10 Ocak 2023 Salı

Domates Soslu Kıymalı Makarna (Aşırı Lezzetli) Tarifi

 

Domates Soslu Kıymalı Makarna (Aşırı Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gr kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tane soğan
  • 1 kase rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 paket makarna
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Domates Soslu Kıymalı Makarna (Aşırı Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir tavaya kıymayı alıyoruz suyunu verip geri çekene kadar pişiriyoruz.
  • Suyunu tam çektiği zaman sıvı yağ ve soğanı ekliyoruz.
  • Soğanlar pişene kadar kısık ateşte çeviriyoruz.
  • Rendelenmiş domates ekleyip 2 dakika daha bekledikten sonra salçaları ve tuzu ekliyoruz.
  • 2 dakika daha karıştırıp altını kapatıyoruz.
  • Ayrı bir tencereye makarna için su alıyoruz. Su kaynayınca içerisine tuz ekliyoruz. Makarnayı suya katıp 10 dakika pişiriyoruz.
  • Makarnaları süzüp tencereye geri alıyoruz.
  • Üzerine hazırladığımız kıymalı makarna sosunu ekleyip karıştırıyoruz.
  • En son nane ekleyip servis yapıyoruz.
  • Afiyet olsun.

Şekerli Portakallı Kurabiye Tarifi

 

Şekerli Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta (1’inin beyazı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 adet portakal rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4,5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta akı
  • Toz şeker

    Şekerli Portakallı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Portakallı şekerli kurabiye için öncelikle portakalın kabuğunu rendeleyelim.
  • Hamuru için yoğurma kabına yumurtaları, yoğurt, sıvı yağ, şeker ve vanilyayı alarak çırpalım.
  • Üzerine un, kabartma tozu ve portakal kabuğu rendesini ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada unu yavaş yavaş ekleyerek hamuru yoğurmaya devam edelim.
  • Hamurumuz ele yapışmayan bir kıvam aldıktan sonra hamurdan parçalar kopartarak elimizle yuvarlayalım.
  • Yuvarladığımız hamuru önce yumurta akına ardından şekere bulayalım.
  • Tüm hamuru şekerle kapladıktan sonra pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen ve ilk sıcaklığı çıkan şekerli portakallı kurabiyelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Peynirli Muffin Tarifi

 

Peynirli Muffin Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım kapya biber
  • 1 su bardağı beyaz peynir
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • Tuz (Peynirinizin tuz oranına göre)

Su bardağı ölçü 200 ml

Çay bardağı ölçü 125 ml 

Peynirli Muffin Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurtayı şekeri 1-2 dakika çırpalım.
  2. Yoğurt,süt,sıvı yağ ekleyip tekrar çırpalım.
  3. Unu ve kopartma tozunu ekleyip tekrar çırpalım.
  4. Peynir doğranmış biber ve maydanozu ekleyip spotula ile karıştıralım.
  5. Muffin kalıplarına eşit olcak şekilde paylaştıralım.
  6. Üzerine susam çörek otu serpelim.
  7. Önceden ısıtılmış 180 derce alt üst ayar fırında 25- 30 dakika pişirelim. Afiyet olsun.

Not: unu kontrolü ekleyelim. Yumurtaların büyüklüğüne ve yoğurdun kıvamına göregöre un miktarı değişkenlik gösterebilir. Hafif koyu kıvamlı bir hamur olmalı.

Kendi Sosunda Pişen Domatesli Makarna Tarifi

 

Kendi Sosunda Pişen Domatesli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 250-300 gr makarna
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 lt sıcak su

    Kendi Sosunda Pişen Domatesli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak domates,kapya biberi,yeşil biberi robottan geçirin.
  • Makarnayı pişiriceğiniz bir tencereye sıvı yağı koyun.
  • Üzerine 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı nane ilave edin.
  • Yağda baharatları çevirin az kavrulsun.
  • Baharatları yakmadan robottan geçirdiğimiz sebzeleri ve tuzu ilave edelim.
  • Sebzeleri sürekli çevirerek pişirelim.
  • Domatesler pişince makarnaları ilave edin ve 1 lt sıcak su. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin ,suyunu çekene kadar.
  • Ocağın altını kapatmadan önce sarımsakları rendeleyin ve sarımsaklar ile beraber 1 dakika kadar karıştırın.
  • Ocağı kapatın ve bir kaç dakika dinlendirmeye bırakın.

Makarna Salatası Tarifi

 

Makarna Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) poşet makarna
  • 2 tane közlenmiş kapya biber
  • 1,5 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 su bardağı kornişon turşu (Doğranmış)
  • 1 kutu konserve mısır
  • İsteğe göre dereotu (Ben dondurucuya doğrayıp kullanıyorum)

Yoğurtlu sos için;

  • Büyük kase yoğurt
  • 6-7 yemek kaşığı mayonez
  • 3 diş sarımsak

    Makarna Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarna poşetin üzerindeki tarife göre haşlanıp ,soğuksundan geçirilip süzdürülür.
  • Bezelye pişirilir.
  • Kornişon turşu ve kapya biber (közleyip) doğranır.
  • Bir kapta sosu için yoğurt,mayonez ve sarımsak (rendelenip) karıştırılır.

8 Ocak 2023 Pazar

Mevsiminde Portakallı Pasta Tarifi

 

Mevsiminde Portakallı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 tane portakalın suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

Kreması için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Dış kaplaması için;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 çay bardağı süt

    Mevsiminde Portakallı Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iki portakaldan birinin kabuğunu hazırlayacağımız kekin karıştırma kabına rendeleyelim.
  • Portakalların suyunu ayrı bir kaba sıkıp, kenara alalım.
  • Rendelenmiş portakal kabuğu üzerine yumurta ve şekeri ekleyelim, iyice köpürtelim. Baya beyazlaması ve köpük köpük olması çok önemli krema gibi olmalı.
  • Sonra sıvı yağını ve portakal suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Un, vanilya, kabartma tozunu da ekleyip spatula ile kanstıralım.
  • Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kalıba karışımı dökelim. 180 derecelik ısıtılmış finnda pişirelim.
  • Üzeri kızarınca kürdan ile kontrol edebilirsiniz.
  • Pasta kreması için;Tereyağ hariç tüm malzemeyi hiç topak kalmayacak şekilde karıştıralım ve ocak üzerinde devamlı karıştırarak pişirelim, ocaktan alıp tereyağını ekleyelim,.
  • Ilımaya bırakalım.
  • Kremşantiyi de hazırlayalım. Buzdolabına kaldıralım.
  • Keki fırından çıkarınca biraz ılıtıp ortadan 2’ye bölelim. Uzun bir bıçak veya ip kullanabilirsiniz tek seferde bölmek için.
  • Arasına ılık kremanın hepsini yayalım, diğer yarısını üzerine kapatalım.
  • En üstüne de krem şantiyi sürüp, dilediğiniz gibi süsleyip buzdolabında dinlendirebilirsiniz.Afiyet olsun :).

Dilme (Patriyot Tatlısı) Tarifi

 

Dilme (Patriyot Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için

  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çimdik tuz
  • Yaklaşık 500-600 gr un

Hamur açmak için

  • 250 gr tereyağı bir çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gr buğday nişastası

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Çeyrek limon

Muhallebisi için

  • 2 kilo süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı tepeleme pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı un vanilya

    Dilme (Patriyot Tatlısı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti ocağa koyup şekeri eritip kaynatıyoruz indirmeye yakın biraz limon sıkılır.
  • Unun ortasını açıp süt, yağ, sirke tuz ilave edip kulak memesi yumuşaklığında güzelce yoğuruyoruz sonra üzerini kapatıp hamur dinlenirken.
  • Muhallebisi için sütun içine pirinç unu, şeker ilave edip ocakta koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Koyulaşan muhallebiye çok çırpılmış yumurtayı azar azar ilave edip hızlıca karıştırıyoruz ve vanilyayı ile edip ocaktan indiriyoruz arada karıştırarak kabuk tutmamasını sağlıyoruz.
  • (aslında dilme tatlısın da patiryotlar muhallebiyi ocakta pişirmeden bütün malzemeleri çırpılarak çiğden iki yufka arasına çok dikkat ederek yufkayı patlamadan ve üstte çıkmadan bir tarafından konuluyor, ama benim gibi muhallebi yi pişirip yapmak işimi kolaylaştırıyor lezzet fark etmiyor).
  • Dinlenin hamuru alt katı için 9 üst katı için 8 adet beze yapıp pasta tabağı büyüklüğünde açarak önce erittiğimiz tereyağ ile sıvı yağ karışımından sürerek nişasta serpiyoruz.
  • Üst üste koyup tepsiden büyük bir yufka açıyoruz ve yufka üzerine yağ sürüp muhallebiyi döküyoruz.
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp aralarına yağ sürüp, nişasta serperek tepsi ölçüsünden daha büyük ebatta açarak dikkatlice muhallebinin üzerine örtüp kenarlarını hava almayıp muhallebi dışarı çıkmayacak şekilde kapatıyoruz ve üzerini bolca yağlayıp inceden ısıtılmış 160 derece fırında ağır olarak yaklaşık. 50 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp 5 dakika kadar sonra soğuk şerbeti önce kenarlarına döküp sonra tepsinin her tarafına dökülür ve üzerine bir tepsi kapatılarak soğuduktan sonra servis yapılır.Çok zahmetli ama çok lezzetli oluyor.Afiyet olsun.

Havuç Tarator Tarifi

 

Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet havuç
  • 1.5 su bardağı yoğurt (sulu olmasın) dilerseniz süzme yoğurt kullanabilirsiniz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak

Üzerindeki soslu nohut için

  • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ısıtılmış bir tavada, rendelenmiş havuçları, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile yumuşayana kadar pişirin ve ocaktan alıp, soğutun.
  • Dövülmüş sarımsak ve yoğurdu, tuz ile birlikte iyice karıştırın.
  • Soğuyan havuçları yoğurdun içerisine ilave edip karıştırın.
  • Ardından ısıtılmış tavaya haşlanmış nohut ve yağı alıp kıtır bir kıvam alana katar kısık ateşte pişirin.
  • Üzerine baharatları ilave edip karıştıralin ocağın altını kapatin servise hazır hale gelen tarotorun üzerine alın.

Havuçlu Kremalı Lokum Tarifi

 

Havuçlu Kremalı Lokum Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet büyük boy havuç
  • 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 6 yemek kaşığı dolusu toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi

    Havuçlu Kremalı Lokum Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle havuçlar tıkanıp soyulur rendelenerek tencereye alınır.
  • Margarinimizi ilave ederek kavuralım 6,7 dakika karıştırarak, şekerimizi ilave edelim.
  • Sütümüzün 2 su bardağı sütünü dökerek bir tık kaynatalım.
  • Bir kasede un,nişasta karıştırıp kalan sütümüzü yavaş yavaş ilave ederek sıvılaştıralım.
  • Tenceremizdeki havuçların üzerine dökelim ve pişirelim.
  • Katılaşmaya başlarken vanilya’yı ilave edelim.
  • Soğumaya bırakalım soğuduktan sonra 1 paket bisküvimizden 8 adetini kullanmayalım. Ben çok bisküvili sevmediğim için böyle yaptım dilerseniz kullanabilirsiniz.
  • Dilediğimiz gibi şekillendirelim ve hindistan cevizine veya fıstık ,ceviz ile süsleyebilirsiniz.
  • Bir kaseye doldurup elimizi batırarak şekillendirmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Not:sütten tasarruf etmek isteyene 1 bardağını su kullanabilirsiniz. Ben kullandım lezzeti değişmez 🥰🥰afiyet olsun.

Rulo Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Rulo Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

İlk mayalama için

  • 6.5 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Hamur yoğurmak için

  • 1,5 su bardağı ılık su (yaklaşık olarak)
  • 1 su bardağı süt ılık
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 2 su bardağı ezilmiş haşhaş l
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Dilerseniz haşhaşın içine 1 su bardağı dövülmüş ceviz de koyabilirsiniz.
  • Toz şeker (isteğe baglı)

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı

    Rulo Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak geniş bir kabın içerisin unu alarak, ortasını havuz gibi açalım. Açtığımız havuza mayayı, şekeri ve ılık suyu alalım ve mayanın aktifleşmesi için 5 dakika kadar bekletiyoruz.
  • Daha sonra tuzu ekleyelim hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Yavaş yavaş ılık suyu da ekleyelim, yumurtayı sivıyagyı ekleyip yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuralım.
  • Üzerini streç ile örterek 1 saat kadar mayalanmasını bekleyelim.
  • Haşhaşlı iç harç için uygun bir kapta haşhaşı, yağı ve cevizi karıştırın.
  •  hamurun mayası geldikten sonra hamuru yağladığınız tezgaha alın.
  • Hamuru yağlı kağıdın üzerine koyup elimizi yağlayıp açıyoruz.
  • Üzerine haşhaşları sürelim. Rulo yapalım ve iple 2-3 parmak kalınlığında kesip yağlanmış tepsiye dizelim.
  • Daha sonrasında üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirelim. Afiyet olsun

Ayva Yemeği Tarifi

 

Ayva Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram yağsız dana yada kuzu kuşbaşı
  • 5-6 tane küçük arpacık soğan yada büyük soğan
  • 2 tane büyük ayva
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım cay bardağı pekmez
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 cay kaşığı tuz
  • Sıcak su

    Ayva Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti tencereye alalım çok kısık ateşte arada bir karıştıralım.
  • Suyunu bırakıp çekmeye başlayınca 2 su bardağı sıcak şu koyup yine kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Diğer tarafta 2 yemek kaşığı tenceremize alalım.
  • Soğanları koyalım kısık ateşte biraz kavuralım soğanlar kızarsın.
  • Üzerine dilimlediğimiz ayvaları koyup tencerenin kapağını kısık ateşte arada bir karıştırarak bir 15 dakika kadar kavuralım.
  • Pişen eti üzerine boşaltalım ayvaların üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar şu biraz tuz(damak zevkinize göre)1 yemek kaşığı şeker yarım çay bardağı pekmezi koyup bir karıştıralım.
  • Kapağını kapatıp ayvalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirelim.
  • Çatalı ayvaya batıralım rahatça giriyorsa yemeğimiz pişmiştir.Sıcak sıcak yeyiniz.