İnsanlık bugüne kadar uzayın aydınlık tarafını keşfetti. Peki korkutucu ve ıssız olduğu tahmin edilen karanlık tarafta neler var? Karanlık madde ve karanlık enerji olarak adlandırılan ve insanlık için sıra dışı olarak tanımlanan bu maddelerin arkasında neler var? SpaceX Euclid (Öklid) teleskobu ile bu gizemi çözecek. İşte konuyla ilgili detaylar…
Euclid uzay teleskobu bugün fırlatılıyor!
Uzayın karanlık tarafını ve karanlık taraf gizemlerini keşfedecek olan Euclid bugün fırlatılıyor. ET ile 11.11, TSİ ile 18.11 de gerçekleşmesi beklenen fırlatış canlı olarak izlenebilecek. Uzay şirketinin resmi YouTube kanalında başlayacak olan canlı yayın ile fırlatış anı tüm kullanıcılar tarafından takip edilebilecek. Bunlara ek olarak NASA TV ve NASA mobil uygulaması aracılığıyla da fırlatışı takip etmek mümkün. Euclid uzay teleskobu, evrenin en büyük iki gizemini araştırmak için evreni kızılötesi dalga boyları arasında gözlemleyecek: Karanlık madde ve karanlık enerji. Karanlık madde ve karanlık enerji, evrenin insanlık tarafından bilinen kısmının yaklaşık %95’ini oluşturuyor. Ancak bilim adamları karanlık madde ve karanlık enerji hakkında tam olarak bilgi sahibi değiller. Yapılan keşifler maddenin ne olduğunu anlamak için yeterli değil.Fırlatıldıktan sonra, teleskop gözlem yörüngesine ulaşmak için uzayda yaklaşık bir ay seyahat edecek. Teleskop Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan L2’den (veya ikinci Lagrange noktasından) kozmosu gözlemleyecek. Burada kalmak için kullanılan enerji oranını en aza indirmek için teleskopun uzayın bu bölgesinde askıya alınmasına yani yer çekimi kuvvetlerinin dengesini kullanarak kontrollü bir dönme hareketi gerçekleştirmesi planlanıyor.
Bu sayede yakıt harcanmadan gerekli tüm gözlemler yapılabilecek. Euclid, karanlık madde ve karanlık enerjinin özelliklerini açıklamaya yardımcı olacak olan uzak kozmik kaynaklar hakkında veri toplayarak karanlık evreni araştırma görevinde yaklaşık altı yıl geçirecek. Altı yılın ardından topladığı veriler istiflenecek ve muhtemelen uydu uzay boşluğunda sürüklenerek emekliye ayrılacak.
Peki siz Euclid uzay teleskobu ve karanlık madde
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder