16 Ocak 2023 Pazartesi

Tahinli Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Tahinli Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta beyazı (sarısını üzerine ayıralım)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kuru maya (yaş mayada olur)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
  • 6-7 su bardağı un (kontrollü eklenecek miktar un markasına göre değişiklik gösterebilir)

İç harcı için;

  • 250 gram haşhaş
  • 1 çay bardağı tahin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağından 2 parmak eksik şeker
  • Ceviz

Üzeri için;

  • Haşhaşlı iç harcı
  • Yumurta sarısı

    Tahinli Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ve margarin hariç tüm malzemeleri yoğurma kabında karıştıralım.
  • Önce 4 su bardağı un ekleyip yoğurmaya başlayalım kalan unu azar azar ekleyerek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edelim ve mayalanmaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurun havasını alıp bir iki tur tekrar yoğuralım ve eşit bezelere ayıralım ben 15 beze yaptım dilerseniz daha küçük 20 beze elde edebilirsiniz.
  • Her bezeyi oval formda açıp iki kenarı ortaya doğru katlayalım. Üzerini örtüp 10 dk dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurlara sırayla şekil verelim. Her bezeyi üçgen şeklinde açıp iç harcından sürelim ve ceviz ekleyip saralım.
  • Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra kalan iç harcını üzerine sürelim ,dilerseniz sürmeyebilirsiniz.
  • 15 dk tepsi mayası gelince yumurta sarısı (şart değil sürmedende kızarır) sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 

Portakallı Kek Tarifi

 

Portakallı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 adet portakal suyu
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un

Bardak ölçüm 200 ml 

Portakallı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Karıştırma kabımıza yumurta ve şekeri alıyoruz. Bir mikser yardımıyla veya çırpıcıyla krema haline gelene kadar çırpıyoruz. Ardından içerisine sırasıyla süt, sıvı yağ, portakal suyu ekleyip karıştırıyoruz.
  2. Daha sonra rendelediğimiz portakal kabuğu rendesini ekliyoruz.
  3. En son kabartma tozu vanilya ve unu muzu eleyerek karışımımızı ekliyoruz.
  4. Yağlayıp unladığımız kalıbımıza karışımımızı döküyoruz.
  5. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fansız ayarda fırınımıza koyup pişiriyoruz.

Afiyet olsun 

Milföy Hamurundan Cevizli Baklava Tarifi

 

Milföy Hamurundan Cevizli Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet milföy hamuru
  • 1 su bardağı ceviz
  • Sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su

    Milföy Hamurundan Cevizli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun tencereye şekeri ve suyu alalım ve karıştırarak kaynatalım, şerbet hazır olduktan sonra soğumaya bırakalım.
  • Kare veya daire borcamın zeminini hafif yağlayın. Oklava yardımı ile 2 adet milföyü açın ve yerleştirin.
  • Arasına cevizleri bırakın ve üzeri için tekrar 2 adet milföyü açın ve her yerini kapatacak şekilde yerleştirmeyi yapın.
  • 180 derece fırına atmadan önce dilimleyin ve fırına atın.
  • Üzeri kızarınca fırından çıkarın ve ilk 10 dakikalık sıcaklığı geçtikten sonra soğumuş şerbeti üzerine dökün.
  • 1-2 saat dinlendikten sonra üzerine ceviz ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Fırın Sütlaç Tarifi

 

Fırın Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta

Nişastayı açmak için;

  • Yarım su bardağı süt

    Fırın Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye yıkadığımız pirinci alalım ve üzerine su ilave edelim, ocağa alarak pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte, arada karıştırarak pişirelim.
  • Pirinçler yumuşayıp suyunu çektikten sonra üzerine süt ve vanilyayı ilave edip karıştıralım. 10 dakika kadar kaynamasını bekleyelim arada karıştıralım ki dibi tutmasın.
  • Bu arada kaseye nişastamızı alalım, üzerine sütü ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırarak açalım.
  • Kaynayan pirinçlerin üzerine şekeri ve nişastalı sütü ekleyelim. Ara ara karıştırarak karışım koyulaşana kadar yaklaşık 10 -15 dakika pişirelim.
  • Koyulaşan sütlacımızı ocaktan alalım, fırın kaplarımıza paylaştırarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Kaselerin yarısına gelecek şekilde tepsiye su dolduralım, ve sütlaçlarımızı önceden ısıttığımız 180°c fırında üst rafta pişmeye bırakalım.
  • Sütlaçlarımızın üzeri kızardıktan sonra fırından alalım, daha sonra üzerlerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!.

Çilekli Kurabiye (Aşırı Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

 

Çilekli Kurabiye (Aşırı Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 adet orta boy çilek
  • 125 gram oda ısısında yumuşamış tereyağ
  • Yarım su bardağı şeker
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • Bir fiske tuz
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)
  • Yarım su bardağı damla çikolata

    Çilekli Kurabiye (Aşırı Lezzetli) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yıkayıp suyu süzülmüş çilekler minik küpler halinde doğranıp iki peçetenin arasına alınarak fazla suyun alınması sağlanır.
  • Hamuru için sıvı malzemeler yoğurma kabına alınıp karıştırılıp kontrollü un ve kabartma tozu eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
  • Damla çikolata eklenip tekrar yoğurulup fazla suyundan arındırdığımız çileklere az miktarda un serpilip karıştırılıp hamura alınıp narin şekilde hamur tekrar yoğurulup hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar alınıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Tüm hamuru bu şekilde hazırlayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü 15 dk pişirilip ilk sıcağı çıkınca servis edebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Krem Gibi Humus Tarifi

 

Krem Gibi Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • ️400 gram söğüş nohut
  • ️Yarım limon suyu
  • ️1 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 diş sarımsak
  • ️3 yemek kaşığı su
  • ️3 yemek kaşığı tahin
  • ️3 yemek kaşığı zeytinyağı

    Krem Gibi Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 400 gram söğüş nohutu, yarım limon suyunu, tuz, iki diş sarımsak, üç yemek kaşığı su,üç yemek kaşığı tahini,üç yemek kaşığı zeytin yağı rondonun içine ilave edip rondodan geçirin.
  • Geçirdikten sonra tabağa yayın.
  • Üzerini sumak, maydanoz ve nohut ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

15 Ocak 2023 Pazar

Çorum Şekerlemesi Tarifi

 

Çorum Şekerlemesi Tarifi İçin Malzemeler

  • • 325 gram un
  • • 325 gram tereyağı
  • • 400 gram pudra şekeri

    Çorum Şekerlemesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kısık ateşte tereyağını kaynatıp süzün. ( dibindeki kahverengi kısım, kurabiyelerin rengini ve tadını bozuyor. ) oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın.
  • Yağ donduktan sonra dolaptan çıkarın ve pudra şekeri ekleyin. Elinizle veya mikserle yağ eriyene kadar iyice karıştırın.
  • Ardından azar azar un ilave ederek bir yandan elinizle yoğurmaya başlayın.
  • Kumlu görüntü kaybolup hamur elde yuvarlanacak kıvama gelinceye kadar yoğurun.
  • Üzerini streç folyo ile kapatıp 20 -25 dakika serin bir yerde veya buzdolabında dinlendirin.
  • Dolaptan çıkardıktan sonra içinden küçük parçalar koparıp şekil verin.
  • Şekil verirken parmaklarınızla değil de avucunuzun iç kısmında yuvarlamalısınız. Ayrıca hamuru elinizde fazla oynamamalısınız. Hamuru çok yumuşatmadan mümkünse serin bir ortamda kurabiyenizi yapmalısınız.
  • Yağlı kağıt açılmış fırın tepsisine dizdiğiniz kurabiyeleri pişirmek de bir o kadar önemli… 120 derecede 10 dakika ısıttığınız fırına tepsinizi koyun. Hemen dereceyi 100 dereceye düşürüp yaklaşık 20 dakika pişirin.
  • Hamurun kenarları pembeleşmeden beyaz pişirilmesi gerekiyor. O yüzden fırını kapatsanız bile kurabiyeler pişmeye devam edeceği için kurabiyeler henüz çok sertleşmeden fırından çıkarın.
  • Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra tepsiden alın. Servis tabağına koyup servis yapın.
  • Not: kurabiye hamurunda tereyağı kullanmak istemezseniz mutlaka susuz yağ kullanmalısınız. Aksi takdirde yayılma olabileceği gibi kurabiyelerin çatlaklar olur. Ben yarı yarıya tereyağı ve vita yağı kullandım.

Pizza Tarifi

 

Pizza Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • Yarım paket maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 2 su bardağı süt
  • 5 su bardağı un

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 tatlı kaşığı kekik
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Biraz domates suyu

Üzeri için

  • Mantar
  • Zeytin
  • Biber
  • Salam/ sucuk / sosis (istediğiniz)
  • Mısır
  • Rendelenmiş kaşar (istediğiniz gibi malzeme kullanabilirsiniz)

    Pizza Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamuru hazırlayalım derin bir kaba beş su bardağı unu koyun üzerine maya şeker tuzu ekleyelim ve karıştıralım.
  • Ardından zeytinyağını ekleyelim.
  • Daha sonra kaba iki bardak sütü azar azar dökelim ele yapışmayan yumuşak bir kıvam alana kadar yoğuralım.
  • Sonrasında üzerini kapatarak ılık bir yerde yaklaşık 40 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Diğer taraftan sosu için bir kaba salçayı koyalım üzerine kekik ve sarımsağı ekşiyelim karıştıralım.
  • Sonrasında domates suyunu ekliyelim iyice karıştıralım mayalanan pizza hamurunu tezgah üzerine alıp 2-3 kere yoğuralım.
  • Ardından tepsinize göre parçalara ayıralım ayırdığımız hamuru bulayarak telsizimize göre açalım.
  • Açtığınızı hamuru merdane yardımı ile yağlı kâğıt (yağlı tepsi) üzerine yerleştirelim.
  • Fırın tepsisine de yapabilirsiniz üzerine salçalı sosumuzu sürelim.
  • Üzerine sucuk mantar zeytin biber mısırımızı yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında arada kontrol ederek pişirelim.
  • Pizzamız piştikten sonra çıkartıp üzerine kaşar peynirimizi ekleyelim geri fırına verelim.
  • Kaşarımız eriyene kadar eridikten sonra çıkartalım.
  • Dilimleyerek servis edelim eğer hamuru böldüyseniz diğer hamurlarımız için de aynı işlemi yapabilirsiniz afiyet olsun :).

Limonlu Cheesecake Tarifi

 

Limonlu Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Alt tabanı için;

  • 1.5 paket yulaflı bisküvi
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Kreması için;

  • 400 gram labne
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 kutu krema
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1.5 su bardağı su (katı bir kıvam olursa az daha su ekleyebilirsiniz)
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 adet limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker (tatlı olsun isterseniz 2 kaşık daha ekleyebilirsiniz)
  • 1 paket vanilya

    Limonlu Cheesecake Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan geçirelim. Erimiş tereyağını bisküvilere ekleyelim güzelce karıştırıp kelepçeli kalıbın tabanına yayalım, güzelce bastıralım.
  • Kreması için; labne ve şekeri çırpalım krema, vanilya ve nişastayı ekleyelim çırpalım. Yumurtaları teker teker ekleyip çırpalım.
  • Hazırlamış olduğumuz kalıptaki bisküvilerin üzerine dökelim. Fırına koymadan önce kalıbın kenarlarına folyo kaplayalım.
  • Üzerinin de çatlamaması için fırına bir küçük tepsi ile su koyalım. 160 derecelik fırında 1 saat pişirelim piştikten sonra fırının kapağını açık bırakıp 15 dk kadar bekletelim.
  • Sosu için malzemeleri tencereye alıp pişiriyoruz pişmiş olan cheesecake üzerine döküp, ılıdıktan sonra buzdolabına kaldırıyoruz 1 gece buzdolabın da bekledikten sonra servis yapabilirsiniz.

Kanepe Tarifi (Bayat Ekmek Değerlendirme)

 

Kanepe Tarifi (Bayat Ekmek Değerlendirme) İçin Malzemeler

  • 1 adet bayat ekmek
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeşil biber
  • 3 adet yumurta
  • 2 kibrit kutusu peynir
  • Varsa kaşar peyniri rendesi (bende yoktu)
  • Tuz
  • İsteğe göre baharat

    Kanepe Tarifi (Bayat Ekmek Değerlendirme) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ekmeği dilimleyelim.
  • Domates ve biberi yıkayıp minik doğrayalım.
  • Domatesin kabuğunu soydum.
  • Bir kasede bütün malzemeleri karıştırıp ekmeklerin üzerine kaşık yardımıyla paylastıralım.
  • Kişi sayısına göre malzemeleri artırabilirsiniz.
  • 200 derecede üstü kızarana kadar pişirelim.Afiyet olsun.

Kajun Baharatlı Fırın Patates Tarifi

 

Kajun Baharatlı Fırın Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7 tane orta boy patates
  • 2 yemek kaşığı kajun baharatı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Kajun Baharatlı Fırın Patates Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri elma dilim şeklinde kesiyoruz.
  • Çukur bir kapta tüm baharatlar ve zeytin yağı ile harmanladıktan sonra tepsiye diziyoruz.
  • 230 derece fırında 20-25 dk kadar dışı kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Garnitürlü Çanak Salata Tarifi

 

Garnitürlü Çanak Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 2 adet haşlanmış patates
  • 2 orta boy soğan
  • 2 tatlı kaşığı salça (Domates, biber karışık)
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, sumak

İç harcı:

  • 1- 2 adet haşlanmış havuç
  • 1 çay bardağı dondurulmuş bezelye (ayrıca konserve mısır da ekleyebilirsiniz)
  • 2 diş sarımsak
  • 1 kase yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez (isteğe bağlı)

    Garnitürlü Çanak Salata Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri doğrayıp haşlayalım ayrı bir kapta bulgurun üzerine sıcak su ekleyip şişene kadar bekletelim.
  • Bu sırada küp küp doğranmış soğanları salçalı yağda kavuralım, sonuna doğru baharatlarını ekleyip bir kenara alalım.
  • Haşlayıp ezdiğimiz patatesin üzerine, kavrulan soğanı, bulguru, tuzu ekleyip karıştırarak yoğuralım.
  • Üzerini örtüp buzdolabında 30 dk dinlendirelim. Havuçları minik doğrayıp haşlayalım.
  • Dondurulmuş bezelyeyi alıp 10 dk sıcak suda pişirip süzelim bir kenara alalım.
  • Sarımsaklı yoğurt ve haşlanmış havuç, bezelyeyi uygun bir kapta karıştıralım.
  • Çanak şekli verip içine hazırladığımız garnitürünü ekledikten sonra servis tabağına alalım.
    Afiyet olsun