28 Ocak 2024 Pazar

Tarhana Çorbası Tarifi

 

Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı ev tarhanası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı nane
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • Tuz
  • 6 su bardağı su

    Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye su hariç tüm malzemeyi alıp birkaç dakika kavurun.
  • Suyunu ekleyin ve tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak kaynayana kadar pişirin.
  • Bir taşım kaynayan çorbanın altını kısıp 5 dk daha pişirin.
  • Afiyet olsun 

27 Ocak 2024 Cumartesi

Fırında Somon Tarifi

 

Fırında Somon Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet somon
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 büyük diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 çk karabiber
  • 1 çk tuz
  • 1 tatlı kaşığı biberiye

    Fırında Somon Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tarif 2 kişi için hazırlanmıştır. Zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, karabiber, biberiye ve tuzu derin bir kasede karıştırın. Somon balıklarının her yerini karışıma bulayıp marine edin.
  • Ardından balıkları fırın tepsisine alın. Önceden ısınmış 200° fırında 25 dakika kadar pişirin. Her fırının pişirme süresi farklılık gösterebilir. Balıklarımız hazır.
  • Ben yanında buharda pişmiş brokoli ve sebzeli makarna ile servis ettim. Nefis oldu. Deneyeceklere afiyet olsun

Pırasalı Börek Tarifi

 

Pırasalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet iri kalın pırasa
  • 2 adet küçük havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay bardağı mısır unu
  • 1,5 çay bardağı yoğurt
  • 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tozbiber
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için:

  • Susam
  • Çörekotu

    Pırasalı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasayı doğrayıp sirkeli suda 30 dk bekletin.
  • Havuçları doğrayın. Patatesi küp küp doğrayıp tavada soteleyin. Pırasayı ekleyin. Pırasa diriliğini kaybedene kadar soteleyin. Haşlanmış nohut ekleyin.
  • Ocaktan alıp soğumaya bırakın bir kapta yumurta, yoğurt, zeytinyağı, mısır unu, kabartma tozu, kekik, tozbiber, fesleğen, nane, karabiber ve tuz ekleyip karıştırın. Soğuyan pırasayı ekleyin, karıştırın.
  • Yağlı kağıt serilmiş borcama yayın. Üzerine susam ve çörekotu serpin. 160 derede 1 saat altı üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

Kokusuz Tavuk Kızartması (Tavuk Kalamar) Tarifi

 

Kokusuz Tavuk Kızartması (Tavuk Kalamar) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 parça tavuk göğsü ( 600-700 gr)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Tuz
  • Karabiber

    Kokusuz Tavuk Kızartması (Tavuk Kalamar) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğsünü ister ince ince ister küp şeklinde ister uzun uzun doğrayalım.
  • Tavuk hariç diğer malzemeleri karıştırma kabımızda alalım, sarımsakları rendeleyip karıştıralım tavukları da ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Üzerini streç filmle kapatıp en az 1 saat buzdolabında bekletelim.
  • Buzdolabından çıkardığımız tavukları kızgın yağda altın sarısı renk alana kadar arkalı önlü kızartalım. Yemeğimiz hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Frenk Üzümlü Kek Tarifi

 

Frenk Üzümlü Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5-3 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 çay bardağı dondurulmuş frenk üzümü
  • 1 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı un

    Frenk Üzümlü Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri şeker eriyene kadar çırpın.
  • Sıvı yağ ve süt ekleyip karıştırın. Kabartma tozu ve vanilya ekleyin. Unu kontrollü bir şekilde ekleyin. İyice karıştırın.
  • Bir yandan frenk üzümlerini bir kaba alın. Pudra şekeri ve un ekleyip iyice karıştırıp bulayın. Kek hamurunu yağlanmış kalıbı dökün. Üzerine pudra şekeri ve una bulanmış frenk üzümlerini serpiştirin.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirin afiyet olsun.

Çikolatalı Meyveli Rulo Pasta (Çok Pratik) Tarifi

 

Çikolatalı Meyveli Rulo Pasta (Çok Pratik) Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanyası için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • Çeyrek çay bardağı sıcak su
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı un

Krema için;

  • 5 su bardağı süt (1 lt)
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 5 yemek kaşığı un (çok tepeleme olmayacak)
  • 5 yemek kaşığı nişasta (çok tepeleme olmayacak)
  • 2 adet yumurta sarısı (beyazlarını keke ekledim)
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı vanilya
  • 2 yemek kaşığı krema

    Çikolatalı Meyveli Rulo Pasta (Çok Pratik) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak krema ile başlayın. Süt, nişasta, un, şeker ve yumurtayı karıştırın.
  • Ocağa alıp kıvamı koyulaşıp göz göz olana kadar pişirin.
  • Altını kapattıktan sonra tereyağı ve vanilyasını ekleyip, karıştırın.
  • Oda ısısına geldikten sonra kremayı ekleyip çırpın.
  • Vaktiniz varsa bir gece önceden yapıp üzerini streç film ile örtüp (kabuklanmaması için) buzdolabında dinlendirin. Vakit yoksa 2-3 saat yeterli olacaktır.
  • Kek için; ilk olarak kek için yumurtanın beyazını beyaz köpük olana kadar çırpın. Sarısına toz şeker ilave edip karıştırın. Üzerine sıvı yağ ve sıcak suyu ekleyin.
  • Hepsi karıştıktan sonra ununu ekleyip karıştırın.
  • Son olarak beyazını azar azar yumurta sarısına ilave edip spatula ile söndürmeden karıştırın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye karışımı dökün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 12-15 dk pişirin (fırından fırına değişiklik gösterebilir kendi fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • Fırından çıkan hamuru ilk sıcağı çıkar çıkmaz farklı bir yağlı kağıt üzerine ters çevirin ve rulo yapıp soğumaya bırakın.
  • Soğuyan keki yavaşça açıp üzerine kremayı yayın.
  • Dilediğiniz meyve veya çikolatayı arasına yayıp rulo haline getirin.
  • Dilerseniz tüm bir rulo olarak dilerseniz benim gibi dilimlere ayırıp üzerini krema ile süsleyerek servis edebilirsiniz afiyet olsun

Kabak ve Patates Mücveri Tarifi

 

Kabak ve Patates Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet kabak
  • 3 adet patates
  • 5 adet yumurta
  • 3-4 dal taze soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 2 su bardağı un
  • İsteğe göre 2 su bardağı kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı toz biber
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • Zeytinyağı

    Kabak ve Patates Mücveri Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak patatesleri rendeleyip üzerini geçecek şekilde kaynar su koyuyoruz. 15 dk kaynatıp altını kapatıyoruz ve malzemeleri son karışım haline getirene kadar suyun içerisinde bekletiyoruz.
  • Kabakları rendeliyoruz ve diğer malzemeleri hazırlarken suyunu akıtması için bir süzgeç üstüne koyuyoruz.
  • Taze soğan, maydanoz ve dereotunu güzelce yıkayıp ince ince doğruyoruz.
  • Kaşar da ilave edeceksek onları da rendeleyip hazırlıyoruz.
  • Katı gıdaların hazırlığı bittiğinde derin bir kap içerisine yumurtalarımızı koyuyoruz ve karıştırıyoruz.
  • Yumurta içerisine kabakların suyunu sıkıp ekliyoruz. Ardından patateslerin suyunu süzüp ekliyoruz karıştırıyoruz. İyice karıştıktan sonra yeşillikleri, kaşarı ve baharatlarla tuzu ekliyoruz.
  • Tüm malzemeler iyice karışınca kontrollü bir şekilde unu ekliyoruz. Çok katı olmayan akışkan bir kıvam elde ediyoruz.
  • Hazırlanan malzemelerimizi ister tavada hafif yağ ile birer kaşık dökerek pişirebiliriz. İstersek fırında kek gibi pişirebiliriz.
  • Tavada yapacaksak öncelikle tavayı ve yağı kızdırıyoruz ama sonra altını kısıp kısık ateşte pişiriyoruz. Yoksa içi çiğ kalır.
  • Fırında pişireceksek tepsiyi yağlayıp malzemeleri ilave ediyoruz. Üzerine isteğe göre çörek otu ve susam serpip, önceden 180 derece ısıttığımız fırına koyuyoruz. Yarım saat altlı üstlü içinin pişmesini sağlıyoruz.
  • Yarım saat sonra 200 dereceye getirip yarım saat de bu şekilde kontrollü pişiriyoruz. Arada bıçak ya da çatal batırıp içini kontrol edebiliriz.
  • Mümkünse fırını kapattıktan sonra fırının kapağını açıp çok sıcak kısmını 2-3 dk havalandırıyoruz fırın içi ılıyınca mücverimizi yarım saat de fırın içerisinde dinlenmeye bırakıyoruz.

Patates Kızartmasını Böyle Denediniz Mi? Tarifi

 

Patates Kızartmasını Böyle Denediniz Mi? Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patates
  • 4-5 tane biber
  • Bolca sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 kase yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • Yeteri miktarda tuz

    Patates Kızartmasını Böyle Denediniz Mi? Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 5 adet patatesimizi kızartılacak şekilde doğruyoruz, ardından kararmasın diye suya atıyoruz, kızartacağımız zaman suyunu süzüp tuzla marine ediyoruz.
  • Kızartmak için sıvı yağını kızartma tenceresine boşaltıyoruz ve yağın kızmasını bekliyoruz, kızan yağın içine patateslerimizi aktarıyoruz.
  • Aynı işlemleri patatesler bitene kadar tekrarlıyoruz, pişen patatesleri uygun bir cam tabağa koyuyoruz ve sosunu hazırlıyoruz.
  • Sosu için; 2 diş sarımsağı 1 kase yoğurtun üstüne rendeliyoruz, ardından 1 yemek kaşığı domates salçasını sıvı yağ eşliğinde kavuruyoruz, kavrulan salçanın üstüne patatesleri döküyoruz ve karıştırıyoruz.
  • Karıştırdığımız patatesleri cam tabağa döküyoruz ve üstü için hazırladığımız yoğurtlu sosu gezdiriyoruz ve servise hazır.

Tam Ölçülü Tam Kıvamında Haşhaşlı Pasta Tarifi

 

Tam Ölçülü Tam Kıvamında Haşhaşlı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağından 1 parmak fazla sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı fındık kırığı
  • 1 su bardağı mavi haşhaş
  • 1 adet vanilya
  • 1 adet kabartma tozu

Şerbeti için;

  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su

Muhallebisi için;

  • 1 paket sakızlı muhallebi
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 poşet kremşanti
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Tam Ölçülü Tam Kıvamında Haşhaşlı Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?  

  • Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz. Su ve şekeri ocağa alarak kaynatıyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Kek için şeker ve yumurtaları mikserle 3-4 dakika çırpıyoruz. Sıvıyağ ve sütü katıp çırpmaya devam ediyoruz.
  • Mavi haşhaş, fındık kırığı ve irmiği de katarak çırpma işlemini sürdürüyoruz. En son unu, unun üzerine de vanilya ve kabartma tozunu
  • da katarak karıştırıyoruz. Kabartma tozunu kattıktan sonra daha iyi kabarması için çok fazla karıştırmamalıyız. Karışımı yağlanmış büyük boy kare borcama döküp önceden 175 derecede ısıttığımız fırında kızarana kadar, yaklaşık 30 dakika, pişiriyoruz.
  • Kekimiz pişerken sakızlı muhallebiyi 3,5 su bardağı sütle pişirip soğumaya bırakıyoruz.
  • Muhallebi soğuduktan sonra 1 poşet kremşantiyi ve 1 yemek kaşığı sıvı yağı da muhallebiye katarak 2-3 dakika krema pürüzsüzleşene kadar mikserle çırpıyoruz.
  • Sıvı yağı muhallebi soğuduktan sonra çatlamasın diye koyuyoruz.
  • Keki fırından çıkardıktan sonra keke kürdan batırıyoruz. Böylece şerbetini daha güzel çekecektir. Daha sonra soğuk şerbeti sıcak kekin üzerine döküyoruz ve şerbeti iyice çekmesini bekliyoruz.
  • En son muhallebiyi kekin üzerine dökerek soğumasını bekliyoruz. Bir gece buzdolabında beklerse çok daha güzel olacaktır.
  • Afiyet olsun.