Parmak Yedirten Pratik Çarşaf Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1/⁴ yaş maya
- 1 çay kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım su bardağı süt
- 2 su bardağı un
- 1 kahve fincanı ılık su
Ara katlar için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
İçi için;
- 1 kahve fincanı sıvı yağ
- 1 tane soğan
- 1 tatlı kaşığı salça
- 1 tane patates
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pulbiber
Üzeri için;
- 2 tatlı kaşığı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Parmak Yedirten Pratik Çarşaf Böreği Tarifi Yapılışı
- Maya şeker ve suyla karıştırılır.
- Üzerine tuz, yağ süt ve un eklenir ve yoğurulur.
- Hamur 5 bezeye bölünür.
- Her beze servis tabağı büyüklüğünde açılır.
- Altı yağlanmış bir tepsiye ilk yufka alınır üzerine iki kaşık eritilmiş tereyağı ile karıştırılmış sıvı yağ sürülür.
- Diğer yufka bu yufkanın üzerine alınır yine yağ karışımı sürülür ve kalan yufkalarda araları yağlanarak aynı şekilde üst üste yerleştirilir.
- Üzerine bir örtü yada poşet örtülür ve bu şekilde yarım saat mayalandırılır.
- Tavaya yağ ve soğan alınıp kavrulur.
- Salça eklenerek kavrulur ve üzerine haşlanıp doğranmış patates tuz ve baharatlar eklenip bu şekilde karıştırılarak iyice kavrulur ve soğumaya bırakılır.
- Tezgah yağlanır yufkalardan ilki tezgaha alınıp elle yada çekiştirilerek ince olacak şekilde açılır.
- Bir kenarına patatesli harçtan yerleştirilir rulo şeklinde sarılır.
- Rulo yağlanmış tepsiye birbiri etrafında döndürülecek şekilde alınır.
- Diğer yufkalarda aynı şekilde hazırlanıp tepsideki böreğin bitiminden başlanıp sarılır.
- Üzeri kapatılıp yarım saat dinlendirilir.
- Dinlenen böreğin üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ karışımı sürülür.
- Üzerine susam ve çörek otu serpilip önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
Deneyen herkese afiyet olsun 🌺
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder