29 Aralık 2022 Perşembe

Fırında Bütün Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk (1.350 gram kullandım siz aile sayınıza göre daha büyük kullanabilirsiniz)

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ (veya sıvı yağ)
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz salçanızın tuz oranına göre ayarlayın
  • Sebzeleri;

    • 2 adet patates
    • 2 adet havuç
    • 10 adet arpacık soğan
    • 3 diş sarımsak

      Nasıl Yapılır?

    • Tavuğu yıkayıp iyice kurulayalım. Bütün sos malzemelerini ilave ederek iyice çırpalım tavuğun altına üzerine sosu eşit sürelim kanat ve ayak kısımlarını kürdanla tutuşturalım veya iple bağlayalım.
    • Tekrar sosu üzerine sürelim. Ben soğanları ve sarımsakları tavuğun içine koydum siz isterseniz sebzelerle tepside pişirebilirsiniz. Patates ve havuçlara iki yemek kaşığı sıvı yağ yarım çay kaşığı tuz bir çay kaşığı kekik ilave ederek harmanlayıp tepsiye dizelim.
    • 190 derece öncdden ısınmış fırının alt rafında 20 dakika pişirip üzerini yağlı kağıdı ıslatıp kapatalım yağlı kağıdın üzerini folyoyla sarıp fırını 200 derece ayara getirip pişirelim.
    • Fırından almaya on dakika kala üzeri açık pişirelim. Benim tavuğum 1 sat 20 dakikada pişti her fırının ısı ayarı farklı olur kontrollü pişirelim.
    • Not:isterseniz aynı sosla hazırlayıp pişirme poşetine koyarakta pişirebilirsiniz. Afiyetle.

En Muhteşem Pilav Sebzeli Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1 patlıcan
  • 4 adet mantar

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları kabuğunu soymadan sadece sapını alarak küp küp keselim ve 3 yemek kaşığı yağda kavuralım. Aynı işlemi havuç mantar ve biber içinde yapalım sadece şuna dikkat ayrı ayrı kavuruyoruz hepsi küp kesilecek.
  • Kavurma işlemini yaparken bir yandan pilavımızı bildiğimiz gibi pişirelim.
  • 1 su bardağı pirincimizi nişastası gidene kadar yıkayalım ve 4 yemek kaşığı yağda kavuralım, üzerine 1,5 su bardağı kaynar su ekleyelim, tuzunu ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
  • Pişen pilav üzerine sebzelerimizi ekleyelim karıştıralım ve servis edelim.

Zeytinyağlı Cacık Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet salatalık
  • 1 ortaboy kase ev yoğurdu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Süslemek için

  • Dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkları ince ince doğrayın.
  • Sarımsakları tuz ile ezelim.
  • Ev yoğurdumuzu salatalıklar, sarımsak ve kuru nane ile karıştıralım.
  • Üzerini küçük kesilmiş dereotu ile süsleyelim.
  • Daha sonra üzerine zeytinyağı gezdirelim.

Patates Musakka Tarifi - Çok Farklı Çok Lezzetli

 

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 300 g kıyma
  • 1 adet soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber, pulbiber, kekik
  • Yarım su bardağı su
  • Süt

Sosu için,

  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye sıvı yağı ve kıymayı alarak kavuruyoruz.
  • Soğanımızı yemeklik doğrayalım ve kıymanın üzerine ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra doğradığımız patatesleri ve salçayı da ekleyelim, karıştırarak pişirelim.
  • Yemeğimizin baharatlarını da ayarlayalım, suyunu ekleyip karıştıralım ve yemeğimizi fırın kabına alalım.
  • Üzerine gelecek kadar süt ilave edelim ve yemeğimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında 30-35 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sosu için uygun bir kaseye yoğurdu, yumurta sarısını ve unu ekleyelim, güzelce çırpalım.
  • Fırından aldığımız yemeğimizin üzerine sosumuzu boşaltalım ve üzeri kızarıncaya kadar tekrar fırına verelim.
  • Patates musakkamız servise hazır. Afiyet olsun.

Pratik Yoğurtlu Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı şehriye ( Arpa veya tel fark etmez )
  • 1 adet kadar büyük boy havuç rendesi
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım dilim limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı nane
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye yağları ekleyip üzerine soğanı ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra rendelediğiniz havucu ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra şehriye ekleyip üzerine su ekleyip şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Çorba pişerken terbiyesi için sosu hazırlayın. Yoğurt, yumurta, un, limon suyu ,sarımsak bir kaba alıp karıştırın.
  • Çorba kaynamaya başlayınca çorba suyundan 1 kepçe sosa ekleyip karıştırın yavaş yavaş sosunu çorbaya ekleyip karıştırın.
  • Tuz ve karabiber ekleyin.
  • 5 dakika kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Küçük bir soslukta yağ ve nane ısıtıp çorbaya ekleyip karıştırın. Sıcak servis ediyoruz yapanlara afiyet olsun 🌺

Tam Kıvamında Asla Dağılmayan Fellah Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yumurta

Kaynatmak için;

  • Su
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 adet domates rendesi
  • 5-6 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için öncelikle uygun kaba bulguru ve tuzu alıp sıcak suyu dökelim karıştıralım ve üzerini örtüp 15 dk dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenip şişmiş olan bulgura irmik, un, salçalar ve kimyonu ekleyip yoğuralım. Azar azar sıcak su ilavesi yaparak yoğurmaya devam edelim.
  • Sonra bir yumurtayı ekleyelim ve tekrar güzelce yoğuralım. Bu işlemde ben toplamda yarım çay bardağı kadar sıcak su ilavesi yapıp yoğurdum.
  • Yoğurduğumuz köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp önce avuç içinde yuvarlayalım.
  • Sonra serçe parmağımızla biraz bastıralım.
  • Tüm harç bitene kadar bu şekilde devam edelim.
  • Tencereye suyu alıp kaynatalım ve tuzunu ekleyip karıştıralım. Hala kaynamakta olan suya köfteleri dikkatlice dökelim ve nazikçe karıştıralım.
  • Yaklaşık 10-15 dk kadar bu şekilde köfteleri haşlayalım.
  • Pişen köfteleri uygun tabağa alalım.
  • Sosu için genişçe bir tavaya sıvı yağ ve biber salçasını alıp kavuralım.
  • Ardından rendelenmiş domatesi ve doğranmış sarımsağı ekleyip kaynatalım.
  • Kaynayan sosa haşlanmış köfteleri ilave edelim ve karıştıralım.
  • 2-3 da bu şekilde pişirdikten sonra fellah köftemiz servise hazır. Sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🤤.

Özel Sosuyla Fırınsız Tavada Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 ml ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un 400 gram (Miktar çok az değişebilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için

  • 50 gram tereyağı
  • 1 tutam dereotu
  • 2- 3 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Su şeker ve mayayı bir kaba alalım ve karıştıralım.
  • Şeker ve mayayı eritelim az az unu ve tuzu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamur kıvama gelince zeytinyağını ekleyerek yoğuralım ve yağı hamura yedirelim.
  • Üzerini örterek 1 saat mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölelim tavaya dizelim.
  • Üzerini örtüp en az 30 dakika mayalandıralım.
  • Bu arada sosu hazırlayalım.
  • Dereotu sarımsak ve eritilmiş tereyağını bir kaba alıp karıştıralım.
  • Tavanın kapağını kapatarak kısık ateşte 15 dakika pişirelim yağlı kağıt ve tabak yardımıyla ters çevirerek diğer tarafını da 8-9 dakika kısık ateşte pişirelim.
  • Biraz soğuduktan sonra üzerine sosu gezdirerek servis ederim.

Frambuazlı Cheesecake Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için;

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 100 gram tereyağ veya margarin

Krema dolgusu için;

  • 400 gram labne peyniri
  • 1 kutu krema
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • Frambuazlı sos için;

    • 1,5 su bardağı dondurulmuş frambuaz
    • 5 yemek kaşığı şeker
    • 2 yemek kaşığı nişasta
    • Yarım su bardağı su

      Nasıl Yapılır?

    • Bisküvilerimizi rondadan geçiriyoruz ,eritilmiş tereyağ ile karıştırıp yağlı kağıt serilmiş kelepçeli kalıbımıza yerleştiriyoruz.
    • Bir bardak yardımıyla tabanı düzleştirip sıkıştırıyoruz tabanımız hazır buzdolabına alıp dinlendiriyoruz.
    • Ayrı bir yerde krema dolgusu için labnemizin suyunu süzüyoruz, üzerine kremayı ekleyip karıştırıyoruz.
    • Yumurtaları da tek tek ilave edip azcık karıştırıyoruz çok karıştırıldığında sıvılaşabiliyor.
    • Un, nişasta ve şekeri de ekleyip çırpıyoruz çok katı olmayan akışkan kıvamlı bir krema elde ediyoruz.
    • Dolabımızda bekleyen tabanımızın üzerine dolguyu döküyoruz tezgaha bir iki kez vurup düzleşmesini içerisindeki hava kabarıcıklarının çıkmasını sağlıyoruz.
    • Önceden ısıtılmış fansız fırında 160 derecede 45 /50 dk kontrollü pişiriyoruz.
    • Bir borcama su doldurup fırınımızın alt kısmına yerleştiriyoruz üzeri çatlamaması için.
    • Üzeri için sosu hazırlayayım frambuazları şeker nişasta ve su ile yumuşayıp koyulaşıncaya kadar çırpıcıyla karıştırarak pişiriyoruz sosumuz hazır.
    • Fırından çıkan kekimizin ilk sıcağı gittikten sonra sosla buluşturup üzerine döküyoruz.
    • 2 saat kadar buzdolabında dinlendirdikten sonra kalıptan çıkarıp dilediğimiz gibi süslüyoruz.
    • Yılbaşı temalı olarak süsleyebilir sofranıza şıklık katabilirsiniz🙏🏻❤️.

İçli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 kg kıyma
  • 5-7 soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı ceviz (kırılmış)
  • 50g tereyağı
  • 1’er çay kaşığı tuz, pul biber, karabiber ve az kimyon.

Hamuru için (dışı);

  • 4 buçuk su bardağı ince bulgur (duru)
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 3-4 yemek kaşığı un
  • 1’er tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biber.
  • 4 su bardağı su (5 de olur bardak boyutuna göre değişir)

Benim kullandığım 280ml su bardağı 

Nasıl Yapılır?

  1. Geniş bir tencere alıyoruz içine kıymayı koyup pişirmeye başlıyoruz. Pişen kıymanın suyu çekene kadar kısık ateşte ara ara karıştırılır.
  2. Su çeken kıymanın içine soğanları küçük küçük doğrayıp koyarak üzerine tereyağ ekleyip soğanlar solana kadar pişiriyoruz.
  3. Sonra içine tuz ve baharatlar ekleyerek karıştırarak üzerine maydanoz ve cevizi ekleyip karıştırarak pişiriyoruz. (bu işlem 45dakika sürer) sonra soğumaya bırakıyoruz.
  4. Soğuk kıvama gelince de dış harcını hazırlıyoruz.
  5. Ben hamur makinesinde yoğurdum daha hızlı oluyor (speed 1 yada 2)
  6. İç harç.
  7. Mixer kabin içine bulguru ekleyip üstüne 1 bardak sıcak su ekleyip bir kez karıştırıp temiz bir bezle üstünü örtüyoruz (15 dakika dinlensin).
  8. Sonra bulgurun içine yumurta, irmik, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım.
  9. Yavaş yavaş soğuk suyu ekleyip karıştıralım hamur kıvamına geldiğinde içine unu ekleyerek bir 5 dakika kadar kaynatalım. 20-30dakika hazır.
  10. Yapılışı şekil verme için; masaya kıymanızı ve hamuru ve biraz soğuk su koyun. Elinize fazla su eklemeyin az miktarda ıslak olsun.
  11. Ceviz büyüklüğü toplar yapın 12-15 adet fazla değil çünkü hemen kurur.
  12. Sonra yaptığın topu alıp parmağınızı ortasına koyup hafif hafif bastırak ve çevirerek açın.
  13. Sonra içine 1 ve 1. 5 yemek kaşığı kıymadan ilave ederek tekrar üst kısmı kapatın elitini tekrar ıslatıp bir kaç kez sıkın sonra istediğin sekile ver. Ben uzun yaptım bazen de top veya tekerlek yapıyorum. 35-40adet çıkıyor.
  14. Sonra bütün harçlar bitene kadar devam.
  15. Büyük bir tencere su ve tuz koyup kaynatın. Kaynayan suya içli köfteleri atın ve ortala 10 dakika kaynatın. Sonra çıkarın servise hazır 😋 afiyet olsun.

Tane Tane Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı şehriye
  • 4 yemek kaşığı yağ
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Pirinçleri güzelce yıkıyoruz suyu berrak olana kadar.
  • Tencereye yağ ve tereyağımızı ekleyip kızgınlaşınca şehriyeyi ekleyip kızarana kadar kavurun.
  • Yıkayıp iyice süzdüğünüz pirinci tencereye ekleyin ve yaklaşık 8 dakika kadar güzelce yağla birlikte kavurun tane tane olana kadar kavurun.
  • Sonra suyunu ve tuzunu ekleyin ocağın altı açık olsun kaynamaya başlayınca hemen altını kısın iyice kısık ateşte tencerenin kapağı kapalı bir şekilde pişirmeye bırakın.
  • İyice suyunu çekene kadar kısık ateşte pişsin.
  • Piştikten sonra kapağı açın üzerine peçete koyun ve kapağı kapatıp dinlenmesini bekleyin. Afiyet olsun 😍🥰 tane tane oluyor.

Balkabağı Sinkonta (Girit Mezesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 4 küçük boy balkabağı (elma boyutunda)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytin yağı
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 dal taze nane
  • 4 yemek kaşığı yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • El blendırından balkabağını geçirin, yağda iki dakika kavurun, bir kahve fincanı sıcak su koyun.
  • Soğanı da geçirin, soğanı ve sarımsağı ekleyin, tuzumu baharatını atın ve 10 dakika kavurun dinlendirin.
  • Yoğurt ekleyin karıştırın ve naneyi doğrayın ekleyin sunuma hazır.
  • Lezzetli mezeniz afiyet olsun.

Fransız Milföyü Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 tane uzun milföy
  • 3 tane yumurta sarısı
  • 100 gram şeker
  • 1 tatlı kaşığı vanilya özü
  • 50 gram nişasta
  • 500 ml süt
  • 20 gram tereyağ

Üzeri için;

  • Beyaz çikolata ve bitter çikolata

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle milföy hamurlarımızı 4 eşit parçaya bölüp yağlı kağıt serili tepsiye diziyoruz ve üzerlerini çatal ile deliyoruz.
  • En üste tekrar yağlı kağıt serip ağırlık atıyoruz hamur kabarmaması için.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika kadar pişiriyoruz.
  • Tenceremizde süt ve vanilyalı kaynatıyoruz.
  • Ayrı bir kapta yumurta şeker ve nişastayı çırpıp yavaş yavaş kaynamış sütü karıştırıyoruz.
  • Hazırlanan harcı tencereye döküp kalınlaşana kadar karıştırıyoruz.
  • Ateşten aldıktan sonra tereyağı katıp üstüne değecek şekilde stres filmle soğumasını bekliyoruz.
  • Süsleme kısmında üç tane milföyü üst üste getiriyoruz aralarına krema sıkarak.
  • Üst süsleme için benmari usulü eritilmiş beyaz çikolatayı yayıyoruz ve bitter çikolata ile süslüyoruz. Afiyet olsun