14 Ocak 2023 Cumartesi

Midye Börek Tarifi

 

Midye Börek Tarifi İçin Malzemeler

(24 tane börek için)

  • 6 adet yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt

İçi için:

  • Peynir ve maydanoz

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta
  • Çörekotu

    Midye Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sosu için uygun bir kap içerisine yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu alarak çırpalım.
  • Yufkaları üst üst dizerek 4 eşit parçaya bölelim.
  • Üçgen yufkalarımızın bir tanesini alarak geniş tarafı size doğru olacak şekilde tezgaha koyalım.
  • Hazırladığımız sosumuzu yufkanın her yerine gelecek şekilde fırça yardımı ile sürelim.
  • Parmağımızla yufkanın sivri ucundan  geniş kısmına doğru yavaş yavaş büzdürelim ve kelebek şekli verelim.
  • Kenarda kalan kanat kısımlarını üst üste gelecek şekilde (lale şeklinde) ortada birleştirelim.
  • Birleştirilen yere peynirli harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyalım ve kenarlarını hafif içe doğru katlayarak kapatalım ve sigara böreği sarar gibi saralım, böreğimizi ters çevirelim.
  • Tüm yufkalara aynı işlemi tekrarlayalım.
  • Hazırlanan böreklerimizi pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizelim.
  • Kalan sosumuza 1 adet yumurta ekleyerek çırpalım ve böreklerin üzerine fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde sürelim. Eğer sosunuzdan kalmadıysa 1 adet yumurta sarısını biraz sıvı yağ ile karıştırarak da sürebilirsiniz.
  • Son olarak üzerine çörek otu serperek önceden ısıttığımız 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirelim. Süre sonunda fırından alarak servis edelim. Afiyet olsun.
  • Sözlü anlatımı zor olan bir tarif bunun için her aşamasını çektim, fotoğraflardan inceleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ankara Tava Tarifi

 

Ankara Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • ️500 gram kuzu eti
  • ️2 soğan
  • ️2 diş sarımsak
  • ️3 sivri yeşil biber
  • ️1 yemek kaşığı domates veya 1 yemek kaşığı biber salçası
  • ️2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kaşığı nane tozu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • ️1 lt kaynamış et suyu yada su
  • ️2,5 su bardak şehriye (1 bardak 220ml)

    Ankara Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti bir tencereye koyun ve kendi suyunu çekmesine izin verin.
  • Üzerine yağ dökün ve ince doğranmış soğanı,sarımsağı ve sivri biber ile soteleyin.
  • Başka bir tavada şehriyeyi sıvı yağ ile kavurun.
  • Şimdi kavrulmuş şehriyeye ve biber salçasını etli tavaya ekleyin ve baharatlayın.
  • 1 lt et suyu ile deglaze edin. Kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişirin.
  • Daha önce ya da daha sonra suyunu çekerse o zaman ocağı kapatın.

Ispanak Çorbası Tarifi

 

Ispanak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg ıspanağın başları
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 4 diş sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı zeytin yağ (125 ml)
  • 2 adet domates (rendelenmiş yada konserve domates)
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • Yarım limon suyu
  • 2 litre su

    Ispanak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 2 litre su ile bir su bardağı yeşil mercimeği 5 dakika haşlayalım.
  • 2 kg ıspanağı temizleyip yıkayalım.
  • Başlarını 5 santim uzunluğunda kesip doğrayalım .
  • Bir tencereye 1 çay bardağı zeytinyağını alalım .
  • 1 adet doğranmış soğanı ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine bir yemek kaşığı biber salçası ekleyip karıştıralım .
  • Doğradığımız ıspanak başlarınıda ekleyip 5 dk kavuralım .
  • Daha sonra 2 adet rendelenmiş domates ile 4 diş ezilmiş sarımsağı ekleyip 5 dk daha kavuralım .
  • 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı kuru nane,1 çay kaşığı pul biber ,yarım limon suyu ve haşladığımız mercimeği suyu ile birlikte ekleyelim .
  • Kaynamaya bırakalım ,30 dk pişirelim ,yemeğimiz servise hazır afiyet olsun.

Susamlı Kurabiye Tarifi

 

Susamlı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram yumuşak margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 3 yemek kaşığı orta kavrulmuş susam
  • Yaklaşık 4 su bardağı (ele yapışmayan özlü bir hamur elde edene kadar un)

Süslemek için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata

    Susamlı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Susam ve un hariç bütün malzemeleri hamur yoğuracağımız kaba koyuyoruz ve elimizle hepsini karıştırıyoruz.
  • Üstüne un ekleyip ele yapışmayan özlü bir hamur olana kadar yoğuruyoruz.
  • İstediğimiz kıvama gelince susamı da üzerine döküp tekrar yoğuruyoruz.
  • Hamurdan cevizden az küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve aparatın üzerine koyup bir seferlik olacak şekilde bastırıyoruz.
  • Çıkartıp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz.
  • Dilerseniz oval şekil verip çatal da bastırabilirsiniz.
  • Şekil verme işlemi bitince önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında altları hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Kurabiyeler piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz ve soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak benmari usulü erittiğimiz çikolataya yarısına batırıp tekrar tepsiye diziyoruz.
  • Çikolata donduktan sonra yemeye hazır 😍 Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 🤗 Hepinizi ınstagram ve youtube kanalıma davet ediyorum. Sevgiler. 

Çatalla Şekil Verilen Tereyağlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Çatalla Şekil Verilen Tereyağlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin yada tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı un (kontrollü bir şekilde unu ekleyelim)
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 çay bardağı ceviz yada fındık içi

Üzeri için;

  • 75 gram sütlü çikolata

    Çatalla Şekil Verilen Tereyağlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri bir kapta ekleyelim un hariç unu yavaş yavaş ilave edelim, hamurumuzu yoğuralım. Yoğurulan hamuru ikiye bölelim yarısına damla çikolatası, diğer yarısına ceviz ekleyelim ve yoğuralım.
  • Fırın tepsisine yanmaz kağıt serelim ceviz büyüklüğünde hamurdan koparıp elimizle yuvarlak yapalım, hamurlar bitene kadar işleme devam edelim.
  • Üzerine bir çatal yardımı ile sağdan ve soldan şekil verelim hafif bastırarak daha sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Üzerleri hafif pembe olunca fırından çıkaralım soğuması için bu arada çikolatayı benmari usulü eritelim hazırlayalım kurabiyeleri üzerlerine bastıralım ve tepsiye dizelim.
  • Ardından buzdolabına koyalım çikolataların donması için 15 dk beklese yeter bu tarif harika biz çok sevdik afiyetler olsun denemeye değer mis gibi bir lezzet

Sütlü Soslu Mantarlı Havuç (Enfes Oldu) Tarifi

 

Sütlü Soslu Mantarlı Havuç (Enfes Oldu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kültür mantarı
  • 2 tane havuç
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı rendesi kaşar
  • 1 silme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Sütlü Soslu Mantarlı Havuç (Enfes Oldu) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarı doğrayıp ağzı açık vaziyette ocağa koyalım. Ateşte suyunu salıp, iyice çekince az bir sıvı yağ ve tuzunu ekleyerek pembeleşince ye kadar karıştırarak kavuralım ve ocaktan alalım.
  • Havuçları da halka doğrayıp ayrı bir tavada az bir sıvı yağı koyup, kavuralım.
  • Borcama alt katına mantarları düzleyip. Havuçları üzerlerine koyalım.
  • Sosun hazırlaması için; karıştırma kabına yoğurt ve diğer malzemeleri koyalım.
  • Kaşarın yarısını üzeri için ayırıp, kalanıda sosa koyup karıştıralım.
  • Mantarlı havucun üzerine sosun hepsini koyalım.
  • Fırının üst ayarında 170 derecede on dakika kadar üzeri hafif kızarınca fırından çıkarıp kalan kaşarı da ekleyip tekrar fırına koyalım. Beş dakika daha kaşarla iyice pembeleşince fırından çıkaralım.
  • Soslu ve nefis mantarımız hazır sıcak servis yapalım. Arzu eden acı ve sevdiği baharatlar ekleyebilir. Afiyet sıhhat olsun

Bol Malzemeli Mis Gibi Ev Yapımı Pizza (Hamuru Efsane) Tarifi

 

Bol Malzemeli Mis Gibi Ev Yapımı Pizza (Hamuru Efsane) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı irmik (sırrı burada)

Sos için;

  • 1 tepeleme yemek kaşığı karışık salça
  • 3 yemek kaşığı ketçap
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 2 diş sarımsak

Hamurun altına;

  • Galeta unu

Üst malzemesi;

  • Kaşar rendesi
  • Yeşil biber
  • Kapya biber
  • Domates
  • Zeytin yeşil-siyah
  • Sucuk
  • Mısır

    Bol Malzemeli Mis Gibi Ev Yapımı Pizza (Hamuru Efsane) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Su (ılık) maya, toz şekeri kaba alıp 10 dakika bekleyin.
  • Köpürünce diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında hamur olunca. 45 dakika mayalanmaya bırakın.
  • Daha mayalanan hamuru merdane yardımıyla yuvarlak ve ince şekilde açarak tepsiye yağlı kağıt serip galeta unu serperek üzerine açtığımız hamuru yerleştiriyoruz ve her yerine çatalla delikler açıyoruz ki hamurumuz fazla kabarmasın.
  • Daha sonra sosunu her yerine güzelce sürün.
  • Üzerinde dilediğiniz şekilde dilediğiniz malzemeleri ekleyip, 200 derece fırına kaşarlar eriyene kadar pişirin.
  • Evdeki malzemelerinize ve sevdiğiniz detaylara göre döşeme yapabilirsiniz. Ben klasik çeşit tercih ettim. Deneyecek olan arkadaşlara şimdiden afiyet olsun. 

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

İç malzemesi için;

  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 150 gram kıyma
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı silme yeni bahar
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • 1 soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Maydonoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası

Sosu için;

  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı silme sumak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle, pirinçlerimizi bir süzgeç yardımı ile sıcak su ile güzelce yıkayıp süzülmeye bırakalım.
  • Ardından, karıştırma kabı içerisine süzülmüş pirinç, kıyma, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
  • Daha sonra; soğanların iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
  • Tüm soğanları bıçakla orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
  • Bol kaynar suda tencerenin kapağını örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
  • Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
  • Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
  • İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
  • Tencerenin altına kalın ve büyük olanlar dan başlayarak aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizelim.
  • Daha sonra sosu için salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekledikten sonra dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı)
  • Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşte 1 saat kadar pişirelim.
  • Pişen dolmalarımızı ocaktan alıp yaklaşık bir saat kadar dinlendikten sonra servis yapalım.

Baklava Yufkasından Börek Tarifi

 

Baklava Yufkasından Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket baklava yufkası

Sos için;

  • 1 su bardağı ayran
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta birinin sarısı üzerine
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 adet soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 çay bardağı peynir (isteğe göre fazla ekleyebilirsiniz)

    Baklava Yufkasından Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ispanakları yıkayıp ince ince doğrayın üzerine soğanı da doğrayıp ekleyin, sıvı yağ tuz baharat peyniri de ekleyip elimizle ezerek karıştıralım. İyi bir şekilde elimizle ezelim. Bu şekilde ıspanaklar yarıya kadar eksilecektir.
  • Ayran, süt, yumurta (birinin sarısı yüzüne) sıvı yağ, tuzu bir kasede karıştıralım.
  • İki baklava yufkasını üst üste koyalım üzerine ayranlı sostan sürelim. 2 yufka daha koyup sostan yine sürelim.
  • 2 yufka daha koyup sostan sürelim ve ıspanaklı harcı yufkanın başına uzun bir şekilde koyalım ve rulo şeklinde saralım. Fotoğrafa bakarsanız daha iyi anlaşılacaktır. Toplamda 6 yufka kullanıyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte kesip tepsiye düzelim. Ben altı parçaya kestim. Üzerine yumurta sarısını sürelim. İsteğe bağlı susam ve çörek otu serpelim.
  • 185 derecede önceden ısıtılmış fırında 35 dk pişirelim. Çıtır çıtır bir börek oluyor. Yedikçe yediren bir börek. Ertesi güne kalırsa yumuşak bir börek okuyor. Afiyet olsun

El Açması Patateli Börek Tarifi

 

El Açması Patateli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe sade maden suyu
  • 3 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un

Arasına sürmek için;

  • Oda sıcaklığında bekletilmiş 250 gram tereyağ ya da margarin

İç malzemesi için;

  • 8 adet haşlanmış patates
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Üzeri için;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım çay kaşığı karbonat

    El Açması Patateli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru soğanı yemeklik doğruyoruz ve tencereye koyup yağlarını da ekleyip karamelize olana kadar kavuruyoruz. Salçayıda ekleyip biraz kavurduktan sonra haşlanmış patatesleri rendeleyip ekliyoruz.
  • Tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi de ekleyip biraz kavurduktan sonra ocağı kapatık soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru için; un hariç bütün malzemeleri karıştırıp unu ekleyip iyicene yoğrulur iki beze olacak şekilde ayırıp yarım saat buzdolabında bekletilir. Tereyağını dört eşit parçaya bölünür.
  • Dinlenen hamuru ne ince ne kalın olacak şekilde merdane ile açılır. Tereyağının bir parçasını eşit olacak şekilde sürülür.
  • Sonra orta kısımdan uca doğru güneş şekli olacak şekilde 7 kere kesilip her parçayı üst üste koyalım sonra buzdolabında yarım saat bekletilir.
  • Ayırdığımız diğer bezeyi de aynı şekilde yapıp buzdolabında bekletiyoruz. Bu işlemi her iki beze için iki kere açıp terayağı sürüp yarım saat bekletiyoruz.
  • Sonra ilk bezemizi alıp sıvı yağ ile yağladığımız tepsimizin boyunda açıp üzerine patates harcımızı eşit bir şekilde dizdikten sonra diğer bezemizi de açıp tepsimize yerleştirdikten sonra kaşığın tersi ile istediğimiz boyutta kesriyoruz.
  • Böreğimizin üst kısmı için yoğurt, sıvı yağ ve karbonatı karıştırıp börepin her tarafına sürdükten sonra önceden ısıtılmış 250°c de fırına koyuyoruz. Böreğimiz kabarmaya başlayınca 185°c ye düşürüp kızarana kadar pişiriyoruz.