26 Aralık 2023 Salı

Çıtır Çıtır Enfes Elmalı Kurabiye Küp Dilimli Tarifi

 

Çıtır Çıtır Enfes Elmalı Kurabiye Küp Dilimli Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 250 gram margarin
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (Olmazsa da olur)
  • Aldığı kadar un yaklaşık 4 su bardağı

İç harcı için

  • 4 elma
  • 6-7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz (Olmazsa da olur)

Üzeri için

  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri

    Çıtır Çıtır Enfes Elmalı Kurabiye Küp Dilimli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmalarımızı güzelce yıkayıp soyalım daha sonra küp küp doğrayalım.
  • Doğradığımız elmaları tencereye alıp orta ateşte çevirerek pişirelim.
  • Elmaların kararmaması için ilk başta biraz limon sıkabiliriz ben elmaların kararmasından hoşlanmıyorum şekeri de daha sonra koyuyoruz ki yanmasın.
  • Elmalar diriliğini kaybettiğinde şekeri ekleyip 10 dk daha pişirerek karamelize edelim karışımı.
  • En son tarçın ve ceviz ekliyoruz altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur karışımı için olan malzemeleri bir kaba koyup yoğuralım. Kulak memesi kıvamı dediğimiz kıvamda olmalı. 5 dk dinlendirmek yeterli.
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz biraz daha küçük olabilir daha ince bir hamurumuz olur ki bu tercihim çünkü ben ince hamurlu bol içli kurabiye seviyorum.
  • Bezelerimizi yuvarlak şekilde açıyoruz kalınlık isteğe bağlı tabii. Biraz da kabaracak.
  • Elma harcımızdan bir tatlı kaşığı ortasına koyup hamuru ikiye katlıyalım. Basitçe kenarlarını bastırıp tepsiye alalım. Şekil farklı olabilir, ben çabuk olması için bu şekilde yapıyorum. Tarifden 36 adet kurabiye çıkıyor iki tepsi oluyor.
  • Kurabiyelerimizi 170 derece fanlı programda 25 dk pişiriyoruz. Süre değişebilir. Fanlı program da olmayabilir bu yüzden üzeri renk alıncaya kadar pişirebiliriz.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip ( çay süzgeci kullanıyorum) servis edebilirsiniz. Açıkçası ben fırından ilk çıktığında çok seviyorum 🫠yemek zor olsa da o tadı daha çok seviyorum 

Çikolatalı Baton Pasta Tarifi

 

Çikolatalı Baton Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kreması için;

  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta sarısı ( beyazını kekte kullanabiliriz)

Piştikten sonra katılacaklar;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı (margarin)
  • 1 paket vanilya
  • 4 parça bitter çikolata
  • 1 paket krem şanti( toz- sade kullandım )

Kek için;

  • 4 yumurta + 1 yumurta beyazı ( kremada kullanmadığımız yumurta beyazı)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıcak su
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 1,5 su bardağı süt

Katların arası için;

  • Muz

    Çikolatalı Baton Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kreması için piştikten sonra katılacaklar hariç malzemeleri ekleyelim ve kısık ateşte sürekli karışarak pişirelim.
  • Kıvamı koyulaşıp göz göz olunca ocaktan alalım sırayla içine vanilya, çikolata ve tereyağını ekleyip karıştıralım.
  • Sıcaklığı biraz geçince krem şantiyi toz halde ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine temas edecek şekilde streç film yapıştırıp buzdolabına kaldıralım ve kekini yapmaya geçelim.
  • Kek için yumurtanın beyazlarını ve sarılarını ayıralım.
  • Beyazlarına bir fiske tuz ve şekerin yarını katıp iyice çırpalım. Bembeyaz koyu kıvam alana kadar çırpalım.
  • Yumurta sarılarını şekerin yarısıyla beyazlaşana kadar iyice çırpalım.
  • Sıcak suyu ekleyip iyice çırpalım.
  • Un vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
  • Yumurta beyazlarını alttan üste olacak şekilde 3 kerede ekleyelim. Alt üst yaparken harcımızı sönmemelisine dikkat edelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. Kekin her yerini sütle ıslatalım.
  • Keki 3 eşit parçaya bölelim.
  • İlk parçaya önce kremadan sürelim sonra muz dilimlerini yerleştirelim. Diğer parçayı aynı şekilde önce krema sonra muz dilimleri yerleştirip diğer parçanın üstüne güzelce koyalım. Üç kat yaptıktan sonra kalan kremayla üzerini süsleyelim. ( ekstra kremşanti yapıp süsleyebilirsiniz)

25 Aralık 2023 Pazartesi

Kadınbudu Köfte Tarifi

 

Kadınbudu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 600 g köftelik kıyma (az yağlı)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Köfteleri bulamak için;

  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 adet yumurta

Kızartmak için;

  • 2-3 su bardağı sıvı yağ (ay çiçek yağı)

    Kadınbudu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı ikiye bölün.
  • Yanmaz tavanıza kıymayı alın ve suyunu çekene kadar kavurun soğanlarınızı ve yağı ekleyin soğanlar pişene kadar kavurun sonrasında kıymayı soğumaya bırakın.
  • Diğer yandan pirinçinizi haşlayın (çok haşlamayın zira yoğurma esnasında parçalanmasın).
  • Yoğurma kabına soğumuş kıyma, çiğ kıyma, haşlanıp süzülmüş pirinçi alın.
  • Yumurtayı ve baharatları ekleyin.
  • Köfte harcını yoğurun.
  • En az 2 saat kendini çekmesi ve dinlenmesi için buzdolabında bekletin.
  • Kızartma aşamasında, yağı derin kızartma tenceresine alın.
  • Köftelere iri oval şeklini verin.
  • Köfteleri, önce galeta ununa bulayın, ardından çırpılmış yumurtaya….
  • Kızgın yağda kızartın.

Etli Biber Dolması Tarifi

 

Etli Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram dolma biber
  • 250 gram kıyma
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tutam taze nane
  • 1 tepeleme çay kaşığı tuz
  • 1 tepeleme çay kaşığı karabiber

Biberlerin üzeri için:

  • 1 adet domates

Sos için:

  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tepeleme çay kaşığı tuz

    Etli Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Biberleri yıkayıp saplarını çıkarın.
  • Soğanları küp doğrayın.
  • İç harcının hazırlanışı: sos malzemeleri ve domates hariç tüm malzemeyi bir kapta iyice yoğurun.
  • Biberlerin içini çok sıkışmayacak şekilde bu hazırladığınız harçla doldurun.
  • Üzerilerine minik doğradığınız domateslerden yerleştirin.
  • Sosun hazırlanışı:Sos malzemelerinin hepsini iyice karıştırarak, birlikte 5 dakika kaynatın.
  • Tencereye dizdiğiniz biberlerin üzerine hazırladığınız sosu dökün.
  • En son biberlerin üzerinde zeytinyağı gezdirin.
  • Tencerenin kapağını örtün.
  • Ocağın altını açın, suyu kaynamaya başlayınca en kısık ateşe alın.
  • Biberler pişince ocağın altını söndürün.
  • Biraz dinlendirdikten sonra servis yapın. 

Sütlü Balkabağı Tatlısı Tarifi

 

Sütlü Balkabağı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket petibör bisküvi (150 g)

Üzeri için;

  • Tahin
  • Ceviz
  • 1 kg bal kabağı
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su

    Sütlü Balkabağı Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabağımızı soyup, küp küp doğruyoruz, uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Üzerine şeker, su ekleyip kapağını kapatıyoruz ve ocakta yumuşayıncaya kadar  yaklaşık 50 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuduktan sonra robottan geçiriyoruz.
  • Muhallebi için; tereyağı hariç bütün malzemeleri uygun bir tencereye alıyoruz, karıştırıyoruz.
  • Ardından ocağa alıp ocakta kaynayana kadar karıştırıyoruz. Bu aşamada ocağı çok yüksek ateşte açmamalısınız.
  • Daha sonra koyulaşıp kıvam alan muhallebiyi ocaktan alıp tereyağı ekliyoruz.
  • Yağ eriyene kadar tekrar karıştırıyoruz.
  • Bisküvimizi robottan geçiriyoruz.
  • Kuplarımızın tabanına bir yemek kaşığı bisküviden koyup, muhallebimizi bölüştürüyoruz.
  • Muhallebimiz soğuduktan, sonra üzerine pasta sıkma torbasıyla kabağı sıkıyoruz.
  • Tatlımızı oda sıcaklığına gelene kadar beklettikten sonra buzdolabında 3-4 saat dinlendiriyoruz.
  • Sonra, arzuya göre tahin ve cevizle servis yapıyoruz.

Altın Mercimek Çorbası Tarifi

 

Altın Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sarı mercimek
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 6-7 su bardağı su (varsa bir miktarı tavuk ya da et suyu eklerseniz çok daha lezzetli olacaktır)

    Altın Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patates, soğan ve havuç minik minik doğranır.
  • Sıvı yağ ve tereyağ tencereye konulup malzemeler ilave edilir ve orta ateşte hafif yumuşayana kadar malzemeler kavrulur.(kavurduğumuz zaman havucun patatesin rengi yağa geçiyor ve çorbanın ışıl ışıl olmasını sağlıyor)
  • Yumuşayınca yıkanıp süzülmüş mercimek ilave edilip 2-3 tur çevrildikten sonra su ve tuz ilave edilip kaynamaya bırakılır.
  • Mercimekler iyice pişince blendırdan güzelce geçirilir.
  • Altın vuruş bir çay kaşığı zerdeçal eklenir. (zerdeçalın faydalarından en üst düzey yararlanmak için kara biber ile tüketmesiniz öneririm. )
  • Üzerine isteğe bağlı yağda kırmızı biber yakılır.
  • Rengiyle lezzetiyle harika altın mercimek çorbamız hazır☺️.

Revaniye Tatlısı Nasıl Yapılır?

 

Revaniye Tatlısı Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gr tereyağı ya da margarin
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su (300 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri için;

  • 1 paket sade krem şanti
  • 1 çay bardağı soğuk süt

    Revaniye Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak karıştırarak kaynamaya bırakalım.
  • 5 dakika kaynattığımız şerbete limon suyu ekleyerek 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Yoğurma kabına tereyağı, vanilin ve unu alarak elimizle yoğuralım.
  • Hamur kıvam aldıktan sonra toparlayalım ve hamurdan cevizden biraz küçük olacak şekilde parçalar kopartarak elimizde yuvarlayalım ve tepsiye dizelim.
  • Su şişesi kapağı ile hamurlarımıza şekil verelim ve hamurların orta kısmına serçe parmağımızla bastıralım.
  • Daha sonra 180°C fırında 20 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda fırından aldığımız revaniyelerin üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Bu aşamada revaniyeleri piştikten sonra derin bir baka alırsanız daha rahat olacaktır.
  • Üzeri için soğuk süt ve krem şantiyi derin bir kaba alalım ve kıvam alana kadar çırpalım.
  • Şerbetini çeken revaniyelerin ortasındaki boşluğa krem şantiden sıkalım.
  • Toz antep fısıtğı ile süsledikten sonra revaniye servise hazır.