Mart Ayı Boyunca İzleyebileceğiniz 7 Tiyatro Oyunu

27 Mart, 1961 yılından bu yana tüm dünyada, Dünya Tiyatro Günü olarak kutlanıyor. Bizim de dünyanın en eski sanatlarından biri olan tiyatroya sevgimiz sonsuz... Mart ayı boyunca öne çıkan tiyatro oyunlarını sizlere sunuyoruz.
Bir Delinin Hatıra Defteri
Bir Delinin Hatıra Defteri, Çar 1. Nikolay’ın baskıcı döneminde yaşayan devlet memurunun hayatına odaklanıyor. Cem Emüler oyunun yönetmenliğini üstlenirken Erdal Beşikçioğlu sahnede sizi öykünün kalbine çekerek unutulmaz bir performans sergiliyor.
Esaretin Bedeli
Sinema tarihinin en iyi filmlerinden olan, hatta yıllardır IMDB’nin “En İyi 250 Film” listesinde ilk sırada yer alan Esaretin Bedeli, Türkiye’de ilk kez tiyatro sahnesine taşındı. Bir hapishanede geçen bu oyun, umudun ve zekanın neler başarabileceğini anlatıyor. Şakir Gürzumar’ın yönettiği bu oyunda, Kerem Alışık, Kaan Taşaner ve İştar Göksever gibi oyuncular sahne alıyor.
Kibarlık Budalası
Moliere tarafından kaleme alınan Kibarlık Budalası, 17. yüzyılda Fransa’da sınıf atlayarak asilzade olmaya çalışan orta sınıf mensubu Mösyö Jourdain’in verdiği çabaları anlatıyor. Hakan Altıner oyunun yönetmenliğini üstlenirken, oyuncu kadrosunda ise Haldun Dormen, Göksel Kortay, Hakan Altıner, Damla Cercisoğlu ve Burcu Akyürek gibi isimler yer alıyor.
Şatonun Altında
William Shakespeare’nin Macbeth oyunundan uyarlanan Şatonun Altında oyunu farklı oyunculuk teknikleriyle sahneleniyor. Hiçbir şeye inanmayan ve her durumla dalga geçen iki kadının anlatımıyla; grotesk oyunculuk ve bufon gibi farklı oyun stillerini harmanlanıyor. Şatonun Altında, Macbeth’in hikayesini iki çamaşırcı kadının gözünden anlatıyor. Oyunun yönetmenliğini Güray Dinçol üstlenirken, sahne alan oyuncular ise, Pınar Akkuzu ve Gülden Arsal.
Veronika’nın Dünyası
Veronika’nın on günlük hikayesini anlatan bu oyun, yaşamın mutluluğu ve hüznünün sorgulamasını ele alıyor. Veronika’nın Dünyası oyununda; din, aile, iş, eğitim ve devlet gibi kurumlar bireysel değerlendirmelerle sorgulanıyor. Tiyatronun oyuncu kadrosunda Ayçe Abana, Ömer Varol Martı ve Gülden Güney gibi isimler yer alıyor.
Yaşamaya Dair
Genco Erkal tarafından uyarlanıp yönetilen bu oyun, Nazım Hikmet’in ölümünün 50. yılı anısına sahneleniyor. Yaşamaya Dair ağırlıklı olarak Nazım Hikmet’in Bursa Cezaevi’ndeki yaşamını ve eşi Piraye Hanım’a olan tutkusunu anlatıyor. Oyunda, başta Fazıl Say ve Zülfü Livaneli olmak üzere önemli besteciler Nazım Hikmet şarkılarını seslendiriyor. Piyano ve viyolonsel eşliğinde oynanan oyunun oyuncuları ise Genco Erkal ve Tülay Günal.
Arzu Tramvayı
2017 yılında prömiyerini yapan Arzu Tramvayı, Tennessee Williams tarafından kaleme alınan ve dünya klasikleri arasında yer alan Arzu Tramvayı (A Streetcar Name Desire) eserini sahneye taşıyor. 75 yıl önce dünya tiyatrosu için bir dönüm noktası niteliğindeki bu oyun, Broadway ve Hollywood’da büyük beğeni toplamıştı. Hira Tekindor’un yönetmenliğini üstlendiği bu eserin oyuncu kadrosundaki isimler ise Zerrin Tekindor, Şebnem Bozoklu, Onur Saylak ve İbrahim Selim.
Aşağıdaki oyunlar ise bu sezon seyircisi tarafından yoğun ilgi gören oyunlardan. Mart ayı biletleri tükenmiş olsa da, önümüzdeki aylarda bu oyunları izleyebilmeniz için yerinizi şimdiden ayırmanızı tavsiye ederiz.
Dünyada Karşılaşmış Gibi
Kasım 2018’de prömiyerini yapan bu oyun, izleyiciler tarafından ciddi övgülerle kucaklanıyor. Seyircilere sıradışı bir deneyim yaşatan Dünyada Karşılaşmış Gibi oyunuyla Türkiye’de ilk defa sürprizli bir sahneleme tekniği kullanıldı. Bu oyunda iki farklı blokta, iki farklı seyirci grubu var ve oyun camekanların içinde oynanıyor. Seyircilere kulaklıklar dağıtılıyor ve oyun kulaklıklarla dinleniyor. Seyirciler ilk perdede farklı bir blokta, ikinci perdede ise farklı bir blokta oturuyor. Kısaca seyirciler ikinci perdede yer değiştirmiş oluyor. Seyirciler her iki perdeyi izledikten sonra oyununun bütününe hakim olabiliyor.
Dünyada Karşılaşmış Gibi’nin yazarlığını ve yönetmenliğini Berkun Oya üstlenirken, Okan Yalabık, Defne Kayalar, Alican Yücesoy, Fatih Artman, Öner Erkan, Serkan Keskin ve Settar Tanrıöğen oyunda sahne alıyor.
Zengin Mutfağı
1978’de İstanbul Şehir Tiyatroları’nda oynanan Zengin Mutfağı oyununda Lütfü Usta’ya hayat veren Şener Şen, 40 yıl aradan sonra aynı oyunda ve aynı rolde bu kez daha genç bir kadroyla sahneye çıkıyor. Zengin Mutfağı, Cumhuriyet tarihindeki en büyük işçi hareketi olan ve 15 - 16 Haziran 1970’de geçen olayların zengin bir ailenin mutfağına nasıl yansıdığını konu alıyor.
Oyunun yönetmenliğini Şener Şen ve Doğu Akal birlikte üstleniyor. Oyuncu kadrosunda ise Şener Şen, Kutay Sandıkçı, Onay Kaya, Gizem Ergün ve Uğur Arda Başkan yer alıyor.
Alice Müzikali
Prömiyerini yaptığı günden beri büyük ilgi uyandıran Alice Müzikali’ne seyirciler tarafından ilgi epey yoğun. Alice Müzikali gerçek hayattaki iletişimin yalnızlaştırdığı ve günümüz sanal dünyasında savrulan genç bir kızın hikayesini anlatıyor. Müzikalin yönetmenliğini Serdar Biliş üstleniyor. Oyuncu kadrosu ise epey aşina olduğumuz isimler var. Serenay Sarıkaya, Ezgi Mola, Enis Arıkan, Şükrü Özyıldız, İbrahim Selim ve Merve Dizdar bu müzikalin oyuncu kadrosunda yer alıyor.
Profesyonel
Profesyonel, Yugoslavya’daki dönüşümü; bir sekreter, bir gizli polis ve 40’lı yaşlardaki bir edebiyat adamının üzerinden, kara komedi türünde ironik bir üslupla anlatıyor. Işık Kasapoğlu Profesyonel oyununun yönetmenliğini üstlenirken, Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Gülen Çehreli ve Cenap Oğuz oyuncu kadrosunu oluşturuyor.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi

  24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler 1 litre süt 1 çay bardağı şeker 3 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı nişasta 1 paket krem şan...