Patates Çorbası Nasıl Yapılır?

 

Patates Çorbası Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 litre sıcak su
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Patates Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Patates çorbası için öncelikle kabuğunu soyduğumuz patatesleri küçük küpler halinde doğrayalım.
  • Soğanı da ince ince doğrayalım. Sarımsakları da aynı şekilde doğrayalım.
  • Tencereye sıvı yağı alalım ve ısıtalım. Üzerine sarımsak ve soğanı ekleyerek kavuralım.
  • Soğanlar diriliğini kaybedip rengi döndükten sonra üzerine patatesleri ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Patateslerinde  rengi döndükten sonra sıcak suyu ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakalım.
  • Çorbanın terbiyesi için yoğurda yumurta sarısı, un ve limon suyunu ekleyerek çırpalım.
  • Kaynayan çorbanın suyundan bir iki kepçe alalım, terbiyeye yavaş yavaş ekleyip bir yandan da karıştırarak terbiyeyi ılıtalım. Böyle yaparsanız çorbanın terbiyesi kesilmemiş olacak.
  • Hazırladığımız terbiyeyi kaynayan çorbaya eklerken çorbayı karıştırmaya devam edelim ki çorbamız da kesilmesin. Bu şekilde ara ara karıştırarak çorbamızı kaynamaya bırakalım.
  • Birkaç dakika kaynadıktan sonra tuz ilave ederek çorbanın tuzunu ayarlayalım.
  • Son olarak çorbanın sosu için küçük bir tavada erittiğimiz tereyağına kırmızı toz biberi ekleyerek kızdıralım.
  • Sosu ocaktan alıp altını kapattığımız çorbaya ekleyerek karıştıralım ve servis edelim. 

Bisküvili Pasta Tarifi

 

Bisküvili Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Çikolatalı pasta taban için:

  • 1.5 paket petibör bisküvi
  • 1.5 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağına yakın süt
  • 100-125 gram eritilmiş tereyağ

Kreması için;

  • 2,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 poşet toz krem şanti (1 kutu degil 1 paket olacak)

Ganaj için;

  • 150 gram bitter çikolata
  • 1 kutu krema (200 ml)

    Bisküvili Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri çok küçük olmayacak şekilde elinizle parçalayın.
  • Bisküvilerin üzerine kakao, süt ve tereyağını ekleyip karıştırın.
  • Bisküvi karışımınızı kalıba döküp tabana yayın ve güzelce bastırın.
  • Buzdolabında bekletin.
  • Krema için tereyağ ve krem şanti hariç fokurdayana kadar karıştırarak pişirin.
  • Ocaktan alıp tereyağ ekleyip eriyene kadar karıştırın.
  • Oda ısısına geldikten sonra krem şantiyi toz olarak ilave ederek çırpın.
  • Çikolata sosu için kremayı kaynama noktasına getirip altını kapatın ve çikolataları ilave edin.
  • Birbirine özleşene kadar karıştırın ve çikolata sosunu pastanın üzerine dökün.
  • Buzdolabında 1 gece dinlendirin kalıptan çıkarıp dilimleyin ve istediğiniz şekilde süsleyin.

Mannele Tarifi (Brioche Adamlar)

 

Mannele Tarifi (Brioche Adamlar) İçin Malzemeler

  • 500 gram un
  • 250 ml süt
  • 2 yumurta
  • 100 gram pudra şekeri (yaklaşık 8 yemek kaşığı)
  • 80 gram tereyağı, oda sıcaklığında
  • 20 gram kuru maya (yaklaşık 2 yemek kaşığı)
  • 1 tutam tuz

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • Damla çikolata

    Mannele Tarifi (Brioche Adamlar) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir kapta 100 ml sütü (ılık olmalı), unun 100 gramını ve pudra şekerinin de 1 yemek kaşığı kadarını karıştıralım. Üzerini streç ile kaplayıp mayalanması için bırakalım. Yaklaşık iki katına çıktığında hazır demektir.
  • Geniş bir yoğurma kabına kalan unu alalım. Pudra şekeri ve tuzu ilave edip karıştıralım ve ortasında bir çukur oluşturalım.
  • Oluşturduğumuz çukura yumuşamış tereyağını, yumurtaları ve mayalı karışımı ekleyelim.
  • Yavaş yavaş yoğurmaya başlayıp hamuru toparlayalım. Gerekirse çok az un ilavesi yapabilirsiniz.
  • Hamur toparlanınca kabın üzerini yine streç filmle kapatalım ve sonrasında temiz bir mutfak örtüsüyle de kaplayıp sıcak bir ortamda yaklaşık 1. 30 saat bekletelim.
  • Güzelce kabarıp mayası gelen hamuru tezgaha alalım. Havasını alıp şöyle bir toparladıktan sonra 10 eşit parçaya ayırıp her birinden bezeler oluşturalım.
  • Her bir bezeyi önce rulo yapar gibi şekillendirelim, sonra bir ucunu hafifçe sıkarak kafasının şeklini almasını sağlayalım. Gövdesi olacak kısma ise elimizle hafifçe bastırarak biraz daha yassı hale getirelim.
  • Hamur kesme aparatı ya da bıçak yardımıyla kol ve bacaklarını da kesip şekillendirelim.
  • Şekil verdiğimiz adamları pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım. Ben 5’er 5’er yerleştirerek 2 ayrı tepside pişirdim.
  • Üzerlerine yumurta sarısı sürerek damla çikolata ile gözlerini, ağzını, istediğimiz şekilde süsleyelim ve 15-20 dakika kadar bekletelim. Dilerseniz damla çikolata yerine kuru üzüm de kullanabilirsiniz, geleneksel olarak bu şekilde de yapılıyor :).
  • Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun!.

Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 3.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • Çikolata sosu

    Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri yoğurma kabına aldım.
  • Yavaş yavaş un ilave ederek ele yapışmayan normal bir kurabiye hamuru elde edelim.
  • Ceviz büyüklüğünde yuvarlayıp ortalarını çukur şeklinde oklava ile bastırıyoruz.
  • 180 derecede hafif pembeleşinceye kadar 20 dakika kadar pişirin.
  • Fırından alıp soğuduktan sonra üzerine hazır çikolata sosunu çukurlara doldurup üzerine de şekilli dökelim 😊🤗.
  • Not; kabartma tozunu mutlaka 1 çay kaşığı kadar kullanın, aksi takdirde çok kabarıp şekli bozulur.

Meyveli Puding Tarifi

 

Meyveli Puding Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet muz
  • 2 adet kivi
  • 5-6 adet çilek
  • 1 avuç doğranmış ananas
  • 1 paket vanilya pudingi
  • 500 ml süt

Sosu için;

  • 2 su bardağı portakal suyu
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

    Meyveli Puding Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Puding üzerindeki tarife göre pişirelim.
  • Kaselere paylaştıralım ve soğumaya bırakalım.
  • Meyveleri küp küp doğrayalım ve soğumuş olan pudingin üzerine paylaştıralım.
  • Sos için gerekli malzemeleri uygun bir tencereye alalım ve karıştıralım.
  • Koyu bir kıvam aldıgında altını kapatalım.
  • Ilıklasınca meyvelerin üzerine kapatacak sekilde bir kepce yardımıyla dökelim.
  • Buzdolabına yarım saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz.

Soğan Dolması Tarifi

 

Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 9-10 adet orta boy soğan ( eğer büyük soğan kullanıyorsanız 6-7 adet yeterli olur )
  • 1 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • 2 diş sarımsak ( bende yoktu, toz kullandım )
  • 1 adet soğan ( dolgu için )
  • 1/2 (yarım) kutu konserve domates ( 200 gr )
  • Maydanoz
  • Tuz, karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası

Sos için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2,5 su bardağı su ( 500 ml )
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz

    Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanların kabuğunu soyalım ve kök kısmını da alalım. Ortasına tam orta kısmına gelene kadar kesik atalım ve iyice yıkayalım.
  • Tencereye su doldurup soğanları içerisine koyup 10-15dakika kaynatalım. O ara iç harcını hazırlayalım.
  • Soğanı ve sarımsağı rendeleyelim. Pirinci güzelce yıkayıp üzerine ekleyelim. Dana kıymayı ( dilerseniz etsiz de yapabilirsiniz )
  • Domates ve biber salçayı, nar ekşisini, baharatları, maydanozu ve zeytinyağını ekleyip güzelce harmanlayalım.
  • Pişen soğanları süzelim ve dış kabuğundan başlayacak şekilde iç harcından koyup sarmaya başlayalım ( lütfen soğanın zarlarını da almayı ihmal etmeyin ).
  • Sardığımız soğanları dikiş kısmı alta gelecek şekilde tencereye dizelim.
  • Tüm soğanları tamamladıktan sonra sosunu hazırlayalım.
  • Sos için domates salçası, nar ekşisi, tuz ve suyu koyup güzelce çırpalım. Soğanların üzerini örtecek şekilde sosundan gezdirelim.
  • İlk etapta 10 dakika orta ateşde ocakta kapağı kapalı bir şekilde ön pişirmeye alalım ardından önceden ısıtılmış fırında fanlı ayarda, 190 derecede, 45 dakika boyunca pişirelim.
  • Ve yemeğimiz servise hazır. Yoğurtla çok nefis oluyor. Afiyet şeker olsun.

Mis Gibi Kokulu Portakallı Kurabiye Tarifi

 

Mis Gibi Kokulu Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet portakal
  • 250 gram margarin veya tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • Alabildiğince un

    Mis Gibi Kokulu Portakallı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir portakalı iyice yıkayıp kabuğu rendeleyelim.
  • Ardından portakalın suyunu sıkalım.
  • Ardından oda sıcaklığında beklettiğimiz margarini veya tereyağının üzerine un, portakal kabuğu ve suyu hariç tüm malzemeleri koyup iyice yoğuralım.
  • Ardından portakal suyunu ve kabuğunu koyup tekrar iyice yoğuralım.
  • Son olarak unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edelim( kurabiye hamurunun kıvamı çok önemli kurabiye hamurunun içinde su olduğu için hamurun kıvamı hafif ele yapışacak yumuşaklıkta olmalı ele yapışmaması için çok fazla un koyarsak kurabiyemiz sert olabilir).
  • 150 derece fırında 20 dakika pişirelim. ( kurabiyemiz pişerken hafif yayılma olabilir bu içi de koyduğumuz portakal suyu da kaynaklıdır☺️).
  • Kurabiyemiz pişip ilk sıcağı çıktıktan sonra dilediğimiz gibi süsleyip servis edebiliriz

Ceviz Kurabiye Tarifi

  Ceviz Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler 1 paket tereyağı veya margarin 1 adet yumurta 4 yemek kaşığı şeker 1 paket vanilya, kabartma tozu Al...