Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 150 gram kıyma
- Yarım su bardağı mantı (Erişte şehriyede kullanabilirsiniz)
- 1 orta boy soğan
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- 5 su bardağı su
Terbiyesi için
- 1 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
Üzeri için
- Tereyağ ve toz kırmızıbiber
Terbiyeli Köfte Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tencereye suyu koyun kaynamaya bırakın.
- Kıymanın içine tuz,karabiber,kimyon katıp küçük toplar halinde yuvarlayın.
- Kaynayan suya atın ve 10 dk pişirin.
- Daha sonra içine küp küp doğradığınız soğanı ve mantıyı atın 10 dk daha pişirin.
- Diğer tarafta yumurta sarısı,un ve yoğurtla terbiyeyi hazırlayın.
- Çorbanın suyundan içine katarak ılıştırın ve yavaş yavaş çorbanın içine döküp 5 dakika daha pişirin.
- Tereyağında tozbiber eritip çorbanın üstüne döküp sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun
Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gr kıyma
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
- Yarım su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı acı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
Haşlamak için;
- Sıcak su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Üzeri için;
- Çırpılmış yoğurt
Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kap içerisine köftelik bulguru alalım.
- Üzerine sıcak suyu ilave edelim ve üzerini streçleyerek 10 – 15 dakika bekletelim.
- Sürenin sonunda suyunu çekip şişen bulgurun üzerine kıyma, irmik, yumurta, un, tuz, karabiber, kimyon ve biber salçasını ekleyerek elimizle yoğuralım.
- Hazır olan köfte harcından parçalar kopartalım ve avuç içerisinde yuvarlayarak yaklaşık serçe parmağımız boyutunda şekillendirelim.
- Köfteleri haşlamak için tencereye aldığımız suya limon tuzunu ekleyerek karıştıralım ve suyu kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suya köfteleri bırakalım ve 6-7 dakika kadar haşlayalım.
- Köfteler haşlanırken sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim.
- Üzerine salça, tuz ve naneyi ekleyerek karıştıralım ve kavuralım.
- Haşlanan köftelerimizin suyunu süzerek sosun içerisine alalım. Nazikçe karıştırarak sosa bulanmasını sağlayalım.
- Sosunu çeken köftelerimizi servis tabağına alalım. Üzerine çırpılmış sarımsaklı ya da sarımsaksız yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!
Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket spagetti (250 gr)
- 1 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz (haşlama suyuna)
- 1 adet kırmızı biber
- 1 adet havuç
- 4-5 çiçek brokoli
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı susam
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım çay bardağı Soya Sosu (60 ml)
Soya Soslu Sebzeli Spagetti Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?
- Önce makarnayı haşlamak için bol su kaynatalım. Biber, soğan ve havucu julyen doğrayalım. Brokoliyi çiçeklerine ayırıp yıkayalım.
- Kaynayan suya tuz ve makarnaları ekleyelim. Ben spagetti ile hazırladım ama istediğiniz farklı çeşitte makarna veya noodle ile bu tarifi hazırlayabilirsiniz. Makarnaları paketinde yazan süre boyunca haşlayalım.
- Diğer taraftan tavaya zeytinyağını alıp sebzeleri ve birkaç parçaya kestiğimiz sarımsakları soteleyim. Hafifçe rengi dönmesi yeterli, sebzeleri çok fazla ezilinceye kadar pişirmeyelim.
- Soya sosu ve susamları ekleyip karıştıralım.
- Haşlanan makarnaların suyunu süzüp ilave edelim. Güzelce karıştırdıktan sonra ocağı kapatalım. Soya soslu makarnamız servise hazır.
Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/3 su bardağı bulgur (yıkayıp süzün)
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı sıvıyağı
- 1 adet limonun suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 su bardağı domates püresi
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
- 5-6 su bardağı tavuk suyu (veya su)
- 7-8 adet mini havuç
- Kuru nane (servis yaparken)
Mercimek Çorbasını Bir De Böyle Deneyin Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mercimek ve pirinçi tel süzgeçte yıkayın.
- Düdüklü tencerenin içerisinde nane hariç tüm malzemeleri ilave edin.
- Düdüklünün kapağını kapatın, sebze ayarında 25 dk pişirin.
- Piştikten sonra çorbayı düdüklü tencerenin içerisinde el blenderinden geçirin, gerekirse kıvamı çok koyu olursa, biraz kaynar su ilave edebilirsiniz.
- Servis yaparken üzerine kuru nane serpiştirin. Afiyet olsun!.
Güllaç Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gram güllaç (10 yaprak)
- 6 su bardağı süt
- 3 çay bardağı şeker
- 2 paket vanilya
- 1 tepeleme su bardağı iri kıyılmış ceviz
Süs için:
Su bardağı 250 ml
Çay bardağı 100 ml
Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tencereye süt ve şeker konup ocakta ısıtılır.
- El yapmayacak kıvama kadar.
- İçine vanilya eklenip karıştırılır ve kenara alınır.
- 5 güllaç yaprağı alt kısma ortaya ceviz ve tekrar üzerine kalan 5 yaprak ile yapılır.
- İlk yaprak borcama göre kırılıp yerleştirilir ve üzerine islanacak şekilde süt dökülür.
- Bu işlem 5 yaprak bitene kadar devam edilir.
- Orta kısma gelince ceviz serpilir ve işlem tekrar 5 yaprak bitene kadar devam edilir.
- Bittikten sonra buzdolabına kaldırılır hem kıvam alması için hemde soğuması için bekletilir. Süslenip servis edilir.
Haşhaşlı Lokum Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
- 1 su bardağı ılık su (200 ml)
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 6 su bardağı un
İç harcı için;
- 250 gr haşhaş ezmesi
- 1,5 çay bardağı sıvı yağ (185 ml)
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
Haşhaşlı Lokum Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için uygun bir yoğurma kabına süt, su, sıvı yağ, toz şeker, tuz ve yumurta akını yoğurma kabına alarak şeker eriyene kadar karıştıralım.
- Unun bir kısmını ve mayayı ilave ederek spatula ile karıştıralım.
- Hamurumuz yeterince kıvam aldıktan sonra elimizle yoğurmaya başlayalım. Yavaş yavaş unu ilave ederek hamurumuzu yoğuralım.
- Toparlanan hamurumuzun üzerini streç film ve temiz bir örtü ile örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Çöreğimizin iç harcı için karıştırma kabına haşhaş ve zeytinyağını alarak karıştıralım.
- Mayası gelen hamurun havasını alalım. Ardından un serptiğimiz tezgaha alarak tekrar yoğuralım ve toparlayalım.
- Toparladığımız hamuru 4 eşit parçaya bölelim ve her birini toparlayarak beze haline getirelim.
- Şekillendirmek için bezelerden bir tanesini yine un serptiğimiz tezgaha alarak merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde genişletelim.
- Hazırladığımız iç harçtan hamurun üzerine koyalım ve eşit bir şekilde yayalım.
- Hamuru uzun kenarından yuvarlayarak rulo haline getirelim.
- Ruloyu bıçakla ya da hamur kesici yardımıyla 4 cm genişliğinde keselim. Dilerseniz 3 parmağınızı hamurun üzerine koyarak da boyutunu ayarlayabilirsiniz.
- Diğer bezelere de sırasıyla aynı işlemi uygulayalım.
- Tüm bezeleri şekillendirdikten sonra pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Üzerine temiz bir bez örterek 15 dakika mayalanmaya bırakalım.
- Tepsi mayası gelen hamurların üzerine yumurta sarısı sürelim. Önceden 180 °C ısıttığımız fırında 30 dakika pişirmeye devam edelim.
- Sürenin sonunda pişen ve ilk sıcaklığı çıkan haşhaşlı lokumlarımız servise hazır.
Pizza Tadında Açık Börek Tarifi İçin Malzemeler
Sos için;
- 1 çay bardağı ayran sütte olur
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- Az kaşar rendesi (arzuya göre)
İçi için;
- 1 adet soğan
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 orta boy patates (çok ufak doğranmış)
- 6 yemek kaşığı domates püresi
- 10 halka kadar sucuk (ince doğranmış)
- Az maydanoz
- 100 gram kıyma
- 1 çay kaşığı tuz
- Pul biber
- Karabiber
Pizza Tadında Açık Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce soğanı kavuralım, içine patatesi ilave edelim ,onlada kavuralım.
- Püreyi ilave edelim, patates yumuşayana kadar pişirelim.
- Sucuğu, baharatları, tuzu ilave edelim ,harcımız soğuyunca kıymayı ilave edelim karıştıralım .
- Sosumuzu hazırlayalım ,tepsiye yağlı kâğıt serelim yufkanın 1 tanesini üzerine serelim .
- Sostan her yerine sürelim.
- 2 inci yufkayı da aynı şekilde serelim.
- Kaşar peyniri serpelim sostan dökelim .
- 3 yufkayı da tapsiye yapalım.
- Kalan sosu sökelim harcımızı üzerine elit yayalım .
- 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim, deneyecek olanlara afiyet olsun.
Mercimek Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kase haşlanmış yeşil mercimek (1 su bardağı haşlanmamış mercimek)
- 1 orta boy kapya biber
- 6-7 adet kornişon turşu
- 2 tutam maydanoz
- 1 tutam dereotu
- 2 dal taze soğan (isteğe bağlı)
- 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- yarım tatlı kaşığı tuz
Mercimek Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Haşlanmış mercimeği bir kaba alalım. Eğer hazırda haşlanmış mercimeğiniz yoksa 1 su bardağı mercimeği haşlayarak 1 kase haşlanmış mercimek elde edebilirsiniz.
- Kapya biberi ve kornişon turşuları minik minik doğrayıp mercimeklerin üzerine ekleyelim.
- Dereotu ve maydanozu da doğrayalım. İnce kıydığımız yeşillikleri de diğer malzemelerin üzerine ekleyelim.
- Zeytinyağı, limon ve tuzunu ekleyip iyice karıştıralım. Dilediğiniz gibi servis yapın. Afiyet şifa olsun. 😊
Not; mercimeği dağılmayacak şekilde kontrollü haşlayalım.