15 Ocak 2023 Pazar

Malatya Kısırı Tarifi

 

Malatya Kısırı Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 5 çay bardağı orta bulgur
  • 2.5 su bardağı kaynamış su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı un

Salatası için;

  • 6 dal marul
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 kase kara lahana

Sosu için;

  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım limon
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

    Malatya Kısırı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bulguru uygun bir kaba alıp üzerine bir tatlı kaşığı tuzu serpip sıcak su ile kuru yer kalmayacak şekilde ıslatıp 20 dakika bekliyoruz.
  • Üzerine biraz un dökerek yoğurup yuvarlıyoruz.
  • Tencerede yuvarlağımız köfteleri suda haşlıyoruz.
  • Salata malzemelerini doğrayıp geniş bir kaba alıyoruz.
  • Sos için, olan malzemeleri bir kasede karıştırıyoruz.
  • Salata malzemelerinin olduğu kaba süzdüğümüz köfteleri koyup üzerine sosu döküyoruz ve karıştırıyoruz.
  • Tuzu ve ekşiyi damak tadınıza göre ekleyebilirsiniz.Afiyet olsun

Talkan Kurabiye ( Leblebi Tozlu Kurabiye ) Tarifi

 

Talkan Kurabiye ( Leblebi Tozlu Kurabiye ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı leblebi tozu
  • 80 gram beyaz çikolata
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 (yarım) poşet vanilya

Su bardağı ölçüm: 200 ml

Çay bardağı ölçüm: 110 ml 

Talkan Kurabiye ( Leblebi Tozlu Kurabiye ) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Bir bardaktan biraz fazla leblebiyi robotta çekip un gibi yapın.
  2. Süzgece döküp eleyin. Üstte kalan irileri kullanmayın. ( kalan leblebi tozu 1 su bardağı olmalı )
  3. Beyaz çikolatayı benmari olarak eritin.
  4. Üzerine, pudra şekeri, sıvı yağ ekleyip karıştırın.
  5. Son olarak vanilyayı ve kontrollü olarak unu ilave edin.Sonunda yumuşak kıvamlı bir hamurunuz olmalı.
  6. Hamurdan parçalar koparıp minik yuvarlaklar yapın. Ya da tırtıklı krema duyuna hamurdan parça parça koyup pişirme kağıdı açtığınız tepsiye sıkın. ( ben duyunuz olmayabilir diye iki türlü de hazırlayıp fotoğraf çektim. ).
  7. Ardından önceden ısıtılmış 150 -160 derecede yaklaşık 8-10 dakika pişirin.
  8. Soğuyunca tepsiden alıp servis tabağına koyun. Afiyet olsun.

Milföy Atıştırmadık Tarifi

 

Milföy Atıştırmadık Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebisi için

  • 2 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti

Arası için

  • Muz (Ya da istediğiniz bir meyveyi küçük parça halinde doğrayabilirsiniz)

Üzeri için

  • Pudra şekeri
  • Çilek

    Milföy Atıştırmadık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle milföyleri paketten çıkarıp tek tek tepsiye dizelim. Yaklaşık 10 dk bekleyelim.
  • Sonra milföyleri 4 eşit parçaya bölelim fırın tepsisine dizelim.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20 dk pişiriyoruz.
  • Milföyler pişerken muhallebisini hazırlıyoruz. Vanilya ve krem şanti dışında tüm malzemeleri tencereye alıp kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  • Kaynayan muhallebiyi ocaktan alıp vanilya ve krem şantiye ekleyip karıştırıyoruz.
  • Pişen milföylerimize ilk sıcağı çıkınca bir tane alıp açılan yerden muhallebiyi ve muzu ekleyip kapatıyoruz.
  • Hepsini tek tek bu şekilde yapıp üzerine pudra şekeri serpip çilek ekliyoruz. Hem görüntüsü hemde lezzeti ile doyuran müthiş atıştırmalık. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 

Mantarlı Tavuk Sote Tarifi

 

Mantarlı Tavuk Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • 500 gram mantar
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 4 adet kapya biber
  • 6 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Varsa köri baharatı

    Mantarlı Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanı piyazlik doğrayalım ve kavuralım.
  • Sırasıyla biberleri, sarımsağı ve mantarı da resimlerdeki gibi doğrayıp tencereye sırayla ekleyelim.
  • Mantar suyunu çekince küp küp doğradığımız tavukları da ekleyip, tuz, baharat ve salçayı ekleyip 15 dk daha pişirelim.
  • Evde köri baharatı olmadığı için ekleyemedim. Köri baharatiyla da denemenizi tavsiye ederim.
  • Çok lezzetli sotemiz hazır.Deneyenlere afiyet olsun.

14 Ocak 2023 Cumartesi

Kuru Domatesli Haydari Tarifi

 

Kuru Domatesli Haydari Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase süzme yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 dilim beyaz peynir
  • Tereyağı nane

Üzerine;

  • Kuru domates
  • Ceviz
  • Yağ
  • 1 diş sarımsak
  • Toz acı biber

    Kuru Domatesli Haydari Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kuru domatesi bir kaba alıp üzerine kaynar su döküp yumuşamaya bırakıyoruz.
  • Haydari için bir kaseye yoğurt peynir sarımsak alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Tereyağını eritip nane ekliyoruz. Haydariye ekleyip karıştırıyoruz.
  • Yumuşayan domatesleri doğrayıp sıvı yağ döktüğümüz tavaya alıyoruz üzerine dövülmüş ceviz ve sarımsak ekleyip kavuruyoruz. Kapatmadan önce toz acı biber ekleyip karıştırıp kapatıyoruz.
  • Servis tabağında haydari ve domatesi buluşturuyoruz. Harika oluyor mutlaka deneyin

Midye Börek Tarifi

 

Midye Börek Tarifi İçin Malzemeler

(24 tane börek için)

  • 6 adet yufka

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt

İçi için:

  • Peynir ve maydanoz

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta
  • Çörekotu

    Midye Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sosu için uygun bir kap içerisine yumurta, sıvı yağ ve yoğurdu alarak çırpalım.
  • Yufkaları üst üst dizerek 4 eşit parçaya bölelim.
  • Üçgen yufkalarımızın bir tanesini alarak geniş tarafı size doğru olacak şekilde tezgaha koyalım.
  • Hazırladığımız sosumuzu yufkanın her yerine gelecek şekilde fırça yardımı ile sürelim.
  • Parmağımızla yufkanın sivri ucundan  geniş kısmına doğru yavaş yavaş büzdürelim ve kelebek şekli verelim.
  • Kenarda kalan kanat kısımlarını üst üste gelecek şekilde (lale şeklinde) ortada birleştirelim.
  • Birleştirilen yere peynirli harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyalım ve kenarlarını hafif içe doğru katlayarak kapatalım ve sigara böreği sarar gibi saralım, böreğimizi ters çevirelim.
  • Tüm yufkalara aynı işlemi tekrarlayalım.
  • Hazırlanan böreklerimizi pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizelim.
  • Kalan sosumuza 1 adet yumurta ekleyerek çırpalım ve böreklerin üzerine fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde sürelim. Eğer sosunuzdan kalmadıysa 1 adet yumurta sarısını biraz sıvı yağ ile karıştırarak da sürebilirsiniz.
  • Son olarak üzerine çörek otu serperek önceden ısıttığımız 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirelim. Süre sonunda fırından alarak servis edelim. Afiyet olsun.
  • Sözlü anlatımı zor olan bir tarif bunun için her aşamasını çektim, fotoğraflardan inceleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Ankara Tava Tarifi

 

Ankara Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • ️500 gram kuzu eti
  • ️2 soğan
  • ️2 diş sarımsak
  • ️3 sivri yeşil biber
  • ️1 yemek kaşığı domates veya 1 yemek kaşığı biber salçası
  • ️2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kaşığı nane tozu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • ️1 lt kaynamış et suyu yada su
  • ️2,5 su bardak şehriye (1 bardak 220ml)

    Ankara Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Eti bir tencereye koyun ve kendi suyunu çekmesine izin verin.
  • Üzerine yağ dökün ve ince doğranmış soğanı,sarımsağı ve sivri biber ile soteleyin.
  • Başka bir tavada şehriyeyi sıvı yağ ile kavurun.
  • Şimdi kavrulmuş şehriyeye ve biber salçasını etli tavaya ekleyin ve baharatlayın.
  • 1 lt et suyu ile deglaze edin. Kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişirin.
  • Daha önce ya da daha sonra suyunu çekerse o zaman ocağı kapatın.

Ispanak Çorbası Tarifi

 

Ispanak Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg ıspanağın başları
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 4 diş sarımsak
  • 1 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay bardağı zeytin yağ (125 ml)
  • 2 adet domates (rendelenmiş yada konserve domates)
  • 1 çay kaşığı acı pul biber
  • Yarım limon suyu
  • 2 litre su

    Ispanak Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 2 litre su ile bir su bardağı yeşil mercimeği 5 dakika haşlayalım.
  • 2 kg ıspanağı temizleyip yıkayalım.
  • Başlarını 5 santim uzunluğunda kesip doğrayalım .
  • Bir tencereye 1 çay bardağı zeytinyağını alalım .
  • 1 adet doğranmış soğanı ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine bir yemek kaşığı biber salçası ekleyip karıştıralım .
  • Doğradığımız ıspanak başlarınıda ekleyip 5 dk kavuralım .
  • Daha sonra 2 adet rendelenmiş domates ile 4 diş ezilmiş sarımsağı ekleyip 5 dk daha kavuralım .
  • 1 tatlı kaşığı tuz,1 çay kaşığı kuru nane,1 çay kaşığı pul biber ,yarım limon suyu ve haşladığımız mercimeği suyu ile birlikte ekleyelim .
  • Kaynamaya bırakalım ,30 dk pişirelim ,yemeğimiz servise hazır afiyet olsun.

Susamlı Kurabiye Tarifi

 

Susamlı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram yumuşak margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilin
  • 3 yemek kaşığı orta kavrulmuş susam
  • Yaklaşık 4 su bardağı (ele yapışmayan özlü bir hamur elde edene kadar un)

Süslemek için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata

    Susamlı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Susam ve un hariç bütün malzemeleri hamur yoğuracağımız kaba koyuyoruz ve elimizle hepsini karıştırıyoruz.
  • Üstüne un ekleyip ele yapışmayan özlü bir hamur olana kadar yoğuruyoruz.
  • İstediğimiz kıvama gelince susamı da üzerine döküp tekrar yoğuruyoruz.
  • Hamurdan cevizden az küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ve aparatın üzerine koyup bir seferlik olacak şekilde bastırıyoruz.
  • Çıkartıp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz.
  • Dilerseniz oval şekil verip çatal da bastırabilirsiniz.
  • Şekil verme işlemi bitince önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında altları hafif pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Kurabiyeler piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz ve soğuduktan sonra isteğe bağlı olarak benmari usulü erittiğimiz çikolataya yarısına batırıp tekrar tepsiye diziyoruz.
  • Çikolata donduktan sonra yemeye hazır 😍 Deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun 🤗 Hepinizi ınstagram ve youtube kanalıma davet ediyorum. Sevgiler. 

Çatalla Şekil Verilen Tereyağlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Çatalla Şekil Verilen Tereyağlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin yada tereyağı
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağından bir parmak eksik pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4 su bardağı un (kontrollü bir şekilde unu ekleyelim)
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 çay bardağı ceviz yada fındık içi

Üzeri için;

  • 75 gram sütlü çikolata

    Çatalla Şekil Verilen Tereyağlı Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri bir kapta ekleyelim un hariç unu yavaş yavaş ilave edelim, hamurumuzu yoğuralım. Yoğurulan hamuru ikiye bölelim yarısına damla çikolatası, diğer yarısına ceviz ekleyelim ve yoğuralım.
  • Fırın tepsisine yanmaz kağıt serelim ceviz büyüklüğünde hamurdan koparıp elimizle yuvarlak yapalım, hamurlar bitene kadar işleme devam edelim.
  • Üzerine bir çatal yardımı ile sağdan ve soldan şekil verelim hafif bastırarak daha sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Üzerleri hafif pembe olunca fırından çıkaralım soğuması için bu arada çikolatayı benmari usulü eritelim hazırlayalım kurabiyeleri üzerlerine bastıralım ve tepsiye dizelim.
  • Ardından buzdolabına koyalım çikolataların donması için 15 dk beklese yeter bu tarif harika biz çok sevdik afiyetler olsun denemeye değer mis gibi bir lezzet

Sütlü Soslu Mantarlı Havuç (Enfes Oldu) Tarifi

 

Sütlü Soslu Mantarlı Havuç (Enfes Oldu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kültür mantarı
  • 2 tane havuç
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı rendesi kaşar
  • 1 silme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Sütlü Soslu Mantarlı Havuç (Enfes Oldu) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarı doğrayıp ağzı açık vaziyette ocağa koyalım. Ateşte suyunu salıp, iyice çekince az bir sıvı yağ ve tuzunu ekleyerek pembeleşince ye kadar karıştırarak kavuralım ve ocaktan alalım.
  • Havuçları da halka doğrayıp ayrı bir tavada az bir sıvı yağı koyup, kavuralım.
  • Borcama alt katına mantarları düzleyip. Havuçları üzerlerine koyalım.
  • Sosun hazırlaması için; karıştırma kabına yoğurt ve diğer malzemeleri koyalım.
  • Kaşarın yarısını üzeri için ayırıp, kalanıda sosa koyup karıştıralım.
  • Mantarlı havucun üzerine sosun hepsini koyalım.
  • Fırının üst ayarında 170 derecede on dakika kadar üzeri hafif kızarınca fırından çıkarıp kalan kaşarı da ekleyip tekrar fırına koyalım. Beş dakika daha kaşarla iyice pembeleşince fırından çıkaralım.
  • Soslu ve nefis mantarımız hazır sıcak servis yapalım. Arzu eden acı ve sevdiği baharatlar ekleyebilir. Afiyet sıhhat olsun