26 Aralık 2023 Salı

Hayvan Yemi Olarak Satılan Çin Kestanesi Nasıl Ayırt Edilir? Zararları Nelerdir?

 

Geçtiğimiz günlerde zabıtaların sıkı denetimi sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi.

Geçtiğimiz günlerde zabıtaların sıkı denetimi sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi.

Bireylerin sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere sebebiyet veren Çin kestanelerinden uzak durmak gerekiyor. Ancak Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benzer.

Bireylerin sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere sebebiyet veren Çin kestanelerinden uzak durmak gerekiyor. Ancak Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benzer.

Peki Çin kestanelerini nasıl ayırt edebiliriz?

Peki Çin kestanelerini nasıl ayırt edebiliriz?

Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sıklıkla rastlanılan bu bitki, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çeker.

Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir.

Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir.

Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler.

Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler.

Çin kestanesi meyvelerinde yer alan hemaglutinin adlı madde, insan sağlığı üzerinde toksik etkiler yaratabilir.

Geçtiğimiz günlerde zabıtaların sıkı denetimi sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi.

Geçtiğimiz günlerde zabıtaların sıkı denetimi sonucunda Çin'den ithal edilen ve aslen hayvan yemi olarak kullanılan tonlarca kestane ele geçirildi.

Bireylerin sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere sebebiyet veren Çin kestanelerinden uzak durmak gerekiyor. Ancak Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benzer.

Bireylerin sağlığını tehlikeye atan ve zehirlenmelere sebebiyet veren Çin kestanelerinden uzak durmak gerekiyor. Ancak Çin kestaneleri ile tüketime uygun kestaneler birbirine oldukça benzer.

Peki Çin kestanelerini nasıl ayırt edebiliriz?

Peki Çin kestanelerini nasıl ayırt edebiliriz?

Çin kestanesi, bilimsel adıyla Aesculus hippocastanum Avrupa ve Asya'nın yerli bitki örtüsünün bir parçasıdır. Türkiye'nin farklı bölgelerinde de sıklıkla rastlanılan bu bitki, büyüklüğü ve tohumları ile dikkat çeker.

Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir.

Bu bitkinin meyveleri, hem büyük boyutları hem de içerisinde barındırdığı tohumları ile bilinir.

Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler.

Bu meyveler, olgunlaşma sürecini tamamladığında tüketilebilir hale gelirler fakat çiğ tüketildiklerinde zehirli etkiler gösterebilirler.

Çin kestanesi meyvelerinde yer alan hemaglutinin adlı madde, insan sağlığı üzerinde toksik etkiler yaratabilir.

Sütlü Balkabağı Tatlısı Tarifi

 

Sütlü Balkabağı Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket petibör bisküvi (150 g)

Üzeri için;

  • Tahin
  • Ceviz
  • 1 kg bal kabağı
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su

    Sütlü Balkabağı Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kabağımızı soyup, küp küp doğruyoruz, uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Üzerine şeker, su ekleyip kapağını kapatıyoruz ve ocakta yumuşayıncaya kadar  yaklaşık 50 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuduktan sonra robottan geçiriyoruz.
  • Muhallebi için; tereyağı hariç bütün malzemeleri uygun bir tencereye alıyoruz, karıştırıyoruz.
  • Ardından ocağa alıp ocakta kaynayana kadar karıştırıyoruz. Bu aşamada ocağı çok yüksek ateşte açmamalısınız.
  • Daha sonra koyulaşıp kıvam alan muhallebiyi ocaktan alıp tereyağı ekliyoruz.
  • Yağ eriyene kadar tekrar karıştırıyoruz.
  • Bisküvimizi robottan geçiriyoruz.
  • Kuplarımızın tabanına bir yemek kaşığı bisküviden koyup, muhallebimizi bölüştürüyoruz.
  • Muhallebimiz soğuduktan, sonra üzerine pasta sıkma torbasıyla kabağı sıkıyoruz.
  • Tatlımızı oda sıcaklığına gelene kadar beklettikten sonra buzdolabında 3-4 saat dinlendiriyoruz.
  • Sonra, arzuya göre tahin ve cevizle servis yapıyoruz

Çıtır Çıtır Enfes Elmalı Kurabiye Küp Dilimli Tarifi

 

Çıtır Çıtır Enfes Elmalı Kurabiye Küp Dilimli Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 250 gram margarin
  • 1.5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı tepeleme yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya (Olmazsa da olur)
  • Aldığı kadar un yaklaşık 4 su bardağı

İç harcı için

  • 4 elma
  • 6-7 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım çay bardağı dövülmüş ceviz (Olmazsa da olur)

Üzeri için

  • 2 tatlı kaşığı pudra şekeri

    Çıtır Çıtır Enfes Elmalı Kurabiye Küp Dilimli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmalarımızı güzelce yıkayıp soyalım daha sonra küp küp doğrayalım.
  • Doğradığımız elmaları tencereye alıp orta ateşte çevirerek pişirelim.
  • Elmaların kararmaması için ilk başta biraz limon sıkabiliriz ben elmaların kararmasından hoşlanmıyorum şekeri de daha sonra koyuyoruz ki yanmasın.
  • Elmalar diriliğini kaybettiğinde şekeri ekleyip 10 dk daha pişirerek karamelize edelim karışımı.
  • En son tarçın ve ceviz ekliyoruz altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamur karışımı için olan malzemeleri bir kaba koyup yoğuralım. Kulak memesi kıvamı dediğimiz kıvamda olmalı. 5 dk dinlendirmek yeterli.
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde bezeler yapıyoruz biraz daha küçük olabilir daha ince bir hamurumuz olur ki bu tercihim çünkü ben ince hamurlu bol içli kurabiye seviyorum.
  • Bezelerimizi yuvarlak şekilde açıyoruz kalınlık isteğe bağlı tabii. Biraz da kabaracak.
  • Elma harcımızdan bir tatlı kaşığı ortasına koyup hamuru ikiye katlıyalım. Basitçe kenarlarını bastırıp tepsiye alalım. Şekil farklı olabilir, ben çabuk olması için bu şekilde yapıyorum. Tarifden 36 adet kurabiye çıkıyor iki tepsi oluyor.
  • Kurabiyelerimizi 170 derece fanlı programda 25 dk pişiriyoruz. Süre değişebilir. Fanlı program da olmayabilir bu yüzden üzeri renk alıncaya kadar pişirebiliriz.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip ( çay süzgeci kullanıyorum) servis edebilirsiniz. Açıkçası ben fırından ilk çıktığında çok seviyorum 🫠yemek zor olsa da o tadı daha çok seviyorum