Android içerisinde kullanıcıların daha fazla özelleştirme yapmalarına imkan sağlayan çeşitli araçlar mevcut. Bunlar genellikle ayarlar sekmesinden yapılsa da bazı durumlarda geliştirici seçenekleri olarak adlandırılan ve kullanıcılara daha fazla hakimiyet veren kategori üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Biz de bu videomuzda Android telefonlarda yapılması gereken geliştirici seçenekleri için tavsiyelerde bulunduk.Android geliştirici seçenekleri, akıllı telefonlarda varsayılan olarak gizli. Ayarlar > Sistem > Telefon hakkında > Derleme numarası adımlarını izlemeniz ve ardından derleme numarasına ”Artık siz bir geliştiricisiniz” bildirimi görene kadar tıklamanız durumunda ise aktif hale getirebiliyorsunuz. Ancak videodaki Huawei P50 Pocket gibi bazı cihazlarda da bunlara gerek kalmadan direkt olarak ayarlar menüsünden açılabiliyor.
Uyanık Kal Modu
Bu seçenek etkinleştirildiğinde akıllı telefonun ekranı şarj cihazına takılması durumunda da açık kalır. Asıl odak noktası geliştiriciler olsa da sosyal medya platformları gibi uygulamalardan gelen anlık bildirimleri görmek isteyen standart kullanıcılar için de oldukça kullanışlı olabilir.
OEM kilit açma
Android, kullanıcılara varsayılan işletim sistemini yenisiyle değiştirilmesine izin veren ROM yükleme imkanı sunuyor. Bu noktada Custom ROM yüklemeden önce OEM kilidinin açılması gerekiyor. Ancak bunu sadece ROM yüklemeden önce açık hale getirin. Zira bu özelliğin aynı zamanda hırsızlıklara karşı koruma sağlayan bir sistem olduğunu da unutmayın.
Çalışan hizmetler
Android geliştirici seçenekleri arasında yer alan bu özellik sayesinde akıllı telefonlarda çalışan hizmetlerin ve uygulamaların ne kadar RAM kullandığını görebiliyorsunuz. Aynı zamanda ilgili uygulamaların üzerine tıklayarak RAM kullanımına dair daha detaylı bilgi de alabilirsiniz.
USB hata ayıklama
Android geliştirici seçenekleri denince akla ilk gelen ayarlardan biri de USB hata ayıklama diyebiliriz. Bu özellik, Android cihazların bilgisayarlarda arabirim oluşturmasına imkan sağlıyor. Bu sayede uygulama yükleme, veri toplama ve hatta cihazı rootlama gibi işlemler gerçekleştirilebiliyor. Ancak unutmayın, bu seçeneği güvenlik nedeniyle ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda etkinleştirmeli, daha sonra kapatmalısınız.
Animasyon ölçekleri
Kullandığınız akıllı telefon, nispeten eski donanımlara sahipse, belirli bir süre sonra kullanıcı deneyimini düşürecek seviyede yavaşlama ihtimali söz konusu. Eğer böyle bir sorundan müzdaripseniz, cihazınızı bir nebze olsun hızlandırmak için pencere, geçiş ve animatör animasyon ölçeklerine yeni değerler atayabilirsiniz. Burada değeri ne kadar düşük atarsanız, o derece hızlı bir kullanım deneyimi yaşayacağınızı belirtelim.
4x MSAA’yı zorla
Üst düzey özelliklere sahip bir akıllı telefonunuz varsa, Android geliştirici seçenekleri arasında yer alan 4x MSAA’yı zorla ayarını aktif hale getirerek daha iyi bir görüntü kalitesi elde edebilirsiniz. Ancak bununla doğru orantılı şekilde FPS düşecek ve pil tüketimi de artacak.
Arka plan işlemlerini sınırlama
Bu özellik; akıllı telefonlarda arka planda çalışan uygulamaların sayısını sınırlamanıza veya tamamen kapatmanıza olanak sağlar. Donanım açısından yeterli olmayan cihazlarda kullanılan bu özelliğin performans ve pil tüketiminde olumlu etkisi bulunuyor.
Hata raporu oluşturma
Akıllı telefonlarda yaşanan hataların ve sorunların kapsamlı bir raporunu oluşturarak kullanıcılara sunan bu özellik, bazı cihazlarda etkileşimli rapor ve tam rapor olmak üzere iki farklı seçenekle çalışıyor.
GPU oluşturmayı zorla
Uygulamalarda 2B donanım hızlandırıcıları etkinleştirmek için kullanılan bu ayarda akıllı telefon, GPU’yu tam olarak kullanır ve CPU üzerindeki yükü hafifletir. Ancak bu ayarın dikkatli bir şekilde kullanılması gerektiğini de belirtmekte fayda var.
USB yapılandırması
Geliştirici seçenekleri arasında bulunan USB yapılandırması, telefonun USB kabloyla PC’ye bağlandığında bağlantı türünü değiştirmenize yarıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder