25 Aralık 2023 Pazartesi

Peynirli Kurabiye Tarifi

 

Peynirli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

200 ml bardak ile:

  • 6 adet yumurta (2 sarısı üzerine)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 5,5-6 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1,5-2 kare kalıp beyaz peynir
  • Gerekirse biraz tuz
  • İsteğe bağlı maydanoz ve
  • Çörek otu susam

    Peynirli Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fırını 180 dereceye ayarlayın ve iki tepsiye fırın kağıdı serin.
  • Hamur yoğuracağınız kaba 6 yumurtanın 2’sinin sarısını ayırarak ekleyin üzerine yağı ve sütü ekleyip karıştırın.
  • Ardından 5 bardak unu ve kabartma tozlarınıda ekleyip karıştırın.
  • Hamurun kıvamı yoğurdukça toparlanacaktır eğer toparlanmaz ise 1 bardak un daha ilave edin hafif ele yapışan bir hamur yoğurun.
  • Ben tam 6 bardak un kullandım.
  • Peynirleri hamura ufalayarak ekleyin dilerseniz ince kıyılmış yarım demet maydanozda ekleyebilirsiniz çok lezzet katıyor ben acele ile yaptım maydanozum yoktu eklemedim ama maydanozlu olsa daha güzel olur.
  • Kullanacağınız peynir çok tuzlu ise hiç tuz eklemeyin az tuzlu veya tuzsuz peynir kullanacaksanız 1-1,5 tatlı k. Tuz ilave edebilirsiniz hamura.
  • Toparlanan hamurdan cevizden az büyük parçalar koparıp yuvarlayın bu esnada hamur elinize yapışabilir bir kaba yağ koyup elinizi arada yağlayabilirsiniz.
  • Tepsiye dizdiğiniz kurabiyeleri eliniz ile hafifçe bastırın.
  • Ayırdığınız yumurta sarısına 1 kaşık sıvı yağ ekleyip karıştırın ve kurabiyelerin üzerine sürün dilerseniz çörek otu susam serpin ve 25-30 dk üstü altı kızarınca çıkarıp dinlendirin.
  • Ilık tüketmeyi tavsiye ederim. 😊.
  • Afiyet olsun.

    Not: hamurda peyniri bol kullanın bu sayede içi yumuşacık ve daha lezzetli oluyor biraz sert bir peynir kullanmanız kurabiyedeki peynir tadını daha yoğunlaştırır ve pişerken erimez ben ev yapımı tuzlu peynir kullandım 3-4 kalıp misal market deki 900 gram kalıp peynirlerden 1,5-2 kalıp kullanabilirsiniz ve 1 tatlı k. Silme tuz ekleyebilirsiniz. Kurabiyeler 180 derecede ağır ağır pişmeli içi yumuşak dışı çıtır çıtır oluyor ben tam 30 dk pişirdim.

24 Aralık 2023 Pazar

Saray Helvası (Sadece 3 Malzemeyle) Tarifi

 

Saray Helvası (Sadece 3 Malzemeyle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik pudra şekeri
  • 125 gram tereyağı

    Saray Helvası (Sadece 3 Malzemeyle) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tereyağını kısık ateşte eritiniz ve soğumaya bırakınız.
  • Sonra 2 buçuk su bardağı unu geniş bir tavaya alıp unun kokusu çıkıncaya kadar 15 dakika sürekli karıştırınız, dikkat edin rengi koyulaşmasın.
  • Sonra üstüne pudra şekerini ve tereyağını ekleyip güzelce karıştırınız 2 -3 dakika daha kavurunuz. İster borcama isterseniz kilitli pasta kalıbına yağlı kağıt serip üzerine dökünüz ve her tarafına yayınız.
  • Tepsiye yaymış oldunuz unu kaşıkla bastırarak güzelce sıkıştırınız iyi bastırmazsanız dağılır.
  • Daha sonra soğumadan dilimleyiniz. 2 saat buzdolabında bekletiniz. Dilediğiniz gibi süsleyiniz servise hazırdır 

Portakallı Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
  • 1 çay bardağı kırılmış fındık
  • Yarım çay bardağı pakmaya portakallı bitter çikolata
  • 1 çay bardağı bitter çikolata

    Portakallı Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kaba oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını alalım. İçine yumurta, nişasta, şeker ve portakal suyunu koyup, karıştıralım.
  • Ardında kabartma tozu ve ununu katıp güzelce yoğuralım. (unu kontrollü ekleyelim, yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak) kıvama gelen hamurumuzun içine fındığı katıp karıştıralım.
  • Ardından damla çikolatalarımızıda ekleyip çok az karıştıralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize dizelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkardığımız kurabiyelerimizin üstlerine bir bardak altı ile hafifçe bastıralım.

Fırın Sütlaç Tarifi

 

Fırın Sütlaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağı süt (100 ml) (nişastayı açmak için)

    Fırın Sütlaç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye yıkadığımız pirinci alalım ve üzerine su ilave edelim.
  • Tencereyi ocağa alarak pirinçler yumuşayana kadar orta ateşte, ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Pirinçler yumuşayıp, suyunu çektikten sonra üzerine süt ve vanilyayı ilave edip karıştıralım. 15 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  • Uygun bir kaseye nişastamızı alalım, üzerine sütü ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırarak çözdürelim.
  • Kaynayan pirinçlerin üzerine şekeri ve nişastalı sütü ekleyelim. Ara ara karıştırarak karışım koyulaşana kadar yaklaşık 10 dakika pişirelim.
  • Koyulaşan sütlacımızı ocaktan alalım, fırın kaplarımıza paylaştırarak fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Fırın kaplarının yarısına gelecek şekilde tepsiye su dolduralım.
  • Ardından sütlaçlarımızı önceden ısıttığımız 180°c fırında üst rafta pişmeye bırakalım.
  • Sütlaçlarımızın üzeri kızardıktan sonra fırından alalım, 10 dakika kadar oda ısısına gelmeleri için bekletelim.
  • Sütlaçlarımızı ayrı bir tepsiye aktaralım ve dinlenmeleri için buzdolabına kaldıralım.
  • 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenen fırında sütlaçlarımızı dolaptan alalım, üzerlerini dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edelim. 

Dereotlu Pastahane Tuzlusu Tarifi

 

Dereotlu Pastahane Tuzlusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı ya da margarin
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kabartma tozu
  • 1 kase doğranmış dereotu
  • 3 su bardağı un ( kontrol ekleyin miktar değişebilir)

Üzeri için

  • Yumurta beyazı
  • Susam

    Dereotlu Pastahane Tuzlusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un ve dereotu hariç tüm malzemeleri hamur yorma kabında çırpıcıyla karıştıralım.
  • Azar azar onu ekleyelim ve yoğuralım.
  • En son dereotu ekleyip tekrar yoğuralım ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu iki yağlı kağıt arasında merdane yardımıyla bir 1:30 santim yüksekliğinde inceltelim.
  • Kenarlarını düzeltip, üzerine yumurta beyazı sürelim ardından susam serp iştirelim.
  • Bıçak yardımıyla istediğiniz büyüklükte kesebilirsiniz.
  • Fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 180° alt üst ayarda pişirelim. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Balkabaklı Kış Keki Tarifi

 

Balkabaklı Kış Keki Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı balkabağı rendesi
  • 1 su bardağı kırılmış fındık
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 tatlı kaşığı mavi haşhaş
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 3-4 adet öğütülmüş karanfil
  • 2 su bardağı un
  • Kabartma tozu
  • Vanilya

    Balkabaklı Kış Keki Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Oda sıcaklığındaki yumurtayı şekerle birlikte köpürene kadar iyice çırpalım.
  • Sonrasında un, kabartma tozu ve vanilya haricindeki tüm malzemeleri ekleyip iyice karıştıralım. Karanfili bıçakla çok ince, toz haline gelene kadar kıyalım.
  • En son olarak un, kabartma tozu ve vanilya eleyerek ilave edilip son bir kez daha karıştırılır.
  • Yağlanmış fırın tepsisine kek harcımızı döküp içinde hava kabarcıkları kalmaması için tezgaha kalıbımızın altını hafifçe vuralım.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında ağır ağır içi çekene kadar pişirilir. İçinin pişip pişmediğini kürdan yardımıyla kontrol edebilirsiniz. Piştikten sonra sıcakken kesmeyin, dağılabilir.
  • Ilıdığında istediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Peynir Tarifi

 

Peynir Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 kilo süt
  • 1 su bardağından bir parmak eksik üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı tuz

    Peynir Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sütü tencereye koyup kaynatalım 5 dk kaynadıktan sonra ocağı kapatıp, 1 su bardağından bir parmak eksik üzüm sirkesi ve bir yemek kaşığı tuz ekleyip karıştıralım, 10 dakika bekletip bez süzgeçte süzelim.
  • Üzerine 5 kiloluk ağırlık koyalım 10 saat bekletip dilimleyelim. Salamura isterseniz tuzlayıp kaynamış soğumuş suya basalım

Beyran Çorbası (Gaziantepin Yöresel Çorbası ) Tarifi

 

Beyran Çorbası (Gaziantepin Yöresel Çorbası ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 750-1000 gram kemikli et
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 5 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı salça (biber salçası)
  • 1.5 yemek kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Çeyrek çay bardağı sıvı yağ

Su bardağım 200 ml çay bardağım 125 ml 

Beyran Çorbası (Gaziantepin Yöresel Çorbası ) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kemikli etimizi yeterince su koyarak düdüklü tencerede haşlayalım. Pirinci 2 su bardağı su ile ayrı bir tencerede iyice yumuşayıncaya kadar haşlayalım.
  2. Haşlanan etimizi kemiğinden ayırıp didikleyelim tencereye yağımızı koyalım. Sarımsakları içine rendeleyelim. Salçayı pulbiberi ve karabiberi ekleyip 2-3 dakika kadar kavuralım.
  3. Haşlayıp süzdüğümüz pirinci, didiklediğimiz etleri ekleyelim eti haşladığımız suyla birlikte 1-1. 5 litre su ekleyelim (kıvamını kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
  4. Tuzunu damak tadımızı göre ayarlayıp 5-7 dk kadar kaynatıp altını kapatalım. Çorbamız hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Not:Beyran çorbası bol sarımsaklı ve acılı olur ama sevmiyorsanız sarımsak ve acısını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.

Dürümlük Patates Piyazı Tarifi

 

Dürümlük Patates Piyazı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane patates
  • 2 dal yeşil sarımsak (yoksa 3 diş sarımsak)
  • 2 dal yeşil soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tane kapya biber veya yeşil biber

Sosu için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı karışık salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tane limonun suyu yoksa 2 yemek kaşığı nar ekşisi

    Dürümlük Patates Piyazı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yeşillikleri temizleyip doğrayalım. Yeşil soğan ve sarımsağın beyaz kısmını yeşil kısmını ayrı doğrayalım fotoğraflarda mevcuttur.
  • Daha sonra patateslerimizi dilimleyip kızartalım. Kızarttığımız patateslerimizi peçete üzerine koyalım yağını iyice versin.
  • Daha sonra tavamıza salça baharat ve yağımızı karıştırıp bir iki dakika kısık ateşte kavuralım.
  • Üzerine yeşil sarımsak, soğanın beyaz kısımlarını ekleyip (yeşil sarımsak yoksa kuru sarımsak ekleyin) bir dakika daha kavuralım.
  • Uygun bir kaba kızarttığımız patatesi ,yeşillikleri ve salçalı sosumuzu ve bir limonun suyunu ekleyip iyice ezmeden karıştıralım.
  • Tuz ve ekşisine bakalım damak zevkinize göre ayarlayın. Servise hazır

Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi

 

Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gr tavuk göğüs eti
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı bal
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı (sonradan tavaya eklenecek)
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber

Tavukları bulamak için;

  • Un

Üzeri için;

  • Susam
  • Taze soğan

    Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soya soslu ballı tavuk için öncelikle tavuk göğüs etlerini ortadan keserek inceltelim ve tezgaha alalım.
  • Üzerlerine tuz ve karabiber serpelim.
  • Ardından diğer tarafını çevirelim, aynı şekilde tuz ve karabiber serpelim.
  • Geniş bir kaseye un alalım. Tavuk göğüs etlerimizin her iki yüzeyini de una bulayalım.
  • Uygun bir tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Unladığımız tavukları da tavaya alalım ve her iki yüzeyini de güzelce kızartalım.
  • Göğüs etlerimiz kızardıktan sonra tavaya tekrar tereyağı alalım.
  • Küçük küçük doğradığımız sarımsakları ve unu ekleyerek karıştıralım.
  • Soya Sosu, elma sirkesi ve son olarak balı da ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Tavuk göğüs etlerimizin her yerinin sosa bulanmasını sağlayalım ve ocaktan alalım.
  • Pişen soya soslu ballı tavuklarımızın üzerine susam ve küçük küçük doğranmış taze soğan serperek servis edelim