19 Ocak 2023 Perşembe

Karnabahar Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 1 adet soğan rendesi
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu veya ekmek içi
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tatlı toz biber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak karnabaharları ezilebilir kıvama gelinceye kadar haşlayalım.
  • Haşlanan karnabaharı çatal yardımıyla veya patates eziciyle ezelim. İçine diğer malzemeleri ekleyip yoğuralım. Elimizle yuvarlak şekiller verelim.
  • Tavaya yağımızı alalım ve köftelerimizi de tavaya alıp arkalı önlü olacak şekilde kızartalım. Köftelerimiz servise hazır.
  • Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet olsun 🤗

Magnolia Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kaşık un
  • 2 kaşık nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 100 gram çiğ krema
  • 1 paket bisküvi (dilediğiniz bisküviyi kullanabilirsiniz ben petibör kullandım)
  • Çilek (isteğe göre muz da kullanılabilir)

    Nasıl Yapılır?

  • Vanilya, tereyağ ve krema hariç tüm malzemeler karıştırılarak tencereye alınır. Kaynamaya başladıktan sonra içine vanilya ve bir tatlı kaşığı tereyağı ilave ederek bir iki dakika daha karıştırıp altı kapatılır.
  • Kremamız tamamen soğuduktan sonra içine 100 gram çiğ krema ekleyerek mikserle birkaç dakika çırpılır.
  • Bisküviler rondodan geçirilip meyveler dilimlenir.
  • Kaselerimize meyve krema ve bisküviler sıra sıra olacak şekilde alınıp dilediğiniz şekilde süsleyerek servise hazır hale getirilir.

Frambuazlı Muffin Tarifi

 

Malzemeler

12 tane muffins için;

  • 4 yumurta oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı toz şeker /200 g
  • 1 çay bardağı badem unu / 3 yemek kaşığı tepeleme
  • 1.5 su bardağı süt /300ml
  • 130g eritilmiş tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Arası için;

  • Frambuaz reçeli
  • Frambuaz

Üzeri için;

  • Çilekli damla çikolata
  • Frambuaz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta, toz şeker ve vanilyayı beyazlaşana kadar çırpalım. Sonradan süt ve tereyağı ilave edip 1 dakika çırpmaya devam edelim.
  • Ardından eleyerek unu, kabartma tozunu ve badem tozunu ekleyip biraz daha çırpalım.
  • Muffins kalıpların yarısına harç, üzerine bir çay kaşığı kadar frambuaz reçeli ve bir frambuaz yerleştirip tekrar üzerlerini harçla kapatalım.
  • En son üzerlerine birer tane taze frambuaz yerleştirin ve damla çikolata serpiştirip, 180 derece fırında pişirelim. 💖affiyet olsun

Fırında Köfte Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 adet patates

Köftesi için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için; maydanoz hariç tüm malzemeyi uygun kaba alıp iyice yoğurun. Sonra maydanozu ekleyip tekrar 2-3 dk yoğurun.
  • Harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın ve biraz bastırın. Patatesleri soyun ve köftelerle eşit olacak şekilde yuvarlak dilimleyin. Borcama 1 köfte 2 patates olacak şekilde sırasıyla dizin.
  • Sosu için; tavaya sıvı yağı alıp salçayı biraz kavurun. Sonra suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan sosu yemeğin üstüne gezdirin. Son olarak doğranmış 1-2 diş sarımsağı da yemeğin üstüne gezdirin.
  • Önceden ısınmış 200 derecede 40 dk kadar pişirin. Afiyet olsun

Soğan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo küçük soğan

İç harcı için;

  • 1 kilo orta yağlı kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Pul biber
  • 3 su bardağı sıcak su

Sosu için;

  • Salça
  • Sumak

    Nasıl Yapılır?

  • Merhabalar 🤗 soğanlar iyice yıkanır ve ortadan bir kesik atılır.
  • Kıymaya baharatlar eklenip, iyice harmanlanır, soğanların arasına koyma koyup tepsiye dizelim 👍
  • Hepsini dizdikten sonra salça sumak karıştırıp, üzerine gezdirip, fırına atalım iyice piştikten sonra afiyetle tüketilir

Puf Puf Mayalı Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Alabildiği kadar un (ortalama 3,5 4 su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve mayayı yoğurma kabımıza alıp 5 dk boyunca mayalandıralım. Ardından yumurta ve sıvı yağımızı ekleleyip, karıştıralım.
  • Unumuzu kontrollü bir şekilde ekleyelim tuzumuzu da ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bi hamur elde edelim. Yarım saat hamurumuzu mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekiller verelim, yarım saat de tepsi de mayalandıralım. Üzerine yumurta sarısı sürelim.
  • 180 derecelik fırında üzeri kazarsan kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Turşulu Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 kase fasulye turşusu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinci sıcak suda bekletelim. Soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağ ve tereyağında soteleyelim. Rendelenmiş havucu da soğanların üzerine ekleyelim. Tuz ve baharatı da ekleyip karıştıralım.
  • Küçük küçük doğradığımız fasulye turşusunu da ilave edip kavurmaya devam edelim. Son olarak pirinci yıkayıp karışıma ilave edelim kısık ateşte kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak üzerine 2 su bardağı kaynar su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Biraz demlendikten sonra servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Tekke Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 30 gram badem
  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet soğan
  • 3 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • İri parçalar şeklinde kesilmiş etleri yıkayın ve bir tencereye alın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  • Soğanların kabuğunu soyup jülyen doğrayıp 2 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte etlere ekleyin. 10 dakika daha kavurarak pişirin.
  • Havuçları temizleyin ve jülyen doğrayın. Daha sonra ete ekleyin. Üzerine pirinçleri ve baharatlarını ekleyin. Sıcak suyunu döküp kısık ateşte pirinç taneleri yumuşayana kadar, tane tane olana kadar pişirin.
  • Tereyağını tavada eritin. Bademleri ekleyip hafifçe kavurun. Servis tabağına pilavı yayın. Üzerine bademleri ekleyip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Pırasa Kavurması (Diyet Yemeği) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 dal pırasa
  • 3 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • Zeytinyağ
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı küçük doğrayıp yağda kavuralım.
  • İçerisinde salça karabiber pul biber ekleyip karıştıralım.
  • İçerisine doğranmış pırasaya ekleyip kavuralım 3 dakika sonra suyu ekleyip ağzını kapatalım suyu bitince pişmiştir.
  • Sosu için; zeytinyağı kızartalım altını kapatıp içerisine pul biber ekleyip karıştıralım.
  • Servis tabağına pırasayı alalım, üzerine yoğurt ile yağ ekleyip, servis edelim. Afiyet olsun.
  • Not:pırasa tadı yoğun olsun isterseniz soğanı 1 tane de kullanabilirsiniz.

Pamuk Gibi Pastane Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta beyazı (sarısı üzerine sürmek için)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket instant maya

Arasına;

  • Beyaz peynir

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba ılık suyu, mayayı ve şekeri ekleyip karıştıralım.
  • Un ve tuz hariç diğer malzemeleri ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Unu kontrollü ekleyip spatula ile karıştırıp hamuru toparlayalım. Tereyağı ekleyip yoğurmaya devam edelim. Tereyağı ekleyince hamur cıvımaya başlar yoğurdukça kıvama gelir.
  • Hamur elinize çok yapışır ise tuz serper gibi un ekleyerek yumuşak ele yapışmayan hamur yoğuralım.
  • Üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım. Mayası gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alalım. Tezgahın üzerinde elimizle hafif kare olacak şekilde açalım. Orta kısmına peynir koyup kenarlarını kapatıp rulo şeklinde saralım.
  • Bütün bezeleri bu şekil yapıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • 10 dakika tepsi mayası verelim. Yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyip karıştıralım. Poğaçaların üzerine yumurta sarısını her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika altı üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not:unu kontrollü ekleyelim. Her un farklılık göstere biliyor.

17 Ocak 2023 Salı

Nohutlu Kuru Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı pişmiş nohut
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 200 gram kuşbaşı et
  • 1 kase ıslatılmış kuru bamya
  • 1 baş kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası

    Nasıl Yapılır?

  • Nohutları ıslatıp pişirelim.
  • Ayrı bir yerde bamyaları kaynar suda 15 dakika bekletip suyunu süzelim.
  • Eti tencereye alıp suyu çekene kadar kavurun.
  • Yağ ve soğanı ekleyip kavurun.
  • Salçalarını ekleyip karıştırın.
  • Nohut ve bamya ekleyip karıştırın.
  • Üzerine sıcak su ekleyip sumak, nane ve tuzu ilave edip güzelce pişirin. Afiyet olsun!.

Portakallı Anne Kurabiyesi (Çocukluğumuzun Kurabiyesi) Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 gram tereyağ (oda sıcaklığında yumuşak)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1.5 çay kaşığı tepeleme karbonat
  • 6.5- 7 su bardağı un (kontrollü ekleyin)

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Toz şeker

     Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ ve şekeri yoğurma kabına alalım ,elimizle karıştıralım.
  • Üzerine sıvı yağ, yumurta, portakal suyu ve rendesini ekleyip güzelce karıştıralım iyice karışsın.
  • Karbonatı ekleyelim ,unu yavaş yavaş ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • Hamur elimizi bırakınca kıvamı tam olur.Cıvık olmamalı .
  • Cevizden daha büyük parçalar koparıp avucumuzda yuvarlayıp yağlanmış tepsiye dizelim.
  • Üzerine çırptığımız yumurtayı fırçayla sürüp üzerine toz şeker serpelim .
  • Isıtılmış fırında 180 derecede üzeri pembeleşinceye kadar pişirelim, yaklaşık 40 dakikada pişiyor.

Kıymalı Pırasa Yemeği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kilo pırasa incecik doğranıp yıkanmış (yeşil saplarınıda kullanabilirsiniz)
  • 1 tane soyulup incecik doğranmış havuç
  • 1 avuç kıyma
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağını, kıymayı ve havucu bir tencereye koyun ve karıştırarak kavurun.
  • Kavrulan kıymaya pırasayı ilave edip ara sıra karıştırarak ezmeden 5 dakika kadar pişirin.
  • Biber salçası, domates salçası, tuz, pulbiber ve karabiberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
  • 1. 5 su bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyunu çekip pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Pişen pırasa servise hazır. Şifa olsun.