29 Aralık 2022 Perşembe

Tam Kıvamında Asla Dağılmayan Fellah Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yumurta

Kaynatmak için;

  • Su
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 adet domates rendesi
  • 5-6 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için öncelikle uygun kaba bulguru ve tuzu alıp sıcak suyu dökelim karıştıralım ve üzerini örtüp 15 dk dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenip şişmiş olan bulgura irmik, un, salçalar ve kimyonu ekleyip yoğuralım. Azar azar sıcak su ilavesi yaparak yoğurmaya devam edelim.
  • Sonra bir yumurtayı ekleyelim ve tekrar güzelce yoğuralım. Bu işlemde ben toplamda yarım çay bardağı kadar sıcak su ilavesi yapıp yoğurdum.
  • Yoğurduğumuz köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp önce avuç içinde yuvarlayalım.
  • Sonra serçe parmağımızla biraz bastıralım.
  • Tüm harç bitene kadar bu şekilde devam edelim.
  • Tencereye suyu alıp kaynatalım ve tuzunu ekleyip karıştıralım. Hala kaynamakta olan suya köfteleri dikkatlice dökelim ve nazikçe karıştıralım.
  • Yaklaşık 10-15 dk kadar bu şekilde köfteleri haşlayalım.
  • Pişen köfteleri uygun tabağa alalım.
  • Sosu için genişçe bir tavaya sıvı yağ ve biber salçasını alıp kavuralım.
  • Ardından rendelenmiş domatesi ve doğranmış sarımsağı ekleyip kaynatalım.
  • Kaynayan sosa haşlanmış köfteleri ilave edelim ve karıştıralım.
  • 2-3 da bu şekilde pişirdikten sonra fellah köftemiz servise hazır. Sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🤤.

Özel Sosuyla Fırınsız Tavada Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 ml ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un 400 gram (Miktar çok az değişebilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için

  • 50 gram tereyağı
  • 1 tutam dereotu
  • 2- 3 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Su şeker ve mayayı bir kaba alalım ve karıştıralım.
  • Şeker ve mayayı eritelim az az unu ve tuzu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamur kıvama gelince zeytinyağını ekleyerek yoğuralım ve yağı hamura yedirelim.
  • Üzerini örterek 1 saat mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölelim tavaya dizelim.
  • Üzerini örtüp en az 30 dakika mayalandıralım.
  • Bu arada sosu hazırlayalım.
  • Dereotu sarımsak ve eritilmiş tereyağını bir kaba alıp karıştıralım.
  • Tavanın kapağını kapatarak kısık ateşte 15 dakika pişirelim yağlı kağıt ve tabak yardımıyla ters çevirerek diğer tarafını da 8-9 dakika kısık ateşte pişirelim.
  • Biraz soğuduktan sonra üzerine sosu gezdirerek servis ederim.

Frambuazlı Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 100 gram tereyağ veya margarin

Krema dolgusu için;

  • 400 gram labne peyniri
  • 1 kutu krema
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Frambuazlı sos için;

    • 1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
    • 5 yemek kaşığı şeker
    • 2 yemek kaşığı nişasta
    • Yarım su bardağı su

      Nasıl Yapılır?

    • Bisküvilerimizi rondadan geçiriyoruz ,eritilmiş tereyağ ile karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbımıza yerleştiriyoruz.
    • Bir bardak yardımıyla tabanı düzleştirip sıkıştırıyoruz tabanımız hazır buzdolabına alıp dinlendiriyoruz.
    • Ayrı bir yerde krema dolgusu için labnemizin suyunu süzüyoruz, üzerine kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
    • Yumurtaları da tek tek ilave edip azcık karıştırıyoruz çok karıştırıldığında sıvılaşabiliyor.
    • Un, nişasta ve şekeri de ekleyip çırpıyoruz çok katı olmayan akışkan kıvamlı bir krema elde ediyoruz.
    • Dolabımızda bekleyen tabanımızın üzerine dolguyu döküyoruz tezgaha bir iki kez vurup düzleşmesini içerisindeki hava kabarıcıklarının çıkmasını sağlıyoruz.
    • Önceden ısıtılmış fansız fırında 160 derecede 45 /50 dk kontrollü pişiriyoruz.
    • Bir borcama su doldurup fırınımızın alt kısmına yerleştiriyoruz üzeri çatlamaması için.
    • Üzeri için sosu hazırlayayım frambuazları şeker nişasta ve su ile yumuşayıp koyulaşıncaya kadar çırpıcıyla karıştırarak pişiriyoruz sosumuz hazır.
    • Fırından çıkan kekimizin ilk sıcağı gittikten sonra sosla buluşturup üzerine döküyoruz.
    • 2 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarıp dilediğimiz gibi süslüyoruz.
    • Yılbaşı temalı olarak süsleyebilir sofranıza şıklık katabilirsiniz🙏🏻❤️.

İçli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kg kıyma
  • 5-7 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı ceviz (kırılmış)
  • 50g tereyağı
  • 1’er çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber ve az kimyon.

Hamuru için (dışı);

  • 4 buçuk su bardağı ince bulgur (duru)
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı un
  • 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biber.
  • 4 su bardağı su (5 de olur bardak boyutuna göre değişir)

Benim kullandığım 280ml su bardağı 

Nasıl Yapılır?

  1. Geniş bir tencere alıyoruz içine kıymayı koyup pişirmeye başlıyoruz. Pişen kıymanın suyu çekene kadar kısık ateşte ara ara karıştırılır.
  2. Su çeken kıymanın içine soğanları küçük küçük doğrayıp koyarak üzerine tereyağ ekleyip soğanlar solana kadar pişiriyoruz.
  3. Sonra içine tuz ve baharatlar ekleyerek karıştırarak üzerine maydanoz ve cevizi ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. (bu işlem 45dakika sürer) sonra soğumaya bırakıyoruz.
  4. Soğuk kıvama gelince de dış harcını hazırlıyoruz.
  5. Ben hamur makinesinde yoğurdum daha hızlı oluyor (speed 1 yada 2)
  6. İç harç.
  7. Mixer kabin içine bulguru ekleyip üstüne 1 bardak sıcak su ekleyip bir kez karıştırıp temiz bir bezle üstünü örtüyoruz (15 dakika dinlensin).
  8. Sonra bulgurun içine yumurta, irmik, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım.
  9. Yavaş yavaş soğuk suyu ekleyip karıştıralım hamur kıvamına geldiğinde içine unu ekleyerek bir 5 dakika kadar kaynatalım. 20-30dakika hazır.
  10. Yapılışı şekil verme için; masaya kıymanızı ve hamuru ve biraz soğuk su koyun. Elinize fazla su eklemeyin az miktarda ıslak olsun.
  11. Ceviz büyüklüğü toplar yapın 12-15 adet fazla değil çünkü hemen kurur.
  12. Sonra yaptığın topu alıp parmağınızı ortasına koyup hafif hafif bastırak ve çevirerek açın.
  13. Sonra içine 1 ve 1. 5 yemek kaşığı kıymadan ilave ederek tekrar üst kısmı kapatın elitini tekrar ıslatıp bir kaç kez sıkın sonra istediğin sekile ver. Ben uzun yaptım bazen de top veya tekerlek yapıyorum. 35-40adet çıkıyor.
  14. Sonra bütün harçlar bitene kadar devam.
  15. Büyük bir tencere su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya içli köfteleri atın ve ortala 10 dakika kaynatın. Sonra çıkarın servise hazır 😋 afiyet olsun.

Tane Tane Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı şehriye
  • 4 yemek kaşığı yağ
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri güzelce yıkıyoruz suyu berrak olana kadar.
  • Tencereye yağ ve tereyağımızı ekleyip kızgınlaşınca şehriyeyi ekleyip kızarana kadar kavurun.
  • Yıkayıp iyice süzdüğünüz pirinci tencereye ekleyin ve yaklaşık 8 dakika kadar güzelce yağla birlikte kavurun tane tane olana kadar kavurun.
  • Sonra suyunu ve tuzunu ekleyin ocağın altı açık olsun kaynamaya başlayınca hemen altını kısın iyice kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakın.
  • İyice suyunu çekene kadar kısık ateşte pişsin.
  • Piştikten sonra kapağı açın üzerine peçete koyun ve kapağı kapatıp dinlenmesini bekleyin. Afiyet olsun 😍🥰 tane tane oluyor.

Balkabağı Sinkonta (Girit Mezesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 4 küçük boy balkabağı (elma boyutunda)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 dal taze nane
  • 4 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • El blendırından balkabağını geçirin, yağda iki dakika kavurun, bir kahve fincanı sıcak su koyun.
  • Soğanı da geçirin, soğanı ve sarımsağı ekleyin, tuzumu baharatını atın ve 10 dakika kavurun dinlendirin.
  • Yoğurt ekleyin karıştırın ve naneyi doğrayın ekleyin sunuma hazır.
  • Lezzetli mezeniz afiyet olsun.

Fransız Milföyü Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 tane uzun milföy
  • 3 tane yumurta sarısı
  • 100 gram şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 50 gram nişasta
  • 500 ml süt
  • 20 gram tereyağ

Üzeri için;

  • Beyaz çikolata ve bitter çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle milföy hamurlarımızı 4 eşit parçaya bölüp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz ve üzerlerini çatal ile deliyoruz.
  • En üste tekrar yağlı kağıt serip ağırlık atıyoruz hamur kabarmaması için.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Tenceremizde süt ve vanilyalı kaynatıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurta şeker ve nişastayı çırpıp yavaş yavaş kaynamış sütü karıştırıyoruz.
  • Hazırlanan harcı tencereye döküp kalınlaşana kadar karıştırıyoruz.
  • Ateşten aldıktan sonra tereyağı katıp üstüne değecek şekilde stres filmle soğumasını bekliyoruz.
  • Süsleme kısmında üç tane milföyü üst üste getiriyoruz aralarına krema sıkarak.
  • Üst süsleme için benmari usulü eritilmiş beyaz çikolatayı yayıyoruz ve bitter çikolata ile süslüyoruz. Afiyet olsun 

Kabaklı Yeşil Mercimek Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış mercimek
  • 1 büyük kabak küp küp doğranmış
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Damak zevkine göre tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 diş sarımsak

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Yarım limon suyu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu arzuya göre yeşil soğan
  • 4 tane ceviz ufak doğranmış

    Nasıl Yapılır?

  • Kabaklarımızı sıvı yağda soteliyoruz.
  • İçine 1 diş sarımsak rendeliyoruz.
  • Haşlanmış mercimeği kabakların üzerine alalım.
  • Dereotu maydanoz limon suyu pul biber zeytinyağ ilave ediyoruz karıştırıyoruz.
  • Servis tabağını alıyoruz.
  • Üzerine ceviz ilave ediyoruz ben domatesde ilave ettim. Arzuya göre peynirde serpebilirsiniz.

Orjinal Ayva Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet ayva
  • 24 kaşık toz şeker
  • 2 adet çubuk tarçın
  • 8 adet karanfil
  • 1 su bardağı su

Ayvaların kararmasını önlemek için

  • Yarım limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Ayvaları yıkayıp soyalım.
  • Tam ortasından keselim.
  • İçindeki çekirdeğini kaşık yardımı ile çıkartalım ve limonlu suya koyalım.
  • Ayvaların çekirdeklerini ayıralım atmayalım.
  • Geniş bir tencereye ayvaların iç kısmı üste gelecek şekilde dizelim her birimin üzerine 3 kaşık şeker ekleyelim.
  • Çubuk tarçın ayva çekirdekleri ve karanfilli ilave edelim.
  • Üzerine su ekleyip ocağın altını açalım ve kaynamaya başlayınca altını kısalım ayvalar yumuşak olana kadar pişirelim.
  • Pişen ayvaları borcam tepsimize koyalım.
  • Ilık olduğunda dolaba kaldıralım 1 saat sonra tüketebilirsiniz afiyet olsun 

Pişmeyen Rulo Pasta Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 paket petibör bisküvi
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi

İçi için

  • 1 paket kremşanti
  • Süt
  • 1 su bardağı hindistan cevizi

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bisküvilerimizi robottan geçirelim.Toz haline gelene kadar.
  • Daha sonra bir tencereye tereyağ hariç diğer malzemeleri katıp kaynamaya bırakalım.
  • Kayanayan sosa tereyağ ilave edip eriyinceye kadar pişirelim ve bisküvilerin üzerine dökelim.
  • Portakalın kabuğunu rendeleyelim ve kaşık yardımıyla karıştıralım.
  • Daha sonra soğuyunca elimizle yoğuralım ve iki poşet arasında merdane yardımıyla açalım ve kremşantiyi sütle güzelce çırpalım.
  • İçine hindistan cevizini ekleyip karıştıralım ve hamurun üzerine sürelim.
  • Poşetle birlikte rulo şekli verip bir kaç saat dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz deneyecek olanlara afiyet olsun.

27 Aralık 2022 Salı

Kıymalı Patates Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo patates (kişi sayısına göre)
  • 400 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet domates
  • 1 adet beyaz soğan
  • 1 adet kırmızı soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kaşar peyniri

Sosu için;

  • 2 adet yeşil soğan
  • 1 tutam maydanoz
  • 4 adet yumurta
  • Tuz, karabiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Tepsiye bulamak için;

  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ

    Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri ince dilimler halinde kesip kızgın yağda kızartıyoruz, iç harcı için; tavaya sıvı yağ koyup ısıtıyoruz.
  • Soğanları küp küp doğrayıp içine ilave edip karıştırıyoruz, kıymayı ilave edip tekrar karıştırıyoruz, baharatlarını ekliyoruz, domatesleri de doğrayıp içine ilave edip karıştırıyoruz, kavrulduktan sonra ocaktan alıyoruz.
  • Patatesleri koyacağımız kalıba ya da borcama önce zeytinyağ koyup yağlıyoruz, üzerine galeta unu serpiştirip her yerine gelecek şekilde koyuyoruz, patatesleri yerleştiriyoruz.
  • Sosu için bir kabın içine yumurtaları kırıp karıştırıyoruz, yeşil soğan, maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırıyoruz, sosunuzdan biraz patateslerin üzerine döküyoruz.
  • Üzerine kıymalı harcı koyup onun üzerine kaşar peyniri ekleyip, tekrar patatesle kapatıyoruz, en son kalan sosu yemeğimizin üzerine döküyoruz.
  • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz (20 dk kadar) Deneyeceklere afiyet olsun 

Yumurtalı Kahve (Vietnam Kahvesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 bardak (250 ml) sıcak filtre, espresso veya nescafe
  • İsteğe bağlı tarçın veya vanilya

    Nasıl Yapılır?

  • Bir yumurta sarısını sıcak su dolu bir kabın içine koyduğun kase içinde 1-2 dakika şeker ile çırp.
  • Eğer koku hassasiyetiniz varsa vanilya veya tarçın ekleyebilirsiniz.
  • Bir bardak sıcak kahvenin üzerine hazırladığın yumurta kremasını ekle ve soğumadan tüket. Afiyet olsun☆