Güney Afrika'daki meşhur arkeolojik alanda çalışmalar yapan bilim insanları, insanların 200.000 yıl önce yatakta uyuduklarını keşfetti. Ancak yataklar aynı zamanda çalışma alanı olarak da kullanılıyordu.
Güney Afrika'da bulunan ve oldukça ünlü bir arkeolojik alan olan Border Cave mağarasında yapılan çalışmalar, insanlığın ilk zamanlarına ait yeni bir bilgiyi daha ortaya çıkardı. Araştırmacıların yeni edindikleri bilgilere göre bundan 200.000 yıl önce bölgede yaşayan insanlar, uyurken kendilerine rahat alanlar oluşturmak için zemini otla kaplıyorlardı.
İnsanlar, Panicoideae alt ailesinden elde edilen demetleri bir araya getirerek yatak oluşturuyorlardı ve bu yatakları mağaranın arka kısımlarındaki kül katmanlarının üstüne koyuyorlardı. Yatağın altında bulunan kül katmanları, insanları uyurken böceklerden koruma işlevi görüyordu.
200 bin yıl önceki yaşam:
Science dergisinde yayınlanan araştırma, dünya çapında birkaç üniversitede görev yapan araştırmacılardan oluşan bir ekiple gerçekleştirildi. Araştırmanın başındaki isim olan Profesör Lyn Wadley, mağarada buldukları bulguların ne anlama geldiğini şu cümleleriyle ifade etti:
"Ot tabakasını kül üstüne koymanın yalnızca tozsuz, tabaka için yalıtımlı bir taban oluşturmak için değil aynı zamanda yürüyen böcekleri püskürtmek için kasıtlı bir strateji olduğunu düşünüyoruz. Bazen yatağın küllü temeli, mağarayı temizlemek ve böcekleri yok etmek için yakılan eski çim kalıntılarından oluşuyordu. Diğer durumlarda yeni bir yatak tabakası için temiz yüzey olarak ateşten çıkan odun külü de kullanılmıştı."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder