Şambali Tatlısı (Tam Kıvamında) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 su bardağı irmik
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- Yarım su bardağı su
- 1 çay kaşığı karbonat
- Çeyrek limon suyu
Şerbeti için;
- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Çeyrek limon suyu
Üzeri için;
- Susam veya yerfıstığı vb.
Şambali Tatlısı (Tam Kıvamında) Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakalım.
- Şerbet için suyu ve şekeri karıştıralım.
- Şerbet kaynara çıktıktan sonra orta ateşte 20 dakika şerbeti kaynatalım.
- Ocaktan indirmeden önce çeyrek limon suyu ilave edelim. Soğumaya bırakalım.
- Şambali tatlımızın hamuru için bütün malzemeleri karıştıralım.
- Karbonatı eklerken üzerine limon suyu sıkıp hamura öyle ekleyelim. İyice karıştıralım.
- Tatlımızın ağzını kapatıp dinlenmesi için buzdolabında bekletelim.
- En az dört saat bekletelim.
- Dinlenen tatlımızın hamurunu büyük boy kare veya oval borcamı şerbetten iki kaşık kadar alıp fırça yardımıyla tepsinin tabanına sürelim.
- Elimizle hamuru az yoğurup borcama yayalım. Kaşık yardımıyla düzleyelim.
- Bıçakla tatlı hamurumuza derine inmeyecek şekilde keselim.
- Üzerine şerbetimizden bir iki kaşık kadar alıp fırça yardımıyla her yerine gelicek şekilde tekrar şerbet sürelim ki güzel kızarsın.
- Ben susam serptim siz fıstık ilede süsleyebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 190 derece alt üst ayar fansız fırında 30-35 dk kadar üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
- Tatlımız pişince ilk sıcaklığını atsın şerbetin yarısını dökelim.
- Şerbeti emen tatlıyı bıçak yardımıyla dilimlerini tekrar dikkatlice dibe doğru kesip üstüne kalan şerbetini verelim.
- Şerbetini çeksin tatlımız soğusun servise hazır. Soğuyup dinlendikçe lezzeti dahada artıyor.
Kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml klasik su bardağıdır.
Eğer tarçın severseniz çay kaşığının ucuyla hamura toz tarçın ekleyebilirsiniz