27 Aralık 2022 Salı

Etli Lahana Sarma Tarifi

 

Malzemeler

  • Orta boy sarmalık lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 500 gram kıyma
  • 2-3 tane kuru soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağ (harcın alabildiği kadar)

Pişirirken;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Lahana yapraklarını bütün çıkacak şekilde dikkatlice ayırın. Yumuşayana kadar kaynar suda haşlayın.
  • İç harç için soğan, sarımsağı incecik kıyın ya da rondodan geçirin. Yıkadığınız pirinçleri, kıyma ve baharatları hepsini karıştırıp elinizle yoğurun.
  • Haşlanan lahana yapraklarından 2-3 parmak genişliğinde şeritler kesin. Baş kısımlara harçtan koyup muska şeklinde sarın. (koyduğunuz harcı elinizle üçgen şekline getirirseniz kolay sararsınız)
  • Sarma işlemi bitince hepsini tencereye dizin. Salçalı suyu hazırlayın ve üzerine ekleyin.
  • Üstüne çıkacak kadar sıcak su da ekleyip biraz zeytinyağ gezdirin. Kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin. Afiyet olsun 🌸

Fırında Kaşarlı Mantar Tarifi

 

Malzemeler

  • 400g Taze kültür mantarı
  • Tereyağı
  • 150g Rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mantarları temizleyerek kabuklarını soyalım.
  • Bir fırın kabına yan yana dizelim.
  • Üzerlerine tuz serpelim. Ardından 1’er çay kaşığı kadar tereyağı mantarların içine yerleştirelim.
  • Mantarlarımızı 185 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim.
  • Daha sonra fırından aldığımız mantarların üzerlerine rendelenmiş kaşar peyniri serpelim.
  • Peynirler kızarıncaya kadar yaklaşık 10 dk. daha fırında tutulduktan sonra sıcağıyla servis edelim. Afiyet olsun.
  • Not: Malzeme miktarlarını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Alman Orijinal Çizkek (Käsekuchen) Tarifi

 

Malzemeler

  • 150 gr un (1 su bardağı)
  • 60gr şeker (3 yemek kaşığı)
  • 1 paket vanilya
  • 1 adet yumurta
  • 60 gr yumuşak tereyağ

İç harcı için;

  • 1 kg quark (bulamayanlar için yarı süzme yoğurt yarı labne)
  • 200ml süt (1 su bardağı)
  • 200ml sıvı yağ ( 1 su bardağı)
  • 200gram şeker ( 1 su bardağı)
  • 2 paket vanilya puding tozu (2x37g)
  • 4 adet yumurta (çok büyük ise 3)
  • 1 paket vanilya şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur için tüm malzemeleri yoğurun.
  • Tabanı yağlı fırın kağıdı olan kelepçeli pasta kalıbına (28cm) koyun ve hamurun 3te 2sini.
  • Tabanına yayın ve diğer kalan hamuru 3cm.
  • Yüksekliğinde bir kenar çekin. Hamurlu kalıbı buzdolabına kaldırın. Dolgusu için yumurta hariç tüm malzemeleri pürüzsüz bir kıvama gelinceye kadar çırpın, ve son olarak yumurtaları tek tek ekleyip çırpın.
  • Kremayı kalıba dökün. Tezgaha 2-3 kez vurun ki hava varsa çıksın. Fırına tabanına mutlaka sıcağa dayanıklı kapta su koyun.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 1 saat 15 dakika boyunca pişirin. Fırından fırına farklı olabileceğinden siz yinede kontrol edin.
  • Pişirdikten sonra iç kısmını sallayınca cıvık gibi olacaktır bu gayet normal.
  • Oda sıcaklığında iyice soğuduktan sonra buzdolabında en az 3-4 saat soğutun, 1 gece evvelinde de yapılır hatta tavsiye ediyorum. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun🥰.
  • Not:orjinali böyle sade ama siz dilerseniz üzerine pudra şekeri veya meyve ekleyebilirsiniz.

Krep Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağından biraz az un
  • 1 çay kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve tuzu iyice çırpın. Un süt ve su ekleyerek tekrar hiç topak kalmayana kadar çırpın.
  • Teflon tavaya 1 çay kaşığı kadar sıvı yağ koyup fırça ile yayın.
  • Kızgın tavaya 1 kepçe krep hamuru dökün, sağa sola eğerek yayın.
  • Her iki tarafını çevirerek hafif kızarana kadar orta ateşte pişirin kreplerimiz hazır, afiyet olsun.

Kabarmalara Doyamayan Açma Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta sarısı üzerine
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant kuru maya
  • Aldığı kadar un
  • Yarım paket oda sıcaklığında margarin

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle derin bir kabın içine suyu sütü koyalım mayayı ve şekeri ekleyelim karıştıralım.
  • Daha sonra sıvı yağı, tuzu, yumurta beyazlarını ekleyelim karıştıralım, sonra yavaş yavaş unu ekleyerek yoğuralım yumuşak bir hamur yapalım, mayalanmaya bırakalım.
  • Hamur mayalandıktan sonra küçük parçalar koparalım, bezeler yapalım, üzerine sıvı yağ sürelim 15 dk bekletelim.
  • Daha sonra her bezenin üzerine yumuşamış margarinden koyalım sonra elimizle bastırarak pasta tabağı büyüklüğünde açalım rulo yapalım bir 10 dk falan bekletelim.
  • Daha sonra rulo şeklindeki hamurları yuvarlayıp uçlarını birleştirelim fotoğraflarda var şekli.
  • Hazırladığımız açmaları tepsilere dizelim üzerlerine yumurta sarısı sürelim fırını 2 – 3 dk çalıştırıp kapatalım tepsileri fırına sürelim 15 dk bekletelim.
  • Daha sonra fırını yeniden çalıştırıp açmalarımızı pişirelim açmalarımız servise hazırdır afiyet olsun şimdiden 

Tekirdağ Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 2 diş sarımsak (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
  • Yarım çay bardağı galeta unu (yada bayat ekmek)
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • 1 adet yumurta
  • 4-5 yemek kaşığı su
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kaseye malzemeleri alıp karıştıralım. Köfte harcımızı güzel yoğurmalıyız.
  • 10 dakika yoğurduktan sonra köfte harcını 10 kez yukarı kaldırıp kaba sertçe vurun. Bu işlemi mutlaka yapın.
  • Hazır olan köfte harcının üzerini streç filmle kapatıp dinlenmeye bırakın.
  • Pişireceğiniz vakit köfte harcını ince parmak şeklinde şekil verip yanmaz tavada arkalı önlü kızartın.
  • Yanına salatayla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Pastane Kurabiyesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket margarin yada tereyağ (oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 5-5,5 su bardağı un (kontrolü yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz)

    Nasıl Yapılır?

  • Un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım. Unu kontrollü bir şekilde ilave edip yumuşak kıvamlı bir hamur elde ediyoruz.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye duy yardımıyla sıkalım. Orta kısmına bastıralım. Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. Hafif sararması yeterli.
  • Orta kısmına çikolata sıkıp donduktan sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Orjinal Ramazan Pidesi Tarifi

 

Malzemeler

Ön mayalama için;

  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 5 tepeleme tatlı kaşığı un
  • Yarım su bardağı su (oda sıcaklığında)

Ana hamur için;

  • 2,5 su bardağı su (oda sıcaklığında)
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un (kontrollü ekleyelim)
  • Ön mayalamada ki cıvık hamur

Üzeri için;

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı pekmez
  • Bolca susam
  • Çörekotu

    Nasıl Yapılır?

  • Ön mayalama için olan tüm malzemeyi bir kapta karıştıralım. Üzerini kapatıp 1 saat mayalandıralım.
  • 5 su bardağı un, tuz, su ve ön mayalamadaki cıvık hamuru birleştirip hepsini yoğuralım.
  • Unu yavaş yavaş ilave edip hafif ele yapışan bir hamur elde edelim. Yaklaşık 10 dakika yoğuralım, ne kadar çok yoğurulursa o kadar güzel olur.
  • Kabın üzerini kapatıp 1 saat mayalandıralım.
  • 1 saatin sonunda hamuru un septiğimiz tezgaha döküp 2’ye bölüp beze yapalım.
  • Kepek septiğimiz tezgahın üzerine bezeleri koyup 15 dakika üzeri kapalı bekletelim.
  • Bezeyi alıp üzerine pekmezli yumurta karışımından sürelim. Derin olacak şekilde parmaklarımızla pide şekli verelim. Elimizle uzatarak pideyi büyütelim ve yağlı kağıt üzerine alalım.
  • Üzerine susam serpip biraz dinlendirdikten sonra önceden ısıttığımız 200° fırında pideleri pişirelim. (fırını içine su koyarak ısıtın) Afiyet olsun.

Arpa Şehriye Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 3 su bardağı su
  • Sıvıyağ (şehriyeleri pişirmek için)
  • Tuz
  • 5-6 dal taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • 200 gram konserve mantar ( isteğe bağlı)
  • 1 kutu mısır konservesi
  • Tuz, limon suyu, zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şehriyeleri kavurup, tuzunu ve suyunu ilave edin pişirin. Pişen pilavı soğumaya bırakın.
  • Tüm yeşillikleri, kırmızı biberi ve turşuyu küçük küçük doğrayın.
  • Doğradığınız malzemeleri ve mantarı soğuyan pilavın üzerine dökün.
  • Tuzunu, limon suyunu ve zeytinyağını da ilave edip güzelce harmanlayın. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Tarçınlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 125 gr margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı tarçın
  • Aldığı kadar un
  • 80 gr çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Hamur yoğurma kabına un hariç diğer malzemeleri koyup karıştırın homojen bir kıvam elde edin daha sonra unu kontrollü bir şekilde koyup yoğurun yumuşak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin.
  • Hamurdan minik parçalar koparıp elinizle şekil verip yağlı kağıt serili tepsiye dizin üzerini çatalla şekil verin.
  • 180 deredeki fırında kontrollü bir şekilde üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin.
  • Sıcaklığı geçince kurabiyeleri benmari usulü eritilmiş çikolataya batırıp yağlı kağıt üzerine serin çikolata donduktan sonra servis tabağına alın şimdiden yapacak olanlara afiyet olsun 

Limon Kremalı Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram makarna
  • 1 adet limon (kabuğunu rendeleyip üzeri için ayırın)
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) paket krema (100 ml)
  • 1/2 (yarım) su bardağı makarnanın suyu
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı tuz (2 çay kaşığı makarnayı haşlarken)
  • Su (makarnayı haşlamak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Kaynayan suya 2 çay kaşığı tuzu ilave edip makarnaları ekleyin. 8-10 dakika kadar haşlamamız yeterli. Makarnayı süzmeden yarım su bardağı suyundan kenara ayırın. Ardından makarnaları süzün.
  • Sosu için tencereye ayçiçek yağını alın. İnce doğranmış sarımsağı ekleyip kavurun. Limon ve makarna suyunu ekleyip 5 dakika kadar kaynatın.
  • Yarım paket krema, tuz ve karabiberi ekleyin. Son olarak haşlanmış makarnaları ilave edip güzelce karıştırın.
  • Servis tabağına aldıktan sonra üzerine limon kabuğu ve kıyılmış taze nane serpebilirsiniz.

Fırında Yoğurt Mayalama Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 litre süt
  • 3 yemek kaşığı ev yoğurdu

    Nasıl Yapılır?

  • 3 litre süt ocağa koyulur, ocağın altı açılır serçe parmağımızla sütün ılıklığı kontrol edilir. (içimizden 7 ye sayana kadar parmağımız sıcaklığı hissedince tamamdır)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt bir kâseye alınır. Üzerine ısıtılan sütten alınır ılıştırılarak karıştırılır. Altını kapattığımız süte yavaş yavaş karıştırarak boşaltılır.
  • Yaklaşık 2-3 dk 75 derecede önceden ısıtıp kapattığımız fırına yerleştirilir. Yaklaşık 5-6 saat fırının kapağını açmadan mayalanmaya bırakılır.
  • Süre sonunda ağızları açık bir şekilde (kapak kapatmadan) buzdolabına kaldırılır. En az 12 saat bu şekilde kalması gerekli. Sonrasında afiyetle tüketilir. Denemenizi tavsiye ederim 

Çikolatalı Portakallı Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yemek kaşığı portakal suyu
  • 3 yemek kaşığı damla çikolata
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

Bulamak için;

  • Pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Un ve çikolata hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına koyup güzelce karıştırın.
  • 1 bardak un ekleyip karıştırdıktan sonra çikolatayı koyun. Kalan unu kontrollü bir şekilde ekleyin. Ele çok hafif yapışan bir hamur elde edin.
  • Kabın üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirin.
  • Dinlenip kendini toparlayan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, hiç bekletmeden yuvarlayın ve pudra şekerine bulayın, tepsiye dizin.
  • Hepsini tepsiye dizdikten sonra hamurların üzerine birazcık daha pudra şekeri dökün ki çatladığında şekli daha güzel olsun.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15 dakika pişirin.
  • Not: pişirme süresine dikkat edin. Fazla pişirirseniz kıtırlaşır.