10 Ocak 2023 Salı

Kendi Sosunda Pişen Domatesli Makarna Tarifi

 

Kendi Sosunda Pişen Domatesli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet domates
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 250-300 gr makarna
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 lt sıcak su

    Kendi Sosunda Pişen Domatesli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak domates,kapya biberi,yeşil biberi robottan geçirin.
  • Makarnayı pişiriceğiniz bir tencereye sıvı yağı koyun.
  • Üzerine 1 tatlı kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı nane ilave edin.
  • Yağda baharatları çevirin az kavrulsun.
  • Baharatları yakmadan robottan geçirdiğimiz sebzeleri ve tuzu ilave edelim.
  • Sebzeleri sürekli çevirerek pişirelim.
  • Domatesler pişince makarnaları ilave edin ve 1 lt sıcak su. Tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin ,suyunu çekene kadar.
  • Ocağın altını kapatmadan önce sarımsakları rendeleyin ve sarımsaklar ile beraber 1 dakika kadar karıştırın.
  • Ocağı kapatın ve bir kaç dakika dinlendirmeye bırakın.

Makarna Salatası Tarifi

 

Makarna Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) poşet makarna
  • 2 tane közlenmiş kapya biber
  • 1,5 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 su bardağı kornişon turşu (Doğranmış)
  • 1 kutu konserve mısır
  • İsteğe göre dereotu (Ben dondurucuya doğrayıp kullanıyorum)

Yoğurtlu sos için;

  • Büyük kase yoğurt
  • 6-7 yemek kaşığı mayonez
  • 3 diş sarımsak

    Makarna Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarna poşetin üzerindeki tarife göre haşlanıp ,soğuksundan geçirilip süzdürülür.
  • Bezelye pişirilir.
  • Kornişon turşu ve kapya biber (közleyip) doğranır.
  • Bir kapta sosu için yoğurt,mayonez ve sarımsak (rendelenip) karıştırılır.

8 Ocak 2023 Pazar

Mevsiminde Portakallı Pasta Tarifi

 

Mevsiminde Portakallı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 tane portakalın suyu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

Kreması için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker
  • Yarım su bardağı buğday nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı

Dış kaplaması için;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 çay bardağı süt

    Mevsiminde Portakallı Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iki portakaldan birinin kabuğunu hazırlayacağımız kekin karıştırma kabına rendeleyelim.
  • Portakalların suyunu ayrı bir kaba sıkıp, kenara alalım.
  • Rendelenmiş portakal kabuğu üzerine yumurta ve şekeri ekleyelim, iyice köpürtelim. Baya beyazlaması ve köpük köpük olması çok önemli krema gibi olmalı.
  • Sonra sıvı yağını ve portakal suyunu da ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Un, vanilya, kabartma tozunu da ekleyip spatula ile kanstıralım.
  • Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kalıba karışımı dökelim. 180 derecelik ısıtılmış finnda pişirelim.
  • Üzeri kızarınca kürdan ile kontrol edebilirsiniz.
  • Pasta kreması için;Tereyağ hariç tüm malzemeyi hiç topak kalmayacak şekilde karıştıralım ve ocak üzerinde devamlı karıştırarak pişirelim, ocaktan alıp tereyağını ekleyelim,.
  • Ilımaya bırakalım.
  • Kremşantiyi de hazırlayalım. Buzdolabına kaldıralım.
  • Keki fırından çıkarınca biraz ılıtıp ortadan 2’ye bölelim. Uzun bir bıçak veya ip kullanabilirsiniz tek seferde bölmek için.
  • Arasına ılık kremanın hepsini yayalım, diğer yarısını üzerine kapatalım.
  • En üstüne de krem şantiyi sürüp, dilediğiniz gibi süsleyip buzdolabında dinlendirebilirsiniz.Afiyet olsun :).

Dilme (Patriyot Tatlısı) Tarifi

 

Dilme (Patriyot Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için

  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çimdik tuz
  • Yaklaşık 500-600 gr un

Hamur açmak için

  • 250 gr tereyağı bir çay bardağı sıvı yağ
  • 200 gr buğday nişastası

Şerbeti için

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • Çeyrek limon

Muhallebisi için

  • 2 kilo süt
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 5 yemek kaşığı tepeleme pirinç unu
  • 1 yemek kaşığı un vanilya

    Dilme (Patriyot Tatlısı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbeti ocağa koyup şekeri eritip kaynatıyoruz indirmeye yakın biraz limon sıkılır.
  • Unun ortasını açıp süt, yağ, sirke tuz ilave edip kulak memesi yumuşaklığında güzelce yoğuruyoruz sonra üzerini kapatıp hamur dinlenirken.
  • Muhallebisi için sütun içine pirinç unu, şeker ilave edip ocakta koyulaşana kadar karıştırarak pişiriyoruz.
  • Koyulaşan muhallebiye çok çırpılmış yumurtayı azar azar ilave edip hızlıca karıştırıyoruz ve vanilyayı ile edip ocaktan indiriyoruz arada karıştırarak kabuk tutmamasını sağlıyoruz.
  • (aslında dilme tatlısın da patiryotlar muhallebiyi ocakta pişirmeden bütün malzemeleri çırpılarak çiğden iki yufka arasına çok dikkat ederek yufkayı patlamadan ve üstte çıkmadan bir tarafından konuluyor, ama benim gibi muhallebi yi pişirip yapmak işimi kolaylaştırıyor lezzet fark etmiyor).
  • Dinlenin hamuru alt katı için 9 üst katı için 8 adet beze yapıp pasta tabağı büyüklüğünde açarak önce erittiğimiz tereyağ ile sıvı yağ karışımından sürerek nişasta serpiyoruz.
  • Üst üste koyup tepsiden büyük bir yufka açıyoruz ve yufka üzerine yağ sürüp muhallebiyi döküyoruz.
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp aralarına yağ sürüp, nişasta serperek tepsi ölçüsünden daha büyük ebatta açarak dikkatlice muhallebinin üzerine örtüp kenarlarını hava almayıp muhallebi dışarı çıkmayacak şekilde kapatıyoruz ve üzerini bolca yağlayıp inceden ısıtılmış 160 derece fırında ağır olarak yaklaşık. 50 dakika kadar üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkarıp 5 dakika kadar sonra soğuk şerbeti önce kenarlarına döküp sonra tepsinin her tarafına dökülür ve üzerine bir tepsi kapatılarak soğuduktan sonra servis yapılır.Çok zahmetli ama çok lezzetli oluyor.Afiyet olsun.

Havuç Tarator Tarifi

 

Havuç Tarator Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet havuç
  • 1.5 su bardağı yoğurt (sulu olmasın) dilerseniz süzme yoğurt kullanabilirsiniz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak

Üzerindeki soslu nohut için

  • 1 su bardağı nohut (haşlanmış)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Havuç Tarator Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ısıtılmış bir tavada, rendelenmiş havuçları, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile yumuşayana kadar pişirin ve ocaktan alıp, soğutun.
  • Dövülmüş sarımsak ve yoğurdu, tuz ile birlikte iyice karıştırın.
  • Soğuyan havuçları yoğurdun içerisine ilave edip karıştırın.
  • Ardından ısıtılmış tavaya haşlanmış nohut ve yağı alıp kıtır bir kıvam alana katar kısık ateşte pişirin.
  • Üzerine baharatları ilave edip karıştıralin ocağın altını kapatin servise hazır hale gelen tarotorun üzerine alın.

Havuçlu Kremalı Lokum Tarifi

 

Havuçlu Kremalı Lokum Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet büyük boy havuç
  • 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
  • 1 paket petibör bisküvi
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı dolusu un
  • 6 yemek kaşığı dolusu toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 5 su bardağı süt
  • Hindistan cevizi

    Havuçlu Kremalı Lokum Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle havuçlar tıkanıp soyulur rendelenerek tencereye alınır.
  • Margarinimizi ilave ederek kavuralım 6,7 dakika karıştırarak, şekerimizi ilave edelim.
  • Sütümüzün 2 su bardağı sütünü dökerek bir tık kaynatalım.
  • Bir kasede un,nişasta karıştırıp kalan sütümüzü yavaş yavaş ilave ederek sıvılaştıralım.
  • Tenceremizdeki havuçların üzerine dökelim ve pişirelim.
  • Katılaşmaya başlarken vanilya’yı ilave edelim.
  • Soğumaya bırakalım soğuduktan sonra 1 paket bisküvimizden 8 adetini kullanmayalım. Ben çok bisküvili sevmediğim için böyle yaptım dilerseniz kullanabilirsiniz.
  • Dilediğimiz gibi şekillendirelim ve hindistan cevizine veya fıstık ,ceviz ile süsleyebilirsiniz.
  • Bir kaseye doldurup elimizi batırarak şekillendirmeyi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Not:sütten tasarruf etmek isteyene 1 bardağını su kullanabilirsiniz. Ben kullandım lezzeti değişmez 🥰🥰afiyet olsun.

Rulo Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Rulo Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

İlk mayalama için

  • 6.5 su bardağı un
  • Yarım paket yaş maya ya da 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker

Hamur yoğurmak için

  • 1,5 su bardağı ılık su (yaklaşık olarak)
  • 1 su bardağı süt ılık
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 2 su bardağı ezilmiş haşhaş l
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Dilerseniz haşhaşın içine 1 su bardağı dövülmüş ceviz de koyabilirsiniz.
  • Toz şeker (isteğe baglı)

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı

    Rulo Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak geniş bir kabın içerisin unu alarak, ortasını havuz gibi açalım. Açtığımız havuza mayayı, şekeri ve ılık suyu alalım ve mayanın aktifleşmesi için 5 dakika kadar bekletiyoruz.
  • Daha sonra tuzu ekleyelim hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Yavaş yavaş ılık suyu da ekleyelim, yumurtayı sivıyagyı ekleyip yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar yoğuralım.
  • Üzerini streç ile örterek 1 saat kadar mayalanmasını bekleyelim.
  • Haşhaşlı iç harç için uygun bir kapta haşhaşı, yağı ve cevizi karıştırın.
  •  hamurun mayası geldikten sonra hamuru yağladığınız tezgaha alın.
  • Hamuru yağlı kağıdın üzerine koyup elimizi yağlayıp açıyoruz.
  • Üzerine haşhaşları sürelim. Rulo yapalım ve iple 2-3 parmak kalınlığında kesip yağlanmış tepsiye dizelim.
  • Daha sonrasında üzerine yumurta sarısı sürüp, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirelim. Afiyet olsun

Ayva Yemeği Tarifi

 

Ayva Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram yağsız dana yada kuzu kuşbaşı
  • 5-6 tane küçük arpacık soğan yada büyük soğan
  • 2 tane büyük ayva
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım cay bardağı pekmez
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 cay kaşığı tuz
  • Sıcak su

    Ayva Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti tencereye alalım çok kısık ateşte arada bir karıştıralım.
  • Suyunu bırakıp çekmeye başlayınca 2 su bardağı sıcak şu koyup yine kısık ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  • Diğer tarafta 2 yemek kaşığı tenceremize alalım.
  • Soğanları koyalım kısık ateşte biraz kavuralım soğanlar kızarsın.
  • Üzerine dilimlediğimiz ayvaları koyup tencerenin kapağını kısık ateşte arada bir karıştırarak bir 15 dakika kadar kavuralım.
  • Pişen eti üzerine boşaltalım ayvaların üzerini iki parmak geçecek kadar kaynar şu biraz tuz(damak zevkinize göre)1 yemek kaşığı şeker yarım çay bardağı pekmezi koyup bir karıştıralım.
  • Kapağını kapatıp ayvalar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirelim.
  • Çatalı ayvaya batıralım rahatça giriyorsa yemeğimiz pişmiştir.Sıcak sıcak yeyiniz.

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 çay bardağı pilavlık bulgur
  • 1 küçük kase haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • 4 çay bardağı sıcak su

Çay bardağı ölçüsü 125 ml 

Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Soğanı yemeklik doğrayıp yağlar ile birlikte tencereye alalım.
  2. Soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuralım ve bulguru ilave ederek 1-2 dakika kavuralım.
  3. Haşlanmış olan mercimeği ilave edelim( ben buzluğa daha önce haşlayıp poşetleyerek hazır bulunduruyorum).
  4. Suyunu ve tuzunu ilave ederek pişirmeye bırakalım.
  5. Kaynayınca kısık ateşte bulgur yumuşayana kadar pişirelim.
  6. 10 dakika dinlendirip,sıcak olarak servis edelim. Afiyet olsun. 🌺

Rulo Pasta Tarifi

 

Rulo Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 su bardağı un

Krema malzemeleri;

  • 2,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 paket kremşanti

Yağlı kağıt 

Rulo Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle tüm malzemelerimizi tenceremize alıp sürekli karıştırırak kremamızı pişirelim. Soğutmaya bırakalım bir gün önceden pişirirsek daha güzel olur.
  2. Soğumuş kremamıza çırpılmış krem şantimizle blender veya mikser ile karıştıralım. Katı ise kremamızın kıvamını açmak için süt döküp çırpalım.
  3. Fırın tepsisine yağlı kağıdı açalım. Fırınımızı 180 dereceye ayarlayıp kekimizi hazırlayalım.
  4. Yumurta ve şekerimizi köpürene kadar çırpalım. Su ve diğer kalan tüm malzemelerimizi çırpma kabına boşaltıp karıştıralım. Kek harcı hazır olunca tepsimize dökelim ve pişirelim.
  5. Kek pişince temiz ve kuru bir bezle üzerini örtüp rulo şeklinde sarıp soğumaya bırakalım.
  6. Kekimiz soğuyunca açıp kremamızın bir kısmını kekin tamamını yayalım kenarına tüm muzları dizip rulo şekli verip saralım.
  7. Üzerine kremamızı sürüp süsleyelim. Ben hindistan cevizi ve fıstık,kurumuş gül kullandım. Dolaba soğumaya bırakalım çok hafif ve lezzetli bir pasta 5 kişi anında bitirdik. 😁afiyet olsun.

Not:yumurtanın büyüklüğüne göre un ölçümüz değişebilir 1 bardak unu kullanırken yavaş yavaş boşaltalım.

Karınca Yuvası Keki Tarifi

 

Karınca Yuvası Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı minik çikolata parçaları
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un + 1 yemek kaşığı dolusu daha

    Karınca Yuvası Keki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları tozşekerle üç dört dakika kadar çırpın, süt ve sıvı yağı ekleyerek biraz daha çırpın. Unu kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
  • Minik çikolata parçaları bulamazsanız bir paket çikolatayı (80 gram) buzdolabında soğutun ve daha sonra rendenin iri tarafıyla rendeleyin, parça çikolatayı da kek hamuruna ilave ederek spatulayla bir güzel karıştırın.
  • Kek kalıbını tereyağı ile yağlayın ve hafifçe unlayın, kek hamurunu dökün düzletin.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 40, 45 dakika kadar pişirin kontrol edin kendi fırınınızın ayarına göre pişirme yapabilirsiniz.
  • Kek piştikten sonra fırından çıkarın kalıptan servis tabağına alın soğuduktan sonra dilimleyin, afiyetler olsun 

Üsküp Böreği Nefis Lezzet Tarifi

 

Üsküp Böreği Nefis Lezzet Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • 1 adet kabak
  • Yarım demet maydanoz
  • 200 gr beyaz peynir
  • Tuz

Üzeri için;

  • Çörek otu
  • Kavrulmuş susam

    Üsküp Böreği Nefis Lezzet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtaları derin bir kaseye alıp çırpın. Üzerine sıvı yağ ve süt ekleyip çırpmaya devam edin. Unu eleyerek ekleyin son olarak tuz ve karbonat ekleyip iyice çırpın.
  • Üzerine rendelenmiş kabak, doğranmış maydanoz ve ezilmiş peyniri ekleyip spatula ile karıştırın. Az yağ ile yağlanmış büyük kare borcama döküp yayın.
  • Üzerine çörek otu ve kavrulmuş susam serpip, 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp biraz dinlendikten sonra dilimleyip servis yapın.