22 Ocak 2023 Pazar

Portakallı Kek Tarifi

 

Malzemeler

Kek için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım portakal suyu
  • Portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Un

Krema için;

  • 3 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Soğuduktan sonra;

  • Yarım paket kremşanti

Portakal sos için;

  • 2 çay bardağı portakal suyu
  • 1 çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta

Keki ıslatmak için;

  • Süt

    Nasıl Yapılır?

  • Kek için yumurta ve şeker beyazlaşana kadar çırpılır. Sıvıyağ, portakal suyu ve süt eklenip biraz daha çırpıldıktan sonra kuru malzemeler ve portakal kabuğu eklenir.
  • Yağlayıp unladığımız kalıba döküldükten sonra 170 derecede pişirilir.
  • Krema için; tereyağ ve vanilya hariç diğer malzemeler koyulaşana kadar pişirilir. Ocaktan aldıktan sonra tereyağı ve vanilya eklendikten sonra soğumaya bırakılır.
  • Soğuduktan sonra krem şanti eklenip 5 dakika mikserle çırpılır.
  • Ilıyan kek yaklaşık 1 su bardağı sütle ıslatılıp portakal sos dökülür. Sos donduktan sonra kremayla süsleyebiliriz. Afiyet olsun

Yoğurtlu Patlıcan Biber Kızartması Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 5-6 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 5 yemek kaşık yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyun.
  • Biber ve patlıcanları küp küp doğrayın.
  • Bol kızgın yağda hepsini ayrı ayrı kızartıp fazla yağını çekmesi için, havlu kağıt serili bir tabağa alıp tuzunu ilave edin.
  • Domatesleri ince ince doğrayıp sıvı yağda tuzunu ilave ederek soteleyin.
  • Servis tabağına ilk önce yoğurt daha sonra sebzeleri ve son olarak domates sosunu servis edin.

Kuru Dometesli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı terayağ
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 adet sivri biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 5-6 adet kuru domates
  • 2 su bardağı bulgur
  • 4 su bardağı su (+ 1 çay bardağı su)

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanlar piyazlık doğranır. Tereyağ ve zeytinyağında kavrulur.
  • Küçük doğranan sivri biberler eklenir ve kavurmaya devam edilir. Kuru domatesler eklenir.
  • Ardından salça eklenir iyice kavrulur. 1 çay bardağı su eklenir. Kapak kapatılır. Burada su eklenmesinin amacı kuru domatesleri yumuşatmaktır.
  • Birkaç dakika sonra sertliğini kaybeden domateslerin üzerine bulgur eklenir biraz kavrulur.
  • Ardından 4 su bardağı su eklenir tuzu atılır ve suyunu çekip kıvamına gelinceye dek pişirilir.

Taco Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 adet lavaş ekmeği
  • 600 gram tavuk eti
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet patates küp küp doğranıp kızartılmış.
  • Maydanoz
  • Baharat
  • Tuz

Üzerine;

  • Rende kaşar peynir

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak doğranmış tavuk etini yüksek ateşte suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Biber salçasını ekleyerek kokusu çıkınca sırasıyla yemeklik doğranmış soğan ve biberleri ekliyoruz.
  • En son kızarmış patates maydanoz ve baharatları ekleyip ocaktan alıyoruz. Lavaşları dilediğiniz büyüklükte bir bardak veya kase kullanarak yuvarlaklara ayırın veya hazır taco lavaşları bulursanız ondan satın alın.
  • Fırında taco formu verip kurutmak hafif pembeleştirmek için ben fotodaki kek kalıbından yararlandım siz dilerseniz kürdanla tutturabilirsiniz.
  • Tacoları fırından alıp, içlerine bolca tavuklu harcımızdan doldurup, tepsiye diziyoruz. Üzerine kaşar peynir ekleyip kaşarlar eriyip pembeleşinceye kadar fırınlıyoruz.

Fındıklı Buzluk Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gram margarin veya tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 2,5+ yarım su bardağı un (toplamda 3 su bardağı)
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı fındık kırığı
  • 1 paket vanilin

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle margarin, yumurta, vanilin, pudra şekeri ve 2,5 su bardağı un yoğurulur. Oldukça yumuşak bir hamur olacak. Hamur ikiye bölünüp birine kakao ve yarım su bardağı fındık eklenip yoğurulur.
  • Diğer hamura da yarım su bardağı un ilave edilerek yoğurulur her iki hamurda streçlenip, buzlukta yarım saat kadar sertleşene kadar bekletilir.
  • Önce beyaz hamur y. Kağıt üzerinde dikdörtgen formunda açılıp kenara alınır. Sonrasında kakaolu hamur aynı şekilde açılıp beyaz hamurun üzerine konulup sıkıca rulo halinde sarılıp buzluğa konulur.
  • Pişirmek istediğiniz zaman yarım saat kadar önce çıkarılıp resimdeki gibi dilimlenir yağlı kağıt serili tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180° fırında üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun

Patatesli Soslu Börek (D Börek) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka

İçi için;

  • 2 orta boy patates
  • 1 tane soğan
  • Biraz sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1.5 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Sosu için;

  • 2 büyük boy yumurta
  • 5 yemek kaşığı dolusu yoğurt (biraz yoğurt suyunu da koyun)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 yemek kaşığı üzüm süresi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı un
  • Çok az tuz

Üzerine;

  • Kalan sos
  • Çörek otu
  • Susam (dilerseniz sadece mavi haşhaş kullanabilirsiniz)

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesler haşlanır ve büyük parçalar halinde biraz ezilir. Soğan ince kıyılır. Tavaya biraz sıvı yağ alınarak soğanlar sotelenir.
  • Yumuşayan soğanların üzerine ezilen patates ve baharatlar eklenerek karıştırılır. Patates baharatlarla güzelce harmanlanınca altı kapatılır ve soğumaya bırakılır.
  • Sos için; yumurta, sıvı yağ, yoğurt, sirke, un, kabartma tozu ve tuz çırpılır. Biraz koyu kıvamlı ancak kepçe ile akabilecek kıvamda bir sos elde edilir.
  • Yufkanın 1 tanesi tezgaha serilir. Yufkanın üzerine sos gezdirilir ve fırça ile her yerine yaydırılır. Ardından yufka d şeklinde ikiye katlanır.
  • Katlanan yufka ortadan 2 ye kesilir. Kesilen kısımlarda tekrar ikiye ayrılır. (yani d şeklindeki yufka 4 parçaya ayrılmış olacak).
  • Kesilen 4 parça yufkanın üzerine tekrar sos sürülür. Patatesli harç geniş kısmına koyulur. Yan tarafları içe katlanarak çok sıkmadan sarılır.
  • Tüm yufkalara aynı işlem uygulanarak yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Kalan sos üzerlerine sürülür. Çörek otu, susam ya da mavi haşhaş dökülerek önceden ısıtılan 190 derece fırında altı üstü kızarana kapar pişirilir. Afiyet olsun 

Kaşarlı Sucuklu Çakallı Menemeni Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 3-4 tane yeşil biber
  • 500ml domates konservesi
  • 3 tepeleme çorba kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Arzu ettiğiniz miktarda sucuk
  • Tuz
  • Karabiber

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle biberlerin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra ince ince doğruyoruz (biz hafif acılı sevdiğimiz için içine birkaç tane kurutulmuş acı biber de ekledim, dileyenler taze biberleri de acı seçebilir)
  • Orta ateşte tereyağında biberleri kavuruyoruz (çakallı menemeninin püf noktalarından biri bol tereyağı kullanılmasıdır. Bu sebeple tereyağından taviz vermemenizi öneririm)
  • Biberler iyice yumuşayıp rengi hafif dönmeye başlayınca dilimlediğimiz sucukları ekliyoruz ve sucukları pişiriyoruz.
  • Daha sonra konserve domatesimizi ekleyip, tavanın kapağını kapatıyoruz orta ateşte arada bir karıştırarak domatesleri pişiriyoruz (ben yazın hazırladığım domates konservelerini kullandım, taze yaz domatesiniz varsa kabuklarını soyup rendeleyerek kullanabilirsiniz)
  • Domatesler pişerken bir kasede yumurtaları çırpıyoruz. Çakallı menemeninde sadece yumurtaların sarıları kullanılır ama ben beyazları israf etmemek için bütün yumurtayı kullanıyorum.
  • Siz orijinal tarife uymak isterseniz yumurta sayısını 4’e çıkarıp, sadece sarılarını kullanabilirsiniz.
  • Domatesler pişince altını kısıp çırpılmış yumurtayı ekliyoruz ve kaşığın altıyla iyice eze eze yumurtayı yediriyoruz. Burada domatesi iyice ezerek pütürlenmesini önlemek önemli.
  • Tuz ve karabiberini ekleyerek bir miktar daha karıştırıyoruz. Rendelenmiş kaşar peynirini üzerine ekleyerek kapağını kapatıp birkaç dakika bu şekilde bekletiyoruz.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra kaşar peyniri de iyice karıştırarak yediriyoruz. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 

19 Ocak 2023 Perşembe

Köz Biberli Meze -Salata Tarifi

 

Malzemeler

  • 5-6 adet közlenmiş kapya biber (1 kavanoz hazır biber)
  • 1 kutu mısır
  • 4 adet biberiye turşusu (jalapeno)
  • 1 diş sarımsak
  • Maydanoz
  • Dereotu
  • Taze soğan
  • Tuz
  • Zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

    Nasıl Yapılır?

  • Ben hazır közlenmiş biber kullandım,siz dilerseniz közleyebilirsiniz veya derin dondurucunuzda varsa onu kullanabilirsiniz.
  • Biberler doğranır,yeşillikler de doğranır. Dilerseniz yeşiliklerden hepsini değil sevdiklerinizi veya evde olanları kullanabilirsiniz.
  • Hepsini karıştırma kabına alalım,üzerine mısır ilave edelim,doğranmış biberiye turşusu veya jalapeno turşusu.
  • Dilerseniz kullanmayadabilirsiniz biberiye turşusu. Ben normalde kullanmıyordum ama bir tarifte gördüm ,denedim ve çok güzel tad kattı için şimdi kullanıyorum.
  • Üzerine yarım limonun suyunu sıkın,1 yemek kaşığı nar ekşisi ilave edin,tuz ve zeytinyağı.
  • Hepsini güzel karıştırıp servis edebilirsiniz.

Peynirli Maydanozlu Pratik Fırın Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı sıvı yağ (makarna haşlama suyuna)
  • 1 çay kaşığı tuz (makarna haşlama suyuna)
  • Yarım paket kelebek makarna
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 avuç doğranmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (1 yemek kaşığı üzeri için)
  • 200 gram lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir
  • Yarım tatlı kaşığı kekik
  • 200 gram kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Makarna suyunu tencereye alın ve ocağı açın.
  • Kaynadıktan sonra, tuz ve yağ ilavesini yapın ve makarnaları ekleyin.
  • Makarnaları tam paketin üzerinde yazan dakikası kadar haşlayın ve suyunu süzerek, bir kere durulayın ve beklemeye alın.
  • Maydanozları yıkayın ve orta büyüklükte doğrayın.
  • Tereyağının bir kaşıklık kısmını, küçük bir tavada çok kızdırmadan eritin.
  • Ayrı bir kapta; yumurtaları çırpın ve süt, kekik, peynir, maydanoz ve tuz ilavesini de yaparak karıştırın.
  • Karışıma makarnaları ve erimiş tereyağını da ekleyin ve hepsini birlikte güzelce harmanlayın.
  • Uygun büyüklükteki fırın kabınıza makarnayı aktarın. (Ben küçük boy oval borcam kullandım. 21x28cm boyutlarında farklı bir fırın kabı da kullanabilirsiniz.)
  • İkinci kaşık tereyağını da, makarnanın üstüne farklı noktalara 3-5 küçük parça halinde koyun.
  • Son olarak; üzerini tamamen ve her tarafı mümkün olduğunca eşit miktarda olacak şekilde, kaşar peyniri rendesi ile kaplayın ve fırına verin.
  • Kaşar peynirleri kızarana kadar, 190 derecede kontrollü pişirin. (Yaklaşık 30 dakika sürüyor. Aynı zamanda bu süreçte sosunu da çekmiş olacaktır.)
  • Pişen ve nar gibi kızaran, nefis peynirli fırın makarnamız servise hazırdır. 

Tavuklu Patates Oturtma Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet büyük patates
  • 400 gram tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı sebze tozu (Çeşni isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay bardağı su
  • Kızartmak için sıvı yağ

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 -2 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tavaya yağları alıp üzerine yemeklik doğranmış soğanları ilave edip hafif kavurun.
  • Üzerine küçük küp doğranmış tavuk etlerini ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Rendelenmiş sarımsak küçük doğranmış biberleri ekleyip bir iki tur karıştırın.
  • Soyulmuş küp doğranmış domatesleri ekleyip karıştırın.
  • Salça ve baharatları ekleyip soteleyin.
  • Yarım çay bardağı su ekleyip maydanoz ilave edip altı yedi dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Patatesleri soyup ortadan ikiye bölün.
  • Orta kısımlarını bir tatlı kaşığı yardımıyla oyun patatesleri önlü arkalı sıvı yağda kızartın.
  • Patatesleri fırın tepsisine dizip hazırlamış olduğunuz tavuklu harçtan içlerini pay ederek doldurun.
  • Sosu için salça, karabiber ve suyunu karıştırıp üzerine gezdirin ıslatmış olduğunuz fırın kağıdını üzerine kapatıp önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp üzerine kaşar peyniri koyup tekrar fırına verin kaşar peyniri eriyene kadar on dakika kadar pişirin yanında pilav eşliğinde sıcak sıcak servis edin afiyet olsun 😋.

Kolay Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 7 su bardağı sıcak su (1400 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Sosu için;

  • 50 g tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kolay mercimek çorbası için ocağa aldığımız uygun bir tencereye kırmızı mercimeği, bir kaç parçaya böldüğümüz soğanı ve yıkadığımız pirinci alalım. Biz mercimek çorbasını havuçsuz hazırladık ancak siz dilerseniz havuç kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyelim ve ocağı açarak mercimekler yumuşayana kadar pişmeye bırakalım.
  • Mercimekler yumuşadıktan sonra çorbamızı şöyle bir karıştıralım ve üzerine tuzu ve kimyonu ekleyerek blenderdan geçirelim.
  • Pürüzsüz bir kıvam alan çorbamızın üzerine gerekirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim. Yağ eridikten sonra üzerine pul biberi ekleyelim ve kavuralım.
  • Toz kırmızı biberi de ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Hazırladığımız tereyağlı sosu çorbamızın üzerine gezdirelim ve güzelce karıştıralım.
  • Yapımı oldukça basit mercimek çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!