14 Ocak 2023 Cumartesi

Bol Malzemeli Mis Gibi Ev Yapımı Pizza (Hamuru Efsane) Tarifi

 

Bol Malzemeli Mis Gibi Ev Yapımı Pizza (Hamuru Efsane) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı irmik (sırrı burada)

Sos için;

  • 1 tepeleme yemek kaşığı karışık salça
  • 3 yemek kaşığı ketçap
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 diş sarımsak

Hamurun altına;

  • Galeta unu

Üst malzemesi;

  • Kaşar rendesi
  • Yeşil biber
  • Kapya biber
  • Domates
  • Zeytin yeşil-siyah
  • Sucuk
  • Mısır

    Bol Malzemeli Mis Gibi Ev Yapımı Pizza (Hamuru Efsane) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su (ılık) maya, toz şekeri kaba alıp 10 dakika bekleyin.
  • Köpürünce diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında hamur olunca. 45 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Daha mayalanan hamuru merdane yardımıyla yuvarlak ve ince şekilde açarak tepsiye yağlı kağıt serip galeta unu serperek üzerine açtığımız hamuru yerleştiriyoruz ve her yerine çatalla delikler açıyoruz ki hamurumuz fazla kabarmasın.
  • Daha sonra sosunu her yerine güzelce sürün.
  • Üzerinde dilediğiniz şekilde dilediğiniz malzemeleri ekleyip, 200 derece fırına kaşarlar eriyene kadar pişirin.
  • Evdeki malzemelerinize ve sevdiğiniz detaylara göre döşeme yapabilirsiniz. Ben klasik çeşit tercih ettim. Deneyecek olan arkadaşlara şimdiden afiyet olsun. 

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

İç malzemesi için;

  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 150 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı silme yeni bahar
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Maydonoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası

Sosu için;

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı silme sumak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle, pirinçlerimizi bir süzgeç yardımı ile sıcak su ile güzelce yıkayıp süzülmeye bırakalım.
  • Ardından, karıştırma kabı içerisine süzülmüş pirinç, kıyma, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
  • Daha sonra; soğanların iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
  • Tüm soğanları bıçakla orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
  • Bol kaynar suda tencerenin kapağını örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
  • Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
  • Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
  • İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
  • Tencerenin altına kalın ve büyük olanlar dan başlayarak aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizelim.
  • Daha sonra sosu için salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekledikten sonra dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı)
  • Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim.
  • Pişen dolmalarımızı ocaktan alıp yaklaşık bir saat kadar dinlendikten sonra servis yapalım.

Baklava Yufkasından Börek Tarifi

 

Baklava Yufkasından Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket baklava yufkası

Sos için;

  • 1 su bardağı ayran
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta birinin sarısı üzerine
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay bardağı peynir (isteğe göre fazla ekleyebilirsiniz)

    Baklava Yufkasından Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ispanakları yıkayıp ince ince doğrayın üzerine soğanı da doğrayıp ekleyin, sıvı yağ tuz baharat peyniri de ekleyip elimizle ezerek karıştıralım. İyi bir şekilde elimizle ezelim. Bu şekilde ıspanaklar yarıya kadar eksilecektir.
  • Ayran, süt, yumurta (birinin sarısı yüzüne) sıvı yağ, tuzu bir kasede karıştıralım.
  • İki baklava yufkasını üst üste koyalım üzerine ayranlı sostan sürelim. 2 yufka daha koyup sostan yine sürelim.
  • 2 yufka daha koyup sostan sürelim ve ıspanaklı harcı yufkanın başına uzun bir şekilde koyalım ve rulo şeklinde saralım. Fotoğrafa bakarsanız daha iyi anlaşılacaktır. Toplamda 6 yufka kullanıyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte kesip tepsiye düzelim. Ben altı parçaya kestim. Üzerine yumurta sarısını sürelim. İsteğe bağlı susam ve çörek otu serpelim.
  • 185 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dk pişirelim. Çıtır çıtır bir börek oluyor. Yedikçe yediren bir börek. Ertesi güne kalırsa yumuşak bir börek okuyor. Afiyet olsun

El Açması Patateli Börek Tarifi

 

El Açması Patateli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe sade maden suyu
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

Arasına sürmek için;

  • Oda sıcaklığında bekletilmiş 250 gram tereyağ ya da margarin

İç malzemesi için;

  • 8 adet haşlanmış patates
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Üzeri için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı karbonat

    El Açması Patateli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru soğanı yemeklik doğruyoruz ve tencereye koyup yağlarını da ekleyip karamelize olana kadar kavuruyoruz. Salçayıda ekleyip biraz kavurduktan sonra haşlanmış patatesleri rendeleyip ekliyoruz.
  • Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi de ekleyip biraz kavurduktan sonra ocağı kapatık soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru için; un hariç bütün malzemeleri karıştırıp unu ekleyip iyicene yoğrulur iki beze olacak şekilde ayırıp yarım saat buzdolabında bekletilir. Tereyağını dört eşit parçaya bölünür.
  • Dinlenen hamuru ne ince ne kalın olacak şekilde merdane ile açılır. Tereyağının bir parçasını eşit olacak şekilde sürülür.
  • Sonra orta kısımdan uca doğru güneş şekli olacak şekilde 7 kere kesilip her parçayı üst üste koyalım sonra buzdolabında yarım saat bekletilir.
  • Ayırdığımız diğer bezeyi de aynı şekilde yapıp buzdolabında bekletiyoruz. Bu işlemi her iki beze için iki kere açıp terayağı sürüp yarım saat bekletiyoruz.
  • Sonra ilk bezemizi alıp sıvı yağ ile yağladığımız tepsimizin boyunda açıp üzerine patates harcımızı eşit bir şekilde dizdikten sonra diğer bezemizi de açıp tepsimize yerleştirdikten sonra kaşığın tersi ile istediğimiz boyutta kesriyoruz.
  • Böreğimizin üst kısmı için yoğurt, sıvı yağ ve karbonatı karıştırıp börepin her tarafına sürdükten sonra önceden ısıtılmış 250°c de fırına koyuyoruz. Böreğimiz kabarmaya başlayınca 185°c ye düşürüp kızarana kadar pişiriyoruz.

Terbiyeli Et Haşlama Tarifi

 

Terbiyeli Et Haşlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı et
  • 4 adet orta boy patates
  • 2 tane havuç
  • 1 tane soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Terbiyesi için;

  • Yarım limon suyu
  • 1 tane yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yemeğin suyundan(birkaç kaşık)

    Terbiyeli Et Haşlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Düdüklüye yağımızı alalım etleri koyup, birkaç dakika kavuralım.
  • Daha sonra etlerin üzerini biraz geçecek kadar sıcak su koyalım ağzını kapatıp yarım saat pişmeye bırakalım.
  • Düdüklüyü açtıktan sonra üzerine iri iri doğranmış patates doğranmış havuç 1 adet bütün soğan ve tuzunu ekleyip pişmeye bırakalım (benim düdüklüm büyük olduğu için etler pişince başka tencereye aktardım dilerseniz bu şekil yapabilirsiniz)
  • Sebzeler pişerken başka bir kapta terbiyesi için yumurta sarısı un limon suyu ve kaynayan yemeğin suyundan alarak karıştıralım, pişen yemeğin üzerine dökelim.
  • Karabiber de ekleyip karıştıralım 5-10 dakika daha pişirip ocağın altını kapatalım.
  • Üzerine maydanoz ekleyerek sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun 

Milföylü Patates Mantısı Tarifi

 

Milföylü Patates Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 yaprak milföy hamuru
  • 3 tane orta boy patates
  • 1 tane soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzerine;

  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz biber

    Milföylü Patates Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri haşlayalım ve patates ezeceği ile ezelim.
  • Bir tavaya sıvı yağını koyalım, üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ilave edip, biraz kavuralım üzerine patatesi ilave edip karıştıralım.
  • Salçasını ve baharatlarını kattıktan sonra biraz daha kavuralım soğuması için kenara alalım.
  • Milföyün üzerin patatesli harçtan sürelim milföyü önce ikiye bölüp sonrada 6 parça bölüp, rulo şeklinde saralım.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişirelim üzerine sarımsaklı yoğurt dökelim.
  • Tereyağ ile kırmızı biberi eritip, üzerine gezdirelim.

Hünkar Beğendi Tarifi

 

Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kuşbaşı et
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 1 adet biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1.5.2 su bardağı su
  • Tuz ve karabiber

Beğendi için;

  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

    Hünkar Beğendi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sıvı yağı tavaya koyup ocağa alalım.
  • Tava ısındığında erleri ekleyelim ve suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
  • İnce doğradığımız soğan ve biberleri ekleyip kavuralım.
  • Salça ekleyelim bir iki tur kavuralım.
  • Doğradığımız domatesleri ekleyelim.
  • Suyumuzu ekleyerek pişmesini bekleyelim (etin durumuna göre düdüklüde de pişirebilirsiniz)
  • Piştikten sonra baharatını koyalım.
  • Patlıcanları doğrayalım, tavada yağ ve unu kavuralım.
  • Patlıcanları ekleyelim iyice ezelim.
  • Ocağı kısarak sütümüzü yavaş yavaş ekleyelim güzelce karıştıralım.
  • Tuzunuzda ekleyelim ve kaşarları da ekleyelim ocağı kapatalım ve karıştıralım.
  • Etler soğuksa biraz ısıtalım.
  • Servis yaparken önce beğendiyi sonra etleri üzerine koyalım afiyet olsun

12 Ocak 2023 Perşembe

Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi

 

Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
  • 2 adet tavuk budu (600 gr)
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) adet limon suyu
  • 8-9 su bardağı su (Haşlanmış tavuğun suyu da dahil)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
Lokanta Usulü Terbiyeli Tavuk Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
  • Öncelikle uygun bir tencerede tavukları üzerini üç parmak geçecek kadar su koyup haşlayalım.
  • Terbiyesini hazırlayalım. Un,yumurta,yoğurdu çok iyi çırpalım.
  • Üzerine bir su bardağı normal su ilave edelim çırpalım.
  • Üzerine sıcak olacak şekilde tavukların haşlanmış suyundan iki kepçe terbiyeye ilave ederek çırpalım.
  • Haşlanmış tavukları parçalara ayırıp kenara alalım.
  • Uygun bir tencereye sıvı yağ ilave edelim şehriye ilave edelim çok az kavuralım rengi dönmesin.
  • Üzerine sarımsakları ve tavukları ilave edelim tavuğun haşlama suyunu ilave edelim karıştıralım.
  • Terbiyesini ilave edelim karıştıralım.
  • Üzerine karabiber,ve tuzunu serpiştirelim ara ara karıştırarak kaynatalım.
  • Üzerine bir yemek kaşığı tereyağ ve toz biberi eritelim. Servis aşamasında üzerine gezdirelim. Afiyetle.
Terbiyesi için
Üzerine sosu için