Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg taze asma yaprağı
  • 2, 5 lt su
İç harcı ;
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 2 dolu yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 dolu yemek kaşığı kıyma
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber (İsteğe bağlı)
  • 5 çay kaşığı kuru nane
  • 1, 5 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Sosu ;
  • 3 bardak soğuk su
  • 1/2 (yarım) limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
Üzerine ;
  • Yarım limon (Parçalar halinde)

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tarifi Yapılışı

Asma yaprağı, içerisinde bulunan A, B, C, K vitaminleri ve kalsiyum, sodyum, bakır, demir, folat, manganez, magnezyum, riboflavin, lif, antioksidanlar sayesinde besin değeri yüksek bir besindir.
Asma ağacı tırmanarak büyüyen, dayanıklı bir bitkidir.
Asma ağacının meyvesi üzümdür.
Buradaki üzüm ister yaş olarak ister kurutularak; alkol. veya sirke yapılarak da tüketilebilir.
100 gram asma yaprağı 93 kcal’dir.
Asma yaprağı hafızayı güçlendirir. Alzehimer hastalığına karşı olumlu yönde etki sağlar. Beyinde biriken beta amiloid plaklarının gelişimini engeller. Anemiyi önler. Göz, bağırsak, sindirim sistemi sağlığını korur. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücuda enerji verir. Eklem ağrılarını hafifleterek kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Varis tedavisinde etkilidir. Antimikrobik özelliği sayesinde diş eti problemlerini önler ve ağız yaralarının iyileşmesine katkı sağlar.
Saç ve cilt sağlığına olumlu yönde etkileri vardır. Böbrek ve safra sağlığını korur.
Sodyumdan uzak durması gereken kişiler asma yaprağını tüketmemelidir veya doktor kontrolünde tüketilmelidir.
  1. Öncelikle derin bir tencere içerisine su ilave edilerek kaynatılır.
  2. Kaynayan suyun içerisine taze asma yaprakları yumuşaması için suyun içerisine öbekler halinde koyularak, rengi hafif kahverengimsi renge dönünceye kadar birkaç saniye daldırılır, kevgir yardımı ile çıkarılır ve başka bir kaba aktarılır.
  3. Sıcak suda fazla bekletilmemelidir, aksi takdirde yapraklar çok yumuşayacaktır.
  4. Soğuk sudan geçirilir ve sap kısımları ayıklanarak suyundan süzdürülür ve sarmaya hazır hale getirilir.
  5. Daha sonra iç harcı hazırlanır.
  6. Kuru soğanlar minik parçalar halinde doğranır.
  7. Ardından ocağa geniş bir tava alınarak içerisine zeytinyağı ilave edilir ve doğranan soğanlar da ilave edilerek birkaç dakika soğanlar kendini hafif salana kadar kısık ateşte karıştırılarak kavrulur.
  8. Kavrulan soğanların üzerine kıyma ilave edilir ve bir dakika süresince karıştırılarak kavrulur.
  9. Karışımın içerisine salça ilave edilir ve kısık ateşte bir dakika süresince kavrulur.
  10. Sonrasında pirinç ve bulgur, soğuk su ile yıkanarak suyundan süzdürülür ve sırası ile ocaktaki karışımın içerisine ilave edilerek kavrulur.
  11. Son olarak da tuz ve baharatlar karışımın içerisine ilave edilir, birkaç dakika iç harç kavrularak harmanlanır ve ocağın altı kapatılarak kenara alınır.
  12. Temiz bir masa veya tabla üzerine bir adet haşlanan taze asma yaprağı alınır.
  13. Parlak, pürüzsüz yüzü alta gelecek şekilde, yani damarlı kısmı üstte olacak şekilde yaprak açılır.
  14. Düzlenen yaprağın üzerine tatlı kaşığı yardımı ile yaprağın büyüklüğüne göre hazırlanan iç harçtan az miktarda dökülür.
  15. Taze sarma yaprağının üzerine koyulan iç harç, yatay ve uzun bir şekilde el ile düzeltilerek yaprak kenarlarından kıvrılarak dağılmayacak bir şekilde sarılır.
  16. Her bir taze asma yaprağına aynı işlem tek tek uygulanır. Sarılan sarmalar bir kenarda bekletilir.
  17. Geniş ve derin bir tencere alınarak, tencerenin içerisine taban oluşturmak için birkaç tane taze asma yaprağı açılarak yerleştirilir.
  18. Ardından, tek tek sarılan sarmalar tencere içerisine yerleştirilir, dizilir. Ocağa alınır.
  19. Derin bir kaseye su, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve salça ilave edilerek karıştırılır. Sos hazırlanır.
  20. Tencere içerisine dizilen sarmaların üzerlerine hazırlanan sos gezdirilerek her yerine dökülür.
  21. Hemen ardından yarım limon dilimlenerek sarmaların üzerlerine dizilir ve sarmaların pişerken dağılmaması için üzerine ağırlık yapması için ısıya dayanıklı geniş bir tabak ters çevrilerek yerleştirilir.
  22. Tencerenin kapağı kapatılır.
  23. Ocağın altı açılarak, kısık ateşte, sarmalar suyunu çekene kadar pişirilir.
  24. Dakikalar sonunda pişen zeytinyağlı yaprak sarma birkaç dakika demlendikten sonra servise hazır hale gelmiş olacaktır.
    İster sıcak iken ister soğuk iken tüketilebilir.
    Hazırlanan zeytinyağlı yaprak sarmalar servis tabaklarına alınarak servis edilir.
    Herkese afiyet olsun 💕

Yorumlar