2 Ocak 2023 Pazartesi

Arpa Şehriyeli Brokoli Corbası Tarifi

 

Arpa Şehriyeli Brokoli Corbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram brokoli
  • 200 ml krema
  • 1 çay bardağı arpa şehriye
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet küçük boy patates
  • 1 adet havuç
  • 80 gram rende kaşar peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yeteri kadar sıcak su

    Arpa Şehriyeli Brokoli Corbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kuru soğanı yemeklik doğrayalım uygun bir tencereye alalım sıvı yağ ilave edelim kavuralım.
  • Ardından havuç patatesleri yemeklik doğrayıp ilave edelim kavurmaya devam edelim.
  • Ardından brokoliyi de küçük parçalar halinde keselim soğan patates havucların üzerine tuz karabiber ilave edip bir su bardağı sıcak su dökelim tencerenin kapağını kapatalım 5 dakika pişirelim.
  • 5 dakika sonra bütün malzemeleri bir blenderla püre haline getirelim.
  • Püre haline getirdiğimiz çorbanın üzerine bir çay bardağı arpa şehriye kremayı ilave edelim ve üzerini kapatacak kadar sıcak su ilave edip 25 dakika pişirelim.
  • Pişmis olan çorbayı servis tabağına alalım.
  • Üzerine rende kasar ilave edelim servis edelim, yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun yorumlarınızı ve beğenilerinizi beklerim.

Baykuş Kurabiye Tarifi

 

Baykuş Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket yumuşamış margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 buçuk su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tane yumurta
  • 1 su bardağı toz halinde çekilmiş fındık
  • 5 – 6 su bardağı un

Üzeri için :

  • Damla çikolata
  • Kaju yada badem
  • Reçel yada bal (yapıştırmak için)

    Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Un serptiğiniz tezgahta hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açın.
  • Baykuşun gövdesi için su bardağının ağzıyla yuvarlaklar çıkarın.
  • Çıkardığınız yuvarlak daireleri çay bardağı ile yarım ay şeklinde kesin.
  • Çıkardığınız yarım ay şeklindeki hamuru ikiye bölün ve minik yuvarlaklardan gözler yapın. Gözlerin altına bal sürerek hamurun üzerine koyun.
  • Gözlerin üzerine damla çikolata batırın.
  • İki gözün altına kajuyu bala batırıp koyun burnu olucak.
  • Çatal ile kajunun alt tarafındaki boşluğa bastırıp iz yapın ve ayaklarını oluşturun.
  • Baykuşun kenarlarına çay bardağını bastırıp iz yapın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
  • Beyaz kalması lazım pişerken.
  • Pişen kurabiyeleri soğumaya bırakın.Soğuyunca servise hazır.Şifa olsun.
  • Not: kurabiyeleri yaparken çöp şiş sokun.Fırın tepsisine koyup o şekilde pişirin.
  • Fırından çıkarın ve iyice soğuyunca küçük poşetlere koyup kurdela veya iple bağlayın.
  • Üzerine stekırlar yapıştırın.Çocukların özel gün kutlamalarında yapılabilir.

Deniz Börülcesi Mezesi Tarifi

 

Deniz Börülcesi Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram deniz börülcesi (temizlenmiş)
  • Yarım çay bardağı zeytin yağ
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım limon suyu

Süslemek için

  • Domates

    Deniz Börülcesi Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Temizlenmiş börülceyi güzelce yıkayıp süzgece alalım.
  • Ayrı bir kapta zeytinyağ rendelenmiş sarımsak ve limon suyunu karıştıralım.
  • Suyu süzülen börülceleri hazırladığımız sosla karıştıralım.
  • Üzerine küçük küçük doğradığımız domatesleri dizelim.
  • Ben börülceyi konserve börülce olarak kullandım.

29 Aralık 2022 Perşembe

Orijinal Kalburabastı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı zeytinyağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (Yoğuracağımız hamur çok az sert kıvamda olmalıdır)

Şerbet için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Şerbet için; şeker ve suyu kaynatalım. İçine 1-2 damla limon suyunu ekleyip 20 dk kaynatalım. Kenarda soğumaya bırakalım.
  • Hamur için tüm malzemeleri karıştıralım. Unu yavaş yavaş ekleyip biraz sert bir hamur elde edelim. Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verelim.
  • 160 derece önceden ısınmış fırında kızarana kadar pişirelim. İlk sıcağı çıktıktan sonra soğuk şerbetle buluşturduğumuz tatlıları 1-2 saat dinlendirelim. Servise hazır. Afiyet olsun 🤤
  • Not📌:Orijinal tarifte ceviz konmuyormuş yine de siz tercih edebilirsiniz.

Çok Az Kişinin Bildiği Mütebbel Mezesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tane közlenmiş patlıcan
  • 2 tane közlenmiş yeşil biber
  • 3 tane ceviz
  • 2-3 damla limon suyu

Üzeri için;

  • Yarım çay bardağı kavrulmuş yer fıstığı

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları ve biberleri közlüyoruz. Patlıcanları ve biberleri kabuklarından ayırıp çok küçük doğruyoruz.
  • Tavaya sıvı yağ ekliyoruz, küçük doğradığımız sarımsağı ve cevizi de ekliyoruz. Hafif kavrulunca küçük küçük doğradığımız patlıcan ve yeşil biberleri ekleyip 2-3 dakika çeviriyoruz. Ocağı kapatıp 2-3 damla limon suyu ekleyip biraz daha karıştırdıktan sonra servis tabağına alıyoruz.
  • Üzerine kavrulmuş yer fıstıklarımızı serpip servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

Magnolia Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker (200ml)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 kutu krema 200 mlSüslemek için;
    • 1 paket bebe bisküvisi
    • Çilek 250 gr

      Nasıl Yapılır?

    • Süt, şeker, nişasta, un ve yumurta sarısını.
    • Bir tencerede karıştırın. Ocağa alıp orta ateşte karıştırarak koyu kıvam alana kadar pişirin.
    • Kıvam aldığında ocaktan alıp içine vanilya ilave edip karıştırın. Biraz ılık olunca 1 paket kremayı muhallebinin içine ilave edilip mikserle 2-3 dakika çırpın.
    • Bisküvileri robottan geçirin, çilekleri dilimleyin.
    • Magnoliayı kuplara bölüp istediğiniz gibi sırayla bisküvi ve meyvelerini ekleyip üzerlerini süsleyebilirsiniz.
    • Dolapta 1/2 saat dinlendirdikten sonra servise hazırdır. Afiyet olsun.

İç Pilavlı Tavuk Dolması Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk
  • 1 tatlı kaşığı un (poşeti unlamak için)
  • 2-3 adet defne yaprağı
  • Limon dilimleri

Sosu için:

  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

Pilavı için:

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
  • 1 ça bardağı sıcak su (sonradan pirince ekleniyor)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber

Garnitür olarak:

  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • Arpacık soğan

    Nasıl Yapılır?

  • İç pilavlı tavuk dolmamızın pilavı için uygun bir tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak tereyağının erimesini sağlayalım.
  • Üzerine 20 dakika kadar ılık suda bekletip yıkadığımız pirinçlerimizi ekleyelim ve karıştırarak 2-3 dakika kadar kavuralım.
  • Ardından üzerine kuş üzümü ve dolmalık fıstığı ilave edelim. 1-2 defa karıştırarak kavuralım.
  • Tuz ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım. Tencerenin kapağını kapatarak kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Suyunu çeken pilavın altını kapatalım. Üzerine tarçın ve karabiber ekleyerek karıştıralım.
  • Tavuğumuzu yıkayarak kağıt havlu ile kurulayalım.
  • Hazırladığımız iç pilavı çok fazla bastırmadan tavuğumuzun içerisine dolduralım.
  • Tavuğun butlarının pişerken açılmaması için iple bağlayalım.
  • Sosu için uygun bir kapta salçayı, yoğurdu, sıvı yağı, tuzu ve kırmızı toz biberi karıştıralım.
  • Hazırladığımız sosu fırça yardımı ile tavuğun her yerine sürelim. Kanatlarını, pişerken açılmaması için kürdan ile sabitleyelim.
  • Fırın torbasının içerisine unu alalım. Torbayı çevirerek unun her yerine gelmesini sağlayalım.
  • Tavuğumuzu fırın torbasına yerleştirelim. Yanına garnitür olarak arpacık soğan, kabuğu soyulup doğranmış patates, havuç, defne yaprağı ve ince kesilmiş limon dilimlerini ekleyelim.
  • Poşetin ağzını kapatalım. Üzerine kürdanla delikler açalım.
  • Tavuğumuzu önceden ısıtılmış 190°C fırında yaklaşık 60 dakika pişmeye bırakalım.
  • Tencerede kalan pilava tekrar sıcak su ekleyelim ve pişirmeye devam edelim.
  • Sürenin sonunda fırından tavuğu alalım. Üzerini açarak tekrar fanlı ayarda 10 dakika daha pişmeye bırakalım.
  • Pişen tavuğumuz servise hazır. Pirinç pilavının üzerine yerleştirerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!



Fırında Bütün Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk (1.350 gram kullandım siz aile sayınıza göre daha büyük kullanabilirsiniz)

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ (veya sıvı yağ)
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz salçanızın tuz oranına göre ayarlayın
  • Sebzeleri;

    • 2 adet patates
    • 2 adet havuç
    • 10 adet arpacık soğan
    • 3 diş sarımsak

      Nasıl Yapılır?

    • Tavuğu yıkayıp iyice kurulayalım. Bütün sos malzemelerini ilave ederek iyice çırpalım tavuğun altına üzerine sosu eşit sürelim kanat ve ayak kısımlarını kürdanla tutuşturalım veya iple bağlayalım.
    • Tekrar sosu üzerine sürelim. Ben soğanları ve sarımsakları tavuğun içine koydum siz isterseniz sebzelerle tepside pişirebilirsiniz. Patates ve havuçlara iki yemek kaşığı sıvı yağ yarım çay kaşığı tuz bir çay kaşığı kekik ilave ederek harmanlayıp tepsiye dizelim.
    • 190 derece öncdden ısınmış fırının alt rafında 20 dakika pişirip üzerini yağlı kağıdı ıslatıp kapatalım yağlı kağıdın üzerini folyoyla sarıp fırını 200 derece ayara getirip pişirelim.
    • Fırından almaya on dakika kala üzeri açık pişirelim. Benim tavuğum 1 sat 20 dakikada pişti her fırının ısı ayarı farklı olur kontrollü pişirelim.
    • Not:isterseniz aynı sosla hazırlayıp pişirme poşetine koyarakta pişirebilirsiniz. Afiyetle.

En Muhteşem Pilav Sebzeli Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1 patlıcan
  • 4 adet mantar

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları kabuğunu soymadan sadece sapını alarak küp küp keselim ve 3 yemek kaşığı yağda kavuralım. Aynı işlemi havuç mantar ve biber içinde yapalım sadece şuna dikkat ayrı ayrı kavuruyoruz hepsi küp kesilecek.
  • Kavurma işlemini yaparken bir yandan pilavımızı bildiğimiz gibi pişirelim.
  • 1 su bardağı pirincimizi nişastası gidene kadar yıkayalım ve 4 yemek kaşığı yağda kavuralım, üzerine 1,5 su bardağı kaynar su ekleyelim, tuzunu ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
  • Pişen pilav üzerine sebzelerimizi ekleyelim karıştıralım ve servis edelim.

Zeytinyağlı Cacık Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet salatalık
  • 1 ortaboy kase ev yoğurdu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Süslemek için

  • Dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkları ince ince doğrayın.
  • Sarımsakları tuz ile ezelim.
  • Ev yoğurdumuzu salatalıklar, sarımsak ve kuru nane ile karıştıralım.
  • Üzerini küçük kesilmiş dereotu ile süsleyelim.
  • Daha sonra üzerine zeytinyağı gezdirelim.

Patates Musakka Tarifi - Çok Farklı Çok Lezzetli

 

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 300 g kıyma
  • 1 adet soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber, pulbiber, kekik
  • Yarım su bardağı su
  • Süt

Sosu için,

  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye sıvı yağı ve kıymayı alarak kavuruyoruz.
  • Soğanımızı yemeklik doğrayalım ve kıymanın üzerine ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra doğradığımız patatesleri ve salçayı da ekleyelim, karıştırarak pişirelim.
  • Yemeğimizin baharatlarını da ayarlayalım, suyunu ekleyip karıştıralım ve yemeğimizi fırın kabına alalım.
  • Üzerine gelecek kadar süt ilave edelim ve yemeğimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında 30-35 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sosu için uygun bir kaseye yoğurdu, yumurta sarısını ve unu ekleyelim, güzelce çırpalım.
  • Fırından aldığımız yemeğimizin üzerine sosumuzu boşaltalım ve üzeri kızarıncaya kadar tekrar fırına verelim.
  • Patates musakkamız servise hazır. Afiyet olsun.

Pratik Yoğurtlu Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı şehriye ( Arpa veya tel fark etmez )
  • 1 adet kadar büyük boy havuç rendesi
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım dilim limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı nane
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye yağları ekleyip üzerine soğanı ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra rendelediğiniz havucu ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra şehriye ekleyip üzerine su ekleyip şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Çorba pişerken terbiyesi için sosu hazırlayın. Yoğurt, yumurta, un, limon suyu ,sarımsak bir kaba alıp karıştırın.
  • Çorba kaynamaya başlayınca çorba suyundan 1 kepçe sosa ekleyip karıştırın yavaş yavaş sosunu çorbaya ekleyip karıştırın.
  • Tuz ve karabiber ekleyin.
  • 5 dakika kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Küçük bir soslukta yağ ve nane ısıtıp çorbaya ekleyip karıştırın. Sıcak servis ediyoruz yapanlara afiyet olsun 🌺