11 Ağustos 2019 Pazar

5 adımda daha sağlıklı klima kullanım rehberi

Klimalar yaz kış evimizde iklimlendirmeyi sağlayan çok faydalı cihazlar. Ancak onları doğru kullanmayı bilmek gerekiyor. Peki, klima kullanırken aklımızda durması gereken o kurallar neler? İşte 5 adımda sağlıklı klima kullanma rehberi.

Klima yazın yukarı, kışın aşağı üflemeli

Klima yazın soğuk hava üflerken kanatçıklarını tavana doğru vermelisiniz. Bu sayede klima önün de oturanlar hasta olmadan oda sağlıklı şekilde soğur. Kışın ise sıcak havayı yere doğru vererek tüm odayı daha efektif ısıtabilirsiniz.

Havanın nemini alın

Yaz aylarında havanın nemli olması nedeniyle sıcaklık daha fazla hissedilir. Klimanızda nem oranını düzenleme yeteneği varsa odadaki havanın nemini de normal seviyeye indirin. Böylece klima odayı soğuturken daha az enerji harcar.

Oda sıcaklığı ile enerji tasarrufu

Odanın sıcaklığını ezbere değiştirmek yerine, klimanın her 1 derece soğutma ve ısıtma işlemi için yüzde 10 daha fazla enerji harcayacağını hesaplayın ve ona göre bütçeniz için de uygun olan doğru oda sıcaklığını bulun.

Güneşi engelleyin tasarruf edin

Güneşin odaya doğrudan vurduğu çok sıcak günlerde, klima bir yandan odayı soğutmaya çalışırken güneş de dışarıdan odayı ısıtır. Bu da klimanın daha fazla çalışması anlamına gelir. Sıcak ve güneşli günlerde mümkün olduğunca odanın kalın perdelerini kapatarak güneş ışınlarının odaya ulaşmasını engellerseniz, daha performanslı bir soğutma mümkün olur.

Fitreleri temizleyin

Klimanızın filtrelerinde düzenli olarak toz birikir ve hava girişini engeller. Filtreleri temizlemek için her sezon başında yetkili servis çağırabileceğiniz gibi pratik şekilde temizlenen filtrelere sahip bir modelse sizi de temizliğini düzenli yapabilirsiniz.

Antalya’da Gözlemevi’ne gittik – Hediyeli vLog

TÜBİTAK Gözlemevi Şenliği 2019 için yola çıktık. Hem yolda, hem şenlikte hem de dönüşte başımızdan geçenleri sizlerle paylaştık. Keyifli vLog’u kaçırmayın.Keyifli bir vLog ile karşınızdayız. Zaman zaman ofis içi videolar ile, zaman zaman ise ofis dışına çıktığımız videolar ile karşınıza çıkıyoruz. Bu kez İstanbul’dan kilometrelerce uzakta olan bir gözlemevine gittik. TÜBİTAK‘ın Antalya’da konumlanan gözlemevine gittik ve görülmeyenleri gördük. Yol boyunca yaşadıklarımızı da keyifli bu vLog‘ta sizlerle paylaştık.

TÜBİTAK Gözlemevi Şenliği 2019 için yola çıktık

TÜBİTAK’ın Antalya’daki gözlemevi için yola çıktık. Bu yolda başımıza gelenleri de sizlerle paylaştık. Bu keyifli vLog’da bir de hediye sizi bekliyor. Hediyeyi kazanmak için videonun altındaki yönergeleri takip etmeniz yeterli

TÜBİTAK Gözlemevi nerede?

TÜBİTAK Gözlemevi Antalya‘ya yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Saklıkent’te kurulu olan Gözlemevi deniz seviyesinden yaklaşık 2.500 km uzaklıkta konumlanıyor. Zirveye çıkan yolun her yıl kasım ayından Nisan ayuna kadar karla kaplı olduğunu ve ulaşımın Saklıkent Kayak Merkezi’nden telesiyej ve sonrasında da biraz yürüyüş ile sağlandığını belirtelim. TÜBİTAK Gözlemevinerede sorusuna yanıt verdikten sonra şimdi de gelelim burada ne olduğuna.
TUG yani TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi, Türkiye’deki en büyük çaplı teleskoba sahip. Üniversitelerde yürütülmekte olan astronomi ve astrofizik çalışmaları için araştırmacılara teleskop hizmeti sunan Gözlemevi ayrıca bilimsel çalışma ortamı da sağlıyor. Gözlemevi, Astronomi ve uzay bilimi konulu etkinliklerle, eğitim kurumlarına ve bilimsel toplantılara verdiği desteklerle ülkemiz gökbiliminin gelişiminde öncülük etmeyi sürdürüyor.

Tesla yeni bir patlamayla gündemde!

2003 yılında Martin Eberhard tarafından kurulan ve 2008 yılından itibaren Elon Musk‘ın CEO‘luğunu da yapmasıyla birlikte iyice popülerleşen elektrikli araç üreticisi yeni bir olayla daha gündemde. Rusya’da bir otobanda Tesla patladı!

Rusya otoyolunda Tesla patlaması!

Sağlamlığı ve güvenilirliği ile ön plana çıkan elektrikli otomobil şirketi Tesla, bugün büyük bir patlamayla gündeme geldi. Rusya’da bir çarpışmaya karışan Tesla aracı alevlere boğuldu ve Moskova yakınlarındaki bir otoyolda patladı. Yolculardan hayati tehlikesi olan yok fakat araç kullanılamaz hale geldi.
Otomobilin modeli henüz basınla paylaşılan raporlarda belirtilmedi fakat aracın Model S ya da Model 3 olduğu düşünülüyor. Ayrıca kazanın detaylarına göre, çocukları yanında olan 41 yaşında bir Rus adam tarafından kullanılan araç, sürüş yardımı özelliği kullanılarak sol şeritte hareket ederken bir kamyona çarptı. Sürücü bacağındaki birkaç çatlak ile çocuklar ise ufak tefek morluklarla araçtan hızlı bir şekilde kaçarken, araba kazanın ardından kısa süre içerisinde alevler içerisinde kaldı.Bu olay ise, karşı taraftan gelen bir sürücünün cep telefonuyla kaydettiği videoya an ve an yansıdı. İtfaiyeciler kısa süre içerisinde gelip araçtaki yangını söndürmüş olsa da çarpışmanın koşulları ve aracın patlama sebebi net bir şekilde belirlenemedi. Olay soruşturma süreci ile devam edecek.

10 Ağustos 2019 Cumartesi

Patlıcan Reçeli Tarifi

Patlıcan Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo ince patlıcan
  • 1 kilo+1 su bardağı toz şeker
  • 1, 5 litre su
  • Yarım çay kaşığı limon tuzu
İçi İçin ;
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz
  • Yarım tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karanfil
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 kase kireç (patlıcanları yatırmak için)

Patlıcan Reçeli Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle toz kirecimizi 2 litre suya karıştırıp 2-3 saat dinlendiriyoruz.
  2. Kireç dibe çöküp su berraklaşınca suyu bulandırmadan temiz suyu süzüp alıyoruz ve patlıcanları bir parmak uzunluğunda kesip (resimlerle anlatmaya çalıştım)oyacakla içini çok almadan bir kez çıkarıyoruz.
  3. Dolma yapar gibi fakat kalın olacak hepsi bu şekilde hazırlayıp kireçli suya atıp 2 saat bekletiyoruz.
  4. Daha sonra kireçli sudan alıp bolca temiz suyla üç dört defa iyice yıkayıp suyunu süzdürüyoruz.
  5. İç malzemesi olan şeker ceviz tarçın ve karanfili karıştırıp patlıcanların içini doldurup ağzını sıkıca kapatıyoruz ki kaynarken içi çıkmasın bu işlemde bitince şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın.
  6. Kaynayan şerbete patlıcanları yavaş yavaş bırakın ve 45 dakika kadar ara ara nazikçe kaşıkla karıştırın.
  7. Kıvam almaya başlayınca limon tuzunu da ekleyip 10 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın.
  8. İyice soğuduktan sonra cam kavanozlarda buzdolabında saklayın.
    İster reçel ister tatlı niyetine yiyin deneyin pişman olmazsınız. Ben kendimi bildim bileli annem yapar bu reçeli bayıla bayıla yeriz. Deneyeceklere kolay gelsin.

Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi

Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 2 adet yumurta
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu
  • 4 su bardağı un
Üzeri İçin ;
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu

Tuzlu Kıyır Kurabiye Tarifi Yapılışı

Bugün, ne zamandır yapmak istediğim ertelediğim tuzlu kurabiye tarifimle geldim. Yapımı çok pratik kıyır kıyır yumuşak bir kurabiye değil, bol lezzetli bu kurabiyeyi denemenizi öneririm benden söylemesi ☺️👌🏻👌🏻
  1. Bütün malzemelerle hamur yapılır iyice yoğurulur.
  2. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp şekil verilir.
  3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye yerleştirilir. (instagram sayfamda video mevcut isterseniz oradan ayrıntılı bakabilirsiniz)
  4. Üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serpip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyetler olsun 

Sebzeli Nefis Kuskus Pilavı

Malzemeler
  • 1 su bardağı kuskus
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet soğan
  • 1 adet küçük havuç
  • 1 adet sulu domates
  • 2 adet biber
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Salça
  • 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı sebzeli çeşni (tuzot vs)
Hazırlanışı
Herkese Sağlıklı Huzurlu Günler Dilerim
Kuskus’u hepimiz seviyoruz bende kuskus ile sebzeli nefis bir pilav hazırladım ve sizlerle paylaşmak istiyorum 👌 👌 Çok lezzetli bir tarif oldu 🍛🍛 👇👇
  1. Yağlar tencereye alınır ve üzerine minik minik doğranmış soğan ve biberler ilave edilip yumuşayana kadar kavrulur.
  2. Minik doğranmış havuç, bezelye eklenip yumuşayana kadar 3-4 dakika çevrilir.
  3. Ardından çok ince rendelenip süzgeçten geçirilmiş domates ve salça eklenip suyunu hafif çekene kadar pişirilir.
  4. Kuskus eklenip bir iki tur çevrilip suyu eklenir karıştırılır ve kapağı kapatılır.
  5. Su ile birlikte sebzeli çeşni yada 1 adet knorr eklenir.
  6. Çeşniler tuzlu olduğu için tuz eklemeye gerek kalmıyor.
  7. Pilav ara ara karıştırarak pişirmeye bırakılır.
  8. Demlenen kuskus kendini çekip ılınmaya bırakılır. İstenen zamanda servis edilir. 👌👌 AFİYET OLSUN

Ezme Salata Tarifi

Ezme Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 adet salatalık
  • Bir kac dal taze nane
  • Bir kaç dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biberi
  • 1 tatlı kaşığı siyah pul biber isot
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı

Ezme Salata Tarifi Yapılışı

  1. Önce kuru soğanı robottan geçiriyoruz, süzgece alıp yıkıyoruz ,sonra iyice sıkıp geniş bir kaba alalım.
  2. Üzerine sırayla biberi, salatalığı, domatesi, robottan geçirip ilave edelim.
  3. Maydanoz ve taze naneyi de ince ince doğrayıp koyalım.
  4. En son pulbiber isot ,kuru nane ,tuzu, biber salçası, limon suyu, nar ekşisi ve yağını koyup 3 yemek kaşığı kadar su da koyup iyice karıştırıyoruz ve servis tabağına alıp servis ediyoruz.

Etli Bamya Yemeği Nasıl Yapılır?

Malzemeler
  • Dondurulmuş taze bamya (mevsiminde ise 300g taze bamya)
  • 250g kuşbaşı et
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım limon
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • tuz
  • pulbiber
  • karabiber
Hazırlanışı
  1. Tencereye sıvı yağ alınarak yemeklik doğranmış kuru soğan ilave edilir.
  2. Soğanlar hafif pembeleştikten sonra kuşbaşı doğranmış etler eklenir ve etler 4-5 dk rengi dönene kadar kavrulur.
  3. Daha sonra biberler ilave edilir karıştırılarak 1-2 sotelenir.
  4. Kabuklarını soyup doğradığınız domates eklenerek tekrar karıştırılır.1-2dk daha pişirilir.
  5. Son olarak domates salçası, pulbiber ve karabiber de ilave edilerek karıştırılır ve yemeğin üzerine sıcak su eklenerek yemeğimiz 4-5dk kaynamaya bırakılır.
  6. Kaynayan yemeğimize limon suyu eklenir.
  7. Yazdan hazırladığımız dondurulmuş bamyalar çözdürülmeden tencereye alınarak yemeğin tuzu ilave edilir, karıştırılıp tencerenin kapağı yarım olarak kapatılır.
  8. Yemeğimiz kısık ateşte etler ve bamyalar yumuşayana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Soğuk Kakao/Çikolata Tarifi

Soğuk Kakao/Çikolata Tarifi İçin Malzemeler

Büyük boy bardak için
  • Soğuk süt
  • 6 tatlı kaşığı Kakao
  • 3 yemek kaşığı  Dondurma arzu ettiğiniz tat olabilir ben vanilyalı kullandım

Soğuk Kakao/Çikolata Tarifi Yapılışı

  1. Bardağımızı yarıdan biraz fazla soğuk süt ile dolduruyoruz.
  2. Herhangi bardak olur ölçüsü sadece yarıdan biraz fazla süt olsun.
  3. Daha sonra ölçtüğünüz sütü bir kaba döküp içine kakao ve dondurmamızı koyup mixer yardımıyla köpük oluşana kadar çırpıyoruz .
  4. Yaklaşık 3-4 dk sürdü bende.
  5. Bardağımızı istediğimiz şekil süsleyip kakao karışımı içine döküp afiyetle içiyoruz 😋 hem çok basit hemde çok lezzetli 

Arap Tava Tarifi

Arap Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr kıyma
  • 2 Patates
  • 2 Soğan
  • 2 Patlıcan
  • 2 Yeşil biber
  • 1 Kırmızı Biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 domates
  • 1 tatlı kaşığı Domates salçası
  • 1 Tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Arap Tava Tarifi Yapılışı

  1. Patates, soğan, patlıcanın kabukları soyulup küp küp doğranır.
  2. Biberlerin içleri alınarak küp doğranır.
  3. Domates soyularak küp şeklinde doğranır.
  4. Sarımsaklar soyulup küçük küçük doğranır.
  5. Kıyma, doğranan sebzeler ve baharatlar bi kaba alınarak güzelce harmanlanır.
  6. Fırın tepsisine veya borcama güzelce yayılır.
  7. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35 dk pişirilir. Sıcak servis edilir.

Sebzeli Mısır Ekmeği Tarifi

Sebzeli Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı light yoğurt
  • 2 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 2 adet kapya biber
  • 3 adet yeşil soğanın yaprakları
  • 1 çay bardağı ufalanmış beyaz peynir
  • Tuz

Sebzeli Mısır Ekmeği Tarifi Yapılışı

  1. Yumurta, yoğurt, yağ ve un kek kıvamından biraz koyu olacak şekilde çırpılır.
  2. Kabartma tozu ve tuz eklenir.
  3. Ufak doğranmış soğan yaprakları, biber ve peynir kaşık yardımıyla ilave edilir.
  4. 175°C ısıtılmış fırında 25-30 dk kızarana kadar pişirilir.

Tavuklu Pirinç Çorbası Tarifi

Tavuklu Pirinç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 litre su
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 tavuk baget veya 1 tavuk göğsü
Sos için ;
  • Zeytinyağı
  • Pulbiber

Tavuklu Pirinç Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tavuk bagetler çorba yapacağımız tencereye alınır.
  2. Üzerine su eklenerek ocağa alınır.
  3. Kaynamaya başladığında biraz tuz ile yıkanmış pirinçler eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır.
  4. Pirinçler yumuşayıp çorba özleşene kadar ara ara karıştırılarak pişirilir. Çok koyulaşırsa kaynamış su eklenebilir.
  5. Pirinçler yumuşadıktan sonra tavuklar tencereden alınır, didiklenir ve tekrar eklenir.
  6. Bir taşım daha kaynadıktan sonra altı kapatılır.
  7. Kızgın yağa pulbiber eklenerek sos hazırlanır.Sıcak sıcak sos ile servis edilir.
    Afiyet olsun.

Frambuazlı Cheescake Tarifi

Frambuazlı Cheescake Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 paket burçak bisküvi
  • 400 ml sıvı krema (klasik su bardağı) ölçü olarak kullanıyorum
  • 600 gr Labne
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yumurta
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 (yarım) limon suyu
  • 1 paket vanilya
  • 50 gr margarin

Frambuazlı Cheescake Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce alt tabanı hazırlıyoruz .
  2. Bisküvileri rondodan geçirip üzerine 50 gr erittiğimiz margarini ekleyip yoğuralım.
  3. Sonra yağlı kağıt ile hazırladığımız kelepçeye bisküvileri bir kaşık yardımı ile yayalım bastırarak sonra iç kremaya geçelim .
  4. Yumurta ve labneyi çırpalım.
  5. Yavaş-yavaş yavaş şeker ilave edelim nişastayı ekleyelim.
  6. Sonra vanilya ekleyelim ,en son limon suyu ekleyelim .
  7. 25 cm lik kelepçe kalıbı kullanıma uygundur .
  8. Yarım saat bir süre dolapta bekletelim s.
  9. 180 derece 10 dakika sonra 160 derece pişirmeye devam edelim .
  10. Üzeri için sos: genelde hazır paket frambuazlı sos kullanıyorum fırın ayarına göre değişim gösterebiliyor . Bazen 45 dak bazen 1 saat afiyet olsun.