19 Ocak 2023 Perşembe

Peynirli Maydanozlu Pratik Fırın Makarna Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı sıvı yağ (makarna haşlama suyuna)
  • 1 çay kaşığı tuz (makarna haşlama suyuna)
  • Yarım paket kelebek makarna
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 2 avuç doğranmış maydanoz
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (1 yemek kaşığı üzeri için)
  • 200 gram lor peyniri veya az yağlı beyaz peynir
  • Yarım tatlı kaşığı kekik
  • 200 gram kaşar peyniri rendesi

    Nasıl Yapılır?

  • Makarna suyunu tencereye alın ve ocağı açın.
  • Kaynadıktan sonra, tuz ve yağ ilavesini yapın ve makarnaları ekleyin.
  • Makarnaları tam paketin üzerinde yazan dakikası kadar haşlayın ve suyunu süzerek, bir kere durulayın ve beklemeye alın.
  • Maydanozları yıkayın ve orta büyüklükte doğrayın.
  • Tereyağının bir kaşıklık kısmını, küçük bir tavada çok kızdırmadan eritin.
  • Ayrı bir kapta; yumurtaları çırpın ve süt, kekik, peynir, maydanoz ve tuz ilavesini de yaparak karıştırın.
  • Karışıma makarnaları ve erimiş tereyağını da ekleyin ve hepsini birlikte güzelce harmanlayın.
  • Uygun büyüklükteki fırın kabınıza makarnayı aktarın. (Ben küçük boy oval borcam kullandım. 21x28cm boyutlarında farklı bir fırın kabı da kullanabilirsiniz.)
  • İkinci kaşık tereyağını da, makarnanın üstüne farklı noktalara 3-5 küçük parça halinde koyun.
  • Son olarak; üzerini tamamen ve her tarafı mümkün olduğunca eşit miktarda olacak şekilde, kaşar peyniri rendesi ile kaplayın ve fırına verin.
  • Kaşar peynirleri kızarana kadar, 190 derecede kontrollü pişirin. (Yaklaşık 30 dakika sürüyor. Aynı zamanda bu süreçte sosunu da çekmiş olacaktır.)
  • Pişen ve nar gibi kızaran, nefis peynirli fırın makarnamız servise hazırdır. 

Tavuklu Patates Oturtma Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet büyük patates
  • 400 gram tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı sebze tozu (Çeşni isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığından az karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 avuç ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay bardağı su
  • Kızartmak için sıvı yağ

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1,5 -2 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir tavaya yağları alıp üzerine yemeklik doğranmış soğanları ilave edip hafif kavurun.
  • Üzerine küçük küp doğranmış tavuk etlerini ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Rendelenmiş sarımsak küçük doğranmış biberleri ekleyip bir iki tur karıştırın.
  • Soyulmuş küp doğranmış domatesleri ekleyip karıştırın.
  • Salça ve baharatları ekleyip soteleyin.
  • Yarım çay bardağı su ekleyip maydanoz ilave edip altı yedi dakika kadar kısık ateşte pişirin.
  • Patatesleri soyup ortadan ikiye bölün.
  • Orta kısımlarını bir tatlı kaşığı yardımıyla oyun patatesleri önlü arkalı sıvı yağda kızartın.
  • Patatesleri fırın tepsisine dizip hazırlamış olduğunuz tavuklu harçtan içlerini pay ederek doldurun.
  • Sosu için salça, karabiber ve suyunu karıştırıp üzerine gezdirin ıslatmış olduğunuz fırın kağıdını üzerine kapatıp önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin yaklaşık 25 dakika kadar pişirin.
  • Fırından çıkarıp üzerine kaşar peyniri koyup tekrar fırına verin kaşar peyniri eriyene kadar on dakika kadar pişirin yanında pilav eşliğinde sıcak sıcak servis edin afiyet olsun 😋.

Kolay Mercimek Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı pirinç
  • 7 su bardağı sıcak su (1400 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Sosu için;

  • 50 g tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Nasıl Yapılır?

  • Kolay mercimek çorbası için ocağa aldığımız uygun bir tencereye kırmızı mercimeği, bir kaç parçaya böldüğümüz soğanı ve yıkadığımız pirinci alalım. Biz mercimek çorbasını havuçsuz hazırladık ancak siz dilerseniz havuç kullanarak da hazırlayabilirsiniz.
  • Üzerine sıcak suyu ekleyelim ve ocağı açarak mercimekler yumuşayana kadar pişmeye bırakalım.
  • Mercimekler yumuşadıktan sonra çorbamızı şöyle bir karıştıralım ve üzerine tuzu ve kimyonu ekleyerek blenderdan geçirelim.
  • Pürüzsüz bir kıvam alan çorbamızın üzerine gerekirse sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Sosu için tavaya tereyağını alarak eritelim. Yağ eridikten sonra üzerine pul biberi ekleyelim ve kavuralım.
  • Toz kırmızı biberi de ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Hazırladığımız tereyağlı sosu çorbamızın üzerine gezdirelim ve güzelce karıştıralım.
  • Yapımı oldukça basit mercimek çorbamız servise hazır. Afiyet olsun!

Karnabahar Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy karnabahar
  • 1 adet soğan rendesi
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu veya ekmek içi
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tatlı toz biber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak karnabaharları ezilebilir kıvama gelinceye kadar haşlayalım.
  • Haşlanan karnabaharı çatal yardımıyla veya patates eziciyle ezelim. İçine diğer malzemeleri ekleyip yoğuralım. Elimizle yuvarlak şekiller verelim.
  • Tavaya yağımızı alalım ve köftelerimizi de tavaya alıp arkalı önlü olacak şekilde kızartalım. Köftelerimiz servise hazır.
  • Yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet olsun 🤗

Magnolia Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 kaşık un
  • 2 kaşık nişasta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • 100 gram çiğ krema
  • 1 paket bisküvi (dilediğiniz bisküviyi kullanabilirsiniz ben petibör kullandım)
  • Çilek (isteğe göre muz da kullanılabilir)

    Nasıl Yapılır?

  • Vanilya, tereyağ ve krema hariç tüm malzemeler karıştırılarak tencereye alınır. Kaynamaya başladıktan sonra içine vanilya ve bir tatlı kaşığı tereyağı ilave ederek bir iki dakika daha karıştırıp altı kapatılır.
  • Kremamız tamamen soğuduktan sonra içine 100 gram çiğ krema ekleyerek mikserle birkaç dakika çırpılır.
  • Bisküviler rondodan geçirilip meyveler dilimlenir.
  • Kaselerimize meyve krema ve bisküviler sıra sıra olacak şekilde alınıp dilediğiniz şekilde süsleyerek servise hazır hale getirilir.

Frambuazlı Muffin Tarifi

 

Malzemeler

12 tane muffins için;

  • 4 yumurta oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı toz şeker /200 g
  • 1 çay bardağı badem unu / 3 yemek kaşığı tepeleme
  • 1.5 su bardağı süt /300ml
  • 130g eritilmiş tereyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Arası için;

  • Frambuaz reçeli
  • Frambuaz

Üzeri için;

  • Çilekli damla çikolata
  • Frambuaz

    Nasıl Yapılır?

  • Yumurta, toz şeker ve vanilyayı beyazlaşana kadar çırpalım. Sonradan süt ve tereyağı ilave edip 1 dakika çırpmaya devam edelim.
  • Ardından eleyerek unu, kabartma tozunu ve badem tozunu ekleyip biraz daha çırpalım.
  • Muffins kalıpların yarısına harç, üzerine bir çay kaşığı kadar frambuaz reçeli ve bir frambuaz yerleştirip tekrar üzerlerini harçla kapatalım.
  • En son üzerlerine birer tane taze frambuaz yerleştirin ve damla çikolata serpiştirip, 180 derece fırında pişirelim. 💖affiyet olsun

Fırında Köfte Patates Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 adet patates

Köftesi için;

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • 1 tutam kıyılmış maydanoz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı su

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için; maydanoz hariç tüm malzemeyi uygun kaba alıp iyice yoğurun. Sonra maydanozu ekleyip tekrar 2-3 dk yoğurun.
  • Harçtan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp avuç içinde yuvarlayın ve biraz bastırın. Patatesleri soyun ve köftelerle eşit olacak şekilde yuvarlak dilimleyin. Borcama 1 köfte 2 patates olacak şekilde sırasıyla dizin.
  • Sosu için; tavaya sıvı yağı alıp salçayı biraz kavurun. Sonra suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynayan sosu yemeğin üstüne gezdirin. Son olarak doğranmış 1-2 diş sarımsağı da yemeğin üstüne gezdirin.
  • Önceden ısınmış 200 derecede 40 dk kadar pişirin. Afiyet olsun

Soğan Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 kilo küçük soğan

İç harcı için;

  • 1 kilo orta yağlı kıyma
  • Tuz
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Pul biber
  • 3 su bardağı sıcak su

Sosu için;

  • Salça
  • Sumak

    Nasıl Yapılır?

  • Merhabalar 🤗 soğanlar iyice yıkanır ve ortadan bir kesik atılır.
  • Kıymaya baharatlar eklenip, iyice harmanlanır, soğanların arasına koyma koyup tepsiye dizelim 👍
  • Hepsini dizdikten sonra salça sumak karıştırıp, üzerine gezdirip, fırına atalım iyice piştikten sonra afiyetle tüketilir

Puf Puf Mayalı Poğaça Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Alabildiği kadar un (ortalama 3,5 4 su bardağı)

    Nasıl Yapılır?

  • Süt, şeker ve mayayı yoğurma kabımıza alıp 5 dk boyunca mayalandıralım. Ardından yumurta ve sıvı yağımızı ekleleyip, karıştıralım.
  • Unumuzu kontrollü bir şekilde ekleyelim tuzumuzu da ilave edip ele yapışmayacak yumuşak bi hamur elde edelim. Yarım saat hamurumuzu mayalandıralım.
  • Mayalanan hamurumuza istediğimiz şekiller verelim, yarım saat de tepsi de mayalandıralım. Üzerine yumurta sarısı sürelim.
  • 180 derecelik fırında üzeri kazarsan kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Turşulu Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 kase fasulye turşusu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı kaynar su

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirinci sıcak suda bekletelim. Soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağ ve tereyağında soteleyelim. Rendelenmiş havucu da soğanların üzerine ekleyelim. Tuz ve baharatı da ekleyip karıştıralım.
  • Küçük küçük doğradığımız fasulye turşusunu da ilave edip kavurmaya devam edelim. Son olarak pirinci yıkayıp karışıma ilave edelim kısık ateşte kavurmaya devam edelim.
  • Son olarak üzerine 2 su bardağı kaynar su ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Biraz demlendikten sonra servis edelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun 

Tekke Pilavı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 30 gram badem
  • 500 gram kuşbaşı et
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet soğan
  • 3 adet havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • İri parçalar şeklinde kesilmiş etleri yıkayın ve bir tencereye alın. Kısık ateşte 30 dakika pişirin.
  • Soğanların kabuğunu soyup jülyen doğrayıp 2 yemek kaşığı tereyağı ile birlikte etlere ekleyin. 10 dakika daha kavurarak pişirin.
  • Havuçları temizleyin ve jülyen doğrayın. Daha sonra ete ekleyin. Üzerine pirinçleri ve baharatlarını ekleyin. Sıcak suyunu döküp kısık ateşte pirinç taneleri yumuşayana kadar, tane tane olana kadar pişirin.
  • Tereyağını tavada eritin. Bademleri ekleyip hafifçe kavurun. Servis tabağına pilavı yayın. Üzerine bademleri ekleyip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Pırasa Kavurması (Diyet Yemeği) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 dal pırasa
  • 3 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı su
  • Zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • Zeytinyağ
  • Pul biber

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı küçük doğrayıp yağda kavuralım.
  • İçerisinde salça karabiber pul biber ekleyip karıştıralım.
  • İçerisine doğranmış pırasaya ekleyip kavuralım 3 dakika sonra suyu ekleyip ağzını kapatalım suyu bitince pişmiştir.
  • Sosu için; zeytinyağı kızartalım altını kapatıp içerisine pul biber ekleyip karıştıralım.
  • Servis tabağına pırasayı alalım, üzerine yoğurt ile yağ ekleyip, servis edelim. Afiyet olsun.
  • Not:pırasa tadı yoğun olsun isterseniz soğanı 1 tane de kullanabilirsiniz.

Pamuk Gibi Pastane Poğaçası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta beyazı (sarısı üzerine sürmek için)
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 paket instant maya

Arasına;

  • Beyaz peynir

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kaba ılık suyu, mayayı ve şekeri ekleyip karıştıralım.
  • Un ve tuz hariç diğer malzemeleri ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Unu kontrollü ekleyip spatula ile karıştırıp hamuru toparlayalım. Tereyağı ekleyip yoğurmaya devam edelim. Tereyağı ekleyince hamur cıvımaya başlar yoğurdukça kıvama gelir.
  • Hamur elinize çok yapışır ise tuz serper gibi un ekleyerek yumuşak ele yapışmayan hamur yoğuralım.
  • Üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım. Mayası gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alalım. Tezgahın üzerinde elimizle hafif kare olacak şekilde açalım. Orta kısmına peynir koyup kenarlarını kapatıp rulo şeklinde saralım.
  • Bütün bezeleri bu şekil yapıp yağlı kâğıt serilmiş tepsiye dizelim.
  • 10 dakika tepsi mayası verelim. Yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyip karıştıralım. Poğaçaların üzerine yumurta sarısını her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25-30 dakika altı üstü kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not:unu kontrollü ekleyelim. Her un farklılık göstere biliyor.