Girişimcilik dünyasına adım attığınızda birçok zorlukla karşılaşabiliyorsunuz. Bu zorlukların başında ekip kurma, projeyi yönetme ve geliştirme gibi büyük sorunlar olsa da, bunlarla birlikte çok daha temel sorunlar da olabiliyor. Startup ekosistemine hakimiyet ve adaptasyon da girişimcilerin karşılaştığı zorluklardan biri. Biz de bugün sizler için girişimcilerin mutlaka bilmesi gereken terimleri listeledik!
Girişimcilerin mutlaka bilmesi gereken terimleri!
Girişimcilerin projelerini geliştirme sürecinde karşılaştıkları zorluklarla birlikte, ekosisteme adaptasyon konusunda da bazı zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Ekosistem içerisinde ‘mail forward’lamak, toplantı set etmek’ gibi birçok İngilizce terim kullanılsa da, bunlara ek olarak daha teknik kelimeler de mevcut diyebilirim.Yalın (Lean) Girişim
Silikon Vadisi girişimcilerinden ve Yale Üniversitesi mezunu olan Eric Ries‘ın gündeme getirdiği ve kullandığı yalın girişim metodu; temelde girişimlerin yüksek maliyetli Ar-Ge çalışmalarına başlamadan oluşturdukları MVP ile projelerini hayata geçirmeyi amaçlıyor. Ortaya çıkarılan prototip ile kullanıcıları ölçümleyerek daha hızlı aksiyon alınırken, harcanan enerji ve maddi kaynaklardan da tasarruf edilebiliyor.
İş Modeli
İş modeli terimi, bir şirketin kar elde etme planını ifade eder. İşletmenin satmayı planladığı ürün veya hizmetleri, belirlenen hedef pazarını ve beklenen masrafları tanımlar. İş modelleri hem yeni hem de yerleşik işletmeler için önemlidir. Yeni, gelişmekte olan şirketlerin yatırım çekmesine, yetenek kazanmasına ve yönetim ve personeli motive etmesine yardımcı olurlar.
Alexander Osterwalder tarafından ortaya çıkarılan iş modeli kavramı da günümüzde daha popüler olarak canvas iş modeli olarak karşımıza çıkıyor.
Swot Analizi
SWOT güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler anlamına gelir ve bu nedenle SWOT analizi, işinizin bu dört yönünü değerlendirmek için bir tekniktir. Kuruluşunuzdan en iyi şekilde yararlanmak için SWOT analizini kullanabilirsiniz. Ayrıca, ne eksik olduğunuzu anlayarak ve aksi takdirde sizi habersiz yakalayacak tehlikeleri ortadan kaldırarak başarısızlık olasılığını azaltabilirsiniz.
Fintech (Finansal Teknoloji)
Fintech, finans hizmetlerinde, işletmelerden tüketicilere kadar her türlü teknolojiyi kapsayan bir endüstri olan finansal teknolojiyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Fintech, yazılım veya diğer teknolojiler yoluyla finansal hizmetler sağlayan ve mobil ödeme uygulamalarından kripto para birimine kadar her şeyi içeren herhangi bir şirketi açıklayabilir.
Genel olarak, fintech, finansal hizmetleri gerçekleştirmek veya bunlara bağlanmak için internet, mobil cihazlar, yazılım teknolojisi veya bulut hizmetlerini kullanan herhangi bir şirketi açıklar. Birçok fintech ürünü, terimin işletmeler arası (B2B) teknolojilere de uygulanmasına rağmen, tüketicilerin finansmanlarını kullanım kolaylığı için teknolojiyle birleştirmek üzere tasarlanmıştır.
SaaS (Software as a Service)
Hizmet olarak yazılım (SaaS), üçüncü taraf bir sağlayıcının uygulamaları barındırdığı ve bunları İnternet üzerinden müşterilere sunduğu bir yazılım dağıtım modelidir. SaaS, hizmet olarak altyapı ve hizmet olarak platformun yanı sıra üç temel bulut bilişim kategorisinden biridir.
SaaS, uygulama servis sağlayıcısı (ASP) ve isteğe bağlı bilgi işlem yazılımı dağıtım modelleri ile yakından ilişkilidir. Barındırılan SaaS uygulama yönetimi modeli, sağlayıcının müşterinin yazılımını barındırdığı ve onaylı son kullanıcılara internet üzerinden sağladığı ASP’ye benzer.
MVP (Minimum Viable Product)
Türkçesi ‘‘Minimum Uygulanabilir Ürün’’ olan MVP, fikrin minimum özelliklerini tanımlayan bir prototipdir. Bu prototip oluşturulurken 3 aşamadan geçer.
- Öğren
- Kur
- Ölç
Müşteriden gelecek yanıta göre aynı aşamalar bir döngü içerisinde gerçekleşir. Böylelikle probleme çözüm getirilerek sağlam bir fikir elde edilmiş olur.
Elevator Pitch (Asansör Konuşması)
Asansör konuşması girişiminizin hızlı bir özetidir. Kısa bir asansör yolculuğu süresi (kabaca 30 ila 60 saniye veya 75 kelime) için teslim edilmesi gereken süre için adlandırılmıştır. Asansör sahalarının bazen bir fikre veya bir ürüne özgü olduğu düşünülür, ancak bunu bir profesyonel olarak satış yapmak için de kullanabilirsiniz.
Accelerator/Incubator (Kuluçka Merkezi/Hızlandırma Merkezi)
Accelerator, yeni girişimler için; eğitim, mentor, çalışma mekanı, yatırımcı buluşmaları ve bazen de nakit desteği sağlayan kuruluşlara verilen isimdir.
Biz de BTM (Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi) olarak İstanbul Ticaret Odası’nın iştiraki ile kurulan bu merkezlerden biriyiz. BTM’nin; Kamp, Ön Kuluçka, Kuluçka, Post Kuluçka, WinGlobal ve Mucit Girişimci Programları ile girişimci adaylarını desteklemeye devam etmekteyiz. Tüm programlarımız hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Venture Capital (Risk Sermayesi)
Risk sermayesi (VC), risk sermayesi şirketleri veya fonları tarafından yüksek büyüme potansiyeline sahip olduğu düşünülen veya yüksek büyüme gösteren yeni başlayanlar, erken aşama ve gelişmekte olan şirketlere sağlanan bir özel sermaye finansmanı biçimidir.
Angel Investor (Melek Yatırımcı)
Melek yatırımcılar, genellikle şirketteki mülkiyet eşitliği karşılığında küçük girişimciler veya girişimciler için finansal destek sağlayan yüksek net değere sahip bireylerdir. Genellikle melek yatırımcılar bir girişimcinin ailesi ve arkadaşları arasında bulunur. Melek yatırımcıların sağladığı fonlar, işletmenin zeminden çıkmasına yardımcı olmak için tek seferlik bir yatırım olarak da karşımıza çıkar.
Exit (Şirket Devri)
‘Exit’ kavramı, orijinal kurucu girişimi satıp terk ettiğinde ortaya çıkar. Exit, bir girişim için başarı göstergesidir. Girişimin çok iyi bir noktaya geldiğini ve gelecek için daha çok talep edileceğini gösterir. Video içerisinde tüm detaylar bulunuyor. Videomuzu izleyerek terimlere daha hızlı bir şekilde hakim olabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder