Günümüz dünyasında birçok insan masa başı işlerde çalışıyor. Dolayısıyla duruş bozukluklarından kaynaklı sağlık problemleri de her geçen gün artıyor. Duruş bozukluklarının altında genetik faktörler ve yapısal bozukluklar yatabileceği gibi günlük alışkanlıklarınız da duruş bozukluğuna yol açabilir. Peki en bilinen duruş bozuklukları nelerdir, nasıl düzeltilir ve duruş bozukluklarından nasıl korunulur? Tüm bu soruların cevabını sizler için araştırdık.
İşte en bilinen duruş bozuklukları ve düzeltmeniz için yapmanız gerekenler...
Lordoz nedir?
Eğer pelviste ön tarafa doğru bir eğilme olursa kalçanız dışa doğru çıkar, karın bölgeniz öne doğru sarkar ve belinizde bir kavis oluşur. Oluşan bu kavise lordoz adı verilir. Lordoz oluşmasının altında yatan sebep ise hip flexor adını verdiğimiz kasların kasılı olması ve bel kaslarının gergin olması. Tabii kalça kaslarının ya da karın kaslarının zayıf olması da lordoza davetiye çıkarıyor.
Lordoz hastası bireylerin bel kasları çok gergin olur, dolayısıyla sık sık bel ağrısı yaşarlar. Özellikle çok oturan ve yoğun spor yapan bireyleri etkileyen lordozdan korunmak için bel kaslarınızı ve hip flexor kaslarınızı esnetebilir, karın ve kalça kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Posterior Pelvic Tilt nedir?
Posterior Pelvic Tilt bozukluğu için lordozun tam tersi dememiz mümkün. Posterior Pelvic Tilt hastalığında pelvis içe gömülür, sırt düzleşir ve dolayısıyla sırttaki doğal kavis ortadan kaybolur. Bu duruş bozukluğunda kalça kıvrımı yokmuş gibi bir görüntü oluşur. Hip flexor kaslarının zayıflaması, karın kaslarının gerilmesi ve alt sırt kaslarının uzaması nedeniyle oluşan Posterior Pelvic Tilt, bel fıtığına da davetiye çıkarır.
Eğer bel ağrısı, kalçaya ya da bacaklara yayılan ağrı, yürüme güçlüğü ve bacaklarda güçsüzlük gibi belirtiler gözlemliyorsanız hemen bir doktora başvurmanız gerektiğini hatırlatalım. Posterior Pelvic Tilt’ten korunmak için gergin olan karın, kalça ve bacak kaslarınızı esnetebilir; güçsüz olan alt sırt, kalça ve hip flexor kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Kifoz nedir?
Kifoz, omurgadaki doğal eğriliğin bozulması sonucunda oluşan aşırı eğrilik durumudur. Boyun ve sırt bölgesindeki kasların öne doğru eğilmesi sonucunda oluşan kifoz, halk arasında kamburluk olarak da bilinir; doğuştan oluşabileceği gibi sonradan da meydana gelebilir.
Kifozun tedavi yöntemleri omurganın eğilme derecesine göre değişkenlik gösterir: 50-55 derece kifoz egzersizle, 55-70 derece korse kullanımıyla ve 70+ derece ameliyatla tedavi edilir. Eğer kifoz duruş bozukluğuna sahipseniz öncelikle doktorunuzla görüşmeniz gerektiğini hatırlatalım.
Postür bozukluklarını düzeltmek için yapmanız gerekenler
- Sürekli olarak masa başında oturmaktan kaçının. Günümüzde birçok insan, masa başı işlerde hareketsiz bir biçimde saatlerini geçirmekte. Hareket etmeden saatlerce oturmak, birçok duruş bozukluğuna davetiye çıkarır. Eğer duruş bozukluklarından korunmak istiyorsanız gün içerisinde minik egzersizler yaparak kaslarınızı esnetebilirsiniz.
- Eğer masa başı işlerde çalışıyorsanız doğru oturma teknikleri üzerine çalışabilirsiniz. Örneğin oturduğunuz sandalyenin sırtınızı desteklediğinden ve dik tuttuğundan emin olun, vücut ağırlığınızı her iki kalçanıza eşit olarak yayın, bilgisayarınızı göz hizanıza konumlandırın ve ayaklarınızı tam olarak yere basın. Bu gibi ufak detaylar sayesinde duruşunuzu düzeltmeniz mümkün.
- Doğru bir şekilde yük kaldırmayı öğrenmeniz şart! Bizler fark etmesek de günlük hayatımızda birçok eşyayı kaldırmamız gerekir. Eğer kaldırdığınız objeleri doğru bir şekilde kaldırmıyorsanız bu durumun omurga sağlığınıza çok ciddi zararlar verebileceğini hatırlatalım.
- Uyku saatlerinize ve kalitenize dikkat etmek, duruş bozukluklarından korunmanın bir başka yolu! Yeteri kadar uyumadığınızda vücudunuz gerilir ve bitkin düşer; dolayısıyla yetersiz uyku, duruş bozukluğuna davetiye çıkarır. Duruş bozukluğundan korunmak istiyorsanız ihtiyacınız olan uykuyu aldığınızdan emin olmalısınız.
- Spor yapın! Spor yapmanın vücudumuza ve ruh sağlığımıza olan faydalarını bilmeyenimiz yok. Eğer duruş bozukluklarıyla mücadele etmek istiyorsanız spor, sizin için biçilmiş kaftan! Spor yaparak kaslarınızı güçlendirebilir, duruş bozukluğundan korunabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder