Köy Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket kuru maya veya yarım paket yaş maya
- 2 su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 5-5,5 su bardağı un
Üzerine Sürmek İçin;
- Sıvı yağ
Köy Ekmeği Tarifi Yapılışı
- Maya, şeker ve ılık su bir kapta karıştırılır ve 10 dakika mayanın aktifleşmesi beklenir.
- Diğer taraftan, geniş bir yoğurma kabına 5 bardak un alınır ve ortası havuz gibi açılır.
- Kenar kısmına, yani unun üzerine tuz dökülür.
- Aktifleşen maya ortaya dökülür ve önce kaşıkla undan yavaş yavaş ortaya alınıp karıştırılır, sonra yoğurulmaya başlanır. Bu aşamada un gerekiyorsa, yarım bardak daha eklenebilir. Ele yapışmayan bir hamur oluyor.
- İyice yoğurulan hamurun üzeri, streç film ile kapatılır ve 1 saat mayalanmaya bırakılır. Ben bütün mayalama işlemlerimi fırının içinde yapıyorum.
- 1 saat sonra kabaran hamur, 2 eşit parçaya bölünür, bezelenir ve tepsiye konulur.
- Üzerine çiziği atılır ve sıvı yağ sürülür.
- Yarım saat tepsi mayasında bekledikten sonra, önceden ısıtılmış 230 derecelik fırında, yaklaşık 30 dakika kontrollü şekilde pişirilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder