20 Temmuz 2020 Pazartesi

BTK’den TBMM’ye 5G raporu: Yüksek hız talebi!

Dünyanın gündeminde önemli bir yer tutan 5G teknolojisi, özellikle Huawei başta olmak üzere teknoloji devlerinin özenle ilgilendiği bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye’nin de bir süredir gündeminde olan 5G teknolojisi hakkında yeni bir gelişme yaşandı. İnternet altyapısının yetersiz olduğunu söyleyen BTK 5G raporu hazırladı. TBMM’ye sunulan raporda önemli bazı noktalara değiniliyor.

TBMM’ye sunulan BTK 5G raporu

Milliyet’ten Önder Yılmaz’ın haberine göre, vatandaşlar TBMM Dilekçe Komisyonu’na 5G teknolojisine ilişkin sorularını sordu. Komisyonun konuyu ilettiği BTK, TBMM’ye gönderdiği raporda mobil haberleşmenin gelişimi hakkında detaylar verirken, altyapının artık günümüz şartlarına uygun olmadığı 5G noktasında atılması gereken adımlardan bahsediliyor.
Şu anda kullanılan internet altyapısının yetersiz olduğuna değinilen raporda, bunun çözümünen 5G bağlantı teknolojisi olduğu vurgulanıyor. 5G aynı zamanda 4G ile uyumlu olduğu için de daha fazla vatandaşın ihtiyacına yönelik olacağı aktarılıyor.
Aynı zamanda devletlerin güç mücadelesine tanıklık edeceği söylenen 5G teknolojisinde yaşanacak dönüşüm ile birlikte önemli kazanımların elde edilebileceği aktarılıyor. Zaten geçen yıldan beri Huawei ve ABD arasında yaşanan gerilimin en büyük sebeplerinden birisi de Huawei’in 5G altyapısında liderliğini ilan etmesinde yatıyor.
BTK-5G-raporu-BTK-5G-calismalari
İnternet kullanımlarının özellikle salgın döneminde artmasıyla birlikte altyapı yetersizliği de ortaya çıkmış oldu. İnsanların sürekli internet sağlayıcılarına hata, internet kopukluğu ve kesintileri gibi sorunları bildirmesi aslında bu raporda etkili olmuş gibi duruyor.
Vatandaşlardan gelen soruların cevaplarını bulduğu rapora göre 2011 ve 2019 yılları arasındaki mobil veri trafiğinin yüzde 138,7’ye çıktı. BTK’nin verilerine göre bu rakamlar 5 yıl içinde çok daha fazla artacak ve bu talebe karşılık çözüm de tahmin edeceğiniz üzere 5G teknolojisi.
Raporda, 5G teknolojisinin yüksek hız, düşük gecikme süresi ve ultra yoğun makineler arasında iletişimi sağlamak gibi temel 3 özelliğe sahip olduğu belirtiliyor.
Bahsedilen teknolojinin yalnızca mobil internet kullanıcılarına çözüm olacağı değil aynı zamanda drone, sanal gerçeklik ve akıllı sistemler yani IoT(Nesnelerin İnterneti) için de hayat kurtarıcı niteliğine değiniliyor. Aynı zamanda hazırlanan raporda, 5G teknolojinin kullanılma alanları da sıralanıyor.
Hazırlanan rapor heyecanlandırmış olsa da bu rapordan sonra kısa sürede atılacak adımlar ve gerekli altyapının hazırlanması önem arz ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder