15 Şubat 2020 Cumartesi

Yurt dışından getirdiği ürünleri satanlara kötü haber!

AliExpress gibi çeşitli internet siteleri üzerinden sipariş ettiği ürünleri ülkemizde satan büyük bir kitle bulunuyor. Bu seçenek ürünün yurt dışından gelmesini veya gümrük işlemlerinin tamamlanmasını beklemek istemeyenlere cazip geliyor.
Bunu gelir kapısı haline getiren, ancak bireysel görünerek vergi ödemeyen kişiler için Yargıtay’dan emsal bir karar çıktı. eBay’dan aldığı ürünleri ülkemizdeki bir internet sitesinde satışa sunan sanığın “kaçakçılık” suçu işlediğine hükmedildi.

Yurt dışından getirdiği ürünleri vergisiz satanlara ceza!

Özetlemek gerekirse: eBay’den çoğunluğu dijital kamera olan elektronik eşya ithal eden bir kişi, bedeli 150 euro’yu geçmediği için (bu muafiyet sınırı uzun süre önce kaldırıldı) gümrük vergisi ödemedi ve ürünleri ülkemizde satışa sundu.
Bu durumun farkedilmesi üzerine satıcı hakkında, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun, “Eşyayı, gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın Türkiye’ye ithal eden kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” hükmünü içeren 3/1. maddesi uyarınca kamu davası açıldı.
Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanan sanık beraat etti. Yerel mahkeme hükmünün gümrük idaresince temyiz edilmesi üzerine dosyanın geldiği Yargıtay 7. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını bozdu.
Bozma kararının gerekçesinde, konunun ilgili Bakanlar Kurulu kararında, “Bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 avroyu geçmeyen ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır.” şeklinde düzenlendiği belirtildi.
Bu maddenin, 20 Ağustos 2011’de “Türkiye gümrük bölgesindeki bir gerçek kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacığı yoluyla gelen, bedeli gönderim başına toplam 75 avroyu geçmeyen eşyaya muafiyet tanınır” şeklinde değiştirildiği, aynı maddeye “Muafiyetin aynı kişi tarafından kullanılmasının süreklilik arz ettiğinin tespiti halinde muafiyetin kullanımına sınırlama getirilebilir.” şeklinde ekleme yapıldığı hatırlatıldı.
Bakanlar Kurulu kararıyla bu yolla getirilen her türlü eşyanın satılamayacağının hüküm altına alındığı belirtilen gerekçede, serbest dolaşıma sokulan eşyayı muafiyet koşullarını kaybeden veya başka amaçlarla kullanmayı talep eden kişinin, kurum ve kuruluşların gümrük idaresine bildirimde bulunmasının zorunlu olduğu aktarıldı.
Gerekçede, sanığın yaklaşık bir yıl içinde muafiyet hakkını kullanarak, ticari kasıtla ve süreklilik arz eder şeklinde yurt dışından satın aldığı eşyayı Türkiye’deki bir satış sitesi üzerinden üçüncü kişilere sattığı aktarılan gerekçede, böylece sanığın posta muafiyeti kapsamında ithal ettiği eşyayı ithalat amacı dışında ticari amaçla üçüncü şahıslara satmak suretiyle 5607 sayılı Yasanın 3/1. maddesinde düzenlenen kaçakçılık suçunu işlediği ifade edildi.
Bu nedenle sanığın mahkumiyeti yerine suç işleme kastı olmadığından bahisle beraatine karar verilmesinin yasaya aykırı olduğu kaydedildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder