ABD Hükümeti’nin yeni hamlesi, akıllara Black Mirror’a uygun yeni bir senaryo getiriyor. ABD, corona virüsün yayılımını incelemek için anonim cep telefonu konum verilerini kullanmaya başladı. Projeye aşina olan kaynaklar, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) ve hükümetin insanların nerede toplandıkları hakkında konum verilerine dayanarak analiz almaya başladıklarını söyledi.
Amaç insanları izleyen portalı 500 şehre kadar geliştirmek
Şimdilik amaç, hangi yerlerin kalabalık olduğunu bularak virüsün yayılabileceği yerleri tespit etmek. Bir kaynak, araştırmacıların insanların Brooklyn’deki Prospect Park’ta toplandığını gördüklerini söyledi. Wall Street Journal’ın kaynaklarından biri, nihai amacın hükümet yetkililerinin erişebileceği ve ABD genelinde 500 şehre kadar konum verilerini gösteren bir portal oluşturmak olduğunu belirtti.Anonimleşmiş veriler, kişinin adı ve doğum tarihi gibi kişisel olarak tanımlayıcı bilgilerin kaldırıldığı anlamına geliyor. Gizlilik aktivistleri, anonimleştirilmiş ve toplanan verilerin yine de bireyleri tanımlamak için yeterli olabileceğinden endişe ediyor.
Gizlilik araştırmacısı Sam Woodhams konuyla ilgili olarak “Vatandaşların bulunduğu yerleri izlemek için reklamcılık endüstrisi ile yakın çalışmak bazı önemli endişeler doğuruyor. Sektör bir bütün olarak şeffaflık eksikliğiyle tanınıyor ve birçok kullanıcı bu uygulamaların hareketlerini izlediğinin farkında olmayacak. Hükümetlerin ve bu hassas verilerin toplanmasına katılan herkesin nasıl çalıştıkları ve vatandaşların gizlilik hakkının korunmasını sağlamak için hangi önlemlerin alındığı konusunda şeffaf olması şart.” açıklamalarında bulundu.
Avrupa da aynı sistemden faydalanmak istiyor
ABD, virüsün yayılmasını incelemek adına anonimleştirilmiş verileri kullanan ilk ülke elbette değil. İddialara göre; İtalya, Almanya, İngiltere ve diğerleri benzer sistemleri hazırlayarak kullanmayı düşünüyor. Ancak bu ülkeler, verileri sağlamak için yerel telekom şirketleri ile işbirliği yaparken, ABD onlardan farklı olarak verileri reklamcılık endüstrisinden alıyor.
Geçen hafta imzalanan Corona virüsü yardım paketi 500 milyon dolarlık bir hüküm içeriyordu. Bu bütçe CDC’nin virüsün yayılmasını izlemesi ve kontrol etmesi için kurulacak Gözetim ve Veri Toplama Sistemi için ayrıldı.
Mark Zuckerberg projeyi reddetti
Bu ayın başlarında ABD hükümetinin benzer bir izleme aracı oluşturmak için Google ve Facebook dahil büyük teknoloji firmaları ile görüşmelerde bulunduğu bildirildi. Ancak Facebook CEO’su Mark Zuckerberg bunu reddetti. Uzmanlara göre corona virüsü salgını geçtikten sonra hükümetlerin bu araçları kullanmaya devam etmesi bir risk. Araştırmacılar konuyla ilgili olarak, başlangıçta tamamen meşru olsa da sonrasında vatandaşların gizlilik ve ifade özgürlüğü için bir risk oluşturabileceğini söylüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder