24 Aralık 2023 Pazar

Portakallı Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 1 çay bardağı kırılmış fındık
  • Yarım çay bardağı pakmaya portakallı bitter çikolata
  • 1 çay bardağı bitter çikolata

    Portakallı Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını alalım. İçine yumurta, nişasta, şeker ve portakal suyunu koyup, karıştıralım.
  • Ardında kabartma tozu ve ununu katıp güzelce yoğuralım. (unu kontrollü ekleyelim, yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak) kıvama gelen hamurumuzun içine fındığı katıp karıştıralım.
  • Ardından damla çikolatalarımızıda ekleyip çok az karıştıralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız kurabiyelerimizin üstlerine bir bardak altı ile hafifçe bastıralım.

Fırın Sütlaç Tarifi

 

Fırın Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı süt (100 ml) (nişastayı açmak için)

    Fırın Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye yıkadığımız pirinci alalım ve üzerine su ilave edelim.
  • Tencereyi ocağa alarak pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Pirinçler yumuşayıp, suyunu çektikten sonra üzerine süt ve vanilyayı ilave edip karıştıralım. 15 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  • Uygun bir kaseye nişastamızı alalım, üzerine sütü ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırarak çözdürelim.
  • Kaynayan pirinçlerin üzerine şekeri ve nişastalı sütü ekleyelim. Ara ara karıştırarak karışım koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim.
  • Koyulaşan sütlacımızı ocaktan alalım, fırın kaplarımıza paylaştırarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Fırın kaplarının yarısına gelecek şekilde tepsiye su dolduralım.
  • Ardından sütlaçlarımızı önceden ısıttığımız 180°c fırında üst rafta pişmeye bırakalım.
  • Sütlaçlarımızın üzeri kızardıktan sonra fırından alalım, 10 dakika kadar oda ısısına gelmeleri için bekletelim.
  • Sütlaçlarımızı ayrı bir tepsiye aktaralım ve dinlenmeleri için buzdolabına kaldıralım.
  • 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenen fırında sütlaçlarımızı dolaptan alalım, üzerlerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. 

Dereotlu Pastahane Tuzlusu Tarifi

 

Dereotlu Pastahane Tuzlusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı ya da margarin
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kabartma tozu
  • 1 kase doğranmış dereotu
  • 3 su bardağı un ( kontrol ekleyin miktar değişebilir)

Üzeri için

  • Yumurta beyazı
  • Susam

    Dereotlu Pastahane Tuzlusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ve dereotu hariç tüm malzemeleri hamur yorma kabında çırpıcıyla karıştıralım.
  • Azar azar onu ekleyelim ve yoğuralım.
  • En son dereotu ekleyip tekrar yoğuralım ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu iki yağlı kağıt arasında merdane yardımıyla bir 1:30 santim yüksekliğinde inceltelim.
  • Kenarlarını düzeltip, üzerine yumurta beyazı sürelim ardından susam serp iştirelim.
  • Bıçak yardımıyla istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.
  • Fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180° alt üst ayarda pişirelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Balkabaklı Kış Keki Tarifi

 

Balkabaklı Kış Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı balkabağı rendesi
  • 1 su bardağı kırılmış fındık
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı mavi haşhaş
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 3-4 adet öğütülmüş karanfil
  • 2 su bardağı un
  • Kabartma tozu
  • Vanilya

    Balkabaklı Kış Keki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki yumurtayı şekerle birlikte köpürene kadar iyice çırpalım.
  • Sonrasında un, kabartma tozu ve vanilya haricindeki tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştıralım. Karanfili bıçakla çok ince, toz haline gelene kadar kıyalım.
  • En son olarak un, kabartma tozu ve vanilya eleyerek ilave edilip son bir kez daha karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine kek harcımızı döküp içinde hava kabarcıkları kalmaması için tezgaha kalıbımızın altını hafifçe vuralım.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında ağır ağır içi çekene kadar pişirilir. İçinin pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Piştikten sonra sıcakken kesmeyin, dağılabilir.
  • Ilıdığında istediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Peynir Tarifi

 

Peynir Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 kilo süt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı tuz

    Peynir Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sütü tencereye koyup kaynatalım 5 dk kaynadıktan sonra ocağı kapatıp, 1 su bardağından bir parmak eksik üzüm sirkesi ve bir yemek kaşığı tuz ekleyip karıştıralım, 10 dakika bekletip bez süzgeçte süzelim.
  • Üzerine 5 kiloluk ağırlık koyalım 10 saat bekletip dilimleyelim. Salamura isterseniz tuzlayıp kaynamış soğumuş suya basalım

Beyran Çorbası (Gaziantepin Yöresel Çorbası ) Tarifi

 

Beyran Çorbası (Gaziantepin Yöresel Çorbası ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 750-1000 gram kemikli et
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı salça (biber salçası)
  • 1.5 yemek kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

Su bardağım 200 ml çay bardağım 125 ml 

Beyran Çorbası (Gaziantepin Yöresel Çorbası ) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kemikli etimizi yeterince su koyarak düdüklü tencerede haşlayalım. Pirinci 2 su bardağı su ile ayrı bir tencerede iyice yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  2. Haşlanan etimizi kemiğinden ayırıp didikleyelim tencereye yağımızı koyalım. Sarımsakları içine rendeleyelim. Salçayı pulbiberi ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika kadar kavuralım.
  3. Haşlayıp süzdüğümüz pirinci, didiklediğimiz etleri ekleyelim eti haşladığımız suyla birlikte 1-1. 5 litre su ekleyelim (kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
  4. Tuzunu damak tadımızı göre ayarlayıp 5-7 dk kadar kaynatıp altını kapatalım. Çorbamız hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Not:Beyran çorbası bol sarımsaklı ve acılı olur ama sevmiyorsanız sarımsak ve acısını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Dürümlük Patates Piyazı Tarifi

 

Dürümlük Patates Piyazı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane patates
  • 2 dal yeşil sarımsak (yoksa 3 diş sarımsak)
  • 2 dal yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tane kapya biber veya yeşil biber

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karışık salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tane limonun suyu yoksa 2 yemek kaşığı nar ekşisi

    Dürümlük Patates Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yeşillikleri temizleyip doğrayalım. Yeşil soğan ve sarımsağın beyaz kısmını yeşil kısmını ayrı doğrayalım fotoğraflarda mevcuttur.
  • Daha sonra patateslerimizi dilimleyip kızartalım. Kızarttığımız patateslerimizi peçete üzerine koyalım yağını iyice versin.
  • Daha sonra tavamıza salça baharat ve yağımızı karıştırıp bir iki dakika kısık ateşte kavuralım.
  • Üzerine yeşil sarımsak, soğanın beyaz kısımlarını ekleyip (yeşil sarımsak yoksa kuru sarımsak ekleyin) bir dakika daha kavuralım.
  • Uygun bir kaba kızarttığımız patatesi ,yeşillikleri ve salçalı sosumuzu ve bir limonun suyunu ekleyip iyice ezmeden karıştıralım.
  • Tuz ve ekşisine bakalım damak zevkinize göre ayarlayın. Servise hazır

Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi

 

Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gr tavuk göğüs eti
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (sonradan tavaya eklenecek)
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber

Tavukları bulamak için;

  • Un

Üzeri için;

  • Susam
  • Taze soğan

    Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soya soslu ballı tavuk için öncelikle tavuk göğüs etlerini ortadan keserek inceltelim ve tezgaha alalım.
  • Üzerlerine tuz ve karabiber serpelim.
  • Ardından diğer tarafını çevirelim, aynı şekilde tuz ve karabiber serpelim.
  • Geniş bir kaseye un alalım. Tavuk göğüs etlerimizin her iki yüzeyini de una bulayalım.
  • Uygun bir tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Unladığımız tavukları da tavaya alalım ve her iki yüzeyini de güzelce kızartalım.
  • Göğüs etlerimiz kızardıktan sonra tavaya tekrar tereyağı alalım.
  • Küçük küçük doğradığımız sarımsakları ve unu ekleyerek karıştıralım.
  • Soya Sosu, elma sirkesi ve son olarak balı da ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Tavuk göğüs etlerimizin her yerinin sosa bulanmasını sağlayalım ve ocaktan alalım.
  • Pişen soya soslu ballı tavuklarımızın üzerine susam ve küçük küçük doğranmış taze soğan serperek servis edelim

Patatesli ve Ispanaklı Börek Tarifi

 

Patatesli ve Ispanaklı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane yumurta
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 su bardağı + 1 su bardağının 3/1 si kadar un (kontrolü kullanın markasına göre değişiklik gösterecektir)

Patatesli iç malzeme;

  • 4 tane orta boy patates
  • 1 küçük kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Nane

Ispanaklı iç malzeme;

  • yarım kilo ıspanak
  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 küçük kuru soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Arası için;

  • 125 gram tereyağ veya margarin
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Açmak için;

  • 1.5 su bardağı un
  • 1.5 su bardağı buğday nişastası

    Patatesli ve Ispanaklı Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına tüm sıvı malzemeleri alıp karıştıralım tuz kabartma tozu ilave edip tekrar karıştıralım ve azar azar un ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
  • Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olması gerekiyor unu buna göre kontrollü ekleyelim. Hamuru en az 6-7 dakika yoğuralım kolay açılması için önemli.
  • 23 tane beze yapıp nişastaya buladıktan sonra bezelerin üzerini poşetle kapatıp en az 1 saat dinlendirelim.
  • Biz bu arada iç malzemelerini hazırlayalım patatesleri haşlayıp, ezelim. Küp küp doğranmış soğan, tuz ve baharatları ekleyip karıştıralım .
  • Sonra yıkayıp doğradığımız ıspanağı tencereye alalım suyunu salıp çekinceye kadar yağsız bir şekilde pişirelim küp küp doğradığımız soğan ve dilediğimiz baharatları ekleyelim.
  • Soğuduktan sonra da peyniri ilave edip karıştıralım ben patatesli ve ıspanaklı tercih ettim siz istediğiniz iç malzeme kullanabilirsiniz ve sıvı yağ tereyağı karışımını sos kabına alıp eritelim soğumaya bırakalım.
  • Un ve nişastayı karıştıralım ve dinlenen bezeleri açmaya geçelim ilk bezeyi tezgaha alalım, bolca un serpelim oklava ile açabildiğimiz kadar ince açalım oklava ya sarıp büzelim.
  • Fırın kağıdının üzerine yufkayı oklava dan çıkarıp elimizle açalım üzerine fırça yardımı ile yağ serpip yufkanın malzeme koyacağımız kenarını biraz kıvıralım.
  • Üzerine iç malzemeyi koyup, fırın kağıdını iki kenarı elimizle dengeli bir şekilde çekerek yufkayı rulo haline getirelim ve 4 eşit parçaya keselim fırın tepsisine dizelim.
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde bezeler bitinceye kadar yapmaya devam edelim ve böreklerin üzerine fırına vermeden önce fırça ile yağ sürelim.
  • 180 derece ısıttığımız fırında altı üstü güzelce kızarıncaya kadar pişirelim. Benim fırın tepsim küçük olduğu için 2 tepsi çıktı ve tepsileri yarı yarıya ıspanaklı ve peynirli olarak hazırladım.