6 Ağustos 2019 Salı

Değerini Bilmek İçin Hâlâ Geç Kalmadığımız 5 Kültür Mirası

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ülkemizin hemen hemen her şehri tarihi kalıntılarla dolu. Bizans İmparatorluğu’ndan Hititler’e, Likyalılar’dan Osmanlı Devleti’ne kadar, Türkiye’de pek çok eski devletin kalıntılarını görmek mümkün. Bu kültür miraslarından birçoğu ise UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Listede yer aldığı halde fazla bilinmeyen ve hak ettiği değeri görmeyen bazı eserler de mevcut. Değerini bilmek için hâlâ geç kalmadığımız 5 kültür mirasını gezginler için listeledik. 
1. Hattuşa - Hitit Başkenti 
Antik Çağ’ın en önemli medeniyetlerinden Hititler’e başkentlik yapmış olan Hattuşa, Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alıyor. Uzun yıllar boyunca önemli bir merkez konumunda olan ve 1986 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan Hattuşa’da hâlâ Hititler’i yansıtan izler görmek mümkün. Hititler’in yıkılmasıyla birlikte zamanla terk edilen Hattuşa’da görebileceğiniz tarihi kalıntılar arasında kraliyet konutları, tapınaklar, su duvarları ve daha pek çok eser bulunuyor. Tarihin ilk yazılı antlaşması olarak bilinen, Mısırlılar ve Hititliler arasında imzalanan Kadeş Antlaşması’nın kalıntıları da Hattuşa'da yapılan arkeolojik kazı çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Anlaşmanın kalıntıları, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. 
2. Xanthos - Letoon
Türkiye’nin güneybatısında yer alan Likya, bugünkü Teke Yarımadası olarak bilinen yer. Akdeniz’e kadar uzanan bu bölge, birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Pek çok antik kentin oluşturduğu bir federasyon iken, daha sonrasında Roma İmparatorluğu’nun bir eyaleti haline geldi. Bu nedenle bölgede Roma dönemine ait pek çok kalıntı görmek mümkün. Likya’nın idari merkezi sayılan Xanthos ve dini merkezi konumunda olan Letoon, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 1988 yılında kabul edildi. Xanthos’ta kaya mezarlarını ve Harpy Anıtı’nı ziyaret etmeniz mümkün. Bunların yanı sıra, Xanthos’ta bulunan pek çok kalıntı da British Museum'da sergileniyor. Letoon ise dini yansımalarıyla dikkat çeken bir şehir. Apollon, Artemis ve Tanrıça Leto Tapınağı buradaki önemli eserlerden. 
3. Çatalhöyük Neolitik Alanı
Günümüzden 9 bin yıl öncesine kadar yerleşim yeri olarak kullanılan Çatalhöyük, Konya’nın Çumra ilçesi sınırlarında yer alıyor. 1960'lara doğru keşfedilen bu tarih merkezi, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Neolotik ve Kalkolitik dönemden izler barındıran Çatalhöyük’ten günümüze kadar gelen kalıntılar arasında evler, ocaklar ve heykeller bulunuyor. İnsanlığın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük’te tek katlı, birbirine bitişik ve girişin çatıdan olduğu evleri, evlerin üzerindeki süslemeleri ve Ana Tanrıça Heykeli’ni yakından inceleme fırsatı bulabilirsiniz.
4. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı
Roma, Helenistlik ve Osmanlı dönemi izlerini taşıyan İzmir’in ilçesi Bergama, Kuzey Ege bölgesinde yer alıyor. Özellikle mimari yapısıyla dikkat çeken Bergama’da antik dönemin en büyük kütüphanelerinden biri, tiyatro, tapınaklar ve daha pek çok kalıntı bulunuyor. “Pergamon” ismiyle bilinen kütüphane, parşömenin icat edildiği yer olması açısından büyük önem taşıyor. 2014 yılında UNESCO listesine giren Bergama’yı ziyaret ederseniz, Serapis Tapınağı’nı görmeden dönmemenizi tavsiye ederiz.
5. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı 
Yalnızca ülkemizin değil, dünyanın da tarihi değerleri arasında yer alan Diyarbakır Surları, binlerce yıl önce yapıldı. 5 kilometre uzunluğa, 10 metre yüksekliğe sahip kalkan balığı formundaki surlar, Diyarbakır’ın önemli simgelerinden biri. Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Diyarbakır’da görebileceğiniz bir diğer tarihi miras ise, Hevsel Bahçeleri ve Diyarbakır Kalesi. 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilen bu eserler, 30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan bir bölgede konumlanıyor.

4 Ağustos 2019 Pazar

2 Yufka İle 1 Tepsi Börek (Üçgen Börek) Tarifi

2 Yufka İle 1 Tepsi Börek (Üçgen Börek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
Sosu için:
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı un ya da nişasta
İç harcı için:
  • 4 adet patates
  • Sıvıyağ
  • Kırmızı toz biber
  • Karbiber
  • Tuz
Üzeri İçin:
  • Yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

2 Yufka İle 1 Tepsi Börek (Üçgen Börek) Tarifi Yapılışı

2 yufka ile 1 tepsi börek yapmak ister misiniz? 😊.
Hem çıtır çıtır, hem çok pratik, hem de çok bereketli 😊.

Mutlaka deneyin.
Dilerseniz yapıp pişirmeden buzluğa atabilir, pişirmek istediğinizde çıkarıp buzu erimeden üzerine yumurta sarısı sürüp pişirebilirsiniz.
  1. İlk önce böreğin iç harcını hazırlayın.
  2. Patatesleri haşlayın.
  3. Haşlanan patatesleri ezin ya da rendeleyin.
  4. Yağ koyduğunuz tavada patatesi, baharatları ve tuzu koyup kavurun.
  5. Bir kenara alıp ılıması için bekleyin.
  6. Sosu için olan tüm malzemeleri iyice karıştırın.
  7. Tezgaha yufkalardan birini serin.
  8. Böreğin sosundan her yerine gezdirin.
  9. İkinci yufkayı üzerine serin ve yine sostan her yerine eşit şekilde sürün.
  10. Kenarlardan içe doğru kapatın ve büyükçe bir kare elde edin.
  11. Karşılıklı iki kenarına iç harçtan koyun ve birbirlerine doğru sarın.
  12. Ortada buluşunca bıçakla kesip iki rulo elde edin.
  13. Ruloları üçgen şekilde kesin.
  14. Börekleri tepsiye dizin.
  15. Diğer 2 yufkayı da aynı şekilde yapıp tepsiye dizin.
  16. Üzerine yumurta sarısı sürüp 180 derece fırında pişirin.
  17. Fırından çıkınca sıcak sıcak servis edin.
Afiyet olsun 

Acuka Tarifi

Acuka Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 Yemek Kaşığı Domates Salçası
  • 3 Yemek Kaşığı Biber Salçası
  • 1 Su Bardağı Bayat ekmek (Robottan çekilmiş )
  • 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber
  • 1 Tatlı Kaşığı Nane
  • 1 Tatlı Kaşığı Kekik
  • 2 Yemek Kaşığı Fındık (Varsa Cevizde Olur)
  • Yarım Çay Bardağı Sıvıyağ
  • 4 Diş Sarımsak (Rendelenmiş )

Acuka Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle bir kap alalım içine biber salçası ve domates salçasını koyalım.
  2. Sıvı yağ, kırmızıbiber, nane, kekik, rendelenmiş sarımsak ve robottan çekilmiş ekmeği de katalım .
  3. Kaşıkla karıştıralım (sakın robotla karıştırmayın bu görüntü olmaz yoksa. )
İsterseniz az miktarda maydanoz ekleyebilirsiniz ben eklemedim.
Ben tuz katmadım çünki salçalarım yeterince tuzlu siz isteğe bağlı katabilirsiniz.
Bu lezzetli acukayı ister kahvaltıda ister gün arasında ekmeğinize sürüp afiyetle yiyebilirsiniz. 😋😋😋
Hazırladığımız acukayı kavanoza koyup üzerine sıvı yağ gezdirip buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz ben az yaptım bitince yine taze taze yaparım siz ölçüyü ikiye katlayıp acukanın miktarını arttırabilirsiniz.

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı erişte
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 büyük soğan
  • 1, 5 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz

Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Yeşil mercimekleri tencereye alıyoruz .
  2. 2 su bardağı su koyup 5 dk kara suyu çıksın diye kaynatıyoruz ve süzüyoruz.
  3. Tencereye zeytinyağı koyup rendelenmiş soğanı zeytinyağda kavuruyoruz .
  4. Tereyağı ekliyoruz.
  5. Eriyince salçasını ekliyoruz ve karıştırıyoruz.
  6. Yeşil mercimeği ekliyoruz karıştırıp tuzu ve suyunu koyuyoruz.
  7. Yeşil mercimekler pişene kadar kaynatıyoruz ve erişteleri koyuyoruz.
  8. Erişteler pişene kadar kaynatıyoruz.
  9. Erişteler pişince çorbamız hazırdır.
    Afiyet olsun…:)

Zeytin Yağlı Patlıcan Dolması (Anne Tarifi Lezzeti İçinde Saklı)

Zeytin Yağlı Patlıcan Dolması (Anne Tarifi Lezzeti İçinde Saklı) İçin Malzemeler

  • 14 adet küçük patlıcan (Ben memleketten gelen Adana patlıcanı kullandım kemer patlıcanı ile de yapabilirsiniz)
İç malzemesi :
  • 1. 5 su bardağı pirinç (Ben baldo kullandım)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tepeli biber salça
  • 3 adet küçük soğan
  • 2 adet küçük domates
  • 1 tatlı kaşığı tepeli karabiber
  • Yarım deste maydanoz
  • 1 çorba kasesi patlıcanı oyduktan sonra çıkan içi (Asıl lezzet burada )
  • Tuz (Ben salça tuzlu olduğu için kullanmadım)
En son aşama :
  • 500 ml normal su
  • Not : Su bardağı ölçüsü 250 ml. çay bardağı ölçüsü 150 ml.

Zeytin Yağlı Patlıcan Dolması (Anne Tarifi Lezzeti İçinde Saklı) Yapılışı

Zengin bir mutfağa sahip olan Adana insanını aslında ete düşkün olarak bilirler. Fakat bizim bir okadar da lezzetli Zeytin yağlı yemeklerimiz vardır. Iste onlardan biri zeytinyağlı patlıcan dolma. Yok böyle bir lezzet. Tarla patlıcanı çıktığı zaman yapardı bizimkiler. Mideye ağırlığı olmayan lokum kıvamında bir tat. Adanali hanımlar içinden çıkanı tekrar içine koyarak 😉 lezzete lezzet katmışlar.
Gelelim bu güzel lezzetin tarifine:
  1. İlk önce patlıcanlarımızın baş kısmını keselim. Gövdesine birkaç çizik atalım. ( küçük küçük pişerken içi şişip patlamasın)
  2. Patlıcanlarımızı oyalım. ( iç malzemeyi atmıyoruz. )Ardından yıkayalım. Süzgeçte süzülsün ters çevirelim.
  3. İç malzememiz için soğanları küp küp doğrayalım.
  4. Domatesleri küp küp doğrayalım.Maydanozları da doğrayalım.
  5. Patlıcanı oynarken içinden çıkan parçaları küçük küçük doğrayalım.
  6. Pirinçlerimizi iyice yıkayalım.
  7. Bütün malzemeleri bir kap içerisinde toplayalım. Salçamızı yağımızı ve karabiber ekliyelim. Ben tuz koymadım. Salçam tuzluydu.
  8. Tek tek doldurup uygun tencereye koyalım.
  9. Suyunu ekliyelim. Önce yüksek ateş kaynadıktan sonra altını kısalım ve pirinçler pişince ve patlıcan yumuşayınca altını kapatalım.Ilık ılık yada soğuk servis edelim.
    Pikniklerde yada gün sofralarında yer alabilecek enfes lezzet. Denemenizi tavsiye ederim. Saklama kabına koyup git gel atıştırmalık bir tat.


Afiyet olsun. 🍀

Patates Salatası Tarifi

Patates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patates
  • Yarım demet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet salatalık
  • 2 adet limon
  • Tuz pul biber sıvı yağ

Patates Salatası Tarifi Yapılışı

  1. 5 adet patatesin kabuklarını soyarak üzerine geçinceye kadar sıcak su ilave edip kaynamaya bırakalım.
  2. Kaynadıktan sonra patatesleri iyice yumuşayıncaya kadar pişirelim sebzelere doğrayalım.
  3. Haşlanmış patatesleri de küp küp doğrayarak üzerine sıvı yağ , tuz , pul biber ve limon suyunu ilave edip karıştıralım.
    Patates salatası servisi hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Kolay Oturtma Tarifi

Kolay Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 5 adet orta boy patates
  • 5 adet orta boy domates
  • Sıvı yağ
  • 6 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 6 adet domates tereyağı ve sıvı yağ
  • Tuz karabiber pul biberi
  • 1 buçuk yemek kaşığı salça

Kolay Oturtma Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce patlıcanlar alaca soyalım tuzlu suda bekletelim.
  2. Sonra domates sosunu hazırlayayım ilk olarak soğanı ince ince doğrayın.
  3. Tavada hafif kavuralım sonra biberleri ekleyelim biraz kavurduktan sonra domates ekleyelim.
  4. Baharatlarını ekleyelim ondan sonra fırın tepsisine dökelim.
  5. Ondan sonra bütün malzemeleri hepsini aynı boyutta keselim.
  6. Sonra hazırladığımız sosun üzerine dizelim.
  7. Önceden ısıtılmış 180 – 200 derece fırında 40 dakika pişirelim. Afiyet olsun

Yumuşacık Pamuk Poğaça Tarifi

Yumuşacık Pamuk Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su ( ılığın bir tık üstü)
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tane yumurta (akı içine sarıları üstüne)
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 6-5 su bardağı un (unun kalitesine ve yumurtanın büyüklüğüne göre değişir)
İçi İçin ;
  • 1 kase beyaz peynir isteğe göre maydanoz
  • 1 küçük kase çekirdeği çıkarılmış zeytin (tercihe göre patatesli de yapabilirsiniz)

Yumuşacık Pamuk Poğaça Tarifi Yapılışı

Merhaba arkadaşlar bugün pamuk gibi bir poğaça tarifim var çok eski bir tariftir kendileri.
  1. Önce suyu yoğurma kabına alalım içine şekeri sütü ve mayayı ilave edelim karıştıralım.
  2. Kapağı kapatıp 5 dakika mayanın aktifleşmesini bekleyelim.
  3. Sonra tuz ve diğer sıvıları ilave edelim ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğuralım.
  4. Sıcak bir yere alalım hamurun mayası gelince tekrar bir iki tur yoğuralım.
  5. mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp benim hamur kesme aparatım vardı onunla keselim.
  6. Aparatı olmayanlar bıçakla kesikler atabilir sonra içimizi kenarına koyup saralım.
  7. 15-20 dakika tepsi mayasının gelmesini sağlayalım.
  8. İki yumurta sarısına bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave edelim söndürmeden üzerine sürelim.
  9. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim. 

Browni Kek Tarifi

Browni Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1. 5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kakao
  • 2 su bardağı un
Sos için;
  • Ayrılan karışım
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nutella
  • Üzerine hindistan cevizi

Browni Kek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle 3 yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır.
  2. Daha sonra içine süt, sıvı yağ ve kakao eklenir tekrar çırpılır.
  3. Bu karışımdan 1 su bardağı ayrılır.
  4. Bir su bardağı ayrıldıktan sonra kalan karışımın içine kabartma tozu vanilya ve un elenerek eklenir çok az çırpılır.
  5. Yağlanmış tepsiye dökülür.
  6. 170 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirilir. (Kontrollü pişirin fırından fırına farklılık gösterebilir. )
  7. Kekimiz fırındayken sosumuzu hazırlayalım.
  8. Bunun için ayırdığımız 1 bardak karışıma yarım bardak sütü ilave edip ocağa alıyoruz.
  9. Bir taşım kaynatıp içine nutellayı ekliyoruz.
  10. Nutella eriyince ocağı kapayıp ilk sıcağı çıkmış keke ekliyoruz.
  11. Üzerine hindistan cevizi atıyoruz browni kekimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Nefis Kıyır Poğaçam Tarifi

Nefis Kıyır Poğaçam Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1, 5 su bardağı sıvı yağ
  • 2 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tozşeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım demet dereotu
  • 5, 5, buçuk su bardağı kadar un
İç malzemesi :
  • Lor veya peynir

Nefis Kıyır Poğaçam Tarifi Yapılışı

Pastane usulü değil, halis muhlis anne usulü ev yapımı nefis poğaça tarifi efenim
  1. Yumurtanın bir tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın, kalanları yoğurt, sıvı yağ, tuz, tozşeker, kabartma tozları ve kıyılmış dereotunu yoğurma kabına alın ve karıştırın.
  2. Ununu azar azar ekleyerek hamuru yoğurun.
  3. İstediğiniz kadar büyüklükte. parçalar kopararak elinizle açın.
  4. İçine bir tatlı kaşığı lor koyun kapatın, yuvarlak veya dilediğiniz şekli verin.
  5. Tepsiye dizin, üzerine bir yumurta sarısı sürün, önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30- 35 dakika kadar pişirin.

Elmalı Tart Tarifi

Elmalı Tart Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağı şeker
  • Yarım avuç ceviz ve fındık
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Milföy
  • Pudra şekeri
  • 2 adet kırmızı elma

Elmalı Tart Tarifi Yapılışı

  1. 2 adet elmayı soyuyoruz ve rendeliyoruz.
  2. Pudra şekeri ve milföy hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  3. Daha sonra milföyümüzün içine az olmayacak şekilde koyup kenarlarını birleştiriyoruz.
  4. Pişireceğimiz tepsiye çok hafif un serpebiliriz yapışmaması için.
  5. 180 derecelik fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından fırına değişiklik gösterebilir.
  6. Tartlarımız piştikten sonra üzerine pudra şekeri serpelim ve yemeye hazır.
    Afiyet olsun.

Peynirli Ve Maydanozlu Ekmek Tarifi

Peynirli Ve Maydanozlu Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 14 tane dilimlenmiş ekmek
  • 200 gr peynir
  • Maydanoz
  • Çok az sıvı yağ

Peynirli Ve Maydanozlu Ekmek Tarifi Yapılışı

Öncelikle merhabalar
çocuklarımızın severek yiyeceği bir tarif. Çok da kolay ve basit. başlayalım o zaman.
  1. Tepsiye dilimlenmiş ekmekleri koyalım.
  2. Üzerine peynir ve maydanozu karıştırıp çok az da yağ ekleyip karışımından azar azar koyalım ,  isteyen pul biberi ve baharat ekleyebilir isteğe bağlı.
  3. Tepsimizi ısıttığımız 180 derecede ki fırına koyalım 10 dakika pişirin.
    Şimdiden deneyeceklere afiyet olsun

Firik Pilavı Nasıl Yapılır?

Malzemeler
  • 1,5 su bardağı firik
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur
  • Yarım su bardağı yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet soğan (büyükçe bir soğan kullandım)
  • Yarım çay bardağı kadar sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
  • 5 – 5.5 su bardağı tavuk suyu
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
Hazırlanışı
Yeşil mercimeği vaktiniz varsa ılık suda 3-4 saat bekletin. Vaktiniz çok yok ise tencerede hafif yumuşayana kadar pişirin.
  1. Soğanları yemeklik doğrayın ve sıvı yağ ile pilav tenceresinde kavurun.
  2. Üzerine firik ve bulguru koyarak kavurun.
  3. Yeşil mercimeği de ekleyerek 3-4 dk daha kavurun.
  4. Üzerine salçayı ekleyin, kavurup baharatları ekleyin. (Ben 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı da pul biber kullandım).
  5. Tuzu  ve sıcak tavuk suyunu ilave edin.
  6. Kapağını kapatarak orta ateşte pişmeye bırakın.
  7. Suyunu biraz çektikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakın.
  8. Suyunu tamamen çekip pişen pilavın altını kapatın, tereyağını ekleyerek karıştırın ve kapağın altına havlu kağıt koyarak demlenmeye bırakın.
  9. 15-20dk demlenen pilavı servis edebilirsiniz.