Tane Tane Pilav (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 2 yemek kaşığı şehriye
- 3 su bardağı kaynar su (1 bardak pirinçe 1, 5 bardak su)
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
Tane Tane Pilav (Püf Noktalarıyla) Tarifi Yapılışı
Tane tane dökülsün, yumuşacık olsun ama lapa olmasın derken bazılarımız için pilav yapmak zorlu bir iş haline dönüşebilir. Malum, bir aşçının ne kadar usta olduğu pilavından belli olurmuş ve buna bağlanırmış!.Basit bir yemek gibi görünse de; tane tane dökülen, tam kıvamında mis gibi pilavlar yapmak gerçek bir ustalık ister. Öyle ki, osmanlı saray mutfağından günümüze pilav yapımı aşçıların ve ev hanımlarının test edildiği en önemli yemek türü olmuştur. İyi bir pilav yapan aşçının diğer yemek türlerini de iyi yapabileceği düşünülür.
- Pirinci sıcak suda 1 saat bekletin. Nişastası gidip su berrak olana kadar bolca yıkayın ve iyice süzdürelim.
- Tencereye zeytinyağı koyup kızdırın şehriyeleri ekleyip sürekli karıştırarak kavurun (sade yapmak isterseniz direkt pirinçi ekleyin).
- Şehriyeler pembeleşince önce pirinçi sonra tereyağı ve tuz ekleyip 3-4 dakika aşağıdan yukarıya döndürerek pirinçleri ezmeden kavuralım.
- Üzerini çok hafif geçecek kadar kaynar su (tavuk suyu olursa daha güzel olur) ekleyin ve hafif karıştırıp kapağını kapatın. Her tarafı eşit kaynayınca altını kısalım.
- 10 dk sonra suyunu tamaman çekmiş olur. Kontrol edin ve altını kapatın. En az 10 dakika dinlenmesini bekleyip sıcak servis edelim.
- Servis etmeden önce pilavı alt üst etmek suretiyle hafif karıştıralım.
Püf noktaları:Pirincin kalitesi çok önemli.Pirinç çok iyi yıkanmalı.Tereyağ pirinçi kavururken eklenmeli. Çünkü önce eklerseniz tereyağ yanmaya başlar ve pilavın rengini değiştirir. Beyaz bir pilavınız olmaz.Çok iyi kavrulmalı. Pirinç miktarı attıkça kavurma süresi uzatılmalıdır.İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1’e 1, 5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1, 5 su bardağı da su koyun. Su mutlaka kaynamış olmalı.Tavuk suyu veya et suyu kullanırsanız güzel sonuç alırsınız.Pilav pişerken kapağını kesinlikle açmayın ki buharı kaçmasın.Mutlaka kısık ateşte pişirin.Demlenmeden servis etmeyin.Pilavınızı uzun süre sıcak tutmak isterseniz katlanmış bir sofra bezi ile üzerini sararak kapatın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder