruz.
  5. Koyulaşınca içine sirke yağ ve sarımsak ilave edip karıştırıyoruz son olarak tuzu da ekleyip 5 dakika daha kaynatıyoruz.
  6. Ocaktan almadan altını kısıp kaynar kaynar şişelere koyup kapatıyoruz.
    NOT: isteyen açınca baharat eklebilir
    şimdiden afiyet olsun

Elmalı Kurabiye Tarifi

Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr oda sıcaklığında beklemiş margarin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 5, 5 6 su bardağı un (Kullanılan bardak ölçüsü 200 ml)
İÇ HARCI İÇİN
  • 5 adet orta büyüklükte kırmızı elma
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı tarçın
ÜZERİ İÇİN
  • Pudra şekeri (Eğerki dolaba koyacaksanız üzerine pudra şekeri serpmeyin

Elmalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Un hariç diğer bütün malzemeleri bir yoğurma kabına alıyoruz .
  2. Malzemeler birbirlerine geçene kadar karıştırıyoruz.
  3. Ardından un ilave ederek yoğurma devam ediyorum.
  4. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edeceksiniz.
  5. Yoğurma işlemi bittikten sonra hamurdan avuç içi kadar parçalar alıp yuvarlak yada olarak şekilde açıyoruz ve çok kalın ne çok ince açıyoruz açtıktan sonra hamuru dikdörtgen kesiyorum yani yanındaki ek parçaları alıyoruz.
  6. Ardından alt kısımdan hamuru yarısını aşağıya doğru uzun bir şekilde kesiyoruz.
  7. Kestikten sonra yukarıda kalan 2 parmak kesilmemiş yere iç harcı koyuyoruz.
  8. Ardından harcın üzerini kapatacak şekilde üstten yuvarlamaya başlıyoruz.
  9. Kesik olan yerlere doğru yuvarlama işlemi bittikten sonra 4 rer yada 5 şer çizik sonra kesiyoruz.
  10. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisi ne alıp 200 derecede ısınmış fırına koyuyoruz üzerleri hafif pembeleşene kadar pişiyoruz ve fırından çıkartıp soğumaya alıyoruz. AFİYET OLSUN 

Püf Noktaları İle Aşure Yapımı Tarifi

Püf Noktaları İle Aşure Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg aşurelik buğday (Akşamdan ıslanacak, en az 5 kez suyu değişecek)
  • 1 su bardağı nohut (Akşamdan ıslanacak sabah haşlanacak )
  • 1 su bardağı kuru fasulye (Akşamdan ıslanıp sabah haslanacak )
  • 1 su bardağı kuru kayısı ( 1 saat önceden ıslatılıp en az 5 kez suyu değişecek )
  • 1 su bardağı kuru üzüm ( Sabahtan ıslatılıp en az 5 kez suyu değişecek, küçük ve sari olandan )
  • 1 su bardağı dut kurusu ( Sabahtan ıslatılıp en az 5 kez suyu değişecek )
  • 1 paket kuş üzümü ( Sabahtan ıslatılıp en az 5 kez suyu değişecek)
  • 500 gram yaş badem (Sıcak suda bekletilip kabukları soyulacak )
  • 1 portakal kabuğu (Minik minik dogranacak )
  • 800 gram kuru incir ( Yarısı üzerine sus için kullanılacak
  • 2 elma ( Kabukları soyulup küçük küçük doğranacak)
  • 2 armut ( Kabukları soyulup küçük doğranacak )
  • 6 karanfil
  • 1 çubuk tarçın
  • 3 kg toz şeker ( Bal küpü kullandım )
  • 1 su bardağı önceden ıslanmış pirinç
  • 8 adet medine hurması
  • 4 lt kaynar su ( Kaynar şekilde yanınızda olacak ara ara katacağız)
  • Üzerini süslemek için arzunuza göre nasıl yapmak isterseniz. Ben hindistan cevizi rendesi, ceviz, fındık, çekilmiş fıstık, kabukları soyulmuş çiğ badem, incir ve kayısı kullandım.

Püf Noktaları İle Aşure Yapımı Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle akşamdan ıslatıp ara, ara en az 5 kez suyunu değiştiğimiz buğdayı düdüklü tenrecerede 1. 5 saat kadar pişiriyoruz.
  2. Bu arada pirinci aşure tenceresine alıp üzerine 1 litre kadar kaynar su ilave edip iyice pişiriyoruz minik doğranmış portakal kabuklarını da ilave ediyoruz ki aroması çıksın.
  3. Pişen buğdayları da düdüklüden alıp pirinçleri haşladığımız aşure tenceresine transfer edip kaynamaya bırakıyoruz.
  4. Kaynarken usul usul karıştırıyoruz ki dibi tutmasın 5 dakika kadar kaynaması kafi. Katılaştıkca kaynar su ilave edip karıştırıyoruz yavaş yavaş. Sırası ile haşlanmış nohut, çiğ badem, kayısı, elma, armut ve üzümleri ilave edip 5 dakika kadar daha kaynatıyoruz.
  5. En son kalan diğer malzemeleri de katıp 2 taşım kaynattıktan sonra şekerini verip 5 dakika iyice içine çekene dek özleşmesini sağlıyoruz ve yine suyu eksildikçe istediğiniz kıvama gelene dek kaynar su ilave ediyoruz. Çok katı olmamasına dikkat edin kepçede akışkan olmalı ki kaselere konduğunda katılaşmasın. Tamamen şekerle özleştiğini düşündüğünüz an altını kapatıp kaselere alıyoruz ve süslüyoruz. Hepinize afiyet olsun :)

Zeytinyağlı Yeşil Fasülye Tarifi

Zeytinyağlı Yeşil Fasülye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yeşil fasülye
  • 2 orta boy soğan
  • 2 orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • 1 buçuk çay bardağı zeytin yağı
  • 4 su bardağı sıcak su

Zeytinyağlı Yeşil Fasülye Tarifi Yapılışı

  1. Fasülye doğrayıp yıkadıktan sonra tencereye koyuyoruz.
  2. Üzerine küçük doğradığımız soğanı, domatesi koyuyoruz onlarında üstüne karabiberi, pul biberi, tuzu ve zeytin yağını koyup kapağını kapatıp ocağı açıyoruz. 25 dk böyle piştikten sonra üzerine 4 su bardağı sıcak su ekliyoruz.
  3. Kapağını kapatıp 1 saat pişmeye bırakıyoruz. Tuzunu ocağı kapatmadan 15 dk önce ekliyoruz tuzu başta koyarsak fasulyeyi sertleştirir.
REKLAM

Enfes Tava Böreği Tarifi

Enfes Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 adet soda
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Beyaz peynir ve kaşar peyniri
  • Yarım demet dereotu

Enfes Tava Böreği Tarifi Yapılışı

  1. Dereotunu ince kıyıp rendelenmiş peynirle karıştırın.
  2. Büyük boy bir tavayı yağlayıp yufkalardan birini kenarları dışarı sarkacak şekilde tavaya yayın.
  3. Süt, soda ve ayçiçek yağını bir kapta karıştırın.
  4. Tavaya yaydığınız yufkayı sütlü karışımla hafifçe ıslatın.
  5. Üzerine ikinci yufkanın yarısını küçük parçalar şeklinde kopartıp yayın ve sütlü karışımla ıslatın.
  6. Yufkanın diğer yarısına da aynı işlemi uygulayın.
  7. Yufkanın üzerine peynirli karışımı yayın.
  8. Peynirli karışımın üzerine kalan yufkayı aynı işlemi tekrarlayarak yerleştirin.
  9. Kenarlardan sarkan yufkalarla böreğin üzerini kapatıp kalan sütlü karışımla ıslatın.
  10. Tavayı ocağa alıp kısık ateşte böreğin her iki tarafını da kızartın.

Elma Dilimli Baharatlı Patates (Tavada) Tarifi

lma Dilimli Baharatlı Patates (Tavada) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 iri patates
  • 3-4 kaşık sıvı yağ
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • Yeterince tuz ve karabiber

Elma Dilimli Baharatlı Patates (Tavada) Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri soyup elma dilimi gibi keselim.
  2. Geniş bir kapta sıvı yağ, kekik, kırmızı biber, sarımsak, karabiber ve tuzu karıştırın patatesleri ilave edin iyice karıştırın.
  3. Isınmış kapaklı tavaya sıralayın.
  4. Kısık ateşte yaklaşık 46-50 dakika pişirin. Et yemeklerinin yanında nefis oluyor afiyet olsun 

Tarhana Yapımı Tarifi

Tarhana Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 kilo un
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 kilo yoğurt
  • 250 gr irmik
  • 5 tane kuru soğan
  • 150 gr margarin
  • 2 buçuk kilo domates
  • 2 buçuk kilo kırmızı biber
  • Yarım kilo biber salçası

Tarhana Yapımı Tarifi Yapılışı

  1. Kırmızı biberimizi domatesimizi yıkayın tencereye doğrayın üzerine 1 bardak su ekleyin iyice pişirin.
  2. Piştikten sonra blenderdan geçirin süzgeç ten geçirin derin kaba boşaltın.
  3. İçine yoğurdunu irmiğini margarinini yıkadığımız doğradığımız soğanını salçasını tuzunu ilave edin.
  4. Ununu yavaş yavaş ilave edin iyice yoğurun sert bir hamur olsun üstünü kapatıp 10 gün bekletin.
  5. Her gün sabah aksam yoğurun 1 hafta sonra hamur biraz cıvıklaşacak 2 bardak un ilave edin.
  6. 10 gün sora tarhanamız hamuru olmuştur dışarı temiz bez üzerine parça parça hamurlarımızı koyun.
  7. Ters yüz yaparak küçük küçük hamurları ufalayarak küçültün kevgirden geçirin.
    Çok kurutmayın zorlanabilirsiniz ardından tarhanamızı rondodan geçirip içeri de 2 gün kuru tun çorbamız yapıma hazırdır.