13 Nisan 2023 Perşembe

Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi

 

Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram kıyma
  • Yarım su bardağı mantı (Erişte şehriyede kullanabilirsiniz)
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 5 su bardağı su

Terbiyesi için

  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı

Üzeri için

  • Tereyağ ve toz kırmızıbiber

    Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye suyu koyun kaynamaya bırakın.
  • Kıymanın içine tuz,karabiber,kimyon katıp küçük toplar halinde yuvarlayın.
  • Kaynayan suya atın ve 10 dk pişirin.
  • Daha sonra içine küp küp doğradığınız soğanı ve mantıyı atın 10 dk daha pişirin.
  • Diğer tarafta yumurta sarısı,un ve yoğurtla terbiyeyi hazırlayın.
  • Çorbanın suyundan içine katarak ılıştırın ve yavaş yavaş çorbanın içine döküp 5 dakika daha pişirin.
  • Tereyağında tozbiber eritip çorbanın üstüne döküp sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun 

Sömelek Köfte Tarifi

 

Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı köftelik bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için;

  • Çırpılmış yoğurt

    Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kap içerisine köftelik bulguru alalım.
  • Üzerine sıcak suyu ilave edelim ve üzerini streçleyerek 10 – 15 dakika bekletelim.
  • Sürenin sonunda suyunu çekip şişen bulgurun üzerine kıyma, irmik, yumurta, un, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasını ekleyerek elimizle yoğuralım.
  • Hazır olan köfte harcından parçalar kopartalım ve avuç içerisinde yuvarlayarak yaklaşık serçe parmağımız boyutunda şekillendirelim.
  • Köfteleri haşlamak için tencereye aldığımız suya limon tuzunu ekleyerek karıştıralım ve suyu kaynamaya bırakalım.
  • Kaynayan suya köfteleri bırakalım ve 6-7 dakika kadar haşlayalım.
  • Köfteler haşlanırken sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Üzerine salça, tuz ve naneyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
  • Haşlanan köftelerimizin suyunu süzerek sosun içerisine alalım. Nazikçe karıştırarak sosa bulanmasını sağlayalım.
  • Sosunu çeken köftelerimizi servis tabağına alalım. Üzerine çırpılmış sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

11 Nisan 2023 Salı

Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi

 

Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket spagetti (250 gr)
  • 1 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz (haşlama suyuna)
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet havuç
  • 4-5 çiçek brokoli
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı  Soya Sosu (60 ml)

    Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce makarnayı haşlamak için bol su kaynatalım. Biber, soğan ve havucu julyen doğrayalım. Brokoliyi çiçeklerine ayırıp yıkayalım.
  • Kaynayan suya tuz ve makarnaları ekleyelim. Ben spagetti ile hazırladım ama istediğiniz farklı çeşitte makarna veya noodle ile bu tarifi hazırlayabilirsiniz. Makarnaları paketinde yazan süre boyunca haşlayalım.
  • Diğer taraftan tavaya zeytinyağını alıp sebzeleri ve birkaç parçaya kestiğimiz sarımsakları soteleyim. Hafifçe rengi dönmesi yeterli, sebzeleri çok fazla ezilinceye kadar pişirmeyelim.
  • Soya sosu ve susamları ekleyip karıştıralım.
  • Haşlanan makarnaların suyunu süzüp ilave edelim. Güzelce karıştırdıktan sonra ocağı kapatalım. Soya soslu makarnamız servise hazır.

Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi

 

Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1/3 su bardağı bulgur (yıkayıp süzün)
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağı
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 su bardağı domates püresi
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 5-6 su bardağı tavuk suyu (veya su)
  • 7-8 adet mini havuç
  • Kuru nane (servis yaparken)

    Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimek ve pirinçi tel süzgeçte yıkayın.
  • Düdüklü tencerenin içerisinde nane hariç tüm malzemeleri ilave edin.
  • Düdüklünün kapağını kapatın, sebze ayarında 25 dk pişirin.
  • Piştikten sonra çorbayı düdüklü tencerenin içerisinde el blenderinden geçirin, gerekirse kıvamı çok koyu olursa, biraz kaynar su ilave edebilirsiniz.
  • Servis yaparken üzerine kuru nane serpiştirin.   Afiyet olsun!.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram güllaç  (10 yaprak)
  • 6 su bardağı süt
  • 3 çay bardağı şeker
  • 2 paket vanilya
  • 1 tepeleme su bardağı iri kıyılmış ceviz

Süs için:

  • Nar ve toz antep fıstığı

Su bardağı 250 ml

Çay bardağı 100 ml 

Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tencereye süt ve şeker konup ocakta ısıtılır.
  2. El yapmayacak kıvama kadar.
  3. İçine vanilya eklenip karıştırılır ve kenara alınır.
  4. 5 güllaç yaprağı alt kısma ortaya ceviz ve tekrar üzerine kalan 5 yaprak ile yapılır.
  5. İlk yaprak borcama göre kırılıp yerleştirilir ve üzerine islanacak şekilde süt dökülür.
  6. Bu işlem 5 yaprak bitene kadar devam edilir.
  7. Orta kısma gelince ceviz serpilir ve işlem tekrar 5 yaprak bitene kadar devam edilir.
  8. Bittikten sonra buzdolabına kaldırılır hem kıvam alması için hemde soğuması için bekletilir. Süslenip servis edilir.

Haşhaşlı Lokum Tarifi

 

Haşhaşlı Lokum Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 6 su bardağı un

İç harcı için;

  • 250 gr haşhaş ezmesi
  • 1,5 çay bardağı sıvı yağ (185 ml)

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Haşhaşlı Lokum Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için uygun bir yoğurma kabına süt, su, sıvı yağ, toz şeker, tuz ve yumurta akını yoğurma kabına alarak şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Unun bir kısmını ve mayayı ilave ederek spatula ile karıştıralım.
  • Hamurumuz yeterince kıvam aldıktan sonra elimizle yoğurmaya başlayalım. Yavaş yavaş unu ilave ederek hamurumuzu yoğuralım.
  • Toparlanan hamurumuzun üzerini streç film ve temiz bir örtü ile örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Çöreğimizin iç harcı için karıştırma kabına haşhaş ve zeytinyağını alarak karıştıralım.
  • Mayası gelen hamurun havasını alalım. Ardından un serptiğimiz tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve toparlayalım.
  • Toparladığımız hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve her birini toparlayarak beze haline getirelim.
  • Şekillendirmek için bezelerden bir tanesini yine un serptiğimiz tezgaha alarak merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde genişletelim.
  • Hazırladığımız iç harçtan hamurun üzerine koyalım ve eşit bir şekilde yayalım.
  • Hamuru uzun kenarından yuvarlayarak rulo haline getirelim.
  • Ruloyu bıçakla ya da hamur kesici yardımıyla 4 cm genişliğinde keselim. Dilerseniz 3 parmağınızı hamurun üzerine koyarak da boyutunu ayarlayabilirsiniz.
  • Diğer bezelere de sırasıyla aynı işlemi uygulayalım.
  • Tüm bezeleri şekillendirdikten sonra pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika mayalanmaya bırakalım.
  • Tepsi mayası gelen hamurların üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 °C ısıttığımız fırında 30 dakika pişirmeye devam edelim.
  • Sürenin sonunda pişen ve ilk sıcaklığı çıkan haşhaşlı lokumlarımız servise hazır.

Pizza Tadında Açık Börek Tarifi

 

Pizza Tadında Açık Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka

Sos için;

  • 1 çay bardağı ayran sütte olur
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Az kaşar rendesi (arzuya göre)

İçi için;

  • 1 adet soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy patates (çok ufak doğranmış)
  • 6 yemek kaşığı domates püresi
  • 10 halka kadar sucuk (ince doğranmış)
  • Az maydanoz
  • 100 gram kıyma
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Pul biber
  • Karabiber

    Pizza Tadında Açık Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce soğanı kavuralım, içine patatesi ilave edelim ,onlada kavuralım.
  • Püreyi ilave edelim, patates yumuşayana kadar pişirelim.
  • Sucuğu, baharatları, tuzu ilave edelim ,harcımız soğuyunca kıymayı ilave edelim karıştıralım .
  • Sosumuzu hazırlayalım ,tepsiye yağlı kâğıt serelim yufkanın 1 tanesini üzerine serelim .
  • Sostan her yerine sürelim.
  • 2 inci yufkayı da aynı şekilde serelim.
  • Kaşar peyniri serpelim sostan dökelim .
  • 3 yufkayı da tapsiye yapalım.
  • Kalan sosu sökelim harcımızı üzerine elit yayalım .
  • 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim, deneyecek olanlara afiyet olsun.

Mercimek Salatası Tarifi

 

Mercimek Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase haşlanmış yeşil mercimek (1 su bardağı haşlanmamış mercimek)
  • 1 orta boy kapya biber
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 2 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 2 dal taze soğan (isteğe bağlı)
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • yarım tatlı kaşığı tuz

    Mercimek Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Haşlanmış mercimeği bir kaba alalım. Eğer hazırda haşlanmış mercimeğiniz yoksa 1 su bardağı mercimeği haşlayarak 1 kase haşlanmış mercimek elde edebilirsiniz.
  • Kapya biberi ve kornişon turşuları minik minik doğrayıp mercimeklerin üzerine ekleyelim.
  • Dereotu ve maydanozu da doğrayalım. İnce kıydığımız yeşillikleri de diğer malzemelerin üzerine ekleyelim.
  • Zeytinyağı, limon ve tuzunu ekleyip iyice karıştıralım. Dilediğiniz gibi servis yapın. Afiyet şifa olsun. 😊
    Not; mercimeği dağılmayacak şekilde kontrollü haşlayalım.