Zaman algımızı değiştiren İzafiyet Teorisi nedir?

Algılayabildiğimiz üç boyutlu uzay ile birlikte algılayamadığımız dördüncü bir boyut daha bulunur. Zaman algımızı değiştiren İzafiyet Teorisi hakkında merak edilenleri ve bilinenleri derledik.

Zaman algımızı değiştiren İzafiyet Teorisi nedir?

En, boy ve derinlik içeren algılayabildiğimiz üç boyutlu uzay ve maddeye ek olarak, bizim direkt olarak algılayamadığımız dördüncü bir boyut olarak zamanda bulunur. Peki herkesin zaman algısının farklı olarak işlediğini söylesek, buna karşı tepkiniz nasıl olurdu? Zaman algımızdaki farklılıkları açıklamaya çalışan İzafiyet Teorisi ile bunu açıklamaya çalışan ikizler paradoksuna hep birlikte göz atalım.

İzafiyet Teorisi nedir?

Albert Einstein’in E=mc² formülü, bu teorinin en önemli bileşenlerinden birisi olarak öne çıkıyor. Enerji = kütle x ışık hızının karesi olarak da tanımlayabileceğimiz formül, zamanın ne kadar değişken olabileceği yönünde önemli ipuçlarını da bizlere sunuyor. Bu teoride temel olarak zamanın izafi olduğu yani kişiye göre göreceli bir hal aldığı anlatılıyor. Gelin detaylara hep birlikte göz atalım.

Zaman kişiye göre nasıl farklılık gösterir?

Bir maddenin kütle çekimine ve ışık hızının sınırına yaklaştıkça, zaman kişiler ve maddeler için yavaşlar. Mümkün olmasa da eğer ışık hızında hareket etmeyi başarırsanız, zaman kavramı sizin için yok olmuş olur. Peki bu ne demek oluyor?Örneğin ışık hızına çok yakın hızlarda seyahat etmeyi başarırsanız ya da kütle çekim kuvvetinin çok yüksek olduğu bir maddenin, gezegenin veya karadeliğin çok yakınında bulunursanız, zaman sizin için yavaşlamaya başlar. Fizikçilerin en önemli fenomenlerinden ikizler paradoksu da bu durumun basit bir şekilde açıklanması için sıklıkla kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi

  24 Kişilik Kıbrıs Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler 1 litre süt 1 çay bardağı şeker 3 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı nişasta 1 paket krem şan...