Çarşamba Kıvratması Tarifi

 

Çarşamba Kıvratması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı soda
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 pk vanilya
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
  • 2 yemek kaşığı sirke yada 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yaklaşık 1,5 kg un ( 9-10 silme su bardağı dikkatli ekleyin)

İç malzemesi:

  • 800g çifte kavrulmuş fındık
  • 500 gram ceviz içi
  • İçine bolca şeker

Üzerine:

  • 500 gram tereyağı
  • Hamuru sadece nişasta kullanarak açın

    Çarşamba Kıvratması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için sirke hariç tüm sıvı malzemeleri geniş bir kaseye alın iyice karıştırın ardından, vanilya, kabartma tozu ekleyin, karbonatı sirke ile karıştırıp ekleyin bu şekilde karbonatı aktive etmiş olursunuz.
  • Son olarak ununu yavaş yavaş ekleyin ve ele yapışmayan kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  • Üzerine hafif nemli bez ile örtün 20 dakika dinlendirin.
  • Bu arada fındık ve cevizleri rondodan geçirip ufaltın fakat un haline getirmeyin içinde küçük küçük parçacıklar kalsın.
  • Hamuru yapmak istediğiniz kalınlığa göre 15 ile 20 adet parçalara koparıp yuvarlayın tekrar üzerine nemli bez ile örtün.
  • Hamurları sadece nişasta yardımı ile olabildiğince büyük ve ince açın üzerine bolca iç malzemesinden döküp dağıtın son olarak üzerine en az 5-6 yemek kaşığı şeker serpiştirin ( hamur şekersiz olduğu için üzerine serpştirdiğiniz şeker çok fazla gibi gelecek fakat tam ölçü oluyor).
  • Açtığınız hamuru kenarlarından hafif içe kıvırın ve çok ince bir oklava yardımı ile rulo yapın, her iki taraftan büzüştürün ve tepsiye yerleştirin.
  • Tereyağını işitin üzerindeki köpükleri alın ve bolca kıvırmaların üzerine döküp fırça yardımı ile her yerine sürün.
  • Önceden işitilmiş fırında alt üst ayarda 180°’de en az 40 dakika pişirin.
  • Üzeri daha da kızarsın derseniz 5 dakika daha pişirirsiniz.
  • Bu tarifi arzu eden şerbet ile ıslatıp tatlı yapabilir.
  • Bardak ölçüm 220 ml.

    Bu tariften 15 -16 adet kıvratma çıkıyor.

    Siz daha ince yapmak isterseniz yaklaşık 20 adet bezeye ayırabilirsiniz.

    Miktarı çok derseniz malzemenin yarısınıda yapabilirsiniz.

Kuru Cacık Tarifi

 

Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet salatalık
  • 6-7 adet kornişon turşu
  • 6 yemek kaşık süzme yoğurt
  • Tuz
  • Limon kabuğu rendesi

Üzeri için;

  • Kuru nane
  • Zeytinyağı

    Kuru Cacık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Salatalık ve turşuları istediğiniz boyutta doğrayın.
  • Uygun bir kabın içinde yoğurda tuz atıp karıştırın.
  • Salatalıklarınız sulanacak gibiyse az sıkıp suyunu alın ve yoğurt ile karıştırıp üzerini süsleyip servis edin.

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet büyük boy kuru soğan

İç harcı için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet doğranmış soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine dökülecek sosu için;

  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanların kabuklarını soyalım ve başını kesip, ortadan bir tarafını keselim daha sonra kaynayan suya ilave edelim soğanları.
  • Kaynadıktan sonra 20 dakika kadar kaynasın yumuşayınca sudan çıkarıp, katlarını birbirinden ayıralım.
  • Dolmanın içini hazırlayalım pirinci yıkayalım, soğanı ve maydanozu ufak ufak doğrayalım baharatı kıymayı ve salçasını da ilave edip güzelce elimizle karıştıralım.
  • Soğanların içini doldurup, saralım üst katları büyük olacağı için ikiye bölüp, sarabilirsiniz tencereye dizelim.
  • Dolmalarımızı 1,5 bardak kaynar suya yarım yemek kaşığı salçayı tuzu ve baharatı ekleyip iyice karıştıralım ve dolmalarımızın üzerine dökelim.
  • Dolmaların dağılmaması için üzerine bir tabak ile kapatalım orta ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirelim arada kontrol edelim tabi.
  • Sarımsaklı yoğurtla servis ettim inanılmaz lezzetli oldu. 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi

 

Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet tavuk baget

Tavukları haşlamak için;

  • Bol su
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çay kaşığı tuz

Garnitürleri için;

  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 1-2 adet yeşil sivri biber ya da çarliston biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak

Sosu için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1/3 çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı kadar soya sosu
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı köri baharatı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı kadar tuz

    Fırında Soslu Sebzeli Tavuk (En Pratik İftar Yemeği) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bagetleri bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ekleyelim ve üzerine bir soğan ve 2 adet defne yaprağı da ekleyip 1o dakika kadar pişirelim. Tavuklar çok yumuşamasın.
  • Pişen tavukları bir tabağa alalım ve soğuyunca derisini soyalım.
  • Bu arada sosumuzu hazırlayalım. Bunun için geniş bir kabın içine sos için gerekli malzemeleri alalım ve pürüzsüz olana kadar karıştıralım.
  • Ardından doğramış olduğumuz sebzelerimizi sosumuzun içine ilave edelim ve güzelce karıştıralım.
  • Sosladığımız sebzeleri küçük bir borcama alalım. Ben küçük boy dikdörtgen borcam kullandım.
  • Kalan sosumuzun içine haşlayıp derisini soyduğumuz tavuk bagetlerimizi bulayıp sebzelerimizin üzerine dizelim.
  • Kalan sosu da kaşıkla bagetlerin üzerine dökelim.
  • Hazırlamış olduğumuz yemeğimizin üzerine ıslatıp güzelce sıktığımız pişirme kağıdıyla kaplayalım.
  • Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırınımızda 30-35 dk üzeri kağıtlı bir şekilde pişirelim.
  • Daha sonra fırın kağıdını alalım ve 5 dk kadar da o şekilde pişirelim.

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağından az arpa şehriye
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 5 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşık un
  • 1 adet yumurta
  • Tuz

Üzeri için

  • Nane
  • Tereyağı

    Yoğurtlu Arpa Şehriye Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Küçük bir tencerede arpa şehriyeleri üzerini geçecek kadar su ile haşlıyoruz.
  • Diğer yandan yoğurt, un, yumurta, su ve tuzu karıştırıyoruz.
  • Kaynamaya yakın şehriyeleri atıyoruz onunla da bir süre kaynatıyoruz.
  • Naneyi tereyağında kızdırıp çorbamıza ekliyoruz. Biraz kaynatıp kapatıyoruz.

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi

 

Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 3.5 su bardağı un

Şerbet için:

  • 3.5 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • 1 ince dilim limon

Tatlı üzerine sürmek için:

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Hamuru açarken

  • 1 kase mısır nişastası
  • Antep fıstığı

Kaymak için

  • 1 su bardak süt
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı şeker

    Mekik Tatlısı (Kıyır Kıyır Mutlaka Deneyin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbetimizi yapıyoruz. Şeker su ve limonu atıp karıştırıyoruz kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 20 dakika kadar daha kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra tatlının içine koyacağımız kaymağı hazırlıyoruz. Ocağa 1 bardak süt, 2. 5 yemek kaşığı irmiği ve 1yk şekeri alıp koyulaşana kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra ayrı bir tabağa alıp onu da soğutuyoruz ara ara karıştıralım ki kabuklanmasın.
  • Şimdi sıra tatlımızın hamurunda un hariç tüm malzemeleri koyup önce karıştırıyoruz ve unu azar azar ilave ediyoruz yumurtamızın büyüklüğüne göre un miktarı değişebilir.
  • Unu da ekledikten sonra en az 15 dakika yoğuruyoruz, makinası olanlar makinada da yoğurabilir daha pratik oluyor.
  • Daha sonra hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüp nişastaladığımız tabağa koyup 1saat dinlendiriyoruz. Nekadar dinlenirse okadar güzel ve ince açılır.
  • Dinlenen hamuru tekrar nişastalayıp açabildiğimiz kadar açıyoruz ne kadar ince olursa o kadar kıtır kıtır oluyor.
  • Açtığımız hamuru oklavaya sarıp iki ucundan içe doğru büzüyoruz ve tekrar masaya açıyoruz.
  • İçine 2 parmak aralıkla kaymak ve cevizi koyuyoruz iki taraftan üstüne kapatın boşluklardan parmağımızla sıkıştırıyoruz iyice bastırın ki pişerken açılmasın.
  • Daha sonra büzdüğümüz yerden kesip tepsimize alalım ve üstüne erittiğimiz tereyağ ve sıvı yağ karışımını dökelim. Tüm tatlının üstüne geldiğinden emin olalım ki güzel kızarsın.
  • 175 derecede önceden ısıttığımız fırınsa üstü kızarana kadar pişirelim ve ilk 5 dk sıcaklığı çıkınca soğuk şerbeti sıcak tatlıya dökelim.
  • 3- 4 saat çekmesini bekleyelim ve üzerini süsleyip servis edebilirim.

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi

 

Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 diş sarımsak
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı tavuk suyu (İsteğe bağlı)
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Sarımsaklı Un Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alıp eritilir.
  • Üzerine sarımsak rendelenip kavrulur.
  • Un eklenip kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Karıştırılarak yavaş yavaş su eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır.
  • Kaynadıktan sonra 3 dakika kadar daha pişirilip ocaktan alınır.
  • Sosu için yağlar tavaya alıp eritilir ve toz biber eklenip ocağın altı kapatılır.
  • Çorbanın üstüne sos dökülüp servis edilir.

Ceviz Kurabiye Tarifi

  Ceviz Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler 1 paket tereyağı veya margarin 1 adet yumurta 4 yemek kaşığı şeker 1 paket vanilya, kabartma tozu Al...