27 Aralık 2022 Salı

Kardelen Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı un

Keki ıslatmak için;

  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • Yarım paket krema (100 ml)Kreması için;
    • 1 litre süt
    • 1 su bardağı toz şeker
    • Yarım su bardağı nişasta
    • Yarım su bardağı un
    • 1 paket vanilya
    • 80 gr beyaz çikolata
    • Yarım paket sıvı krema (100 ml)Arası için;
      • Antep fıstığı

      Üzeri için;

      • Hindistan cevizi

        Nasıl Yapılır?

      • İzmir’in meşhur kardelen tatlısının keki için öncelikle yumurta ve şekeri karıştırma kabına alarak mikserle köpük köpük olana kadar çırpalım.
      • Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek karışımımıza ilave edelim ve spatula ile malzemelerimizi güzelce karıştıralım.
      • Hazırladığımız kek hamurunu pişirme kağıdı serdiğimiz 29×29 cm boyutlarındaki borcama, eşit bir şekilde boşaltalım.
      • Her yerine güzelce yayılan kekimizi önceden ısıttığımız 175°C fırında yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
      • Sürenin sonunda keki fırından alalım ve soğuması için bekletelim.
      • Tatlımızın muhallebisi için tencereye süt, un, nişasta ve şekeri alarak karıştıralım. Kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim.
      • Kaynamaya başladıktan sonra vanilya ve çikolatayı ekleyerek çikolatana eriyene kadar karıştıralım. Ocağı kapatalım ve muhallebinin soğuması için bekletelim.
      • Soğuduktan sonra ayrı bir kaba aktardığımız muhallebinin üzerine sıvı kremayı ekleyelim ve mikserle güzelce çırpalım.
      • Kekimizi ıslatmak için bir kaba aldığımız süte sıvı kremayı ilave ederek karıştıralım.
      • Soğuyan kekimizi alalım, ters çevirerek üzerindeki pişirme kağıdını çıkaralım.
      • Kekimizi ortadan ikiye keserek yarısını tekrardan borcama yerleştirelim.
      • Hazırladığımız sütün yarısı ile kekin her yerini güzelce ıslatalım.
      • Ardından muhallebimizin yarısını kekin üzerine boşaltalım. Bir spatula veya pasta sıvama aparatı yardımıyla her yerine güzelce yayalım.
      • Muhallebinin üzerine bolca Antep fıstığı serpiştirelim.
      • Kekin diğer yarısını da muhallebinin üzerine yerleştirdikten sonra kalan sütle keki iyice ıslatalım.
      • Muhallebinin diğer yarısını kekin üzerine boşaltalım ve yine her yeri eşit olacak şekilde yayalım.
      • Tatlımızı bu şekilde en az 2-3 saat mümkünse 1 gece boyunca buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
      • Servis edeceğimiz zaman dolaptan çıkardığımız tatlının üzerini bolca hindistan cevizi ile kaplayalım. Dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

Osmanlı Mutfağından Gelen Lezzet Soğanlama Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet küçük boy soğan yada 1 adet büyük soğan
  • Yarım kahve fincanı su
  • Ayçiçek yağı
  • Tuz
  • 2 yumurta
  • 1 adet kesme şeker
  • Kimyon
  • Toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır? 

  • Soğanları uzun uzun doğruyoruz.
  • Pişerken yanmaması için suyunu ilave edip pişmeye bırakıyoruz.
  • Suyunu çekince ayçiçek yağını ve şekeri ekleyip, soğanlar karamelize olana kadar kısık ateşte kavuruyoruz.
  • Ardından baharlarını ekleyip yumurtaları kırıyoruz. Yumurtalar pişince yemeğimiz servise hazır, afiyet olsun 

25 Aralık 2022 Pazar

Kırpık Börek 2 Adet Yufka İle 8 Kişilik Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gr kadar beyaz peynir
  • Az tuz
  • 1 tutam maydanoz
  • İçi için;

    • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Kızartmak için;

    • Az sıvı yağ

      Nasıl Yapılır?

    • Yufkaları ikiye katlayıp rulo şeklinde sarıp ince şeritler halinde kesin. Ayrı derin bir kaseye yumurta, süt, sıvı yağ ekleyip karıştırın. Üzerine ezilmiş peyniri, doğranmış maydanoz ve az tuz ekleyip karıştırın.
    • Kestiginiz yufkaları ekleyip iyice karıştırın. Tavaya az sıvı yağ alın tavayı kızdırın. Yufkalı harcın yarısını tavaya koyup yayın.
    • Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri koyup harcın kalan yarısını da üzerine koyup yayıp düzeltin.
    • Kısık ateşte kızarana kadar bir tarafını pişirin. Kızarınca ters çevirip kızartın. Servis tabağına alın dilimleyip servis yapın afiyet olsun.

Pizza Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya (ya da yarım paket yaş maya)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık su

Sosu için;

  • 1 su bardağı domates sosu (paketteki domates sosu da olabilir isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri (varsa mozerella peyniri)
  • Sucuk
  • Sosis
  • Salam
  • Zeytin
  • Yeşil biber (kırmızı biber varsa)
  • İsteğe bağlı mısır

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hamur malzemelerimizi yoğurma kabına alarak yavaş yavaş suyunu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim. Mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurumuzu 4 bezeye ayıralım. Hamurumuz mayalanmaya bıraktığımızda kullanacağımız malzemeleri ince ince doğrayalım.
  • Yazdan yaptığım domates sosunun içine 1 yemek kaşığı salça ve kekik ekleyerek sosumu hazırladım.
  • Hazır paketteki domates sosu da kullanabilirsiniz. Hamurumuzun bir bezesini alıp çok kalın olmayacak şekilde açalım.
  • Yağlı kağıt serili tepsimize alalım. Üzerine çatalla delikler açıp 5 dk kadar 200 derece fırında kızarmadan pişirelim.
  • Daha sonra çıkarıp üzerine domates sosu sürüp rendelenmiş kaşarımızı ekleyelim.
  • Kaşarların üzerine de dilediğiniz gibi malzemelerinizi dizerek fırının en alt kısmına koyarak altı kızarana kadar pişirelim. Pizzamızı sıcak servis yapalım. 

Bal Kabağı Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet orta boy bal kabağı (250gr)
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1adet kapya
  • 1 diş sarımsak
  • 1 minik patates (isteğe bağlı)
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Zerdeçal (çok az attım çok sevmiyorum)
  • Tuz
  • 1 su bardağı kemik suyu
  • Kaynar su
  • Zeytin yağı

     Nasıl Yapılır?

  • Bal kabağını yıkayıp ortadan ikiye bölelim, içindeki çekirdeklerini çıkaralım, kabuklarını soyup dilimleyelim.
  • Tenceremize zeytinyağı ekleyip dilimlediğimiz bütün sebzeleri içine atalım 1-2 dakika kadar kavuralım.
  • Daha sonra kemik suyunu ve kaynar suyu ilave edelim.
  • Sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen sebzeleri blenderdan geçirelim ve tekrar ocağa alalım.
  • Tüm baharatlarını ekleyip 5 dk daha pişirelim. Afiyet olsun.

Sebze Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 büyük boy kuru soğan
  • 2 büyük havuç
  • 250 gram mantar
  • Brokoli
  • Karnabahar
  • 2 patates
  • 2 kapya biber
  • 3-4 diş sarımsak

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı domates sos
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, pulbiber, kırmızı biber (hangi baharatı seviyorsanız onu kullanın)

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemelerimizi eşit büyüklükte kesmeye özen gösterelim. İstediğiniz şekilde kesebilirsiniz.
  • Tenceremize malzemelerimizi sırasıyla soğan, havuç, mantar, brokoli, karnabahar, kapya biberler, sarımsak diziyoruz.
  • Sosumuz için sıcak suyumuza salçalarımızı, osusumuzu ve baharatlarımızı koyup güzelce karıştırıyoruz, tenceredeki sebzelerin üzerine döküyoruz.
  • 1 kaşık tereyağımızı minik minik parçalar halinde tencerenin üzerine koyuyoruz ve yarım çay bardağı zeytinyağımızı da ekleyip kaynayana kadar orta kaynamaya başlayınca kısık ateşte 1 saat pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Fıstıklı Soğuk Baklava Tarifi

 

Malzemeler

  • 700 gr baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağı
  • 100 ml sıvı yağ
  • 1 su bardağı antep fıstığı (iri çekilmiş)

Şerbeti için;

  • 800ml süt
  • 2 paket sıvı krema
  • 3su bardağı toz şeker (200 ml bardakla)
  • Üzerine;

    • Nescuik

      Nasıl Yapılır?

    • ereyağını eeitip sıvı yağını katıp karıştıralım.
    • Tepsimizin altını yağlayalım ve yufkaları aralarına yağ sürerek dizelim 320 gramı bitince irice çektiğimiz fıstığı her yerine gelecek şekilde serpelim üzerine yine yufkaları yağ sürerek serelim.
    • Yufkalar bitince istediğimiz ölçülerde keselim ve üzerine kalan yağımızı dökelim. 175° önceden ısıttığımız fansız fırında pişirelim. Altı üstü hafif pembeleşince fırından alalım.
    • 1-2 dakika bekleyip soğuk şerbeti yavaşça her yerine gelecek şekilde dökelim. Tatlımız tamamen soğuyunca üzeeine nescuik serpelim. Afiyet olsun.
    • Not:Fansız fırında 175 derecede 30dk pişirip dereceyi 150ye alalım 10dkda böyle pişirelim.

      Not:Tereyağının 50grmını ayır en üste kestikten sonra dök.

      Not:Yufkanın 320 gramını alt katmana, 380 gramını fıstık serptikten sonraki katmanlara kullanalım.

      Not:Şerbeti sadece şeker eriyene kadar hafif ısıtalım ve altını kapatınca kremayı döküp iyice karıştıralım.

      1. Not:Büyük boy dikdörtgen tepsiye göre ölçü verdim.

Kakaolu Bulut Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet (l) yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Şeker ile yumurtayı iyice köpük köpük olana dek çırpın.
  • Diğer sıvı malzemelerini ise sırayla ekleyin kuru malzemelerini havalandırarak harca ekleyin.
  • Kek kalıbını tereyağı ilede yağlayıp, hafif unlayın, kek harcını kalıba döküp.
  • Önceden ısıtılmış 160-170 derecelik fırında pişirin 

Mini Pankek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurta ve şekeri güzelce çırpalım.
  • Süt, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tüm malzeme pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştıralım.
  • Yapışmaz tavayı ocağa alarak orta ateşte ısıtalım.
  • Pankek hamurundan yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar aralıklı olarak tavaya dökelim.
  • Üzeri benek benek olmaya başlayınca hamurları spatula ile sırasıyla ters çevirelim.
  • Her iki yüzü de pişen pankekleri tavadan alalım.

Patlıcanlı Oturtma Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 tane patlıcan
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağı
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 250 gram kıyma
  • 2 adet yeşil biber
  • 5 yemek kaşığı menemen domatesi (1 adet domates doğrayabilirsiniz)
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Kızartmak için;

  • Sıvıyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları yıkayıp alacalı soyduktan sonra yuvarlak şekilde kesip kızgın yağda kızartalım.
  • Daha sonra iç harcı için; soğanları küçük küçük doğrayıp, sarımsağı rendeleyip yumuşayıncaya kadar soteledikten sonra kıymayı ekleyip suyunu hafif çekene kadar kavuralım.
  • Sonrasında biberi, maydanozu ve menemen domatesinden ekleyelim.
  • Güzelce kavrulduktan sonra baharatları, suyunu ve salçasını koyalım. Biraz suyunu çektikten sonra ocağın altını kapatalım.
  • Alacalı soyup kızarttığımız patlıcanları borcama dizelim. İç harcı üzerini örtecek şekilde kapatalım. Üzerini domates ve maydanoz ile süsleyelim.
  • Daha sonra bir yemek kaşığı salçayı bir kaseye koyup su ile çözeltelim. Borcama dökelim.
  • Isınmış 180 derece fırında 30 dk kadar pişirelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet bal şeker olsun. 

Bitter Çikolatalı Glutensiz Sütsüz Kapkek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta (büyükse 3 yeterli)
  • 100 gram bitter kuvertür çikolata
  • 3 adet orta boy olgun muz
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 dolu yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (katı haliyle)
  • 4 yemek kaşığı tef unu
  • 3 yemek kaşığı kinoa unu
  • 2 yemek kaşığı kuru vişne (veya sevdiğiniz başka bir kuru meyve)
  • 50 gram fındık
  • 1 tatlı kaşığı karbonat

Yumurtaları çırpmak için;

  • 1 çimdik tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurtalar ve tuz köpürene kadar çırpılır.
  • Ayrı bir kapta muzlar ezilir, eritilmiş çikolata ve bal eklenerek karıştırılır. Bu karışım yumurtalara eklenerek el mikseri ile karıştırılır.
  • Hindistan cevizi yağı eklenip karıştırılır (benim hindistan cevizi yağım yumuşaktı, eritmeye ihtiyaç duymadım, donuk ve sertse eritip yumuşatmak gerekir).
  • Unlar ve karbonat elenerek karışıma yedirilir.
  • Sonunda klasik kek hamurundan daha akışkan görünen az pürüzlü bir kek hamuru elde edilir.
  • Vişneler eklenerek kapkek kalıplarına pay edilir.
  • Üzeri fındıklarla süslenir (dilerseniz öğütüp içine de katabilirsiniz)
  • 160 derece turbosuz ısıtılmış fırında 45 dakika pişirilir.

Tiramisu Turuffle Tarifi

 

Malzemeler

  • 12 adet kedi dili bisküvi
  • 80 gram labne peyniri (1 dolu yemek kaşığı)
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • Yarım yemek kaşığı granül kahve
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • Bulamak için;

    • 1 yemek kaşığı kakao

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle kahveyle suyu bir bardakta karıştıralım kahve erisin. Kedi dili bisküvilerini robottan çekip toz haline getirin.
    • Karıştırma kabına bisküvi, labne, pudra şekeri ve erittiğimiz kahveyi ekleyip karıştıralım.
    • İstediğiniz büyüklükte yuvarlayıp kakaoya bulayın tekrar elinizde yuvarlayın kakaonun fazlası gitsin servis tabağına alıp servis edin.