17 Ocak 2023 Salı

Nohutlu Kuru Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pişmiş nohut
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200 gram kuşbaşı et
  • 1 kase ıslatılmış kuru bamya
  • 1 baş kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

    Nasıl Yapılır?

  • Nohutları ıslatıp pişirelim.
  • Ayrı bir yerde bamyaları kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzelim.
  • Eti tencereye alıp suyu çekene kadar kavurun.
  • Yağ ve soğanı ekleyip kavurun.
  • Salçalarını ekleyip karıştırın.
  • Nohut ve bamya ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak su ekleyip sumak, nane ve tuzu ilave edip güzelce pişirin. Afiyet olsun!.

Portakallı Anne Kurabiyesi (Çocukluğumuzun Kurabiyesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1.5 çay kaşığı tepeleme karbonat
  • 6.5- 7 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Toz şeker

     Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ ve şekeri yoğurma kabına alalım ,elimizle karıştıralım.
  • Üzerine sıvı yağ, yumurta, portakal suyu ve rendesini ekleyip güzelce karıştıralım iyice karışsın.
  • Karbonatı ekleyelim ,unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • Hamur elimizi bırakınca kıvamı tam olur.Cıvık olmamalı .
  • Cevizden daha büyük parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizelim.
  • Üzerine çırptığımız yumurtayı fırçayla sürüp üzerine toz şeker serpelim .
  • Isıtılmış fırında 180 derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim, yaklaşık 40 dakikada pişiyor.

Kıymalı Pırasa Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo pırasa incecik doğranıp yıkanmış (yeşil saplarınıda kullanabilirsiniz)
  • 1 tane soyulup incecik doğranmış havuç
  • 1 avuç kıyma
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağını, kıymayı ve havucu bir tencereye koyun ve karıştırarak kavurun.
  • Kavrulan kıymaya pırasayı ilave edip ara sıra karıştırarak ezmeden 5 dakika kadar pişirin.
  • Biber salçası, domates salçası, tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
  • 1. 5 su bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekip pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Pişen pırasa servise hazır. Şifa olsun.

Haşhaşlı Revani Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşhaş
  • 1 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 portakal kabuğu

Üzeri için;

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağı süt

Şerbeti için;

  • 2.5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • İlk önce şerbetimizi ocağa koyalım kaynadıktan sonra altını kısıp içine 2. 3 damla limon sıkalım ve 15 dk kaynatalım kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara koyalım.
  • Yumurta ve şekeri iyice köpürene kadar çırpalım ve sırasıyla bütün malzemeleri içine katıp karıştıralım, yağlanmış borcamımıza döküp, 180 derece kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen kekimizi ılıması için kenara bırakıp kremşantimizi sütle beraber çırpalım ılıyan kekimizin üzerine soğumuş şerbetimizi dökelim.
  • Şerbeti çektikten sonra kremşantimizi sürelim süslemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz sadede bırakabilirsiniz dinlenmesi için dolaba kaldıralım şimdiden yapanlara afiyet olsun

Çilekli Magnolia Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta (buğday veya mısır)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket sıvı krema
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 paket burçak bisküvi (bebe bisküvisi de kullanabilirsiniz)
  • 1 kase dilimlenmiş çilek

    Nasıl Yapılır?

  • Muhallebi için; tencerenin içerisine tereyağı, vanilya ve krema hariç bütün malzemeleri alıp karıştırın. Kaynama noktasına gelene kadar muhallebiyi sürekli karıştırın.
  • Göz göz olup kaynamaya başlayınca altını kısıp tereyağı ve vanilyayı da ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Ardından muhallebiyi soğumaya bırakın. Üzeri kabuk bağlamaması için sık sık muhallebiyi karıştırın. Soğuduktan sonra kremayı ekleyin.
  • Bisküvileri rondoya aktarın, toz haline gelinceye kadar rondoda çekin.
  • Çilekleri ince ince doğrayın. Sunum bardaklarının en altına 2 tatlı kaşığı bisküvi koyun. Çilekleri bardağın kenarına yerleştirin.
  • Üzerine krema, tekrar bisküvi ve tekrar krema ekleyin. Üstünü dilediğiniz gibi süsleyin. Buzdolabında dinlenince çok daha güzel oluyor.
  • Afiyet olsun

Muhallebili Mozaik Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 100 gram tereyağ
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 paket sade petibör bisküvi
  • 3 yemek kaşığı kakao

Muhallebi için;

  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzerindeki ganaj için (üzerine meyve sosuda yapabilirsiniz)

  • 100 ml krema
  • 100gram çikolata (sütlü veya bitter)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir tencerede tereyağı eritilir. Üzerine süt, şeker ve kakao eklenip pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocaktan alınıp ılıması için bekletilir.
  • Ilıyan sütlü harcımıza elimizle parçaladığımız büskiviler eklenir ve karıştırılır. Yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıba veya orta boy borcama bisküvili karışım konulur üzeri düzleştirilir.
  • Daha sonra muhallebi malzemeleri pişirilir. En son tereyağ eklenip ocak kapatılır. Mikserle 1-2 dk çırpılır. Kelepçeli kalıptaki buisküvilerin üzerine muhallebi dökülür.
  • Sonra çikolata sos için krema kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır daha sonra çikolata eklenip eriyene kadar karıştırılır. Muhallebinin üzerine de en son bu sos dökülür ve buzdolabında dinlendikten sonra afiyetle tüketilir.
  • Misafirlerinize 1 gün önceden de hazırlayabilirsiniz.
  • Soğuduktan sonra üzerini streçle kapatıp buzdolabında saklayabilirsiniz. Afiyet şifa olsun🙏🏼

Un Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 dolu yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 dolu yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı et veya tavuk suyu
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tel şehriye

    Nasıl Yapılır?

  • Sıvıyağ ile tereyağını eritip içine ununu koyup koşusu çıkana kadar kavurdum. Salçayı koyup karıştırdım. İçine suyunu ve et suyunu koyup, kaynattım.
  • Kaynayan çorbaya kekik, karabiber, tuzunu kırmızı toz biber ve pul biberini koyup karıştırdım.
  • En son içine tel şehriyesini koyup 5 dk kadar kaynattım ve çorbamız hazır. Yapanlara yiyenlere afiyet olsun

Mozaik (Mermer) Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yumurta (büyükse 3 tane)
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 portakal kabuğu rendesi
  • Un

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kullanacağımız kek kalıbını tereyağı veya margarin ile güzelce yağlayım, yağlanan kalıba un gezdirelim her yerine denk gelsin sonra kalıbı ters çevirip bir iki defa vuralım ve fazla unu almış olalım.
  • Daha sonra kalıbı buzdolabına koyalım. Kek harcımız hazır olana kadar dolapta bekleyecek.
  • Yumurta ve şekeri şekerler eriyip yumurtaların rengi değişene kadar güzelce çırpıyoruz.
  • Sıvıyağ, süt ve portakal kabuğu rendesini ekleyip tekrardan çırpalım. Sonrasında unu eleyerek ilave edelim ve spatula ile karıştıralım. Unu kontrollü ekleyelim.
  • En son olarak kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip, karıştıralım. Kabartma tozunu ekledikten sonra harcı çok karıştırmıyoruz. Harcımızı ikiye bölelim.
  • Birine 3 yemek kaşığı kakao ve 3-4 kaşık süt ekleyip karıştıralım.
  • Kalıbımıza biraz sade harç, sade harcın tam ortasına gelecek şekilde biraz kakao harç gelecek şekilde harç dökelim. Tüm kek harcı bitene kadar biraz sade biraz kakaolu olarak devam edelim.
  • Önceden ısıtılmış 160-170 derece fırında pişirelim. Fırının kapağını sürekli açmayın özellikle ilk yarım saat kesinlikle açmayın. Sonrasında kekin durumuna göre kürdan testi yaparak pişirelim.
  • Pişip soğuyan kekin üzerine ben ganaj gezdirdim. Siz dilerseniz ganaj, çikolata sos, puding yapabilirsiniz ya da sade olarak tercih edebilirsiniz. Afiyet olsun 

Peynirli Maydanozlu Pratik Fırın Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı sıvı yağ (makarna haşlama suyuna)
  • 1 çay kaşığı tuz (makarna haşlama suyuna)
  • Yarım paket kelebek makarna
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 avuç doğranmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (1 yemek kaşığı üzeri için)
  • 200 gram lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir
  • Yarım tatlı kaşığı kekik
  • 200 gram kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Makarna suyunu tencereye alın ve ocağı açın.
  • Kaynadıktan sonra, tuz ve yağ ilavesini yapın ve makarnaları ekleyin.
  • Makarnaları tam paketin üzerinde yazan dakikası kadar haşlayın ve suyunu süzerek, bir kere durulayın ve beklemeye alın.
  • Maydanozları yıkayın ve orta büyüklükte doğrayın.
  • Tereyağının bir kaşıklık kısmını, küçük bir tavada çok kızdırmadan eritin.
  • Ayrı bir kapta; yumurtaları çırpın ve süt, kekik, peynir, maydanoz ve tuz ilavesini de yaparak karıştırın.
  • Karışıma makarnaları ve erimiş tereyağını da ekleyin ve hepsini birlikte güzelce harmanlayın.
  • Uygun büyüklükteki fırın kabınıza makarnayı aktarın. (Ben küçük boy oval borcam kullandım. 21x28cm boyutlarında farklı bir fırın kabı da kullanabilirsiniz.)
  • İkinci kaşık tereyağını da, makarnanın üstüne farklı noktalara 3-5 küçük parça halinde koyun.
  • Son olarak; üzerini tamamen ve her tarafı mümkün olduğunca eşit miktarda olacak şekilde, kaşar peyniri rendesi ile kaplayın ve fırına verin.
  • Kaşar peynirleri kızarana kadar, 190 derecede kontrollü pişirin. (Yaklaşık 30 dakika sürüyor. Aynı zamanda bu süreçte sosunu da çekmiş olacaktır.)
  • Pişen ve nar gibi kızaran, nefis peynirli fırın makarnamız servise hazırdır. 

Bal Peteği Pastası Tarifi

 

Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı ılık su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1 su bardağı tepeleme + 2 yemek kaşığı un
  • 1 fiske tuz

Kreması için;

  • 4 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı bardak şeker
  • 1 su bardağı nişasta
  • 6 su bardağı süt
  • 100 gram beyaz çikolata
  • 1 paket kremşanti
  • 3 yemek kaşığı tereyağı

Bal peteği için;

  • 500 gram beyaz çikolata
  • 3 yemek kaşığı sarı gıda boyası
  • Yarım bardak süt (pandispanyayı ıslatmak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Pandispanya hazırlanışı için; karıştırma kabına yumurta sarısı ve toz şekeri beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Yarım çay bardağı ılık suyu da ekleyip çırpalım. Elenmiş kabartma tozu, vanilya ve unu ilave edip spatula ile dıştan içe doğru karıştıralım.
  • Ayrı bir kapta yumurta akı ve tuzu köpüğü söndürmeden dıştan içe doğru karıştıralım. Pişirme kağıdı serili 22 cm çapındaki kelepçeli kalıba dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yanında ısıya dayanıklı küçük bir kap ile su koyarak 35 dk pişiriyoruz.
  • Kremanın hazırlanışı için; yumurta sarısı, un, şeker, nişastayı karıştırarak sütü yavaş yavaş ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
  • Kısık ateşte pişirelim mümkünse pişirmeden süzgeçten geçirelim ipeksi bir kıvam olması için.
  • Piştikten sonra 100 gram beyaz çikolata ve vanilya ekleyerek 1 dakika mikser ile çırpalım.
  • Streç filmi kremanın üstüne serelim kabuk bağlamasın. 4/5 saat buzdolabında dinlendirelim.
  • 3 kaşık tereyağı ve 1 paket çırpılmış kremşantiyi ekleyelim ve çırpalım. Mikser ile yaklaşık 3-4 dakika çırpıyoruz.
  • Buzdolabında 2-3 saat dinlendikten sonra kullanabiliriz.
  • Bal peteği hazırlanışı için; 500 gram beyaz çikolata benmari usulü eritilir, sarı gıda boyası eklenir. 80 cm lik pat pat folyonun üstüne döküyoruz. Soğuk bir yerde 45 dakika bekletiyoruz.
  • Hazırladığımız bal peteğini pastanın kenarlarını kapatıyoruz.

Çin Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı bezelye
  • 3 adet havuç
  • 1 adet tavuk göğsü
  • 8-10 dal dereotu
  • 3-4 dal taze soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet köy biberi
  • 1 su bardağı konserve mısır
  • 8-10 adet kornişon turşu
  • 1 çay kaşığı tuz (tavuk haşlama suyuna)
  • Yarım limon suyu

Pilavı için;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su (600 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir kap içerisine aldığımız pirince tuz ekleyelim.
  • Üzerini geçecek kadar ılık suyu ilave ederek yaklaşık 20 dakika beklemeye bırakalım.
  • Köy biberini veya Çarliston biberi küçük küçük doğrayalım.
  • Kırmızı biberi de yine küçük küçük doğrayarak bir kenara alalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz havucu küp küp doğrayalım.
  • Küçük bir tencereye aldığımız havuçların üzerine su ekleyerek haşlayalım. Aynı şekilde bezelyeyi de güzelce haşlayalım.
  • Sebzelerimiz haşlanırken diğer taraftan uygun bir tencereye zeytinyağını alalım.
  • Üzerine güzelce yıkadığımız pirinçleri ekleyerek kavuralım.
  • Kavrulup şeffaflaşan pirinçlerin üzerine tuz ve sıcak su ilave edelim. Karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım.
  • Kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pilavımız suyunu çekinceye kadar pişirelim.
  • Ocağı kapattıktan sonra pilavı yaklaşık 10-15 dakika dinlendirelim. Daha sonra nazikçe karıştıralım.
  • Pilavımızı büyükçe bir karıştırma kabına aktaralım.
  • Üzerine haşlayıp didiklediğimiz tavuk göğsü, havuç, bezelye, kırmızı biber, doğranmış kornişon turşu, köy biberi, konserve mısır, doğranmış taze soğan, ince kıyılmış dereotunu ekleyelim.
  • Limonun suyunu tüm malzemenin üzerine gezdirerek güzelce karıştıralım. Dilediğimiz şekilde servis edelim. Afiyet olsun!