Son yıllarda artan terör olayları ve sınırımızda yaşananlar, Türk Silahlı Kuvvetleritarafından kullanılan yerli silahlar ve teknolojilerin hayati bir önem taşıdığını bir kez daha gözler önüne serdi. Bizde öne çıkanları sizler için bir araya getirdik.
TSK‘nın terör yuvalarını darmadağın ettiği, üzerinde Mustafa Kemal Atatürk‘ün imzasının bulunduğu SOM isimli füzelerden, Atak helikopterine ve Koral milli elektronik harp sistemine kadar onlarca farklı araç geliştirilmeye devam ediliyor.
Son dönemde sıkça karşımıza çıkan yerli silahları ve insanların akıllarına takılan “ Altay tankı nedir? ”, “ MPT-76 nedir? ” gibi soruları detaylarıyla cevaplayabilmek için ülkemizin bazı silah teknolojilerini bu makalede sizlere aktarıyoruz.
Milli Muharip Uçak TF-X
Milli Muharip Uçak TF-X’in adından son günlerde sıkça söz ediliyor. Bunun nedeni ise uzun süredir devam eden projede ilk somut adımlardan birinin atılarak, bire bir ölçekli mock-up’ın Paris’te sergilenmesi oldu.1000’den fazla mühendis ile Ar-Ge sürecinin devam ettiği uçağın, 2023 yılında fabrikadan çıkması ve 2025 yılında gökyüzü ile buluşması bekleniyor. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilen bu yerli ve milli savaş uçağı projesinin ana hedefi, 2030 yılından itibaren Türk Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarılmaya başlanması planlanan F-16’ların yerini alması.
TF-X’te her biri 20 bin libre itiş gücüne sahip olan iki adet motorun yer alması bekleniyor. 55 bin feet yükseliğe çıkabilecek ve seyir hızı ses hızının iki katına ulaşacak olan uçağın, maksimum kalkış ağırlığının 27.5 ton olması planlanıyor.Planlanıyor diyoruz, zira uçak henüz geliştirme aşamasında olduğu için teknik özellikleri netleşmiş değil.
Yerli Silahlar: Bora-12 Keskin Nişancı Tüfeği
Türkiye’nin ilk keskin nişancı tüfeği olan Bora-12 veya diğer adıyla MKEK JNG-90‘ın üretimi Makina ve Kimya Endüstrisi tesislerinde gerçekleştiriliyor. 4.8 kg ağırlığında ve 1080 mm uzunluğunda olan tüfekte, milli piyade tüfeği MPT-76 veya G3 ile benzer şekilde 7.62×51 mm NATO mühimmatı kullanılıyor.Jandarma Lojistik Komutanlığı’nın uzun çalışmaları sonucunda ortaya çıkan BORA-12 keskin nişancı tüfeğinin ilk tasarımcısı 1990 yılında mezun olan bir Jandarma Astsubayı olan emekli başçavuş Necmi Güngör’dürMakina ve Kimya Endüstrisi Kurumunun ilk patentli silahı olma özelliğine sahip olan tüfek, 1200 metre etkili menzile sahip. Düzenlenen yarışmalarda birçok keskin nişancı tüfeğini geride bırakan ve şu anda TSK tarafından kullanılan tüfeğin bir tanesi, 2014’te Paris’te gerçekleştirilen Eurosatory fuarında çalındı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder