Güzel bir uyku çekmenize rağmen uyandığınızda kendinizi hâlâ aşırı yorgun hissediyorsanız belki de fibromiyalji hastasısınız. Yumuşak doku romatizması olarak da isimlendirilen bu hastalık kişilerin yaşamını bütünüyle etkiliyor. Strese bağlı yaşanabilen fibromiyaljiyi tüm yönleriyle inceliyoruz. “Fibromiyalji ne demek?” sorusunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji uzun süreli ya da kronik bir hastalıktır. “Fibromiyalji nedir?” sorusunun cevabına gelecek olursak; kaslarda şiddetli ağrı, hassasiyet, aşırı yorgunluk ve halsizlik gibi kendini gösteren yumuşak doku romatizmal ağrılar fibromiyaljinin tanımıdır. Özellikle vücudun belirli noktalarında aniden gelişen aşırı hassasiyet söz konusuysa bunun nedeni fibromiyalji olabilir. Bu hastalığın bilinen bir nedeni olmadığı için genellikle fibromiyalji, başka bir hastalık olduğu düşünülerek yanlış teşhis edilir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
Fibromiyalji, erkeklere göre kadınlarda daha sık görülüyor. Fibromiyalji hastalarının çoğunda gerginlik, baş ağrısı, eklem hastalıkları, anksiyete ve depresyon vardır. Genel olarak fibromiyalji belirtileri şöyle sıralanabilir.
- Sıklıkla ağrı: Fibromiyalji ile ilişkilendirilen ağrılar genellikle en az üç ay boyunca sabit bir durumda devam eder.
- Yorgunluk: Kişiler sağlıklı bir uyku uyuduğunda bile, uyandıklarında kendilerini yorgun hissediyorsa fibromiyalji hastası olabilir. Hatta bu yüzden sık sık huzursuz bacak sendromu ve uyku apnesi gibi uyku bozuklukları yaşıyor olabilir.
- Zihinsel zorluklar: Fibromiyalji odaklanma, dikkat ve konsantrasyon bozukluklarıyla ortaya çıkabilir.
Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?
Fibromiyalji tedavisi için asıl amaç ağrıyı yönetmek ve yaşam kalitesini artırmaktır. Bu tedavi süreci iyi bir ilaç tedavisiyle sonuçlandırılabilir. Tabii, ilaç tedavisine başlamadan önce doktorunuza görünmenizi mutlaka tavsiye ederiz. Doktor kontrolü dışında ilaç kullanmak hiçbir durumda önerilmez.
Ağrı kesiciler: Doktorunuz aşırı hassasiyet ve ağrı durumları için size ağrı kesici yazabilir.
Antideprasanlar: Fibromiyaljiyle ilişkili anksiyete bozukluğu ve depresyon için doktorunuz size uygun bir antidepresan önerebilir.
Fibromiyalji Hastalığına Ne Sebep Olabilir?
Doktorlar ve araştırmacılar fibromiyaljiye neyin yol açtığını henüz bilmiyor. Fakat uzun süren araştırmalara bakıldığında bu hastalığın neden oluştuğuna dair birkaç teorileri var:
- Enfeksiyonlar: Kişilerin daha önce yaşadıkları enfeksiyonlar fibromiyaljiyi tetikleyebilir.
- Genetik: Araştırmacılar fibromiyaljide genetik mutasyonların rol alabileceğini söylüyor.
- Travma: Fiziksel ya da duygusal travma yaşayanlarda fibromiyaljinin görülebileceği uzmanlar tarafından açıklanıyor.
Fibromiyalji Neden Bu Kadar Can Acıtıyor?
Nedenleri kesin olmamakla birlikte fibromiyalji atakları stres, fiziksel travma veya grip gibi alakasız bir hastalığın sonucunda ortaya çıkabilir. Araştırmacılar tekrarlanan sinir uyarılarının kişilerin beyinlerini değiştirdiğine inanıyor. Bu değişiklik beyindeki ağrıyı işaret eden bazı kimyasalların seviyelerindeki anormal bir artış olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca beynin ağrı reseptörleri aslında ağrının hafızasını geliştiriyor ve daha çok hassasiyet yaratıyor. Bu da vücutta oluşabilecek herhangi bir ağrıya daha fazla tepki verilebileceğini kanıtlıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder