14 Aralık 2023 Perşembe

Patates Püreli Fırında Güveç Tarifi

 

Patates Püreli Fırında Güveç Tarifi İçin Malzemeler

Püre için;

  • 4 adet orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı ucu ile karabiber
  • 1 çay kaşığı ucu ile pul biber
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz

Güveci için ;

  • 250 gr kuşbaşı
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet havuç
  • 1 kase arpacık soğan
  • 1 küçük şişe domates sos (yazdan hazırladığım konserve kullandım yoksa 3 adet domates)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Patates Püreli Fırında Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup küp küp doğrayıp tencereye alın ,üzerini geçecek kadar su koyup pişmeye bırakın .
  • Kuşbaşı etleri tencereye alın ,üzerine su ekleyip pişirin .
  • Etler pişince ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanı kavurun, üzerine yeşil biber ,kapya biber ,arpacık soğanı ve havucu ekleyip soteleyin.
  • En son domates sosunu döküp tuzu baharatları ilave edip karıştırın ve pişmeye bırakın .
  • Patatesleri suyunu süzün ,üzerine tuz ,baharat ,tereyağ ve sütü ekleyin ve patates ezme aparatı ile ezin .
  • Güveç kaselerine paylaştırın üzerini kaşık yardımıyla düzeltin .
  • Üzerine pişen güveci paylaştırın ,üzerine rendelenmiş kaşar peyniri yerleştirip 180 derece fırında kaşarlar eriyene kadar pişirin .

Tam Ölçülü Ezogelin Çorbası (Lokanta Usülü) Tarifi

 

Tam Ölçülü Ezogelin Çorbası (Lokanta Usülü) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet ufak doğranmış kuru soğan
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • Yarım su bardağı sıvı yağı yada zeytinyağı
  • 1,5 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 su bardağı yıkanmış süzülmüş mercimek
  • 2 yemek kaşığı yıkanmış süzülmüş pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolusu yıkanmış süzülmüş pilavlık bulgur
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz

Üzerinin sosu için;

  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı dolusu nane
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Pul biber yada toz biber

    Tam Ölçülü Ezogelin Çorbası (Lokanta Usülü) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir tencereye yağı ve doğranmış soğan ve rendelenmiş sarımsağı kavuralım.
  • 2 yemek kaşığı unu koyup biraz kavurup salçaları ekleyip biraz kavurup sonra sıcak suyu ilave edip kaynamaya bırakalım.
  • Bu arada kırmızı mercimeği, pirinç ve bulguru aynı tel süzgeçte yıkayıp süzüp tenceredeki kaynayan çorbanın suyuna yavaş ve dikkatli ilave edelim.
  • Sonra çorba pişip içindeki malzemeler iyice yumuşamışsa çok ezmeyecek şekilde blendırda geçirelim.
  • Bu arada çorbayı pişirmeye devam edelim.
  • Sosu için bir tavaya tereyağını koyup eritelim.
  • Kuru naneyi koyup hafif kızdıralım.
  • Pul biber ve karabiberi koyup ocak’tan indirelim.
  • Sosu ister tenceredeki çorbaya ilave edip karıştırın ister çorbayı bir kaseye koyduktan sonra üzerine kaşıkla gezdirip afiyetle sağlıkla tüketebilirsiniz.
  • Şimdiden deneyeceklere kolay gelsin afiyet şifa olsun.

    Bi sonraki tarifte görüşmek üzere hoşçakalın sağlıcakla kalın

Bisküvili Rulo Pasta Tarifi

 

Bisküvili Rulo Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket petibör bisküvi (kakaolu bisküvi kullanırsanız kakao kullanmayınız )

Arası için;

  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 paket sade krem şanti
  • 2 su bardağı hindistan cevizi

    Bisküvili Rulo Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eritmiş olduğumuz yağın içine şeker, süt, vanilya ekleyip karıştırıyoruz.
  • Öte yandan bisküvilerimizi rondodan geçirip, toz haline getiriyoruz ve tenceredeki karışıma bisküvileri ekliyoruz.
  • İyice karıştırıp, hamur kıvamına getiriyoruz.
  • Krem şantimizi, 1 bardak süt ile iyice çırpıyoruz.
  • İçine 2 bardak hindistan cevizi dökerek ve kaşıkla karıştırarak, hindistan cevizini krem şantiye iyice yediriyoruz.
  • Masanın üzerine streç film veya buzdolabı poşeti seriyoruz.
  • Bisküvili karışımımızı poşetin üzerine döküp, üstüne bir strec daha kapatarak merdane ile açalım. İnce bir hamur olacak.
  • Hazırladığımız hindistan cevizli krem şantiyi, açtığımız bisküvilerin üzerine döküp spatula yardımı ile her tarafına yayıyoruz ,muzlarımızı diziyoruz ve dikkatli bir şekilde, alttaki streçten yardım alarak pastamızı rulo yapıyoruz.
  • Dilimlerken kolay olması için buzluğa kaldırıyoruz. Dondurucuda 1- 2 saat bekletiyoruz çıkarıp dilimleyip servis ediyoruz.

Patlıcanlı Peynir Topları Tarifi

 

Patlıcanlı Peynir Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patlıcan
  • Yarım su bardağı rendelenmiş tulum peyniri (tercihen çok kolay erimeyen bir peynir kullanın aksi takdirde pişerken dağılacaktır.)
  • Yarım su bardağı galeta unu + bulamak için de bir miktar galeta unu gerekmektedir.
  • 1 yumurta
  • Çeyrek su bardağı maydanoz

    Patlıcanlı Peynir Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları fırınlıyoruz. (közlenmiş hali yaklaşık 550 grama denk gelmektedir. Hazır köz patlıcan da kullanabilirsiniz. ).
  • Közlediğimiz patlıcanları eziyoruz ve suyunu süzerek soğumasını bekliyoruz.
  • Yumurtamızı ayrı bir kaseye kırıp hafif çırpıyoruz.
  • Patlıcanlarımızın üzerine, yumurta, peynir, galeta unu ve maydanozu (dereotu gibi farklı yeşilliklerle de zenginleştirebilirsiniz. ) ilave ediyoruz.
  • Tuz, karabiber, pulbiberi göz kararı ilave ederek harcımızı yoğuruyoruz.
  • Harcımızdan küçük parçalar alarak top haline getiriyoruz ve galeta ununa buluyoruz.
  • 180 derece fırında 15-20 dakika fanlı ayarda, 3-5 dakika kadar ise köz ayarında pişiriyoruz. 

Çıldır Köfte Tarifi

 

Çıldır Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Patates püresi için;

  • 2 adet büyük boy patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı süt
  • 50 gr kaşar peyniri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Domates sosu için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3-4 adet domates
  • 1 çay kaşığı tuz

Köftesi için;

  • 500 gr kıyma
  • 3 dilim ekmek içi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yoğurt sosu için;

  • 8 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak

Sunum için;

  • Pide

    Çıldır Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çıldır köftenin köftesi için karıştırma kabına kıyma, ekmek içi, tuz, karabiber ve kekiği alarak yoğuralım.
  • Toparlanan köfte harcından elimizle parçalar kopartalım ve hamburger köftesi şeklinde, elimizle bastırarak genişletelim. Tüm harç bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Hazırladığımız köfteleri tavaya alalım ve arkalı önlü kızartalım.
  • Domates sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Üzerine küçük küçük doğradığımız soğan ve sarımsağı alarak soteleyelim.
  • Ardından rendelediğimiz domatesleri alalım ve karıştıralım.
  • Son olarak tuzunu ekleyelim ve sosumuzu domatesler diriliğini kaybedene kadar pişirelim.
  • Patates püresi için haşlanan ve kabukları soyulan patatesleri derin bir kaba alalım, üzerine sütü, tereyağını, tuz ve karabiberi ekleyerek patates ezici yardımıyla ezelim.
  • Püre haline gelen patatesin üzerine son olarak rendelenmiş kaşar peynirini ekleyelim ve karıştıralım.
  • Kaseye aldığımız yoğurdun içerisine ezilmiş sarımsağı ekleyerek karıştıralım.
  • Sunum için tabağa aldığımız pide dilimlerinin üzerine patates püresinden alalım ve yayalım.
  • Üzerine sırasıyla köfte ve yoğurttan koyup son olarak domates sosu gezdirerek servis edelim. 

Portakallı Kek (Çok Lezzetli Pamuk Gibi) Tarifi

 

Portakallı Kek (Çok Lezzetli Pamuk Gibi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 2 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 silme çay kaşığı zerdeçal
  • 3 su bardağı un

    Portakallı Kek (Çok Lezzetli Pamuk Gibi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri krema kıvamına gelene kadar çırpın .
  • Ardından sıvı malzemeleri ekleyip karıştırın .
  • Sonra kuru malzemeleri eleyerek ekleyin portakal kabuğu rendesi ve zerdeçalıda ekledikten sonra çırpmaya devam edin.
  • Katı yağla yağlanmış tepsiye kek harcını dökün.
  • Önceden ısıtılmış 150° fırına verip pişirin kürdan testi yaptıktan sonra çıkarın.
  • Tamamen soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip dilimleyip servis edin

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 su bardağı domates püresi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml)

    Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Domatesli bulgur pilavı için öncelikle tavaya sıvı yağı ve tereyağını alarak eritelim.
  • Ardından üzerine yemeklik doğradığımız doğan ve sarımsağı ilave ederek kavuralım.
  • Soğanlar pembeleştikten sonra domates püresini ve domates salçasını ilave ederek kavurmaya devam edelim. Bu aşamada yazdan hazırladığınız domates püresi varsa onları kullanabilirsiniz.
  • Üzerine tuz ve suyu ekleyerek güzelce karıştıralım. Kaynamaya bırakalım.
  • Pilavlık bulguru, fokurdamaya başlayan domates sosunun üzerine ekleyelim ve karıştıralım.
  • Tencerenin kapağını kapatarak kısık ateşte pilavımız suyunu çekene kadar pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çeken domates soslu bulgur pilavımızın altını kapatalım. Kapağın altına kağıt havlu yerleştirerek 10 dakika demlenmeye bırakalım.
  • Demlenen domatesli bulgur pilavımız servise hazır. 

Ağızda Dağılan Kıyır Mayasız Poğaça Tarifi

 

Ağızda Dağılan Kıyır Mayasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1 tane yumurta sarısı üzeri için ayıralım
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tane kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı un (yumuşak kıvamlı olacak hamuru sert değil o yüzden dikkatli ekleyelim unu)

İç malzemesi;

  • Lor peyniri

    Ağızda Dağılan Kıyır Mayasız Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba tereyağını ,tuzu, yoğurdu ,yumurta akını ,sıvı yağını, sirkeyi, alalım ve karıştıralım .
  • Macun kıvamına gelen hamura unu ve kabartma tozunu ekleyelim yoğuralım.
  • Kulak memesi kıvamına gelen hamuru cevizden biraz büyük parçalara ayıralım içerisine lor peynirini koyalım yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
  • Üzerine yumurta sarısını ve susamı yada çörek otunu serpelim .
  • 150 derecede pişirelim.